Siivouspalvelu, josta äiti tykkää

Lapsuudenkodissani lauantai oli siivouspäivä. Silloin isä imuroi ja lapset pakotettiin siivoamaan huoneensa ja vessat. En muista, mitä äiti erityisesti teki, mutta varmaan jotain hänkin, sillä mielikuvissani siivousvastuu oli perheessä jaettu tasapuolisesti kaikille. Ehkä siksi täällä ”naisten töiden” korostaminen pistää niin vahvasti silmään.

Paikallisissa kuponkiuutisissa tulee aina välillä kotiin siivouspalvelun mainos, joka erityisesti saa vereni kiehumaan. Mainoksessa pikkutyttö kehuu, kuinka hän niin tykkää siivouspalvelusta, koska se saa hänen äitinsä hyvälle tuulelle. Siivouspalvelun ansiosta äidillä on enemmän aikaa lapselleen, vieraat kehuvat äitiä talon siisteydestä, siivousjälki on taattua kamaa eli saman tasoista kuin äidillä ja isoäitikin on asiakas jo monen vuoden takaa.

Tekee vain mieli kysyä, että missä perheen isä on? Onko mainoksessa yksinhuoltaja vai onko tytöllä kaksi äitiä, kun siivouspalvelu ei vaikuta isän perheaikaan pätkän vertaa? Entä kuinka monelle vieraalle tulee mieleen kehua erityisesti perheen äitiä talon siisteydestä sen sijaan, että kehuisi yleisesti talon asukkaita? Isoisän kuvioista poissaolon voi ymmärtää, eläväthän miehet lyhyempään kuin naiset, mutta tämä ei varmaan ollut tässä haettu mielikuva?

Ymmärrän, että jos toinen perheestä on kotona, kodinhoitovastuu lankeaa yleensä kotonaolevalle osapuolelle, ja mainos heijastelee sitä ympärillä vallitsevaa todellisuutta, että monessa amerikkalaisperheessä äiti on homemaker, kuten täällä tavataan sanoa. Olenhan minäkin tällä hetkellä päävastuussa oman asuntomme siivoamisesta. Mutta sillä hetkellä, kun palaan töihin, arvostaisin, jos oletus ei olisi, että siivousvastuu on yhä minun sukupuoleni heiniä. Kuitenkin 70% amerikkalaisista äideistä, joilla on alaikäisiä lapsia, on töissä, mikä tarkoittaa, että kotiäidit ovat lopultakin vähemmistössä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

11 kommenttia postaukseen “Siivouspalvelu, josta äiti tykkää”

 1. Mainokset voi olla täällä järkyttävän konservatiivisia muutenkin, mutta toi oli jo aika huippu :D.

  Meillä on kanssa aina kotona jaettu siivousvastuu kaikkien kesken ja samoin omassa avioliitossani. Nyt kun olen kanssasi samassa tilanteessa, niin toki teen valtaosan kotitöistä, kun minulla kerran on aikaa. Mutta jos jotain enemmän siivoilen illalla miehen ollessa kotona, niin kyllä musta aika ihmeelliseltä tuntuisi, jos se vain makaisi sohvalla ja katsoisi, kun siivoan. En itsekään pystyisi vain katsomaan vierestä. Töissä ollessakin musta tuntui kiusalliselta, jos siivooja kävi siivoomassa työhuonettani mun ollessa siellä. Katsoa nyt vierestä, kun toinen siivoaa mun jälkiä.

  1. Mäkin tunnistan ton lievän vaikeuden suhtautua työpaikkasiivoojiin. Musta tosin vielä kiusallisempaa kuin se, että joku muu tyhjentää roskakorin mun puolesta, oli että koko avokonttori suhtautuu siivoojaan kuin ilmaan. Ei moikata vaikka samaa siivoojaa on saatettu nähdä kuukausia ellei vuosia. Ja minä olin tässä ihan mukana keskittymässä läppäriin kun siivooja astui sisään.

 2. Vaikka ymmarrankin miksi palvelua mainostetaan nimenomaan naisille (jos naiset tekevat yleisesti ottaen paatokset kotona palvelujen kaytosta), niin tuo ”five reasons” on kylla kieltamatta saalittavan yksipuolinen.

  Meilla jaetaan kotona siivoustyot, vaikka olenkin ollut homemaker. Mies hoitaa imuroinnin, tiskikoneen seka oman kylpyhuoneensa ja mina loput. Meilla muuten kavi siivooja Nebraskan kodissa, kun olin toipumassa sektiosta ja oikea kasi oli kokopaketissa. Taytyy myontaa, etta siivooja oli sen verran kateva/edullinen, etta saatanpa sellaisen palvelun tilata uudestaan, jos rapakon taakse muutamme :)

  1. Mä mietin siivoojan tilaamista ihan Suomessakin, kun kotitalousvähennyksen tultua niiden hinnat laski ja pari kaveria tilasi siivoojan, mutta ei tullut siirryttyä mietinnöistä tekoihin. Noi five reasons olis musta nimittäin ihan hyviä (tai lähinnä kohdat 1-4), jos unohtaa ton ”siivous ja miehet eivät voi esiintyä samassa lauseessa”-fiiliksen.

 3. Aina välillä kun taivastelen jotain mainoksia – Lapsi sanoo, että äiti, sinä et ole oikea markkinakohde tälle mainokselle ! Tuskin tilaisin siivouspalvelua yo. mainoksen vuoksi, mutta kieltämättä minulla on hieman ikävä siivouspalvelua. Edellisessä osavaltiossa meillä kävi siivooja joka toinen perjantai. Aluksi hieman häpeilin sitä ja taisin kerran jopa sumplia siivoojan päivää, koska hänen vakiopäivänsä olisi ollut silloin kun vanhempani vierailivat meillä ! Siivoojani oli Scott, ehkä noin 40 vuotias mies ja hän lauloi siivotessaan. Scott’n siivoaminen teki tämän äidin iloiseksi ! (Siis ihan vaan siivoamisesta oli kysymys. LOL.

  1. Scott kuulostaa hauskalta siivoojalta! Tuo siivoajien häpeily taitaa olla aika suomalaista, kun meillä on totuttu ajatukseen, että kaikki pitää tehdä itse ja palveluita ei saa käyttää. Itse olen sitä mieltä, että elämän helpottaminen palveluita käyttämällä on ihan sallittua ellei jopa suotavaa – saihan Scottkin tuosta työpaikan. :)

 4. Mikä siinä muuten on, että mainosten maailma on (pikkukaupunkikonservatiivien lisäksi) viimeinen linnake sadan vuoden takaisille sukupuolirooleille? Myönnettäköön, että tuttavapiirini ja sitä myöden otantani ei ole kovin laaja, mutta kaikki tietämäni perheet, joissa molemmat puolisot käyvät töissä, jakavat kotityöt ihan samaan tapaan kuin Suomessa, jossa kukaan ei kuvittelisi tekevänsä tuollaista mainosta.

  1. Mainos taisi olla suunnattu kotiäideille, ja voin kuvitella, että monissa kotiäitiperheissä (joka täällä päin tuntuu olevan normi, jos miehen palkalla vaan on varaa elää) mainos osuukin ihan nappiin. Silti minua häiritsee se, että kohderyhmä ei tule selvästi esille mainoksesta, jolloin mainos tuntuu antavan ymmärtää, että kotityöt nyt vaan kuuluvat naisen vastuulle. Toivoisin, että Suomessa ei menisi läpi, mutta meneehän Suomen mediassa läpi tällaistakin

   1. Jenni – kiitos linkistä. Tarvitsin oikein kunnon naurut päivän päätteeksi !

 5. Meillä käy joka toinen torstai kiinalainen Alan enkä aio enää koskaan siivota itse. Alan tekee myös ihan sikapaljon parempaa jälkeä kuu meitsi tai Klasu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge