Tervetuloa kehitysmaahan

…nimittäin tietoyhteiskunnan kehitysmaahan, jossa minkään sortin tietoliikenneyhteydet eivät kuulu kategoriaan ”halpaa kuin saippua”, vaan lähes kaikista hinnoista meinaa saada slaagin.

I f%*king hate networking.

Nettiyhteyttä asuntoomme katsellessani kaksi asiaa pisti silmään: korkeat hinnat ja bundlaus TV:n kanssa. Hitain 20MB:n nettiyhteys maksaa $45 kuussa! TV:n puolella taas mainostettiin $27:llä peruskaapelia sloganilla ”All your local programming”. Kävi ilmi, että TV:stä ei maksutta näy yhtikäs mitään, vaan jopa perus-CNN:stä pitää maksaa kaapelimaksu. Pitää vielä miettiä, mihin tässä päädytään. Jos rahaa haluaa säästää, niin toki EarthLinkiltä löytyisi ”Premium Dial-up” vain $20/kk nopeudella 56Kb/s. Back to the ’90s!

Kännykkämaksutkin tulevat nousemaan vähintään kaksinkertaisiksi. Suomessa maksoin puheluista, tekstareista ja netistä yhteensä noin 15 euroa kuussa. Yhdysvalloissa liittymät ylipäätään ovat kalliimman puoleisia, ja jos haluaa liittymän, jonka netinkäytön määrää ei ole rajoitettu, halvin löytämämme vaihtoehto on $45/kk. Luulen, että itse päädyn tuohon ”halvempaan” $30/kk ja sinnittelen 30 megalla kuussa. Jos megat loppuvat kesken, niitä ei ymmärtääkseni saa lisää millään $/MB-maksulla, vaan koko kuukausimaksu pitää maksaa etuajassa ja aloittaa uusi kuukausi.

Money, cell phone and soda

Korkea hintataso tuli siksikin yllätyksenä, että jotenkin kuvittelisi iPhonen ja kännykkäappsien luvatun maan olevan enemmän nivoutuneena kiinni nettiin. Mutta ehkä onkin, ja kukaan ei vaan osaa kyseenalaistaa hintatasoa, kun siihen on totuttu.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

4 kommenttia postaukseen “Tervetuloa kehitysmaahan”

 1. Samoja juttuja on tullut ihmeteltyä! Ajattelin, että täällä netti ei varmaan maksa mitään. No eipä. Meidän netti kotona maksaa muistaakseni kanssa jotain tuota luokkaa, tosin nopeutta siinä varmaan on enemmän, koska hitaus ei ainakaan toistaiseksi ole ärsyttänyt. Me ollaan nyt sinnitelty kokonaan ilman tv-kanavia, koska meidän asuinyhtiön kanssa kimpassa oleva kaapelifirma tarjosi mielestämme niin ökyhintaisia paketteja. Muistaakseni halvin kanavapaketti oli jotain 70 dollaria eikä sillä vielä montaa tutun kuuloista kanavaa saanut (kymmeniä ei tuttuja kylläkin). Meillä onkin tällä hetkellä Netflix ja Suomen tv-kaista. Lisäksi katsotaan joitain ohjelmia, tyyliin Voice, ilmaiseksi netin kautta. Monet ohjelmat näkyvät seuraavana päivänä ilmaiseksi netissä. Nyt kun tähän ollaan totuttu, niin tuskin hankitaan enää kanavapakettia. Uutisia ja urheilua mielellään tv:stä katsottaisiin, mutta tuo hinta tuntuu niistä suhteettomalta.

  Puhelinlaskut on nousseet täälläkin ja varsinkin data on tosiaan kallista. Mä en saanut kuin prepaid-liittymän – kun ei ole luottohistoriaa – ja liittymäfirmastamme AT&T:ltä saa virallisesti prepaid-datapaketteja (vain rajatulla käytöllä) vain android-puhelimille. Tämä selvisi tosin vasta jälkikäteen, koska ilmeisesti liittymän myynyt myyjä luuli Nokian symbian-puhelimeni olevan android-puhelin. Sain siten ökyhintaisen datapaketin puhelimeeni ja se vieläpä toimiikin, jopa uudella Lumiallanikin, vaikkei kuulemma pitäisi. Pitäisi varmaan käydä katselemassa muita liittymämyyjiä, jos jollain olisi edes virallisesti jotain tarjolla puhelimelleni. Ja pitäisi tarkistaa, joko sitä luottohistoriaa olisi kertynyt sen verran, että saisi muutakin kuin prepaidin…

 2. Täsmennyksenä, että siis wlan kotona muistaakseni jotain 50 dollaria/kk. Hauska yksityiskohta oli myös se, että suurin osa tarjolla olleista nettiyhteyksistä oli langallisia. Suomessa ei varmaan edes myydä enää muita kuin langattomia. Ja nettiyhteyksiä oli siis meille saatavana vain yhdeltä firmalta, juurikin siltä samalta, jolta voisi meidän asuinyhtiöön ostaa sen kaapelitv:nkin.

 3. Siellä ilmeisesti on useammin tapana, että asukas itse järjestää langattomuuden ostamalla oman WLAN-purkin sen sijaan, että tarjottaisiin Suomen tyyliin WLAN-modeemeja? Sinänsä ihan ok, mutta vaatii toki enemmän viitseliäisyyttä ja ehkä myös teknistä ostaamista yksittäisiltä kuluttajilta.

  Ei tuo 20MB:n yhteys varsinaisesti hidas ole, koti-Suomessa meillä oli itseasiassa hitaampi ja peruskäyttöön tuo on ihan riittävä, mutta hinta tuntuu korkealta, koska yleensä tuolla hinnalla saa Suomessa nopeamman liittymän. Noita millään muotoa järkevän nopeuksisia yhteyksiä on meilläkin tarjolla vain yhdeltä firmalta, mikä taitaa johtua siitä, että ADSL-liittymät puuttuvat tarjonnasta, ja kaapelissahan nettiä voi yleensä tarjota vain oma kaapelioperaattori. Varmaan tuon kilpailun puuttumisen takia nuo liittymätkin ovat niin kalliita. :/

  Ehkä pitää meidänkin miettiä televisiokanavien kokonaan väliin jättämistä ja pärjäämistä nettipalveluiden kanssa. Ei olisi suuri muutos aiempaan, koska Suomessa meillä ei ole ollut televisiota ollenkaan, mutta kun kerran televisio nyt hankitaan, tuntuu vaan hassulta, ettei sitä voi vain ”laittaa päälle ja katsoa mitä tulee”.

 4. Hei ja tervetuloa tälle puolen Atlanttia! Löysin blogiisi joku aika sitten jonkun toisen blogin kautta. Itse muutin tänne vajaa pari vuotta sitten.

  Samaa pöyristelyä jouduin tullessani käymään tv/netti/puhelinlaskujen suuruudesta. Meillä on juuri tuollainen netti+kaapelikanavat-paketti, ja yli satanen kuussa tuntuu hurjalta hinnalta. Eikä sillä vielä edes saa HBO:ta! Mutta jos jätätte kaapelikanavat ostamatta, ei hätä ole ihan sennäköinen. Ehkä tarvitsette parinkympin antennin kotiin, ja ”network”-kanavat CBS, NBC, ABC, FOX ja joitain paikallisia kanavia sekä Public Broadcasting Services PBS-kanavia pitäisi näkyä.

  Hintavaa on, mutta joitain etenkin pankkimaailman kummallisuuksia lukuunottamatta mielestäni täällä ollaan mobiili- ja onlinepalvelujen tarjonnassa Suomea edellä. Tai oltiin 2010. Esimerkiksi sopii se, että ilmainen wifi-yhteys on joka kahvilan vakiovaruste. Starbucksista toiseen hyppimällä saattaa myös säästää hyvän määrän megabittejä kuukaudessa. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge