Oletko koskaan rekrytoinut lapsisotilaita?

Yhdysvaltain viisumini meni vanhaksi pari kuukautta sitten, joten tarvitsen syksyä varten uuden. ESTAllahan saa olla maassa vain kolme kuukautta, ja minulla on tarkoitus olla siellä tällä haavaa neljä. Onneksi viisumin hakeminen oli tällä kertaa hyvin yksinkertainen prosessi, kun kokemusta jo oli.

Viisumiprosessiin kuuluu hakemuksen täyttäminen netissä, jonka jälkeen varataan aika paikallisesta lähetystöstä viisumihaastatteluun. Viisumia pitää hakea aina siinä maassa, johon on siteitä, eli koska minulla on täällä Luxemburgissa työ, johon voin vielä palata joulukuussa, hain viisumiani täältä. ESTAa hakeneet saavat jo vastailla jossain määrin huvittaviin kysymyksiin (”Oletko osallistunut juutalaisten kansanmurhaan vuosina 1939-45?” – kuinkahan monelle maailmassa tämä kysymys on enää millään tavalla relevantti), mutta viisumeissa näitä kysymyksiä tulee koko joukko lisää. Tässä jotain esimerkkejä:

Have you ever ordered, incited, committed, assisted, or otherwise participated in genocide?

Have you ever committed, ordered, incited, assisted, or otherwise participated in torture?

Have you committed, ordered, incited, assisted, or otherwise participated in extrajudicial killings, political killings, or other acts of violence?

Have you ever engaged in the recruitment or the use of child soldiers?

Have you, while serving as a government official, been responsible for or directly carried out, at any time, particularly severe violations of religious freedom?

Have you ever been directly involved in the establishment or enforcement of population controls forcing a woman to undergo an abortion against her free choice or a man or a woman to undergo sterilization against his or her free will?

Have you ever been directly involved in the coercive transplantation of human organs or bodily tissue?

Viisumia täyttäessä muistutetaan, että huomaathan, että näihin myöntäen vastaaminen ei välttämättä tarkoita, että sinulle ei myönnetä viisumia. Silti rohkenen epäillä, että kukaan näihin syyllistynyt tässä kohtaa tunnustaisi syyllisyyttään. Suurin syy näihin kysymyksiin taitaa olla, että jos käy ilmi, että joku näihin rikoksiin syyllistynyt oleilee USAssa, hänet voidaan karkottaa sillä perusteella, että hän on valehdellut viisumihakemuksessaan.

Viisumihaastattelu lähetystössä oli tänä aamuna, ja se oli helppo ja nopea. Suurlähetystö on tarkkaan vartioitu, ja kännykät pitää mieluiten jättää kotiin tai autoon, mutta viimeistään ne ja kaikki muutkin elektroniset laitteet kuten sähköiset autonavaimet pitää luovuttaa pois ulkoportilla turvatarkastuksen yhteydessä. Sisällä sai odotella vartin verran amerikkalaisia naistenlehtiä odotushuoneessa selaillessa, jonka jälkeen seurasi itse haastattelu. Kerroin lyhyesti ja ytimekkäästi mitä aioin tehdä ja miksi, näytin viisumianomustani tukevat dokumentit – tärkeimpänä virkavapaatodistus töistä – ja lasiseinän takana oleva konsuli kysyi pari lisäkysymystä. Noin minuutin kuluttua koko toimitus oli ohi.

Passin saan takaisin ensi tiistaina. Sitten olenkin tavaroiden pakkaamista ja asunnon siivoamista lukuunottamatta valmis lähtöön.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

15 kommenttia postaukseen “Oletko koskaan rekrytoinut lapsisotilaita?”

 1. Nää kysymykset on kyllä just niitä, mihin tuskin kukaan vastaa totuudenmukaisesti vaikka olisikin ko. juttuihin syyllistynyt…. epäilen vahvasti, kuten totesit.

  Joskus mentiin jenkkeihin (kauan sitten perhelomalle) ja siellä koneissa täytettiin lappuja jossa kysyttiin samanlaisia kysymyksiä. En tiedä onko näin vielä, mutta ihmetytti ne silloin :)

  1. Niitä maahantulolappuja täyteltiin vielä vuonna 2012, mutta muistelisin, että kun kesäkuussa 2013 kävin Jenkeissä niin ensimmäisen kerran ei tarvinnut täyttää. Olin silloin aika hämilläni ja varmistelin monta kertaa lentohenkilökunnalta, että eikö nyt varmasti heillä ole mitään lappuja, ettei sitten maahantulossa tulisi ongelmaa ja käskettäisi jonon perälle jotain lappua täyttämään. Silloin minulle vakuutettiin, että vastaukset noihin kysymyksiin löytyisivät nykyään tietokoneelta. Hyvä vaan, sillä sitä lappuahan piti silloin säilyttää passin välissä, josta se tietty tippui, jos sitä ei oltu nidottu kiinni, ja sitten joku mukamas keräsi sen talteen maasta poistuessa – yleensä ei…

   Nykyään riittää tullilapun täyttäminen: oletko tuomassa maahan ruokaa, rahaa tai jotain muuta. Yleensä ruksin ruoan ja kirjoitan pienellä sivuun, että karkkia tai ruisleipää. :)

   1. Ja kieli keskellä suuta sai varo-varo-vasti irrotella sitä kiinni niitattua lappusta passista (sillä kukaan muuhan ei sitä koskaan passista pois ottanut). :) Mutta on tosiaan kätevää, kun nykyään sitä I-94:sta ei tarvitse enää maahantuloa varten täytellä. Ja niin, tervetuloa takaisin! :)

    1. Mä en ekalla kerralla tajunnut irroittaa sitä itse passista, joten lopputulos oli, että ensin äijä immigration-jonon päässä (joka tarkisti että kaikilla on passi ja täytetty I-94) piti mulle pienen puhuttelun, sanoi että olisi ollut mun vastuulla antaa se jollekulle maasta poistuessa ja että immigration officer varmaan haluaa pitää tästä mulle isomman puhuttelun ja tästä saattaa tulla ongelmia. Sitten kun siinä hermostuneena pääsin immigration officerin luokse, niin se katsoi sitä lappua, repäisi sen nopeasti irti ja heitti roskiin. Ei kommenttia aiheesta…

     Kiitos tervetulotoivotuksista. :)

 2. Aika hurjia kysymyksiä, mutta toisaalta kai ihan ymmärrettävistä syistä ja tuon maasta karkottamisen takia kuulostaa jopa jollain tavalla loogiselta. Ihanaa, että siellä on jo lähtö näin konkreettista! :) Koittaako lähtö nyt elokuussa siis?

  1. Juu, käyn ottamassa elokuun puolivälissä Suomesta vauhtia ja sitten matkaan! Odotan aika innolla ja samalla kiirehdin, että ehdin käydä katsomassa ja näkemässä täällä Luxemburgissa kaikkea, mitä haluan vielä tänä kesänä kokea.

  1. Joo hiukka eri tasoinen viisumihärdelli täällä kuin monessa muussa maassa. Mutta sentään täällä ei tarvitse olla HIV-todistusta tai mitään muitakaan lääkärinpapereita, toisin kuin jos hakisi pitkäaikaista viisumia rakkaaseen itänaapuriimme. Byrokratiansa sielläkin…

   Parhaat viisumibyrokratiat on ne, missä löydään maahan saapuessa rahaa tiskiin ja saadaan joku ”viisumileima” passiin. Vielä parempi on, kun ei tarvitse koko viisumia. Onneksi on Suomen passi, koska meillähän on kaikista maailman passeista eniten maita maailmassa, minne päästään ilman viisumia. ;)

 3. Vahan outoja nama kysymykset ovat aina olleet……mutta ei niita ole koskaan kysytty muussa vaiheessa kun aikoinaan paperien taytossa. Hyvaa matkaa sinulle !

  1. No se vasta puuttuisikin, että näitä käytäisiin lävitse vielä rajalla! On jo ihan tarpeeksi, että saa esitellä paluulentolippujaan ja kertoilla elämäntarinaansa. :D Kiitos toivotuksista!

 4. No johan oli kysymyksiä! Nämä on just sellaisia, joihin jokainen vastaa totuudenmukaisesti. :-D

 5. Mä oon aina ihmetellyt, mikseivät amerikkalaiset vähän sekoita pakkaa ja tee noista kysymyksistä sellaisia, että välillä ”kuuluukin” vastata yes. Se ”no”-rivi kun on niin itsestäänselvä. Ja jos samoja asioita kysyttäisiin monella eri tavalla, tyhmemmät ehkä haksahtaisivat. Sellainen kunnon palikkatesti. :D

  1. Esim vaikkapa ”Have you refrained from joining an international terrorist organization?” – tarpeeksi hutiloivista terroristeja! Tai sitten vain simppelimpi: ”Did you read these questions before answering?” Loistava idea, siitä vaan heittämään se USCISille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge