Hyvää itsenäisyyspäivää!

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Monen muun suomalaisen tapaan suuntasin tänään lounastunniksi Suomen suurlähetystön järjestämille cocktail-kekkereille. Kaiken maailman suurlähettiläiden ja ulkovaltojen edustajien lisäksi paikalla oli ilahduttavan paljon mattimeikäläisiä, meitä tavallisia ulkosuomalaisia kaduntallaajia, joista yllättävän moni oli tuttu jostain aiemmasta tilaisuudesta ja loppujenkin kanssa suomalaisuus ja Luxemburgissa asuminen riittivät yhdistämään sen verran, että juttusille oli helppo ryhtyä.

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Bändi soitti alussa klassista ja lopussa revitteli jazzilla

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Tilaisuudessa oli vähän pönötystäkin, kun suurlähettiläs piti puheen. Alkutervehdykset tulivat viidellä eri kielellä, mutta itse puheen pääosa tuli ranskaksi – onneksi sen verran vahvalla suomen aksentilla, että siitä jotain ymmärsinkin, vaikka sanasto ja lauserakenteet eivät olleet yksinkertaisimmasta päästä. Selväksi tuli, että Luxemburg on Suomen hyvä ystävä EU-asioissa. Kankea ja vakava puhe lämpeni kymmenkunta astetta, kun lähettiläs vaihtoi kesken puheen äidinkielelleen ja kannusti kaikkia äänestämään tulevissa EU-vaaleissa. Lopun luxemburgiksi lausutut pari lausetta saivat kaikki naurahtelemaan, vaikka harva varmaan ymmärsi lauseiden sisältöä.

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Elättelin toiveita, että lounasaikaan järjestettävässä tilaisuudessa olisi ollut tarjolla lounasta, mutta kyllä näistä cocktailpaloistakin sai jonkinmoisen lounaan koottua.

Tänä vuonna minulta jää linnanjuhlien kisakatsomo väliin, kun vanhempani tulevat tänne viettämään pitkää viikonloppua. Itsenäisyyspäivä on silti ollut mielessä, kun heti aamusella työkaveri kysäisi, juhlimmeko me suomalaisetkin tänään Pyhän Nicolaksen päivää. Vastasin, että juhlimme tänään itsenäisyyspäivää, ja työkaveri hämmentyi, että minkä maan ja onko jollain muullakin maalla kuin Yhdysvalloilla juhlaa nimeltä independence day. Täällä monessa maassa juhlan nimi on pelkkä kansallispäivä, kun vanhat kuningaskunnat ovat olleet olemassa historian hämäristä alkaen.

Finnish Independence Day Reception in Luxembourg

Olin panostanut pukeutumisessa suomalaiseen suunnitteluun, ja mekkoani epäiltiinkin Marimekoksi. Oikea vastaus olisi ollut Tiia Vanhatapio.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikkialle, missä ikinä suomalaisia oleileekaan!

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Hyvää itsenäisyyspäivää!”

  1. Kiitos toivotuksista. Luen postiasi 35,000 ft:n korkeudesta matkalla Bostoniin ! Ihana mekko !

  2. Itse mainitsin työkavereille, että on Suomen ”synttäripäivä” ja kertoessani Suomen olevan (vasta) 96-vuotias, hämmästelivät tanskalaiset kollegani, että onpa kummallista, sillä heidän kuningaskuntansahan on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Niin. Mutta kyllä Suomesta ja sen historiasta voi olla ylpeä ja kiitollinen. Itsenäisyyspäivänä kyllä herää omassakin mielessä monia ajatuksia Suomeen ja suomalaisuuteen liittyen. Ihana, rakas, pohjoinen kotimaa. :)

    1. Hassua, että tieto tuli tanskalaisille yllätyksenä, kun luulisi että Pohjoismaiden historia olisi heillä voinut tuolla tasolla olla tiedossa. Tai no, sanon minä, joka juuri tarkistin, milläs vuosisadalla se Kalmarin unioni oikein oli… alkuperäinen veikkaus meni noin kolmellasadalla vuodella vikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge