Voiko kotona lomailua kutsua lomaksi?

Vähän ennen kesälomakauden alkua Keski-Euroopassa – siis heinäkuussa, koska kuka muka lomailee ennen elokuuta – meillä oli työpaikan intrassa kysely: What’s on the menu for the holidays? Vaihtoehdot olivat:

 • Discovering a new part of the world
 • Off to my usual destination
 • Off to my home country, obviously
 • Off to a random destination
 • Haven’t yet decided…
 • What holidays?

Huomaako joku mikä puuttuu? Aivan, miten olisi vaihtoehto, jossa pysytään lomalla kotona? Jostain syystä sitä ei harratettu Keski-Euroopassa ainakaan minun työyhteisössäni. Osasyy varmaan oli, että kaikilla on sukulaisia muualla, joita lähdetään sitten lomalla katsomaan – yleensä Etelä-Ranskaan tai Italiaan – mutta siltikin, jos koko viiden viikon vuosilomansa käyttää siihen, että on Off to jonnekin, niin eikö se väsytä? Olin alkukesästä salaa kateellinen niille kaikille kavereille, jotka postailivat Facebookiin lomakuvia terassirempasta, mustikoista lähimetsissä tai piknikistä kotikaupungissa. Mökkeilystä nyt puhumattakaan, mutta ehkä se menee kategoriaan Off to my usual destination.

21.5.2010
Lempparikesäkaupunkini

Amerikkalaisilla tuntuu olevan sama meininki, että vapaapäivät töistä pitää aina käyttää johonkin liitämiseen jonnekin. Täällä se on jotenkin ymmärrettävämpää, koska yleensä lomaa on paljon vähemmän kuin Euroopassa, keskimäärin kaksi viikkoa, mutta mikään laki ei lomia määrää eikä työnantajan ole pakko antaa lomaa ollenkaan. Lisäksi täällä tuntuu olevan vielä yleisempää kuin Euroopassa, että lähisukulaiset ovat ripoteltuna pitkin mannerta, koska ihmisten kynnys muuttaa työn perässä on matalampi jaetun kielen ja yhtenäisemmän kulttuurin ansiosta.

Mutta että ranskalaiset ja belgit eivät tajua omassa kodissa lomailun autuutta? En enää ihmettele sitä, että Ranskassa eräällä päätiellä oli elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 800 kilometrin verran ruuhkaa.

Mites muuten te lukijat olisitte vastanneet tähän kyselyyn?

P.S. Kuten edellisessä postauksessa kerroin, minä ja Iiro olemme nyt Off to New Mexico. Blogi palaa linjoille ensi torstaina, mutta sitä ennen reissuamme voi seurata Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa, joihin linkit löytyvät sivupalkista.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

11 kommenttia postaukseen “Voiko kotona lomailua kutsua lomaksi?”

 1. Hyvä kysymys. Ehkä mun mielestä olisi vähän hassua ottaa töistä lomaa ja sitten ”kuluttaa” se kotona lojuiluun. Vähän sama asia kun, että suomalaisella on kauhea pakko päästä ulos heti kun paistaa aurinko, koska eihän sitä voi heittää hukkaan sisällä. Toisaalta taas meidän porukat on aina viettäneet kaikki lomat mökillä, heille ei tulisi kuuloonkaan viettää kesälomaa kaupungissa – sehän on kuin hukkaan heitettyä aikaa. ;) Riippuu varmaan myös ihmisestä, jotkut viihtyy kotona sohvahiirenä kun taas toisten pitää koko ajan olla menossa jonnekin. Itse kuulun siihen ensimmäisen joukkoon.

  1. Mä en ottaisi parin päivän lomaa kotona hengailuun, mutta silloin, kun tiedossa on ollut joka tapauksessa neljän viikon yhtäjaksoinen kesäloma, mulla ei ole mielikuvitus riittänyt aikatauluttamaan sitä kaikkea reissaamiseen. Menoihin toki, mutta niitä on onneksi löytynyt hyvin kotikaupungistakin (tai sitten pari päivää mökillä on ”meno”).

 2. Hyvaa reissua! Mielenkiinnolla odottelen taas matkraporttia. Meidan pitka viikonloppu menee ihan kotosalla. mies jo kyseli etta mita tehdaan. Han haluaisi rakentaa kompostikehikon mutta arpoo viela etta lahteeko ostamaan tarpeita vai ei. Mun pitais lukea pari ”luentoa” mun valokuvauskurssia varten ja sitten harjoitella ja ottaa kuvia. Tytot vinkuun puistoon. Mattoja pitaisi pesta lisaa…… jne. Eli me pysytaan kotona tana viikonloppuna jolloin monet todellakin viipottavat ties missa.

  1. Jos vaan pystyy niin varmaan kannattaa lomailla joskus muulloin, kuin silloin kun kaikki muut ovat liikkeellä. Silloinhan kuitenkin kaikki paikat on täynnä ja hinnat pilvissä. Santa Fessakin oli todella vähän hyvän oloisia hotelleja jäljellä, mutta onneksi löytyi se yksi mihin päädyimme, sillä se oli todella hyvä, ja eihän sitä enempää kuin yhtä tarvitse.

 3. Pitkät viikonloput menee usein kotona, mutta varsinaista lomaa en ole viettänyt kotona viikkoakaan vuosikausiin. Ymmärrän hyvin sen, jos muut niin tekevät, mutta mulle loma = matkustaminen :)

  1. En minäkään ole pitkään aikaan viettänyt lomaa kotona, ehkä siksi vähän romantisoinkin sitä nyt. Aika kullanut muistot jne :)

 4. Meillä meni pari edellistä kesälomaa siihen, että oltiin reissussa koko loma, joten tänä vuonna päätettiin olla osa lomasta ihan vaan kotona. Olipa aika mukavaa. Mukavaa siitä teki myös sen, että ettei tarvinnut koko lomaa elää matkalaukkuelämää. Jotenkin siihenkin saattaa kyllästyä… Ja tehtiin ihan mitä päähän pälkähti. Ei aikataulua, ei etukäteissuunnittelua, ei stressiä.

  1. Matkalaukkuelämä on matkustamisessa varmaan yksi ikävimmistä puolista. Se jatkuva pakkaaminen, purkaminen ja tavaroiden laukusta etsiminen. Mutta tuo spontaani lomanvietto kuulostaa kanssa aika kivalta!

  1. Niin tuttu dilemma varmaan kaikille ulkosuomalaisille.

   Kiitos haasteesta, käyn tsekkaamassa!

 5. Hmm. Kyllä itsekin tuppaan liitelemään pitkin poikin eurooppaa ja Suomea (kun koti-koti ja mökki on pohjoisessa ja itse asumme etelässä), mutta silti tykkään lohkaista lomasta ainakin lopppupäästä osan myös ihan kotona oleskeluun. Mutta toisaalta minulle se pohjoisen lapsuuden koti on koti siinä missä talo täällä Espoossakin, joten oikeastaan lasken senkin kotona oleiluksi :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge