Kun USAn maailmanlaajuinen viisumitietokanta menee rikki

Kävin viisumihaastattelussa Yhdysvaltain suurlähetystössä kaksi viikkoa sitten, ja silloin sanottiin, että passia uuden viisumin kanssa voi tulla hakemaan viikon päästä. Normaalisti odotusaika olisi vain neljä päivää, mutta nyt we have been experiencing some delays.

US Visa
Jotain tämän näköistä pitäisi kohta minunkin passistani taas löytyä. Innolla odotan, miltä kuva näyttää, sillä latasin viisumijärjestelmään vain jonkun kuvan, joka meni läpi automaattisista tsekeistä, ja olin valmistautunut antamaan haastattelutilanteessa varsinaisen viisumikelpoisen kuvan – mutta se jäi sitten antamatta. Kai se toinenkin kuva oli ihan ok. [Kuva: red]

Viikko sitten tiistaina koputin hyväntuulisena suurlähetystön porttia, ja hetken odottelun jälkeen hermostuneen oloinen mies tuli ulos pyytelemään anteeksi. We can’t issue any visas right now, hän aloitti. Sen jälkeen hän kertoi, että reilu viikko sitten joku tietokanta, jota Yhdysvallat käyttää viisumien myöntämiseen, oli kaatunut, eikä sitä olla vielä saatu korjattua. Kuinka kauan tähän menee? Ei tietoa. Ei mitään tietoa. Sorry, mies totesi, naurahti kuivasti, ja tarjoutui antamaan minulle passini takaisin ilman viisumia, jos tarvitsisin sitä johonkin. Totesin, että tarvitsisin sitä vasta parin viikon päästä, mutta silloin viisumi olisi hyvä olla mukana, koska matka vie Yhdysvaltoihin, johon mies totesi, että That’s nice ja hermostuneesti naurahti uudestaan.

Siis anteeksi mitä? Mitä minun pitäisi tehdä? No idea, mies totesi ja pudisteli päätään, ja kaikesta näki, että hän oli joutunut käymään tämän epämiellyttävän keskustelun lävitse monta kertaa viimeisen parin päivän sisään. I mean if this continues, they’ve go to do something. People have plane tickets, people have commitments in the US, something’s got to be done, mies totesi. Okei, mutta entä mitä minä teen? We’ll contact you, I guess, mies sanoi ojentaen suurlähetystön käyntikorttia. Onnea odotteluun.

Cambodia, Thailand, and US visa
Vanhasta passistani löytyi myös Kambodzan viisumi, ja sen saaminen taannoin oli huomattavasti helpompaa: ojenna telttakatoksen alla istuvalle aseistautuneelle khmerille $20 ja katso, kun hän liimailee ja leimailee viisumin paikoilleen. Ei haastattelua, ei edes yhteistä kieltä. [Kuva: Houston Marsh]

Töihin päästessäni googlettamalla löysin Daily Mailin jutun aiheesta: ongelma ei todellakaan koske pelkästään minua vaan kaikkia, jotka olivat viimeisen reilun viikon aikana hakeneet Yhdysvaltain viisumia. Kaikkia viisumityyppejä, kaikkia suurlähetystöjä. Maailmanlaajuisesti ongelmasta kärsiviä on kymmeniä tuhansia, joista minä olin vain yksi. Kun sitten vielä seuraavana päivänä sain mailia suurlähetystöstä, vatsanpohjassa oli aika ikävä fiilis.

The U.S. Department of State has been experiencing technical problems with its visa system, which are affecting global operations. This issue is worldwide and is not specific to any particular country or visa category. We recognize and deeply regret the inconvenience to travelers. We are doing everything possible to return passports with visas as soon as we are able to complete processing. We regret that we are currently unable to predict how long the delay will be.

Tämän mailin lopussa luki: This email is UNCLASSIFIED.

Aikaa oli vielä useampi viikko, mutta mitä jos tätä ongelmaa ei saataisi korjattua ajoissa? Mitä ihmettä minä sitten tekisin? Ilman viisumia pelkällä ESTAlla maahantuloviranomaiselle selittämään, että ei nyt ole kolmen kuukauden sisään paluulippua ostettuna, mutta ajattelinkin häipyä maasta Meksikon maarajan kautta? Ihan totta, varmasti aion! Ja sitten ilman viisumia varmaan pitäisikin häipyä, ettei seuraavalla kerralla maahan tullessa syytettäisi aiheesta laittomaksi maahanmuuttajaksi.

Consular Media Tour
Suunnilleen tällaisessa kopissa konsuli istui haastattelun yhteydessä, ja sormenjäljet toki otettiin siinä samassa. Minulla vaan ei ollut noin hienoa saria päällä. [Kuva: US Consulate Chennai]

Tätä lievää stressiä kesti viikko, sillä tänään suurlähetystö oli lähettäny uuden mailin: Your visa can finally be printed today, you can collect it today. Oi tätä ilon ja riemun päivää! Mutta mitä tästä opimme: älä koskaan jätä viisumia viime tippaan, sillä mitä vaan voi tapahtua. Ehkä ei siis pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, ties vaikka suurlähetystö ehtii palaa maan tasalle tässä välissä, tai saadessani vihdoin passini käteeni suurlähetystön vartiokoira hyökkää sen kimppuun ja repii sen kappaleiksi.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

19 kommenttia postaukseen “Kun USAn maailmanlaajuinen viisumitietokanta menee rikki”

 1. No löysinpäs tänne. :-) Pitääkin heti päivittää linkki blogiisi.

  Olipas hiuksianostattava tilanne, joka onneksi päättyi hyvin! Mulla on tapana jättää aina kaikki viime tippaan, ja tämä oli taas hyvä muistutus siitä, ettei kannata.

  Luulin, että tuossa jälkimmäisessä kuvassa oli naisen edessä peili, ja ihmettelin ensin, että miten tuo nainen näyttää edestä ja takaa niin erilaiselta. :-D

  1. Onneksi minä kerrankin olin herännyt ajoissa tähän – mikä osittain johtuu siitä, että olin itseasiassa jo myöhässä. Ei olisi maksanut ESTAsta kesä-heinäkuun reissua varten, jos olisin herännyt jo sitä ennen tähän, mutta silloin tajusin soittaa haastatteluajanvaraukseen vasta kaksi viikkoa ennen reissua, ja silloin aikoja ei enää ollut tarjolla kesäkuulle. Parempi näin päin. :)

   Munkin piti hetki katsoa tota kuvaa, ennen kuin hahmotin mistä on kyse. Hyvä tietää, etten ole ainoa. :D

 2. Ollaan nyt odotettu 1v ja paalle kolme kuukautta sita viisumia, taitaa olla isommanlainen vika systeemissa heh.

  1. Hah, nojuu, sitä vikaa ei varmaan tämä tietojärjestelmäkorjaus onnistunut fiksaamaan… Tsemppiä odotteluun, loppusuorallahan te kuitenkin taidatte jo olla!

   1. Kiitoksia ja onnittelut viela sinnepain! Meidan painajainen vaan jatkuu, juuri tuli sposti, etta ainakin 60 paivaa menee ennenkuin ehtivat edes vilkaista papereita. Jos haluavat lisatietoja, se tietaa toisen 60 paivan odotusta ja sitten viela odotetaan, etta paperit lahtevat Suomeen ja sitten odotetaan haastatteluaikaa ja sitten odotetaan joko myonteista/kieltavaa paatosta. Eli 3-6kk kai viela menee…

    1. Kuten moneen kertaan todettu, ihan käsittämätöntä meininkiä tuo! Luulisi, että tuollainen vitkuttelu ja pompottelu ei olisi kenenkään etu, mutta näköjään sillä ei ole tässä mitään väliä. Tuo koko järjestelmä kaipaisi niin perusteellista uudistusta että ei ole tosikaan.

 3. Onneks sait viisumin ajoissa. Nuo tuollaiset on kylla tosi ikavia juttuja. Nyt sitten vaan reissua odottelemaan. :)

  1. Todellakin odottelen, tässä jo lasken päiviä kun henkisesti on jo siirtynyt toiselle puolelle Atlantia. :)

 4. Luen aika tarkkaan oman lehteni ja tästä ei ole ollut mitään juttua täällä. Hakemalla löysin jotain uutista NPR:n puolella, mutta aika hiljaista on ollut. Joku asiantuntija oli kommentoinut, että se johtui …..combination of software optimization and hardware compatibility issues….
  Hyvä kun asia sentään selkisi – hyvää matkaa, kun on sen aika !

  1. Okei, eli suomeksi sanottuna kuulostaa siltä, että yrittivät päivittää tietokantaohjelmistoa, ja päivitys ei sitten ollutkaan yhteensopiva jonkun heidän aiemmin rakentamansa custom-kikkareen kanssa. Ei kyllä ihmetytä ollenkaan, ettei amerikkalaista mediaa kiinnosta tämä. Jos immigrationista puhutaan niin tuntuu, että puheenaiheena on aina laiton maahanmuutto sitä laiton maahanmuutto tätä, eikä ollenkaan se, että laillisen maahanmuuton prosesseissakin olisi vaikka kuinka paljon korjattavaa.

 5. Hui, onpas sulla ollut jännittäviä aikoja. Mutta, onneksi nyt saat viisumin ja pääset muuttamaan.

  1. Niin, ja piti vielä sanoa että aina kun K tukikohdasta välittää jonkun sukellusmeilin, niin siinäkin aihe on aina ”unclassified”. Joskus olisi mielenkiintoista saada vahingossa joku jossa on ”classified” ;-)

   1. ”Mielenkiintoista” olisi varmaan yksi sana, joka kuvaisi sitä tilannetta. Riippuen mailista niin ”pelottava” tai ”vaarallinen” voi tulla kanssa mieleen. :D

    1. Totta! Enkä kyllä sellaista mailia saa, koska K ei ole samanlainen tohelo kun minä, joka on kuukauden sisällä kadottanut uuden mascaran, kaulakorun ja puhelimen!

     1. Mascara – hälläväliä, kaulakoru – toivottavasti ei ollut tunnearvoa, puhelin – siis miten tätä edes voi kadottaa? Minä ainakin olen niin kiinni kasvanut puhelimeeni että tasan tarkkaan tiedän, missä se on. :D

      Sain muuten viisumin eilen, eli nyt voi nuolaista! Lisäksi tuli vähän pidemmäksi aikaa kuin mihin olin varautunut, eli eipä tarvitse tästäkään vähään aikaan taas huolehtia.

  1. No ei tullut kyllä mullakaan, mutta näköjään mitä vaan voi tapahtua. Taannoin yliopistossa kurssitöidenkin kanssa varoiteltiin, että palauttakaa selvästi etuajassa, koska me emme ota vastuuta esim sähkökatkoksista tai luonnonmullistuksista. Eipä sellaisia onneksi koskaan ollut, koska ikinä en mitään reilusti etukäteen palauttanut.

 6. Milla viisumilla sa muuten USAssa oleilet? Jos saa kysya. En ole varma ootko kirjoitellut asiasta aiemmin.

  1. Olen hakenut nyt B-viisumin, koska saatan oleskella maassa yli 3kk kerrallaan. Saa nähdä, tuleeko sille tarvetta, vai käynkö sittenkin ulkomailla tuossa puolivälissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge