Ristipistomummoilua

Ristipisto on mummolatautunut sana, vähän samalla tapaa kuin virkkaus, korvapuustien leipominen tai omien perunoiden viljely. Onneksi nykyään kaikenlainen mummoilu on muotia Suomessa, joten voin hyvin jakaa maailmalle oman ristipistoharrastukseni. Tuntuu, että Suomi on tässä edelläkävijä, sillä täällä ristipistot mainitessa ihmisten reaktiot ovat enemmän kummastuneita.

Cross Stitch: Lake View

Tämänhetkinen projektini, näkymä järvelle, vaiheessa mutta yli puolet tehtynä

Käsityöprojektit edistyvät minulla useimmiten telkkarin ääressä: Homelandin edellisen kauden aikana syntyi Iirolle villapaidan etumus, Rooman ykköskauden aikana villapaitaan toinen hiha. Tällä hetkellä katsomme Rooman kakkoskautta, ja tekeillä on toinen hiha, joten ristipistot ovat jääneet neulomisen jalkoihin. Ehkä ihan syystäkin, sillä kyseinen villapaita on ollut tekeillä jo viisi vuotta, ja kaivoin sen tänne muuttaessa syväjäästä eli kaapin perälle ahdetusta lankakassista ajatuksella ”nyt tai ei koskaan”.

Cross Stitch Manicure

Ristipistokynnet, joihin innoitusta haettu The Beauty Departmentista

Suurin ongelma minulla ristipistoissa on ollut se, ettei lopputulokselle ole luontaista käyttöä. En halua kerätä kaappien päälle ”tätä on kiva katsella”-käsitöitä vaan haluan, että työllä on jokin käyttötarkoitus, kuten esimerkiksi villapaidalla, mutta täällä ristipistot perinteisesti kehystetään juuri sinne kaapin päälle katseltavaksi. Mietin pitkään, että omasta järvimaisemastani tulisi jossain vaiheessa sohvatyyny, mutta sitten näin kuvia Balmainin viime syksyn näytöksestä, jossa ristipistoja oli yhdistetty syysmuotiin:

Balmain, syksy 2012

Jospa sohvatyynyn sijaan sittenkin lopputuloksena olisi käsilaukku?

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

6 kommenttia postaukseen “Ristipistomummoilua”

 1. Mitkä kynnet! Ristipistotyöt ovat tosi nättejä ja just vaatteissa mieluiten.
  Isoisäni alkoi sydänkohtauksen jälkeen harrastaa ristipistotöitä ja minäkin opin siinä sivussa.Tein isän vanhoihon paitoihin ristipistokuvioita ,ja itse tietenkin käytin niitä paitoja. Huh,sen jälkeen en ole tainnut sellaisia tehdäkään ja osaisinkohan enää…..

  1. En usko, että käsityötaidot koskaan unohtuvat täysin. Pienellä opettelulla varmaan palautuisivat nopeasti mieleen. :)

   Vanhat miestenpaidat ristipistokuvioilla kuulostavat tosi hienolta! Samalla vaan kuulostaa aika paljon vaikeammalta kuin nämä ristipistokankaaseen tehtävät. Pitääkö siinä laskea paitakankaan lankoja, vai käytitkö jotain apuristikkoa?

 2. Mummoilija ilmoittautuu eli olen tehnyt useita kymmenia ristipistotoita ja meidan aidilla taitaa olla minun ristipistoilujani melkein jokaisella seinalla :) Itse teen siis tauluja, usein itse suunnittelemiani samplejen avulla, tosin olen tainnu pari pyyhettakin ristipistoilla ja koulussa aikoinaan tein tyynyliinan. Muuten en osaa tehda mitaan kasitoita, olen aina ollut surkea esimerkiksi kutomisessa tai ompelussa.

  1. Aah, ristipistellyt tyynyliinat – sellaiset voisikin ottaa projektiksi. Sitten vasta olisikin supermummoilija. ;)

 3. Rakastan ristipistoa, mutta eipä ole tullut harrastettua sitä moneen, moneen vuoteen. Kaiken lisäksi mulla on ollut tuo sama ongelma, että mitä sillä valmiilla työllä sitten tekisi. Kiitos vinkeistä, vaikka käsilaukku ja kokonaiset vaatekappaleet ovat mulle ehkä vähän turhan monimutkaisia projekteja, mutta ajatus tuommoisista ”erilaisista” käyttömuodoista on jo sinänsä aika inspiroiva.

  1. Mina jain kanssa taman jalkeen miettimaan niita tyynyliinojen nimikointeja. Siina olisi sopivan pieni ristipistoprojekti. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge