Meksikolaista ja meksikolaista

Iiron työpaikan lähellä on meksikolainen ravintola, jonne Iiron pari työkaveria eivät suostu menemään syömään. Koska perjantaisin syömään mennään isommalla porukalla, meksikolaista halutessa porukka ajaa syömään viiden kilometrin päähän kävelymatkan päässä olevan paikan sijaan (vaikka ei sinnekään tietenkään kävellen mentäisi).

Uteliaisuudesta kävimme sitten syömässä kyseisessä paikassa, kun eräänä perjantaina menimme lounaalle kolmistaan suomalaisen viikonloppuvieraamme kanssa. Ravintola oli siisti, asiakaspalvelu kohteliasta ja ruoka tuli nopeasti. Annokset olivat sekä maukkaita että runsaita ja kaiken lisäksi halvempia kuin sen Iiron työporukan normaalissa meksikolaispaikassa. Miksi siis boikotointi?

Vastausta emme tiedä varmasti, mutta tämän hetkinen hypoteesi on, että kyseiset työkaverit ovat teksasilaisia. Tässä lähemmässä lounaspaikassa kun ruoka on aidontuntuista meksikolaista, siinä kauemmassa paikassa taas selkeämmin tex-mexiä.

Itse tykkään kummastakin tyylistä, mutta viime viikonloppuna tuli kokattua (käsittääkseni) meksikolaisella ohjeella, kun lehdessä oli taas jonkun paikallisen ravintolan keittiön suosikkiresepti avattuna.

Brisket Tacos with Pico de Gallo

Tacoihin tuli brisket-täytteen ja pico de gallon lisäksi kermaviiliä ja guacamolea.

Brisket-tacotäyte

2-3 kg naudan rintaa (eli brisketiä)
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl suolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
2 dl vettä

1. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
2. Sekoita mausteet keskenään ja hiero kauttaaltaan lihaan.
3. Laita liha pataan, kaada pataan sekaan vettä, ja anna olla uunissa noin 3 tuntia.
4. Revi liha kahdella haarukalla kappaleiksi. Jos teet lihan etukäteen tai aiot säästää osan lihasta, kaada padan keitinliemi lihan mukaan.

Brisket Taco Filling

Revittyä naudan rintaa, valmiina tacoihin sellaisenaan

Pico de Gallo

4-5 pihvitomaattia tai vastaava määrä pienempiä tomaatteja
1 iso sipuli
2 tuoretta jalapenoa
2 dl sitruunamehua
suolaa maun mukaan

Pilko tomaatti sentin kuutioiksi ja hienonna sipuli ja jalopenot. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Pico de Gallo

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Meksikolaista ja meksikolaista”

 1. Tätä täytyy kokeilla – kiitos !
  Meilläkin päin meksikolaisissa ravintoloissa on aika paljon eroja – suosikkini on se, joka näyttää pieneltä bensa-asemalta ulospäin !

  1. Meillä ne näyttävät lähes kaikki sellaisilta ”perinteisiltä meksikolaistönöiltä”. Huoltis kuulostaa hauskan erilaiselta!

 2. Hyvältä näyttää! Ja kiva nyt vihdoin viimein tietää, mitä tuo Pico de Gallo on ( en ole aiemmin jaksanut ottaa selvää, heh).

  Minulla on täällä meksikolainen ystävä, jonka mukaan ainakin Chicagosta (pursuaa meksikolaisia ravintoloita) on ollut haastavaa löytää aitoa meksikolaista ruokaa. Suurin osa kun pyrkii tavoittelemaan amerikkalaista makumaailmaa mm. sour creamilla (ei kuulemma käytetä meksikossa). Mainitsit kermaviilistä, vastaako se sinusta Suomessa sour creamia? Itse olen aina korvannut sen creme fraichella Suomessa, ja kummastellut, kun monet monet tuntuvat kääntävän sen kermaviiliksi. Jotenkin minulla on mielikuva, että suomalainen kermaviili ei ole läheskään yhtä hyvää kuin sour cream ja jotenkin erilaista koostumukseltaankin? Vai olenko vain jotenkin tykästynyt creme fraicheen…? :)

  1. Oma fiilis on ollut, että creme fraichen ja kermaviilin suurin ero on rasvaprosentissa, ja amerikkalainen sour cream olisi lähempänä creme fraichea, mistä syystä olen ostanut sour creamin light-versiona, ellen erityisesti kaipaa ruokaan täyteläisyyttä. Tacoissa kermaviilin tärkein ominaisuus on minulla tulisuuden lieventäminen, kun en ole niin suuri jalopenon ystävä kuin mies, joten olen käyttänyt vähärasvaisempaa versiota. Onhan creme fraiche tosi hyvää (kuten myös smetana!), mutta varsinkin joulun jälkimainingeissa on pakko yrittää syödä kevyemmin. :)

 3. Nam, nam! Mäkin teen nykyään yleensä Pico de Galloa tacojen ja fajitaksen kanssa, sen jälkeen kun kerran unohdin ostaa salsaa. Niin paljon parempaa :-)

  1. Erityisesti, jos on maukkaita kypsiä tomaatteja tarjolla! Täälläkin niitä pitää vähän metsästää (tai kypsyttää pöydällä), sillä osa kaupoissa myytävistä on sellaisia puoliraakoja ja tuotu raakoina ties mistä päin maailmaa… Publixissa sentään myydään floridalaisia köynnöksessä kypsytettyjä tomaatteja.

 4. Paluuviite: Haaste: Viikon Menu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge