Suomalainen, amerikkalainen, kansalainen, kantaväestö, alkuperäiskansa

Tämä kirjoitus sisältää rumaa kieltä ja masentavaa tekstiä. Lukeminen omalla vastuulla.

Varmaan aika moni on tähän mennessä huomannut Suomessa paljon julkisuutta saaneen version laulusta Olen suomalainen, mutta laitan sen tähän joka tapauksessa, koska kaikista ”voiko iskelmästä tykätä muuten kuin ironisesti” -kommenteista ja ”eikö tuo laulu ole aika supermasentava” -kritiikistä huolimatta minä diggaan tästä ihan aidosti.

Diggaan vähemmän videon saaneista kommenteista. Tässä joitain kyseenalaisia helmiä:

 • ”Maahanmuuttajat eivät ikinä tule olemaan suomalaisia, tämä video loukkaa kantaväestöä.”
 • ”laulussa kuvataan mamuja ja muita loiseläjiä ja samalla lauletaan että ”on täällä elämä raskasta TYÖTÄ” ja kuinka monta somalia ym ym on näkynyt tekemässä sitä ihan oikeasti raskasta työtä…ei vittu niin yhtään! se että osaa suomea niin ei tee suomalaiseksi, katsotaan se kansallisuus status uusiksi sitten neljän sukupolven jälkeen.?”
 • ”Ykskää vitu neekeri ei tuu koskaa olee suomalainen mu silmissäni. kaikki vaa joukkohautaa.?”
 • ”Meidän aikana suomalainen OLI SUOMALAINEN ei mikään tuollainen työtön sossussaroikkuja!?”
 • ”`somaliprinsessa´ laulamassa raskaasta työstä,voiko pahempaa vittuilua ollakkaan normaaleja suomalaisia kohtaan?Ja vitut olette suomalainen vaan apinatasavallan asukkaita sun muita sossupellejä.?”

…ja tämä videosta, jossa esiintyy Suomen kansalaisuuden saaneita ihmisiä kaikkialta päin maailmaa, kaikista kuudesta asutetusta maanosasta, kaikkia eri rotuja, osa kotonaan ja osa työpaikoillaan: korutaiteilija studiossaan, ravintolanpitäjä ravintolassaan, ja kansanedustaja eduskuntatalolla. Ensimmäisenä äänessä on Perussa syntynyt ja Helsingin konservatoriossa opiskellut sekä Savonlinnan oopperafestivaalien vakiokalustoon kuuluva oopperalaulaja ja Suomen kansalainen. Lisäksi videolla esiintyy ja laulaa Suomeen lapsena muista maista adoptoituja totutusta poikkeavan näköisiä suomalaisia. Kaiken kukkuraksi videolla esitetty laulu on alunperin italialainen ja sieltä suomennettu ja suomalaistettu.

Tästä tuli pari mutkan kautta mieleen se, kun Jenkeissä asunut suomalaiskaverini kertoi, että heidän amerikkalainen naapurinsa oli avautunut heille, kun he olivat laittaneet autoonsa eturekisterikilven paikalle suomenlippukilven; Georgiassa autoissa on vain takarekisterikilvet, ja eturekisterikilven jättämän tyhjän tilan ihmiset täyttävät yleensä vähän millä sattuu, usein lempiurheilujoukkueensa kannatuskilvellä. Tämä naapuri oli valittanut, että miksi ihmeessä nämä suomalaiset haluavat korostaa kotimaataan – hehän ovat hyvää vauhtia amerikkalaistumassa, ovat jo käytännössä amerikkalaisia Yhdysvalloissa syntyneiden lapsiensa kautta, ja heidän pitäisi keskittyä siihen! Vaikka kommentin olisi voinut muotoilla paremminkin, siitä paistoi läpi ajatus, että jo ensimmäisen polven maahanmuuttaja voi hyvin olla ihka aito amerikkalainen. Samaa inklusiivisuuden tunnetta yritti varmaan viestiä sekin puolituttu, joka baarissa pubivisan yhteydessä heitti minulle eräästä kysymyksestä, että ”tämä vastaus on hyvä pitää mielessä, sillä siitä saattaa olla hyötyä sitten kansalaisuuskoetta suorittaessa”. Vaikka ensireaktioni olikin, että minulla on kiitos vaan jo kansalaisuus, se Suomen kansalaisuus, niin kommentti oli kaikkea muuta kuin pahansuopa.

Mutta kun kerran amerikkalaisten inklusiivisuudesta on puhe, tuli mieleeni myös tämä viimeisimmän Super Bowlin väliajalla esitetty mainos, jossa laulua America the Beautiful esitetään usealla eri kielellä ja taaskin erinäköisten ihmisten toimesta:

…ja tässä muutamia videon herättämiä kommentteja Twitteristä:

 • ”That coke commercial sucked. Mexicans, terrorists, jews, and niggers are not ”American”.”
 • ”Not a fan of that commercial I speak English”
 • ”Nice to see that coke likes to sing an AMERICAN song in the terrorist’s language. Way to go coke. You can leave America.”
 • ”#fuckCOKE it’s America and the USA language is English…not all this foreign shit”
 • ”Throwing away the rest of my coke zero. What the fuck was that? #thisisamerica #fuckcoke”
 • ”@CocaCola I love your product, but your ad was very offensive. This country speaks English, damn it.”
 • ”Coca Cola is the official soft drink of illegals crossing the border.”

Mainittakoon tässä, että yksi videolla esiintyvistä kielistä on keres, jota puhuvat Yhdysvaltojen lounaiskulmassa elävät anasazi-intiaanit. Näköjään ahdasmielisiä pölvästejä riittää valtameren molemmin puolin. Voimia ja kestämistä saamelaisille ja Amerikan intiaaneille sekä kaikille vähän avaramielisemmille suomalaisille ja amerikkalaisille toivoo yx mamu Luxemburgista.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

14 kommenttia postaukseen “Suomalainen, amerikkalainen, kansalainen, kantaväestö, alkuperäiskansa”

 1. oi voi.. ihan hävettää noiden kommenttien laittajien puolesta :( mutta itse video, siis tuo suomalaisversio, oli itse asiassa kiva katsoa, huomasin videon kai ensin HS:n sivuilla, mutta en sitten viitsinyt sitä työajalla katsoa.

  Tämä herättää vähän samanlaisia tunteita kuin eduskunnan väittely tasavertaisesta avioliittolaista. En vain voi ymmärtää, että elämme 2010-luvulla ja silti väitellään niinkin perusasioista kuin ihmisoikeudet!!

  Toivo paremmasta säilyy, ehkä tämä maailma joskus parantuu näistä ahdasmielisistä ennakkoluuloistaan. Terveisin ylpeä mamu sekä tasavertaisen avioliittolain kannattaja.

  1. Niin samaa mieltä! Tuttavani teini-ikäinen poika oli kuulema kommentoinut tasavertaisen avioliittolain lähetekeskustelusta, että eikö niillä eduskunnassa ole mitään parempaa keskusteltavaa, kun TOTTA KAI päivänselvästi tuo laki pitäisi hyväksyä. Kuuntelin silloin livenä keskustelua netin kautta, ja vaikka toisaalta oli kiva kuulla monen vanhemmankin kansanedustajan puhuvan lain puolesta (nuorethan ovat aika pitkälti lain puolella), niin sitten sinne väliin tulee näitä ”ei voi hyväksyä koska ajatelkaa lapsia ja minun uskontoni kieltää” -tasoisia perusteluita.

   Uskon ja toivon, että tässäkin ihmisoikeusasiassa lopputulos on tämä: http://www.crunkfeministcollective.com/wp-content/uploads/2012/05/interracial1.jpg

   1. Aivan loistava kuva! :D Itse en seurannut livenä sitä keskustelua, mutta luin keskustelun parhaita paloja ja niistä vastaväitteistä sai kyllä aika loistavat naurut, kun ne oli jotenkin niin hakemalla haettuja ja vedottiin uskonnon murentamiseen ja lasten kasvatukseen. Seuraavat sukupolvet varman ihmettelevät päät pyörällään, että mikä meitä 2000-luvun ihmisiä on oikein vaivannut!

 2. Musta toi oli tosi hyvä video, ja kyllähän se vähän herkistikin, niinkuin tuo laulu aina, kun asun ulkomailla :-)

  1. Muhun keskimäärin ei Kari Tapio uppoa, mutta toi lopun pikkutyttö! Niin suloinen! Ja oli tuossa videossa parikin kohtausta, joista tuli ikävä Suomea.

 3. Minakin tykkasin. Tykkasin silloin tuosta Super Bowling yhteydessa tulleessa America the Beautiful videostakin. On se vaan niin etta ulkomailla asuminen avartaa maailmaa ja omaa katsantoaa. Ja ei se suomalaisuus katso sita milta nayttaa. Lahdetaanpa katsomaan jokaisen suomalaisen sukupuuta niin kylla varmaan loytyy sieltakin ruotsalaisia, venalaisia, saksalaisia sukujuuria. Aivan uskomatonta kuinka, jotkut voivoat viela olla noin ahdasmielisia. Ja eipa tunnu juu vaikuttavan siihen etta missa asut. Hapean suomalaisena naiden toisten suomalaisten alentavia kommentteja. Rikkautta on erilaisuus ja moninaisuus. Kuinka onnekkaita ovatkaan lapseni, jotka oppivat jo pienesta pitaen etta ihmisia on kaiken nakoisia ja kokoisia ja he kaikki ovat samanarvoisia. Meilla leikitaan mukavasti naapurin intialaisten lapsien kanssa. Ystavapiiriin kuuluu latino, aasialais, eurooppalais ja sitten naita ns. periamerikkalais sukujuuria omaavia. (mika sitten on periamerkkaainen tanne kun on paasiassa kaikki tulleet muualta ennemmin tai myohemmin.) Eika ulkonaon erilaisuus haittaa menoa ollenkaan.
  Ja mita tuo Soile sanoi etta kappale herkisti. No, herkisti taalakin. :)

  1. Tottahan se on, että vaikea sitä erilaisuutta on oppia sietämään, jos sitä ei koskaan kohtaa, kun evoluutio on ohjelmoinut ihmismiehen pelkäämään kaikkea tuntematonta. Ja minulla on kanssa Yhdysvalloista kokemus, että erilaisuutta käsiteltiin laajasti erityisesti kouluissa. Siksi tuo Coke-kohu ihmetyttikin vähän. Mistä ihmeen kiven alta nuo kaikki vieraita kieliä pelkäävät kommentoijat ovat kivunneet?

   Sentään Yhdysvalloissa kohun jälkeen taidettiin uutisoida rasistisista ja ennakkoluuloisista kommenteista ihmettelevään sävyyn. Suomessa ne on tähän mennessä ohitettu tiedotusvälineissä – ehkäpä siksi, että reaktio oli niin odotettu.

 4. Täällä lähdetään niin hirveän herkästi nojaamaan stereotypioihin, että välillä mietin, haluanko tosiaan olla suomalainen. Hävettää kuulua samaan ”kantasuomalaisten” porukkaan kuin nuo urpot ääliöt.

  Mutta kunhan suuri osa kansasta on istunut peruskoulunsa Ahmedin tai Aishan vieressä ja päässyt sen myötä peloistaan, tuollaiset kommentitkin toivottavasti vähenevät.

  1. Just tuo stereotypioiden määrä noissa kommenteissa ihmetyttää. Esim perulaistaustaisen laulajan tituleeraaminen ”somaliprinsessaksi”, mitä ihmettä? Hyvin sekalaisen maahanmuuttaja/adoptiolapsi/vähemmistöpoppoon leimaaminen ryhmänä ”työttömiksi sossuroikkujoiksi”? Ja samaan aikaan maahanmuuttokeskustelusta valitetaan, että siinä niputetaan yhteen pakolaiset, turvapaikanhakijat, Suomeen töihin tulevat ja aivan kaikki muutkin. No, tässä sitä niputtamista nyt nähtiin, eikä varmaan ole kauhean kannustavaa niiden monien kovaa työtä tekevien maahanmuuttajien kannalta…

 5. Pitkaaikainen lukija (and fellow airmile junkie!) ilmoittautuu, en vain ole saanut aikaiseksi koskaan kommentoida.

  Taa on sellainen aihe joka mua aina koskettaa, ja ihmisten kanssa on tullut kaytya melko uskomattomiakin keskusteluja aiheesta. Olen asunut kohta 8 vuotta nyt Pohjois-Englannissa, eli olen siis mamu myoskin. Suomessa ei juurikaan ole ystavia jaljella, mutta tuttavien kanssa joskus jutellut ja kun vastapuoli on esittanyt mamuvastaisia mielipiteita, niin aina sanon siihen etta makin olen mamu, olenko makin sitten ihan hirvea ihminen. Vastaus on aina sama, syva hiljaisuus!

  Jonkun verran olen (lahinna aiemmassa tyopaikassa, jossa oli enimmakseen hyvin huonosti koulutettuja, seka maailmaa nakemattomia ihmisia) joutunut itsekin kokemaan rasismia, koska olen ”erilainen”. Myos puolalaiset, joita taalla tunnetusti on paljon, ovat olleet minua kohtaan ilkeita, koska he katsovat taman maan heidan oikeudekseen, mina en kuulemma saisi olla taalla koska tulen rikkaasta maasta! Enhan siis mitenkaan voi olla taalla omasta tahdostani, he kun ovat tietylla tapaa pakotettuja olemaan taalla toissa vaikka vihaavat maata. Tama ei ole yleistys, ennen kuin joku sanoo jotain, vain omien tapaamieni ihmisten perusteella saamani kasitys. Tama on siis ironista, koska britit itse karsastavat puolalaisia, koska he varastavat paikallisten tyopaikat. Monet myos joskus tahtomattaan sanovat jotain ”about immigrants” ja sitten kun sanon etta mites mina, he sanovat etta ”no YOU’RE ok!”. Tata en ymmarra, olenko ok koska olen valkoinen? Koska en ole muslimi? Tai puolalainen? Nain monen vuoden jalkeen mulla on jo paikallinen aksenttikin, ja jos en sita erikseen mainitse, ei kukaan tieda etta olen ulkomaalainen. Enka itsekaan koe itseani enaa ulkomaalaiseksi, minun kotini on taalla ja tunnen kuuluvani tanne paljon enemman kuin Suomessa koskaan.

  1. Näköjään myös kaima, tämähän menee vähän jakomieliseksi. :D No ei vais, kiitos kommentista ja kommentoi toki joskus uudestaankin, niitä on aina kiva lukea!

   Tuo on jotenkin uskomatonta, että maahanmuuttajat sitten vielä kyräilevät toisia maahanmuuttajia. Luulisi edes heillä olevan empatiaa toisia maahanmuuttajia kohtaan, kun ovat itse samassa asemassa, mutta näköjään ei. :/ Olen tosi kiitollinen siitä, että minulla on länsimaihin sopiva suojaväritys ja muutenkin sellainen tausta, että harvemmin joutuu ennakkoluulojen kohteeksi – ainakaan kovinkaan negatiivisten – mutta minulla silti riittää ymmärrystä niitä kohtaan, jotka samoilla motiiveilla lähtevät ulkomaille töihin, mutta ihonväri, uskonto tai kotimaa on ”väärä”. Ylipäänsä ajatus siitä, että jotkut ”vievät työpaikat” on jossain määrin absurdi, kun katsoo kuinka moni maahanmuuttaja on yrittäjänä.

   Jotenkin terapeuttista nähdä muuten vaihteeksi maahanmuuttoa liippaavassa keskustelussa tällaisiakin kommentteja kuin mitä tässä postauksessa on esiintynyt. :)

 6. Joko se on lauantai aamun herkkyys, viikon reissaamisesta johtuva väsymys, mutta tämä video kyllä kolahti täällä. Kai sitä päällimmäisenä tuli ikävä Suomeen. Toisaalta, kun lukee suomalaisten kommentteja, niin ei taas ole ikävä. Ja iällisesti kuulun tuohon KT polveen – vaikka en suurin fani ollutkaan…..
  Ajattelin jakaa videota, sitten tuli mieleeni, onko omissa ystävistä ja tutuissa ja tutun tutuissa niitä, jotka eivät pidä näitä ihmisiä suomalaisena ?

  1. Varmasti joku mun tutuista on sitä mieltä, ja just sen takia mäkin tota videota jaoin, koska se parhaimmillaan vaikuttaa siihen, mitä mieltä joku on. Kukaanhan ei keskustelussa myönnä olevansa väärässä, mutta jos huomaa, että kaikki ympärillä ajattelevat jostain asiasta toisella tavalla, pakostakin vuosien mittaan tarkastaa myös omia näkemyksiään. Uskon, että samasta ilmiöstä on kyse homoavioliittojen muuttumisessa enemmistön hyväksymiksi viimeisen kymmenen vuoden mittaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge