Boulder, Colorado: vuoria, luontoa, kävelykeskustaa ja hippejä

Vuoria, lunta, yhtä kova auringonpaiste kuin Etelä-Espanjassa, ja +13 astetta lämmintä keskellä helmikuuta. Tämä on Colorado. Ajattelin nyt kertoa vähän enemmän Boulderin kaupungista, jonne Iiro muutti viime jouluna, ja jossa olen vieraillut tähän mennessä kolmesti – ja tykännyt ihan mielettömästi.


View Larger Map

Koska eräskin kaverini kysyi minulta kertoessani Iiron muutosta, että onko Colorado kaupunki vai osavaltio, niin tiedostan, ettei alueen maantiedon tuntemus ole suomalaisille itsestäänselvyys. Yllä kartta, josta sitä voi vähän kerrata. Colorado on siis aikalailla keskellä Yhdysvaltoja, yhtä kaukana kummastakin merestä, virallisesti osa Länttä muttei kuitenkaan mitään Kaliforniaa, ja sopivasti preerian ja Kalliovuorten taitekohdassa. Boulder taas on sadantuhannen asukkaan kaupunki keskellä Coloradoa, vähän pääkaupunki Denveristä pohjoiseen.

Näkymä Boulderin kaupunkiin vuorilta katsottuna

Boulderista puuttuvat monelle amerikkalaiskaupungille luonteenomaiset pilvenpiirtäjät. Syy tähän on, että jo vuonna 1972 säädettiin laki, joka rajasi rakennukset korkeintaan nelikerroksisiksi. Kaupunginisät halusivat tällä suojella kaikkien kaupunkilaisten oikeutta hyviin maisemiin: jokaiselle kuuluu mahdollisuus nähdä Kalliovuoret olohuoneen ikkunastaan. Meillä tosin olohuone on toiseen suuntaan, koska mountain view olisi kohottanut vuokraa parilla satasella kuussa.

Boulder Creek soljuu kaupungin keskustan läpi

Boulder on aktiiviliikkujan paratiisi: kaupungin läpi risteilee pitkin poikin traileja, joita pitkin ihmiset lenkkeilevät ja pyöräilevät. Traileja pitkin pääsee vilauksessa myös vuorille, jos maastopyöräily sattuu kiinnostamaan, ja pyöräilyharrastajaenoni kommentti Boulderiin muutosta olikin, että se on kuulema pyöräilijöiden mekka. Tunnettu asukastyyppi Boulderissa on weekend warrior, jonka vapaa-ajan täyttää urheilu ja viikonloppuisin on hyvä vetäistä pari triathlonia. Lenkkeilijöiden paljous traileilla tuo itsellekin treenimotivaatiota, vaikka vähän tulee paineita, kun muut viistävät ohitse kiiltävissä spandex-asuissaan.

Traileista tunnetun on Boulder Creek Trail, joka halkoo kaupungin itälänsisuunnassa

1960-luvulla Boulderissa oli hippiliike voimissaan, ja hippimentaliteetti näkyy yhä katukuvassa. Boulderin keskustassa sijaitsee Pearl Street Mall, joka ei ole amerikkalaistyylinen ostoskeskus vaan eurooppalaistyylinen kauppojen ja kahviloiden reunustama kävelykatu, ja sieltä löytyy useita kauppoja, joita paremmin kuvaavan termin puutteessa kutsuisin hippikaupoiksi. Tiedättehän, Tibet-tuotteita, intialaisia kankaita, afrikkalaisia puuveistoksia, suitsukkeita, hampusta tehtyjä vaatteita, ja myyjillä on rastat tai vähintään pitkät hiukset. Nämä kaupungin kalleimmalla kauppapaikalla, joten niillä on pakko olla laaja asiakaskunta. Lisäksi keskustassa on useita kahvinpaahtimoita, eli Starbucks-imperiumiin ei täällä tarvitse tyytyä. Ja pyöräliikkeitä. Kaikkialla on pyöräliikkeitä ja pyöräkorjaamoita, ja pyöräkaistat eivät ole pelkkiä koristeita.

Kahvinpaahtamo, hippikauppa ja enemmän pyöriä kuin autoja.

Pearl Street Mall on viitisen korttelia pitkä kävelykatuosuus keskustassa

Tähän mennessä Boulder ei varmasti monelle eurooppalaiselle ole kuulostanut kovinkaan ihmeelliseltä, mutta amerikkalaiseen suburbiaan tottuneelle se on paikkana aika mieletön. Jotenkin niin… eurooppalainen. Ja silti Yhdysvaltojen paras puoli eli upea luonto on käytännössä osa kaupunkia. Toinen enemmän yhdysvaltalainen piirre Boulderissa on sen olutkulttuuri: kaupungissa sijaitsee kolmisenkymmentä pienpanimoa, joilla kaikilla on omat maisteluhuoneensa eli baarinsa ja jotka järjestävät panimokierroksia. Colorado tuottaa Yhdysvaltojen osavaltioista eniten olutta pelkästään litroissa mitattuna kiitos jättiläismäisen Coorsin, mutta on se pienpanimoiden määrässäkin mitattuna top-5:ssä melkein millä vain mittarilla mitattuna, ja Boulder on nimenomaan pienpanimoskenessä vahvoilla. Oluiden lisäksi alueella on kasvava viskikulttuuri ja Kalliovuorten rinteillä tuotetaan myös viiniä (ihan hyvää sellaista), ja kaikki varmaan ovat kuulleet Coloradon kannabislaeista. Tuntuu, että ördäyksen ja kaiken maailman lieveilmiöiden sijaan täällä korostuu kuitenkin hifistely: oluttuoppia tilatessa saatetaan pyytää maistiaisia ennen lopullisen päätöksen tekemistä, viskejä ja viinejä siemaillaan pikkusormet pystyssä, ja mediassa käydään asiantuntevaa keskustelua eri kannabislajikkeiden eroista ja siitä, mihin käyttötarkoitukseen mikäkin sopii.

Yksi Boulderia vahvasti muokkaava asia on sen yliopistomaailma. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Boulderiin vuonna 1858, kaupunki perustettiin vuonna 1871 ja jo kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1877, kaupunkiin perustettiin University of Colorado. Historiansa aikana yliopistossa on pyörinyt yksitoista sittemin Nobelin voittanutta opiskelijaa tai tutkijaa, kahdeksantoista yliopiston kasvattia on päätynyt urallaan astronauteiksi, ja alumneista kaksi päätyi Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden tuomareiksi. Times Higher Educationin listalla University of Colorado on maailman 97. paras yliopisto, kun Helsingin yliopisto on listalla sadas. Nykyään yliopistokampus sijaitsee kävelymatkan päässä Boulderin keskustassa, ja sen 30 000 opiskelijaa pyörivät Boulderin kulttuuriskenessä ja yöelämässä.

Jos Coloradoon eksyy, niin Boulder on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen. Vähän Denveristä pohjoiseen, noin tunnin matkan päässä lentokentältä, ja sopivasti matkalla Kalliovuorille.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagrammista nimimerkillä @muorra.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

18 kommenttia postaukseen “Boulder, Colorado: vuoria, luontoa, kävelykeskustaa ja hippejä”

  1. Niin mustakin! Olen tyytyväinen, että pääsen tonne vastedeskin käymään. ;)

  1. Aika usein mua ärsyttää se, että pakotetaan rakennuskantaa matalammaksi tai väljemmäksi, kun jotkut haluaisivat asua tiiviisti, mutta tässä kohtaa syy on niin symppis, että pakko kannattaa. :)

 1. Silloin kun Amerikkaan muuttoa mietittiin Boulder oli yksi vaihtoehto. Mutta sitten Boston ja Massachusetts vei voiton sellaisessa vaiheessa etta en edes oikein kerennyt kovasti tutkimaan millainen paikka Boulder on. Luonto ja vuorten laheisyys kiinnosti meita kovasti. Mutta niin se elama vaan heittelee.

  1. Uskon, että Bostonkin oli ihan hyvä valinta, sen verran mukavat muistot mulla on sieltä 90-luvulta jääneet. Ja onhan siinäkin Cape Cod lähellä, vähän erilaista luontoa. ;)

 2. Olipas mielenkiintoista lukea tätä! Olikin ennestään ihan tuntematon paikka. Aika paljon opiskelijoita väkilukuun suhteutettuna!

  1. Luulen, että vilkas kaupunkikulttuuri on osittain niiden opiskelijoiden ansiota. Toisaalta mukava huomata, että kun lähtee ulos, niin opiskelijat eivät ole valloittaneet kaikkia paikkoja, vaan paikoissa museoista baareihin näkyy kaiken ikäisiä.

 3. Boulder on mulle ollu tuttu muutamastakin jutusta ennen kuin sinne ite laskeuduin kerran vuonna 2008… eikö siellä asunu se murhattu pikkutyttö JonBenet Ramsay ja eikö Crocsitkin ollu sieltä alunperin kotoisin?

  Muistan ite Boulderista parhaiten paikallisen WholeFoodsin ja niiden Dysonin AirBlade käsienkuivauslaitteen (don’t ask me why… :D). Mutta mielenkiintoisinta siellä oli kyllä mulle vierailu Celestial Seasonings teetehtaalla. Tykkäsin kovasti!

  1. JonBenet Ramsaysta en ole kuullutkaan, mutta minulla oli mielikuva, että Crocsit olisivat kanadalaisia. Wikipedia kuitenkin paikallisti Crocsin päämajan Boulderiin, eli aina oppii jotain uutta.

   Mä kävin Celestial Seasonings -teetehtaalla joskus lapsena, ja nyt on tullut fiilis, että pitäisi varmaan käydä uudestaan!

    1. On, mutta mä yleensä valitsen teehyllystä jotain muuta, kun ne on erikoistuneet yrttiteehen, ja mä en niistä niin perusta. Sen muun löytäminen on vaan välillä vähän vaikeaa, kun Celestial Seasonings jyrää… ja sen takia mulla tota niiden Chaita onkin kaapissa. :)

  1. Pilvenpiirtäjissä on se hauska puoli, että yleensä niistä käsin pääsee katsomaan kaupunkia lintuperspektiivistä – mutta Boulderissa saman asian onneksi ajavat nuo vuoret. ;)

  1. Huh, olisin voinut jättää tuon Wikipedia-linkin lukematta. Järkyn kuuloinen tapaus.

 4. Tuntuu, etta Boulder on muodostumassa aikamoiseksi kulttuurien kohtauspaikaksi. Entinen pomoni muutti sinne aika lahelle ja tuntuu, etta kaikki hanen tuttunsa ovat muuttaneet jostain muualta USA:sta. Itselle silmiinpistavinta oli se, etta kaikki ihmiset vaikuttivat kovin hyvakuntoisilta ja jokainen tuntui harrastavan aktiivisesti liikuntaa. Muistaakseni alue on valittu useampaa kertaan USA:n ’fitteimmaksi’ !

  1. Ei ole vaikea uskoa tuota, kun lenkkeilijöitä näkyi niin hurjat määrät, ja lisäksi tuntui, että ihmiset oikeasti olisivat merkittävästi laihempia keskimäärin kuin Georgiassa. Ja kyllähän nuo kauniit maisemat motivoivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge