Georgian AIDS-epidemia

Georgian osavaltiossa on hieman vajaa 10 miljoonaa asukasta, joten toisin kuin Yhdysvallat kokonaisuutena, se on suhteellisen hyvin verrattavissa Suomen kanssa. Siksi olikin aika hätkähdyttävää avata päivän lehti – joka oli heitetty oven eteen pienessä muovipussissa, jee! – ja nähdä etusivun terveydenhuoltouutisen yhteydessä statistiikkaa Georgian AIDS-tilanteesta. Taulukkomuodossa:

Georgia Suomi
AIDS-potilaita yli 40 000 182
Uusia AIDS-tapauksia vuosittain 750 10-20
Uusia HIV-tapauksia vuosittain 1200 80-110

Lähteet: AJC & KTL

Käytin Suomen kohdalla tilastoissa vain kotimaisia tapauksia, koska en ole varma, miten AJC:n tilastoissa termi ”Georgian” on määritelty. Lisäksi otin huomioon vain elossa olevat, koska AJC ei ollut kiinnostunut menehtyneistä – he kun eivät ole enää kustannuserä terveydenhuollossa. Joka tapauksessa tulee fiilis, että miten ihmeessä tilanne voi olla näin paha kehittyneessä valtiossa?

Jutussa kerrotaan, että yksi suuri ongelma on, että kun terveydenhuolto ei ole kattavaa köyhemmillä kansanosilla ja seuranta jätetään potilaan harteille, HIV usein pääsee kehittymään AIDSiksi ennen kuin mitään lääkitystä aloitetaan, mikä selittänee osittain sen, että vaikka uusia HIV-tapauksia Georgiassa on ”vain” vähän yli 10 kertaa enemmän kuin Suomessa, AIDSin puolella ero on jo monikymmenkertainen. Toisaalta lääkityksen saadakseen vakuutuksettomien tulee mennä lääkejonoon, joka voi olla vuosien pituinen. Nyt osavaltiossa ollaan muuttamassa HIV/AIDS-strategiaa siihen suuntaan, että lääkitys aloitetaan aiemmin, minkä toivotaan vähentävän uusia HIV-tapauksia, koska lääkinnän alaisena oleva tartuttaa vähemmän todennäköisesti tautia eteenpäin.

Jutun mukaan Georgian osavaltiossa HIV/AIDS-tilanne on Yhdysvaltain osavaltioista viidenneksi pahin. Säälittää ne neljä osavaltiota, jotka vievät tilastoissa voiton.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Georgian AIDS-epidemia”

 1. Onks tilastoja teiniraskauksista? Mä väitän, että Suomen valistus kouluissa ja kesäkumikampanjat on aika merkittävä tekijä tossa erossa. Koska eiks siellä teillä Jeesus suutu, jos lapsille annetaan seksivalistusta?

 2. Järkyttää. Ja kun kuuntelee eräiden tahojen taistoa parempaa, kattavampaa terveydenhuoltoa vastaan, suututtaa niin ettei sanat riitä. Kuulostaa siltä että jotain siellä yritetään tehdä, mutta onhan se aika surullista, että siinäkin kohdin ensimmäisenä mielessä ei ole tartunnan saaneen hyvinvointi, vaan heidän aiheuttamansa tartuntavaara muille.

 3. Minttu, lehden mukaan yli puolet tartunnoista on yhä homomiehiä, joten ei välttämättä ole suoraan verrannollinen teiniraskauksiin. Myös huumeneulatartuntojen osuus lienee mututuntumalta Suomea suurempi, ja lehden mukaan tauti leviää myös kodittomien keskuudessa – ihmisryhmä, joka lienee täällä aivan toisessa mittakaavassa kuin Suomessa. Mutta kysymyksesi oli joka tapauksessa kiinnostava :) joten kaivoin esille statistiikkaa:

  Vuonna 2009 Suomessa noin 1100 alaikäistä tuli raskaaksi (ja näistä suurin osa hankki abortin). Samana vuonna Georgian osavaltiossa 6700 alaikäistä tuli raskaaksi. Määrä on siis asukaslukuun suhteutettuna noin kolminkertainen, eli kaukana noista HIV-suhteista, vaikka Yhdysvalloissa onkin eniten teiniraskauksia asukaslukuun suhteutettuna kuin missään muussa kehitysmaassa.

  Toinen tilastollisesti hätkähdyttävä asia oli, että jos tosiaan näistä 40 000 ihmisestä yli puolet on homomiehiä, kuten uutisessa kerrottiin, niin Georgiassa on 20 000 homomiestä, jotka sairastavat AIDSia. Jos oletetaan, että väestöstä 1-2% on homoja, niin homomiehiä osavaltiossa ylipäätään on 50-100 000 – ja tämä luku sisältää kaiken ikäiset. Kuinka suuri osa siis seksuaalisesti aktiivisista homomiehistä Georgiassa sairastaa AIDSia, ja kuinka monella muulla on HIV? Järkyttävää, mutta näiden tilastojen pohjalta vastaus lienee, että enemmistöllä.

  Pilvi, niinpä. Tuossa oli puhetta siitä, että lääkityksen aikaistaminen ei välttämättä hyödytä yksittäistä ihmistä, sillä lääkityksellä on sivuvaikutuksia (vaikkei nykyään yhtään niin pahoja kuin aikaisemmin) ja niiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ei edelleenkään tiedetä kovinkaan paljoa. Ilmeisesti kuitenkin enemmistö lääkäreistä on tämän suhteen optimistisia.

 4. Joo, jotkut HIV-lääkkeet voi aiheuttaa esim. kolesterolin tai verensokerin nousua, munuais- ja ääreishermoston vaurioita. Lääkitystä ei aloiteta ennen kuin valkosolut laskevat alle tietyn tason, ilmeisesti sitä rajaa sitten aikovat nostaa?

  En voinut uskoa todeksi että yli puolet uusista tartunnoista on homomiehiä, mutta CDC:n sivuilla sanottiin samaa (opin myös uuden termin MSM), joten uskottava se on. Maailmanlaajuisesti yleisin tartuntatapa kuitenkin on heteroseksi. Miehistä homoseksuaaleja sanotaan olevan 4-10 %, mutta on HIV:n yleisyys siinä väestössä silti hirvittävän korkea.

  Teiniraskauksista on viime aikoina kuulunut hyvääkin USA:sta. Kondominkäyttö teinien keskuudessa on lisääntynyt ja raskaudet vähentyneet. (En nyt äkkiseltään löydä mistä tätä luin.) Texas on yleensä näissä tilastoissa (ei-niin-yllättävästi) pohjimmaisena, siellä kun abstinence only -valistus on vankimmillaan.

  Kondomien merkitystä vähättelemättä pitäisin tietämättömyyden jälkeen hyvänä kakkosena teini- ja muita vahinkoraskauksia aiheuttamassa ehkäisypillerien käytön hintaa ja leimaavuutta. Ensinnäkin monien vakuutukset (esim. katolisten järjestöjen työntekijät, lukuisat yliopistot ja sairaalat esimerkiksi) eivät korvaa ehkäisyä. Näin senkin jälkeen, kun Obaman laki, joka velvoittaa korvaamaan ehkäisyn ilman omavastuuosuutta; uskonnolliset työnantajat ovat siitä vapautettuja nostettuaan asiasta tekopyhän äläkän. Täällä pillerien lähtöhinnat myös ovat eri sfääreissä kuin Suomessa, jossa halvimmat pillerit ilman Kela-korvausta ovat muistaakseni parin kympin luokkaa kolmeksi kuukaudeksi. Täällä voi joutua maksamaan selvästi enemmän yhden kuukauden satsista.

  Leimaavuus taas, no, kuvaavaa on, että ehkäisypillerien saatavuuden tärkeydestä puhunutta yliopisto-opiskelijaa nimitettiin julkisesti huoraksi. Olkoonkin, että nimittelijä oli valtakunnanhullu Rush Limbaugh, mutta eipä tullut konservatiiveilta erityisen vakuuttavia tuomioita Limbaugh’n lausunnoille. Voitte siis kuvitella, mikä kynnys on teinitytöllä hakea pikkupaikkakkunnan ainoasta apteekista pillereitä, vaikka lääkäri ne suostuisi määräämään (valitettavasti ei selviö) ja vanhemmat suostuisi ne maksamaan.

  Käsittämättömän tiukassa on luulo, että ihmiset jättää seksin väliin jos ehkäisyä ei ole tarjolla.

 5. No huh! Homoissakin on selvästi eroja, täkäläisillä taitaa olla vain luottohäiriömerkintä ja paheksuvat vanhemmat Aasiassa. Statsit sanovat, että KOKO 20 miljoonaisessa Australissa on uusia HIV-tapauksia tullut 2009 vain 1050 ja AIDSia 90. Miehet tosin selvästi yliedustettuja uusissa tapauksissa.
  Näyttää siltä, että ongelma on tosiaan terveydenhuollossa, ei ehkä niinkään ehkäisyvalistuksessa. Tietty huumeet vaikuttavat, täällä amfetamiini taitaa olla suositumpi kuin herska.

 6. Tuo 1050:han on tosi paljon, mutta taalla taitaa olla homojakin suhteessa enemman kun Aasiasta moni tulee tanne kun ilmapiiri on melko salliva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge