Rapuescabeche ja parsaa

Atlantin yli muuttaessa pakkasin mukaan pari ruokalehteä, joista en ollut ehtinyt vielä tehdä reseptejä, ideana, että täällä aikaa löytyisi. Eilen päätin kokeilla Mondon Ruoka&Matka-lehdessä kannessa ollutta (1/2011) Murun keittiömestarin Sir Lintsin escabechea jättikatkaravuista. Helpommin sanottu kuin tehty.

Jättikatkaravunpyrstöt olivat kaikkein helpoin ostos: niitä löytyi tukusta pakasteena iso kohtuuhintainen pussi. Parsakin on ilmeisesti nyt kaudessa, sillä kaupasta löytyi ihanaa ohutta tuoretta (ja halpaa) parsaa – todella hyvä sattuma, sillä muuten kasvisvalikoima täällä on suppea ja kallis. Hintaan tuntuu vaikuttavan se, että vähät kasvikset ovat usein luomua. Veikkaan, että oletus on, että jos joku ostaa tuoreita kasviksia yksittäiskappalaina, sen täytyy olla vähintäänkin jossain määrin hurahtanut hippi, joka kuitenkin haluaisi ostaa luomua – niin sanottujen ”normaalien ihmisten” kasviskysyntä lienee pientä.

Sitten ne muut ainekset. Salottisipuleita löytyi pienen etsinnän jälkeen paikallisesta Stockan herkusta, samoin kuin yksi kappale fenkoleita. Fenkolin kohdalla kassa kysyi: ”What’s this?” – kassat kun naputtelevat kasvikset kassakoneeseen käsin. Onneksi osasin vastata. Esimerkiksi fenkolin vieressä olleen kyssäkaalin englanninkielistä nimeä en välttämättä olisi heti keksinyt.

fennel

Jos joku ei tiennyt, fenkoli näyttää tältä.

Alkuperäiseen ohjeeseen olisi tullut korianterinsiemeniä, tähtianista ja sahramia. Juu ei näillä maustevalikoimilla, ei edes sieltä Stockan herkusta, ja paikallista etnokauppaa en ole vielä löytänyt. Korvasin siis korianterijauheella, ja sherryetikkakin korvaantui valkoviinietikalla.

Mini Peppers

Minipeppereitä. Isoin on noin kämmenen kokoinen, pienin peukalon mittainen.

Ohje kaipasi myös chiliä. Tämän korvasin Iiron heräteostoksella, pikkupaprikalla. Loistavia! Maku on tosi kiva, vähän makea ja jopa aavistuksen tulinen.

Siispä Kennesawn ruokakauppavalikoiman mukaan tuunattu rapuescabecheresepti, olkaa hyvä… Ruokajuomaksi sopii kuiva Riesling Wal-Martin dollarin minipullosta nautittuna. Ostoslistalle lisätty viinilasit.

Shrimp Escabeche

Rapuescabeche

500g jättikatkaravunpyrstöjä (kuorittuja, punaisia)
2 timjaminoksaa
3 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen

Escabeche-mausteliemi
2 dl oliiviöljyä
1 salottisipuli ohuina siivuina
1 porkkana ohuina siivuina
1 fenkoli ohuina siivuina
1/2 tl korianterijauhetta
1/2 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu
1 laakerinlehti
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 minipaprika (mini pepper)
suolaa ja mustapippuria

1. Paista jättikatkaravunpyrstöihin väri timjamin ja valkosipulin kanssa nopeasti kuumalla pannulla, älä kypsennä. Laita pyrstöt vuokaan tai kulhoon.
2. Kuullota kasarissa oliiviöljyssä sipuli, porkkana ja fenkoli. Lisää loput aineet kasariin. Hauduta niin, että kasvikset ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kaada kuuma mausteliemi rapujen päälle, sekoita ja anna marinoitua kylmässä vähintään kolme tuntia. Ei mene pahaksi, vaikka olisikin yön jääkaapissa.
4. Tarjoile escabeche kylmänä keitetyn parsan ja salaatinlehtien kanssa.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Rapuescabeche ja parsaa”

 1. Surullista jos kasvisvalikoima ei ole kovin hyvä. Koita löytää suorafarmarimyyntiä. Tai Wholefoods.

 2. Outoa, että siellä on huonosti vihanneksia. Sudburyn Star-marketissa oli paljon parempi ja laadukkaampi valikoima kuin Malmin Prismassa.

 3. Millanen se Kennesaw on noin niinku tulotasoltaan? Onko siellä paljon tyttömiä jne? Siis mietin tässä, onko kyseessä kulttuurijuttu vai joku sosiaalisekonominen juttu.

  Mua alkoi nyt kyllä kiinnostaa, miten mun yhden lempisarjan eli Biggest Loserin kisaajien asuinpaikat jakaantuu, ja millaista sapuskaa niissä paikoissa myydään kaupassa. Eli onko esim. jossain San Fransiscossa helpompaa olla hoikka halvalla kuin vaikka Atlantassa. Oiskohan joku tutkinut tommosta joskus… :)

 4. Eipä yllätä, ettei kassalla tunnistanut fenkolia – minä olen tavannut kassan, joka ei tunnistanut retiisiä eikä kukkakaalia… Mutta enemmän yllättää huono kasvisvalikoima ruokakaupassa. Minäkin suosittelen etsimään toisen kaupan. Täälläpäin ihan peruskaupassakin olisi mielestäni kaikki luettelemasi saatavana (ja todennäköisemmin ei-luomuna) ehkä tähtianista lukuunottamatta. Kasvisten hinta on kyllä usein Suomea kalliimpi. Whole Foodsin Anna jo mainitsi: olen huomannut että sieltä voi luomua ja/tai vähemmän myyviä artikkeleita saada samaan hintaan tai halvemmalla kuin taviskaupasta, muutoin se on vähän kalliimmanpuoleinen. Muista ketjuista en tiedä, kuinka valtakunnallisia ovat, olisiko siellä päin Dominick’sia tai JewelOscoa?

 5. Tuo lähikauppa on Target, ja toisen kaupan etsiminen on helpommin sanottu kuin tehty, sillä Target on ainoa kävelymatkan päässä oleva kauppa, ja meillä yhden auton taloudessa auto on päivisin Iiron töissä. Ilmeisesti vihannesosastoa ollaan kuitenkin laajentamassa (siinä on tällä hetkellä joku ehkä 10 eri kasvista yhteensä ja huonompi valikoima kuin perus-Alepassa…), joten laitan toivoni siihen…

  Atlantassa on kuulema Farmer’s market, joka on käytännössä farmareiden suoramyyntiä, mutta sinne on yli puolen tunnin matka, eli ei ole päivittäistä ruokaostostelua varten. Kolmen kilsan päässä olevassa Wall-Martissa sen sijaan näyttää olevan suht-järkevän kokoinen vihannesosasto, mutta sieltäkin puuttuu lähes kaikki tuoreyrtit ja maustehyllyn tarjonta on yhtä lailla vajavaista. Publix on tämä ”Stockan herkku”, parin kilsan päässä, mutta sekään ei ihan tunnu vaihtoehdolta… ehkä kirjoitan siitä myöhemmin. :)

 6. Minttu: Selvitin tuon, ja ei pitäisi ainakaan sosioekonomisista syistä johtua, sillä Kennesaw on keskiverto-Georgiaa rikkaampaa (householdin mediaanitulot $60k vuodessa kun keskiverto-Georgiassa $47k). Tämä on tällaista ylemmän keskiluokan valkoista lapsiperhetaajamaa, jossa työttömyysaste on 2,6% ja työvoimasta 35% on korkeakoulutettua.

  Veikkaan oikeasti isoksi vaikuttavaksi tekijäksi Southern kitcheniä. Lihatiskit ovat kyllä tosi kattavat…

 7. Sit vaa maissipuuroo ja könttiä. Ei sitä vihreetä kamaa kaipaa ellei se oo jalapeno…eiks je…

 8. Harmi että sattui juuri Target teidän lähelle, ei tosiaan ole mikään hyvä ruokakauppa, vaan ensisijaisesti sellainen Anttila/Vapaa Valinta -tyyppinen tavaratalo. Käsittääkseni siellä vielä muutama vuosi sitten ei ollut ollenkaan tuoreruokaa, vain kuiva- ja säilykemuonaa. Toivottavasti laajentavat sitä vihannesosastoa kerralla kunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge