Paras Instagram-kuvani ikinä & katse Berliiniin!

Kesäkuun alussa vanhat kaverini Epp ja Jiří kyläilivät luonani Luxemburgissa, ja vietimme päivät kierrellen autolla lähimaita ja -mantuja. Saksan puolella autobahn vei meidät kohti Saarbrückenia, Völklingenin pikkukaupunkiin, josta löysimme industrialismin maamerkin, Völklinger Hütten.

Völklingenin rautaruukki myllytti metallia sisuksistaan sadan vuoden ajan, 1880-luvulta 1980-luvulle, ja jakoi vaurautta ja työpaikkoja ympäröivään Saarlandiin. Sulkemisensa jälkeen ruukki jäi rapistumaan, kunnes siitä keksittiin tehdä museo, jossa vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esitellään ruukin historiaa ja raudansulatusprosessia oikeiden laitteiden keskellä. Ruukki on myös päässyt maailmanperintökohteeksi, koska se on ainoa läntisessä maailmassa säilynyt viime vuosisadan vaihteessa rakennettu ruukki, jota ei olla ehditty purkaa modernimpien laitteiden tieltä.

Siellä massiivisten putkien ja kymmenien metrien korkeuteen kohoavien rappusten keskellä kierrellessä nappasin Instagramiin tämän kuvan:

volklingen

Elokuun alkupuolella selailin Iconosquaren avoimia Instagram-kilpailuja ja huomasin Saksan matkailuviranomaisen Saksojen yhdentymisen kunniaksi järjestämän #germany25reunified-kilpailun. ”Näytä meille paras kesäkuvasi Saksasta viimeisen 25 vuoden ajalta”, kuului ohjeistus. Harkitsin hetken osallistuvani toisella maailmanperintökohteella, Trierin mustalla kaupunginportilla, mutta totesin sitten, että ehkä industrialistinen jylhyys tehoaisi tuomaristoon paremmin, jos ei muuta niin silkalla erilaisuudellaan, ja lisäsin tarvittavan tägin kuvaan.

Congratulation! You’ve won the first prize in our worldwide photo-contest #germany25reunified!

Kun kuukausi myöhemmin ylläoleva kommentti ilmestyi kuvani alle, hieraisin silmiäni. Ensiksi epäilin, että joku pilaili kustannuksellani, mutta kun kommentin jättäjäksi paljastui Saksan matkailuviranomaisen virallinen tili, heitin kotona pari kärrynpyörää. Tai olisin heittänyt, jos osaisin, mutta nyt sen sijaan pompin innoissani ympäri asuntoa niin, että Iiro ihmetteli, mikä ihme minuun oli tällä kertaa mennyt.

Päävoittona on matka Berliiniin sisältäen yöpymisen ja aamiaiset Lindner Hotel Am Ku’dammissa, ja näillä näkymin pyörähdän kaupungissa lokakuun puolivälissä. Olen käynyt Berliininissä vain kerran aiemmin ja viivyin silloin kaupungissa yhden aamupäivän – Brandenburgin porttien näkemisen verran – joten kokeneemmilta Berliinin-kävijöiltä otan mielelläni kommenttiboksiin vinkkejä, mitä yhteen viikonloppuun kannattaa mahduttaa!

Kun matka kerran vie Eurooppaan, tarkoitus olisi käväistä samalla reissulla Suomessa. Vinkkinä blogia lukeville kavereille, että saa ehdottaa treffejä!


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

49 kommenttia postaukseen “Paras Instagram-kuvani ikinä & katse Berliiniin!”

 1. Jenni onnea ihan hurjan paljon!! Mahtava kuulla että reissukuva sai arvostusta ihan merkittävältä taholta :) Kilpailuihin tosiaan kannattaa _aina_ osallistua koska joskushan saattaa vaikka voittaa ;)
  p.s omasta blogistani löytyy jo tarinaa viikonlopun reissulta kohteisiin mitä vinkkailit.

  1. Sulla tästä voittamisesta kokemusta todentotta löytyy! Mä olen yllättynyt tässä lähinnä siksi, ettei musta toi kuva ollut mitenkään ihmeellisen erikoinen – mutta kiva, että voitto osui silti kohdalle. :D

   Katoinkin jo nopeasti kuvat sun blogista läpi, mutta en ehtinyt vielä kommentoimaan!

   1. Mutta tässähän selkeästi ON sitä jotain :) Varmaan tyypit kyllästyneet pläräämään läpi satoja samanlaisia kuvia taloista ja maisemista. Tässä on jotain ihan erilaista. ^^

 2. Oi vitsi, ihan mieletöntä että voitit! Ja ei ihme, kuva on kyllä tosi makea mutta en ole koskaan kuullut että kukaan oikeasti voittaisi näissä kisoissa mitään :D Viimeksi olin Berliinissä viime marraskuussa joulumarkkinoiden tunnelmia imemässä itseeni joten olen vähän huono antamaan vinkkejä mutta varmasti kiva reissu on tulossa!

  1. Mä harkitsin hetken, että olisin jättänyt Berliinin reissun vasta joulukuulle noiden joulumarkkinoiden takia, mutta ei oikein sopinut muuten kunnolla aikatauluun. Voin kuitenkin uskoa, että on ollut hienoa!

 3. Vautsi! Onnea! Komppaan Lauraa! En oo tiennykkään että näissä kisoissa oikeesti voittaakin joku!

  1. Jos haluat nähdä jonkun, joka voittaa näissä kisoissa jatkuvasti, niin tsekkaa Maarit Johannan (linkki yllä) blogi. Ihan kiva tietää, että ne palkinnot annetaan näissä kisoissa edes jollekulle. :D

 4. Mielettoman hienoa!!!!! Onnea kovasti! Ja komea on kuva eli en yhtaan ihmettele. Berliini vinkkeja en osaa antaa kun en ole koskaan siella kaynyt mutta varmasti kiva kaupunki.

  1. Eli joku toinenkin on tällä planeetalla, joka ei ole vielä Berliinissä käynyt. :) Tuntuu, että siellä on käynyt melkein jokainen, ja suurin osa useasti.

  1. No tuolta mustakin tuntuu, mutta tämän jälkeen ei voi enää valittaa. :D Olen pari kertaa aiemminkin voittanut ties mitä kisoja ja arvontoja, mutta tähän mennessä palkinnot ovat olleet luokkaa leffalippu.

  1. Mä osallistun vain, jos osallistuminen ei vaadi mitään ihmeellistä tai erikoista. Tämä jotenkin osui niin hyvin kohdalle, että osallistuminen oli helppoa, mutta jos olisi pitänyt jotain kymmenen vuoden takaisia Saksan-kuvia kaivaa, olisi varmaan jäänyt väliin.

  1. Kiitos! Pystytkö vielä kertomaan, mitä siellä kannattaa nähdä? T. ihan ulalla koko kaupungista :)

   1. Totta kai :) Ottaisin ehdottomasti suunnaksi ainakin Kreutzbergin ja Friedrichsheinin vähintäänkin upeiden (ja edullisten!) ruokakokemuksien vuoksi. Kulkeminen Berliinissä on helppoa julkisilla, joita ei varmasti joudu odottelemaan. Vierailisin myös ainakin juutalaisten muistomerkillä ja Berliinin muurilla, joka on nykyään eräänlainen taidegalleria. Jos kirkot ja arkkitehtuuri kiinnostaa, kannattaa käydä Berliner Domissa, eli kaupungin tuomiokirkossa. Toinen arkkitehtuurisesti kiinnostava kohde on modernin taiteen museo Hamburger Bahnhof, joka on entinen rautatieasema. Linkkaantähän myös aiheesta kirjoittamiani postauksia, jos kiinnostaa :)
    https://liikkeella.squarespace.com/blog/berliini-taide-instagram-travel-thursday
    https://liikkeella.squarespace.com/blog/berliner-dom
    https://liikkeella.squarespace.com/blog/museovinkki-hamburger-bahnhof
    https://liikkeella.squarespace.com/blog/berliini-pukeutuu-jouluun
    Niitä olikin näköjään aika monta, toivottavasti löydät jotakin vinkkiä! :)

    1. Kiitos, katson lävitse! Tässä kun useampi ihminen vinkkailee juttuja, niin pitää katsoa vaan ne, mitkä esiintyvät useimmin. ;)

  1. No on todellakin! Mä tiedän jo nyt, että joulu menee tänä vuonna muilla mailla, joten tämä jäänee viimeiseksi Suomen piipahdukseksi tänä vuonna.

 5. Wau, upeaa! Ja kuva on hieno, ei ihme että se voitti. Berliinistä en osaa antaa vinkkejä, mutta Pohjois-Helsingissä olisi paikka, jossa Suomen-lomalla kannattaisi pistäytyä.

  1. Laitan kyllä sulle mailia heti, kun lentoaikataulut selviävät! Luotan siihen, että Pohjois-Helsingissä on paikka, jossa voi myös yöpyä. :)

  1. …etenkään, kun sen saa mahdutettua aikatauluun! Rajoitteena oli, että tämän vuoden puolella piti matkustaa, joten aika nopeasti piti ruveta suunnittelemaan reissua voiton selvittyä.

 6. Jes, hirmuna onnea! Tämä taas kertoo sen, että aina kannattaa osallistua, koskaan ei tiedä milloin sitä voittaa :D

  1. No ei tosiaan tässä tapauksessa tiennyt. :D Eikä edes ollut vaikeaa osallistua, niin kyllä kannatti!

 7. Onnittelut Jenni! Hieno kuva, ei mikään tyypillinen ”kesälomakuva”. Kiitos myös vinkistä ko. sivustolle. Aion vinkata siitä parille kaverilleni, joiden kuvat voisivat tällaisissa kilpailuissa hyvinkin pärjätä.

  1. Tuolla on todella paljon avoimia kilpailuita, mutta tosi monessa niissä pitäisi ottaa uusi kuva johonkin teemaan liityen, ja usein ne teemat ovat sellaisia, että minulla ainakin pää lyö ihan tyhjää. Toisaalta jos niihin jotain keksii, niin ehkä voittokin irtoaa helposti, jos muilta puuttuu inspiraatiota.

 8. Hieno juttu! Olin muutaman päivän Berliinissä suunnilleen vuosi sitten. Pidin itse East Side gallerystä (graffiteja Berliinin muurissa), Berliner Domista (tuomiokirkko) ja ylipäätään Itä-Berliinistä. Nauti!

 9. Berliini, mun suosikkikaupunki. Blogissa hirvee kasa vinkkejä, mut lyhyesti: ehdottomasti sunnuntaina Mauerparkin kirppispuisto, brunssi jossakin kivassa kuppilassa, Tempelhofin kenttä, Kreuzbergin yöelämä, turkkilaista ruokaa (haloumi tasche tai vegedöner, nam!). Tekemistä siis riittää, mut paras vinkki on vaan tämä: samoile ja fiilistele!

  1. Äh, meillä on sunnuntaina jo sen verran aikaisin lennot takaisin Jenkkeihin, että tuskin ehditään kirppikselle. :/ Muuten laitan nämä korvan taakse! Halloumia onkin ikävä, kun sitä ei järkevästi täältä saa.

  2. Yksi reittiehdotus ;): Kun lähdet hotellistasi, voit kävellä KaDeWe tavaratalolle. Ku’damm (Kurfürstendamm) oli aikanaan ”lännen” kuuluisin ostoskatu. Matkan varrelle jää muistokirkko (Gedächtniskirche) ja Europa-Center. KaDeWe:n jälkeen palaa Europa-Centerille ja kadun toiselle puolelle uuteen Bikini Berlin -ostoskeskukseen (alatasolta ja katolta näkee eläintarhaan. Matkusta kauppakierroksen jälkeen Europa-Centerin vierestä bussilla 200 Potsdamer Platzille ja katsasta Sony Center. Jos haluat nähdä Berliinin yläilmoista, muttet jonottaa televisiotorniin, hyvä paikka on Panoramapunkt. Jatka tästä kävellen juutalaisten muistomerkin läpi Brandenburgin portille ja valtiopäivätalolle (jos tänne haluaa sisään, pitää varata aika). Palaa takaisin Brandenburgin portille ja kävele pitkin keisarillista Unten den Lindeniä. Matkan varrelle jää mm. Humbolt-yliopiston rakennuksia ja palatseja. Museosaarella on nimensä mukaisesti paljon museoita sekä myös Berliinin tuomiokirkko ja rakenteilla oleva kaupunginpalatsin ”jäljennös”. Eteenpäin kävellessä oikealle jäävät Berliinin pormestarin työhuone, punainen raatihuone, ja Mariankirkko sekä televisiotorni. Radan jälkeen oikealle ja heti ensimmäisestä aukosta vasemmalle pääsee Alexanderplatzille. Tämän jälkeen suuntaa junalla Ostbahnhoffille ja sieltä East Side Gallerylle muuria ihmettelemään. Tästä Warschauer Straßen aseman ohi ja sillan yli. Heti sillan jälkeen oikealla (vanha varastoalue) on jo jotain hupaisia ”ruokaloita” (ja suomalainen voimamiessali!), mutta enemmän ravintoloita löytää, kun menee ensimmäistä katua oikealle ja seuraavaa vasemmalle. Jos voimia vielä riittää, kävele takaisin Alexanderplatzille pitkin Karl Marx Alleeta ja palaa Europa-Centerille bussilla 100 (matkalla näet mm. enkelipatsaan, Siegessäule). Jos et jaksa, pääset Zoologischer Garten -asemalle, lähelle hotelliasi, myös junalla Warschauer Straßen asemalta, matkalla näet mm. päärautatieaseman.

   1. Kiitos paljon! Pitää tallentaa tämä reittiehdotus puhelimeen ja katsoa, jos ehtisi tämän kävellä. :)

 10. Parhaat onnittelut palkinnosta. Berliinissä on kovin paljon nähtävää. Neuvoisin käymään aluksi tourist informationissa joko lentoasemalla tai Kurfürstedamilla. Kiertoajelu tai kiertokävely on nopein tapa nähdä tärkeimmät historialliset ja kulttuuripaikat. Voisit etukäteen etsiä hakusanoilla ”tourist info berlin” tai ”Rundgang Berlin Mitte” netistä ehdotuksia käyntikohteista ja tarjonnasta ja valita sieltä mieleisesi. Berliinihän oli jaettu 4 sektoriin, joten englanti on siellä tavallaan jonkinlainen ”kotikieli”.

  Seuraavassa olisi yksi esimerkki kävelyreitistä..
  http://www.berlin-tour-and-guide.de/en/walking-tours/walkingtour-berlin-mitte/

  Jos haluat omin päin kierrellä niin neuvoisin yllä olevasta kävelemään ainakin reittiä Potsdamer Platz, Holocaust Memorial, Brandenburger Tor, Goverment Quarter, Reichstag (ehkä myös käymään ylhäällä lasitornissa, mutta sinne on yleensa pitkä jono), Gendarmenmarkt, Friedrichstraße… Televisiotornissakin voi käydä, mutta sinnekin on yleensä pitkä jono. Kannattaa käydä myös muurimuseoissa Wall Memorial, Bernauer Straße ja Chekpoint Charlilla, jotka ovat legendäärisiä paikkoja. Nuo paikat kuuluvat jokaisen berliininkävijän ”yleissivistykseen” ja niitä näkee usein uutisissa ja historiallisissa ohjelmissa. Jo Ka De We:n tavaratalo on yhtä legendäärinen ja ”must” luksusostoksilla käymiseen, koskee myös giganttista herkkukerrosta ja kattokerroksen ravintolaa. Poronlihaa en löytänyt sieltä, mutta kylläkin Lapin kultaa. Mutta tietenkin Berliinissä on kaikki maailman muotitalot edustettuina.
  Kreuzbergissä kai kaiken maailman (nuoret) juhlijat remuavat, mutta intelligenzia ja taiteilijat suosivat Prenzlauer Bergiä. Musiikkia ja konsertteja löytyy joka makuun. Koti-Suomikin on Berliinissä esillä Suomikeskuksen ja suurlähetystön kautta.
  Tuossa olisi tiivistelmä Berliinistä ensitutustumista varten.

  1. Käyntikohdeideoiden etsiminenhän ei ole tässä se ongelma vaan niiden rajaaminen yhden viikonlopun mittaiseksi paketiksi. :) Kävelyreitti-idea kuulostaa kivalta, sillä tavalla kun tosiaan tulee helpoiten fiilisteltyä uutta kaupunkia. Kiitos!

 11. Mahtavaa! Onneksi olkoon! Berliini on kokemistani kaupungeista se, johon jatkuvasti eniten haluan. Melkein kaikki suosikkini on jo mainittu, Mauerparkin kirppis, brunssi Kastanienalleella, Bernauer Strassen muurimuistomerkki, holokaustimuistomerkki ihan Brandenburgin portin vieressä. Kreuzberg ja maailman suosituin currywurst ja Viktoriapark. Neuköllniä pidetään joissain piireissä vaarallisena mutta siskoni asui siellä (ihan turvallisesti) ja tykkäsin Maybachuferin kanavarannasta, vaikka turkkilaisen torin päivä ei osunutkaan oman matkan ajalle. Niin ja Oranienburger strasse ja How Long Is Now -seinämaalaus.

  Viikonloppu on tietenkin kovin lyhyt aika. Sen sijaan että kulkisit henki kurkussa paikasta toiseen, valitse kaikista näistä ehdotuksista pari, joiden lisäksi istu kuppiloissa ja kävele kaduilla, ime kaupungin ainutlaatuista tunnelmaa. Museoista – suurin osa vie liikaa aikaa, mutta holokaustimuseon sijasta voit käydä muistomerkillä, ja Checkpoint Charlie -museon läpikäynnin sijasta lukea kirjan etukäteen ja käydä vaan hollilla. Muuripaikoista itselleni vaikuttavin on kuitenkin ollut Bernauer strasse, jota suosittelen. Voin lähettää sulle Coloradoon mun Checkpoint Charlie -kirjan, jos lupaat vähintään yrittää muistaa lähettää sen joskus takaisin. :D

  1. Kiitos tuosta muuripaikkasuosituksesta, niitä on ilmeisesti sen verran monta että hyvä saada rajattua. :) Mäpä lähetän sulle mailia tosta Checkpoint Charliesta…

 12. Ihan mahtavaa! Onnea :) Tuo kuva on kyllä jylhän komea.

  Minä en ole voittanut koskaan mistään kilpailusta, mutta olen ollut useamman kerran siellä toisessa päässä eli onnittelemassa voittajia ja toimittamassa matkapalkintoja. Sekin on ihanaa, kun kuulee miten puhelimen toisessa päässä joku hihkuu riemusta saadessaan matkalahjakortin.

  1. Kiitos! Ja olen samaa mieltä tuosta. Olin itse joskus kesätyöläisenä pesulassa, ja sain kunnian onnitella ”1 ilmainen puvun pesu”-lahjakortin voittanutta. Sekin oli jo ihan huippua kuunnella, kun se mies huusi toisessa päässä ”woohoo!” :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge