Tee, tuo eteläinen talon viini

It’s known as the house wine of the South, and every family has a signature brew.

— Southern Living -lehti kertoo teestä

Nyt kaikki teen ystävät varmaan höristävät korviaan, ja minut tuntevat luulevat päässeeni paratiisiin, sillä kuulun siihen pieneen vähemmistöön suomalaisista, joka ei kahviin koske vaan kulkee koko työpäivän teekuppi kädessä. No ei sentään. Täällä kun aamiaiskahvilassa tilaa teetä, tuloksena on tällainen mukillinen:

Sweet Tea

Pöytään saa siis jääteetä, eikä mitään Nestlén persikkamaustettua vaan aidosta teestä keitettyä ilman erikoisia lisämakuja. Sokeria sen sijaan on käytetty teen valmistuksessa ällömakeuteen asti, ellei eriksee tilaa unsweet teatä. Jos haluaa perinteisen kuuman teekupin, niin pitää tarkentaa haluavansa hot tean.

Ice tea in the brewing

Talon viini tekeillä kotioloissa, hautumassa viisi pussia oolongia

Lehdessä oli vähän aikaa sitten yleisöäänestys: mistä Atlantasta saa parasta teetä? Voittaja oli paikallinen homofobisuudellaan kuuluisuutta kerännyt Chick Fil-A -kanahampurilaisketju, jossa kerran yritin tilata kuumaa teetä. Kun työntekijä vihdoin tajusi, mitä edes halusin, hän valitteli kovasti, että heillä on vain kylmää teetä ja kuumaa kahvia.

Home Town Honey

Hitunen makeutta hunajapurkista, jossa on pala hunajakennostoa. Ideoita siitä, miten kennostoa voi käyttää hyödyksi ruoanlaitossa, otetaan kiitollisina vastaan.

Alkujärkytyksen laannuttua olen alkanut päästä unsweet tean makuun. Erityisen hyvin se sopii kuumaan kesäpäivään – joita täällä riittää – mutta toimii hyvin myös sokerittomana ruokajuomana paikoissa, joissa muuten tulisi tilattua kokista.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

9 kommenttia postaukseen “Tee, tuo eteläinen talon viini”

 1. Tulin Karoliinaan ensimmäisen kerran huhtikuussa monta vuotta sitten, lämpötilat olivat 85F jo ensimmäisistä päivistä alkaen. Julistin aika selkeästi kaikille, että ainoa oikea tee on kuuma tee. Minulle sanottiin, että aivan varmasti yhden kuuman kesän jälkeen juon jo jääteetä. Olivat oikeassa, tykkään siitä oikeasti nyt – tosin oma jääteeni on aina ’unsweet’ !
  Toinen asia missä ovat saaneet minut käännytettyä on ’peanut butter’ – sekin menee jo, tosin vain omenanpalasen päällä.

  1. Minä olen tykännyt myös jääteestä, mutta täysin maustamaton jäätee oli uusi tuttavuus. Sweet teasta en usko, että oppisin pitämään, mutta unsweet menee nyt minullakin.

   Minä suhtaudun yhä epäilevästi peanut butteriin leivän päällä, mutta Reese’s sen sijaan on ehkä parasta suklaata, heti Fazerin sinisen jälkeen. ;)

 2. Jee, ihana postaus!

  Minakin tykkaan makeuttamattomasta tai juuri hiukan hunajalla makeutetusta jaateesta. Se on mahtava janojuoma! Hieno kannu sulla, tutun nakoinen :-)

  1. Kannu on kyllä toiminut hyvin, tosin nyt talvella ei ole tullut käytettyä niin paljoa. Kesähelteitä 0dotellessa. :)

 3. Täällä toinen teevähemmistön edustaja! Voidaan perustaa oma vertaistukiryhmä. :D Mä olen tykästynyt irtoteehen ja aluksi kestikin hetkinen ennen kuin löysin paikkoja, joista sitä saan. Ruokakauppojen valikoima kuin useasti rajoittuu pussiteehen.

  1. Mäkin tykkään eniten irtoteestä, mutta pussiteetkin menisivät, jos olisi hyvä valikoima eri mustan teen laatuja. Täällä ainakin Walmartissa on vaan lähinnä kaikenlaista hedelmämaustettua valikoimaa… Whole Foodsista ja Teavanasta olen löytänyt ihan hyvän valikoiman sekä pussi- että irtoteetä, mutta en voi sanoa olevani tyytyväinen, jos teen hinta on kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

 4. Hyvältä kuulostaa!

  Löysin muuten blogini roskapostilaatikosta spämmin joukosta kommentin, jonka oli laittanut 16.1. postaukseen. Juu, pitäisi varmaan kurkistella sinne hieman useammin… Ei hajuakaan miksi se oli sinne päätynyt. Halusin vain huikata, etten ole tahallani jättänyt julkaisematta. ;)

  1. Hahaa, en siis ollut uneksinut, kun mietin että ”kyllähän minä tähän kommentin jätin, minneköhän se on kadonnut”!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge