Keräilyharrastuksena maailmanperintökohteet

Jotkut kerää postimerkkejä, toiset kokispulloja. Moni enemmän matkaileva jos ei nyt kerää niin ainakin pitää kirjaa maista, joissa on käynyt. Maiden lisäksi voi laskea myös TCC-alueita tai muita tarkempia listoja, vanhoja Neuvostotasavaltoja tai eri maiden osavaltioita. Jotkut ovat rajanneet kiinnostuksen kohteensa tarkemmin ja kiertävät puutarhoja, majakoita tai vaikkapa oopperataloja.

Minä kerään Unescon maailmanperintökohteita.

World Heritage

Joitain vierailemiani maailmanperintökohteita: Kinderdijkin tuulimyllyt Alankomaissa, Amsterdamin kanaalit, Venetsia ja uusin vierailukohteeni, Provinsin keskaikainen kaupunki upeine muureineen lähellä Pariisia.

Maailmanperintökohteet ovat paikkoja tai alueita, jotka YK:n alainen Unesco on määritellyt erityisen tärkeiksi säilyttää jälkipolville niiden kulttuurin tai luontoarvojen takia. Listalla on kaikkien tuntemia kohteita – Kiinan muuri, Egyptin pyramidit, Yosemiten luonnonpuisto – mutta myös paljon paikkoja, joista harva on kuullut. Siitä huolimatta en ole vielä käynyt maailmanperintökohteessa, joka ei olisi ollut reissun arvoinen. Kulttuuri ja luonto on kaksi suurinta syytä, miksi tykkään matkustaa, joten tämä listaus sopii minulle kuin nakutettu.

Maailmanperintökohteet: Yhdysvaltojen kansallispuistot

Neljä Yhdysvaltojen kansallispuistoa, jotka ovat myös maailmanperintökohteita: Grand Canyon, Great Smoky Mountains, Yosemite ja Yellowstone

En muista, milloin ensimmäisen kerran kuulin maailmanperintökohteista, mutta jossain vaiheessa 2000-luvulla rupesin huomioimaan niitä entistä enemmän. Taisi olla vuosi 2007, kun leikkimielisesti totesin, että voisin ruveta niitä keräilemään, mutta todella lähdin leikkiin vasta 2009, kun teippasin vaihto-opiskelija-asuntoni seinälle kartan maailmanperintökohteista ja aloin systemaattisesti miettiä reissuja niitä katsomaan. Tsekeissä kohteita oli verrattaen paljon pienellä alueella, joten ”minnes lähdettäisiin”-kysymykseen minulla oli aina vastaus valmiina.

Saksalaisia maailmanperintökohteita

Saksalaisia maailmanperintökohteita: Völklingenin rautaruukki, Trierin roomalaisaikainen kaupunginportti, Kölnin katedraali ja… Segwayt? Eipäs kun Berliinin museosaari, jossa niillä liikumme!

Nykyään aina uuteen paikkaan matkustaessa tarkistan alueen maailmanperintökohteet, ja jos aikaa vain on, teen pienen koukkauksen niiden kautta. Systerini houkuttelin Lontoon sijasta Stonehengeen ja Bathiin, vanhempani raahasin Tukholman risteilyllä Skogkyrkogårdin hautausmaalle, ja Iiron kanssa Amsterdamissa vietimme puoli päivää kiertäen autolla kaupungin ulkopuolisia linnoitusjärjestelmiä. Havaijilla minulla oli yksi ehdoton vaatimus: saarelta ei poistuttaisi, ennen kuin tulivuorten kansallispuisto olisi nähty!

Maailmanperintökohteita

Luxemburgin lähimaastosta maailmanperintökohteita löytyy Nancyn Place Stanislas kultaisine portteineen, Brysselin Grand-Place, Viandenin linna Luxemburgissa sekä tietenkin Luxemburgin keskusta linnoitusmuureineen.

Maailmanperintökohteiden keräily on sillä tavalla hauska harrastus, että lista elää koko ajan, kun uusia kohteita lisätään listalle ja – valitettavasti – joskus kohteita poistetaan listalta, koska vaikkapa rahanhimoiset saksalaiset rakentavat motarisillan kohteena olevan laakson lävitse. Tällä hetkellä maailmanperintökohteita on 1007, ja minä olen käynyt niistä 98:ssä. Enää kaksi kohdetta tasalukuun!

Vanhoja maailmanperintökohteita

Nämä neljä kohdetta ovat kaikki vähintään tuhat vuotta vanhoja: Angkorin temppelit Kambodzassa, Stonehenge, Bathin roomalainen kylpylä ja Taos Pueblo New Mexicossa.

Löimme juuri eilen lukkoon kavereiden kanssa autoretken Haagiin ensi kuuksi, ja siinä matkalla olisi useampi maailmanperintökohde. Miten olisi flaamilaisten hengellisten naisten begiinien talot 1200-luvulta? Taikka Antwerpin Plantin-Moretus-museo, kirjapaino 1500-luvulta? Joka tapauksessa eiköhän se sata tule täyteen vielä ennen vappua!

Maailmanperintökohteita

Vapaudenpatsas, Bruggen kaupunki Belgiassa, Cutty Sark Greenwichissä Lontoossa ja tulivuoren kraateri Havaijilla

Kuinka monessa maailmanperintökohteessa sinä olet käynyt? Mikä kohteista, joissa olet käynyt, oli ikimuistoisin? Lista löytyy Unescon sivuilta. Sivu, jossa olen listannut omat käydyt kohteeni kartan kanssa, löytyy tästä lähtien ylänavigaatiosta


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Veera Bianca. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

54 kommenttia postaukseen “Keräilyharrastuksena maailmanperintökohteet”

 1. Pitäiskö laskee omat? Ehkä jossai vaiheessa. Italiassa tai Japanissa on vaikeeta ees heittää kivee osumatta maailmanperintökohteeseen :)

  1. Pitäisi! Ja kannattaa tehdä se mahdollisimman nopeasti, sillä se on sitä vaikeampaa mitä vanhemmaksi tulee. Mun piti aika pitkään miettiä, olenko nyt käynyt Québecissä vai en, vai oliko se sittenkin Montreal, ja mitä ne temppelit oikein oli, jotka Pekingissä tuli taannoin nähtyä…

  1. Se on yksi tuollainen ”ilmaiseksi saatu” kohde mulla – lisätty listalle vasta sen jälkeen, kun me käytiin siellä. ;)

 2. Äh vitsi kuin olis jokin nettisivu, mistä noita voisi kätevästi chekata :P En siis tiedä yhtään monessako olen ollut, mutta itsekin koitan UNESCO paikoissa käydä, jos niitä suunnalle sattuu. Pakko kyllä myöntää, etten yhtään tiennyt että esim Vapaudepatsas on listalla, tai että monet kansallispuistotkaan on siellä. Jälkimmäiset toki hyvästä syystäkin! Italia on kyllä semmonen kohde, ettei siellä pysty juuri kääntymään ilman että katse osuisi johonkin UNESCOn listalla olevaan paikkaan.
  Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: InstaMeet Ottawassa

  1. Mä olen nähnyt montakin tuollaista kätevää nettisivua, mutta ne kaikki vaatii sisäänkirjautumisen. Jos jaksat luoda tilin jonnekin, niin esim täältä löytyy checklista: http://thebesttravelled.com/

   Vapaudenpatsas onkin sitten yksi harvoja sen mantereen kulttuurimaailmanperintökohteita. Varsinkin Pohjois-Amerikassa tuntuu ensinnäkin olevan noita kohteita aika paljon vähemmän kuin Euroopassa, ja toisekseen ne keskittyvät lähinnä luontoon… ymmärrettäistä syistä. :)

 3. Paljon on paikkoja, missä pitäisi käydä…..mutta Suomen osalta oma kotikunta on listalla ja myös Rauma, mihin kotikunta liitettiin ! :) suosittelen molempia lämpimästi !
  Leena on viimeisimpänä kirjoittanut: Kuvapostaus Santa Monica – LA

  1. Mä olen aika monta kertaa miettinyt, että tuonne pitäisi joku kesä lähteä! Hyvä, että mulla on kertynyt näitä kohteita jostain Kambodzan viidakoista, mutta en sitten ole saanut aikaiseksi napata bussia Raumalle…

 4. Tuo on kyllä hauska tapa reissata, listalla näyttää tosiaan olevan aika lailla myös niitä ei-niin-tunnettuja kohteita. Ja voi tosiaan kun olisi joku helppo tapa käydä nämä läpi! Toisaalta tuosta kartasta oli kiva kurkata mitä löytyy Norjasta, muutamia olen sieltä nähnyt, mutta pari paikkaa tuli ihan yllätyksenä!
  Satu VW I Destination Unknown on viimeisimpänä kirjoittanut: Miltä Suomi näyttää ulkomaalaisten silmissä?

  1. Mä en pidä tuosta Unescon sivuilla olevasta kartasta erityisen paljon, kun se tarjoaa mulle vain satelliittikarttaa. Kaipaisin valtioiden rajoja, kaupunkeja ja teitä, jotta olisi helpompi hahmottaa noita sijainteja. Onneksi mulla alkaa olla jo lähialueen kohteet päänsisässä muistikartassa niin ei tarvitse sitä hirveän usein katsella. ;)

 5. Hyvä keräilykohde! Täytyy myöntää, etten ole hirveästi ajatellut itse matkustellessani maailmanperintökohteita (vaikka olenkin käynyt yhdessä jos toisessa). Ensi kesän Euroopan pyöräreissun varrelta oli kuitenkin yhdellä sivulla listattuna maailmanperintökohteet, ja ajattelin että tällä kertaa ne voisi vierailla ihan tarkoituksella läpi :)
  Arja / Haavematkoja on viimeisimpänä kirjoittanut: Talvisia, arkisia pyöräretkitunnelmia

  1. Euroopassa tosi moneen maailmanperintökohteeseen on panostettu matkailijoiden näkökulmasta. On infotauluja, opastuksia ja ties mitä, ja usein vielä valtioiden tukemana, kun ovat niin polleita kohteistaan. Siksikin mä tykkään niissä vierailla, ja kun niitä Euroopassa on niin tiheästi, niin ei kuulostaisi tuollainen pyöräreissu ollenkaan pöhkömmältä idealta. :)

  1. Niiltä ei tosiaan voi oikein välttyä jos yhtään käy katsomassa perinteisiä nähtävyyksiä. Ennen kuin rupesin noita aktiivisemmin katsomaan niin muistan ihmetelleeni Unescon plakaattia useammassa nähtävyydessä.

 6. Kiva keräilykohde! Ja mieletön saalis jo kasassa. :) Katselin, että sun listalta oon käyny vaan vähän reilu kymmenessä, mutta joissain muissakin on tullut pyörähdettyä – viimeisimpänä Coloniassa, Uruguayssa. Pitääkin tutustua aiheeseen paremmin! :)
  säppä on viimeisimpänä kirjoittanut: Rion favelavierailut – hitti vai huti?

  1. Hei sä olet kiertänyt niin paljon Etelä-Amerikassa, että olisi tosiaan mielenkiintoista lukea sulta postaus käydyistä maailmanperintökohteista! Mulla on tuo maanosa vielä täysin käymättä. :)

 7. Mie keräilen Hard Rock Cafe paikkoja, jääkaappimagneetteja ja myös maailmanperintökohteita! En vain ihan noin aktiivisesti kuin sinä. Ensimmäinen lahja mitä Markulta sain, oli kirja jossa on kaikki Unescon maailmanperintökohteet lueteltuna. Sitä tuli selattua viikkoja ja ihan yllätys oli miten monessa paikassa oltiin käyty jo valmiiksi. Veikkaan oman lukuni olevan jotain 20-30 luokkaa, mutta kiinnostus olisi suuri lähteä katsastamaan niitä enemmän. Varsinkin Keski-Euroopassa niitä näyttää riittävän. Unesco kohteiden keräämisessä on se plussa että ne on oikeasti jotain mielenkiintoista ja ne on saaneet siitä tunnustusta. Jännityksellä odotan seuraavaa päivitystä kun sata tulee täyteen!
  Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Valoa lumella

  1. Keski-Eurooppa, etenkin Italia, on kyllä paras saldon kartuttamiseen, kun noita kohteita on joka nurkan takana. Mä kanssa tykkään siitä, kuinka noi maailmanperintökohteet on usein jotain superlatiiveja, jotka on tunnustettu erityisiksi esimerkeiksi siitä, mitä edustavat. Esimerkiksi Provins olisi ollut muuten lähinnä söpö pieni keskiaikainen kaupunki, mutta se vaikutti vielä paljon mielenkiintoisemmalta, kun kerrottiin, kuinka kaupunki oli yksi tärkeimmistä kaupan keskuksista keskiajalla, ja kuinka siellä kävi kauppiaita niin Pohjois-Afrikasta kuin pohjoisestakin. Varmaan suomestakin joku joskus eksynyt mukaan.

 8. Viime aikoina on tullut lähinnä kerättyä makeita luontokohteita. Kaupungit on jäänyt kovin taka-alalle, enkä tällä hetkellä hingu yhdellekään matkalle oikeastaan mihinkään kaupunkiin. Mutta oon joskus kiertänyt Euroopassakin jonkin verran, eli täytyypi huvin vuoks katsastaa toi sun linkki!

  Kotiin kerään Jenkki-matkoilta vaan tietynlaisia jääkaappimagneetteja, joita oon kerännyt jo 90-luvulta saakka. Niiden pitää ensisijaisesti olla neliön/suorakaiteen muotoisia, jotta ne istuu mun jääkaapin sivuun muodostuneeseen ruudukkoon ja mieluusti kaikki samaa tyylisuuntaa… joskus harmittaa jos jostain jää joku tietty saamatta. #firstworldproblems
  Kea | Deep Red Blues on viimeisimpänä kirjoittanut: Instagram Travel Thursday: Paradise in Phuket

   1. Mä olen kanssa yhä enemmän ruvennut arvostamaan muuta kuin suurkaupunkeja. Itse olen tykästynyt pikkupaikkoihin, joissa on oma charminsa ja luonteensa. Lähdinhän mä Pariisistakin huitelemaan Provinsin pikkukylään, mitä varmaan aika moni pitäisi pähkähulluna matkavalintana. ;) Luonnon pariin palaan sitten, kun täällä ei enää jatkuvasti tihuta.

    Me alettiin keräämään jossain vaiheessa jääkaappimagneetteja, mutta meidän #firstworldproblem on tällä hetkellä se, että jääkappi on jotain ihmemateriaalia, johon ei magneetit tartu! Se siitä keräilyharrastuksesta sitten.

    Oon kade sulle tuosta Romaniasta. Meidän Romanian matkalta ei kertynyt kasaan yhtään, kun en vielä silloin ollut tajunnut tsekata tuota listaa etukäteen. Nyt kun taas listan kohteita katselin niin ai että olisi pitänyt noissa käydä!

  1. Kiitos kommentista ja kiva että tykkäsit! Yosemitesta ajattelin postata kuukauden sisään ihan oman juttunsa. :)

 9. Mosttravelledpeople.com-sivulla on kätevä lista. Voi ruksailla. Harmi vain, että ovat englanniksi. Voi olla hankalampi tietää, mitä ovat. Yhdellä lukemalla taisi olla 85. Mutta monesta maasta ei ole mitään käsitystä, missä olen ollut, vaikkapa Japanista.

  1. Nuo kohteiden nimet ovat välillä niin omituisia, että eipä niistä Suomeksi välttämättä sen enempää saa selvää. ”Virallinen” maailmanperintökohdenimi ei aina tunnu olevan suoraan kytköksissä siihen termiin, millä turistit paikan tuntevat.

 10. Jes, nämä keräilyt on meidän perheen juttu, joten iso peukku tälle postaukselle. Ensimmäisessä lauseessa osui jo kaksi keräilykohdetta kohdalle! ;) Mä olen aika paljon tutkaillut noita UNESCO:n paikkoja ja itseasiassa multa löytyi koneelta valmis listakin missä ollaan käyty. Vain kolmisen kymmentä kohdetta on tullut koluttua ja ne on melkein kaikki luontokohteita, koska me ollaan hieman antikultturelleja. :D
  Elina / Vaihda vapaalle on viimeisimpänä kirjoittanut: Mlilwanen eläinten suojelualue

  1. Tehän voisitte ottaa tavoitteeksi kerätä pelkästään noita luontokohteita? Nuohan on jaettu kulttuuri- ja luontokohteisiin (ja jotkut ovat kumpiakin), joten voi keskittyä halutessaan pelkkään luontoon.

   Vieläkin keräätte postimerkkejä? Muistan, että se oli iso juttu joskus 90-luvulla, mutta olen jäänyt käsitykseen, että keräilyinto olisi hiipunut aika lailla tässä viime aikoina. Tai sitten se into on vaan hiipunut multa. ;)

 11. Hienoa Jenni, että kirjoitit näistä – ja innostit ihmisiä aiheeseen. Mekin olemme oppineet tsekkaamaan aina nämä, sillä useimmiten ne ovat pienen retken arvoisia.
  Kiitos myös linkityksestä uudelle Maailmanmatkaajat-sivulle – jaoin sen kunniaksi juttusi myös Maailmanmatkaajien omassa Facebook-ryhmässä!

  1. Ilo on minun puolellani, on tosi hauska että jossain on noita erilaisia listauksia laitettu ylös Suomeksi ja avattu vähän konseptia. Kiitos jaosta! :)

 12. UNESCOn kohteet on aina käymisen arvoisia eli erittäin hyvä keräilykohde! Täytyypäs tässä joskus itse laskea omatkin kohteet, kun vielä muistaisi kaikkien paikkojen nimet :D
  Katja on viimeisimpänä kirjoittanut: Asiaa asiakaspalvelusta

  1. Ne on tosiaan hyvä laskea ja sen jälkeen merkitä muistiin! Ihan tuskaa joskus toistakymmentä vuotta myöhemmin yrittää muistella, mikäs sen temppelin nimi nyt olikaan, oliko se tämä vai ei.

 13. Hyvä keräilykohde. Perheessämmekin kerätään maailmanperintökohteita maiden ja alueiden ohella. Maailmanperintökohteita minulla ja puolisollani on tällä hetkellä 247. Tyttärellämme niitä on 200.

  1. No jopas, tuo on jo erittäin kunnioitettavan kuuloinen tulos! Tyttärellä taitaa olla omasta tuloksestaan pitkälti kiittäminen aktiivisesti matkustavia vanhempia?

 14. On kyllä tosi hyvä idea! Tulee nähtyä varmasti paljon enemmän, kun on joku virallinen lista mistä katsoa mitä missäkin matkakohteessa on nähtävää. Itse olen toiminut juuri päinvastoin, eli mennyt paikkaan muusta syystä ja iloisesti ilahtunut, jos kyseessä on ollut Unescon kohde :)
  Teija / Lähdetään taas on viimeisimpänä kirjoittanut: Rannalta rannalle, korallilta korallille

  1. Toimiihan tuo noinkin päin. ;) Maailmanperintökohteiden lisäksi Yhdysvalloissa tulee usein katsottua National Park Servicen (http://www.nps.gov/) sivuilta luonnonpuistot ja muut kohteet. Maailmanperintökohteita kun on Yhdysvalloissa vähän harvemmassa kuin Euroopassa, niin tuo lista toimii siellä paremmin.

 15. Oli pakko käydä laskemassa, sain tasan 40 täyteen. Viimeisimpänä kohteena on Pirinin kansallispuisto Bulgariassa, jossa käytiin vuosi sitten. Missään maassa en ole käynyt yli kolmessa kohteessa. Ikimuistoisin noista kohteista on varmaankin Yellowstone, ihan siksi kun siellä tuli vietettyä se 3 kuukautta. Angkorin temppelit ja Karnakin temppeli taas ovat tehneet ehkä suurimman vaikutuksen.

  Mä olen muuten keräillyt Civilizationin World Wondereita, tosin en nyt ihan suoralta kädeltä muista montako on kasassa. :D Sekin toki riippuu siitä, minkä version wondereita laskee.

  1. Noihin paikkoihin, joissa on asunut, kehittyy varmaan vahvin tunneside. Mäkin olen ihan fiiliksissäni siitä, että asun tällä hetkellä maailmanperintökohteessa – tai asun melkein. Virallisesti määritelty raja maailmanperintökohteelle halkoo mun asuinkorttelin, ja mun talo jää sille väärälle puolelle korttelia. ;)

   Toi World Wondereiden kerääminen on ihan loistoidea! Mä olen pelannut eniten IV:tä, joten se olis sitten varmaan tämä: http://www.civfanatics.com/civ4/info/wonders/
   Mulla olis sen mukaan 15 kohdetta kerättynä. Hanging gardens, Colossus ja pari muuta taitaa jäädä saavuttamatta, mutta oon vakuuttunut, että Space Elevator tulee bongattua jossain vaiheessa. ;D

 16. Jahas, juuri tänään tuli käytyä yhdessä: Historic District of Old Quebec, Kanadassa Quebec Cityssa. En olisi tiennyt tätä, ellei se olisi lukenut matkaoppaassa. Mä kerään vain jääkaappimagneetteja. :D
  hannael on viimeisimpänä kirjoittanut: Vielä Montréalista

  1. Oliko hyvä? Mun piti pitkään miettiä, olenko käynyt tuolla itse joskus lapsena, mutta päädyin siihen lopputulokseen, että en ole. Mutta eipä tuonne niin mahdoton matka olisi, jos tässä vaikka Kanadaan lähtisi…!

  1. Mua harmittaa tuossa sivustossa, kun en ole keksinyt, miten noita statistiikkoja saisi jaettua esim nettisivuille. Hakusessa siis kartta, jonka voisi läntätä tänne, josta nuo tulisi ilmi. Tämän hetkinen karttaratkaisu tuolla Maailmanperintökohteet-sivulla on vähän purkkaratkaisu.

 17. Ihana keräilykohde! Tykkään kanssa kiertää luonto ja kulttuurikohteita joten varmasti toimis näitten keräily mullakin. Täytyy laskea monessa tullut käytyä. :)

 18. Aika hauska idea! Mun listalla ei taida olla kuin Bern, jossa asustelin. Mutta innostuin kyllä ajatuksesta alkaa itseäkin ”keräillä” noita kohteita, kiitos tästä! :)
  Teea on viimeisimpänä kirjoittanut: Alpit ja apres-ski

 19. Nopsaa kun laskin niin sain kasaan 35. Ja ehdottomasti paras, ja mieleenpainuvin kohde oli Machu Picchu, ja Galápagossaaret on kyllä heti perässä kakkosena.

 20. Oletko käynyt jo kaikki Suomen maailmanperintökohteet läpi? Mä olin tuossa NBE:ssä host-bloggaajan ominaisuudessa Mikkelissä, ja siellä oli yksi kiinalainen matkabloggaaja (http://blog.sina.com.cn/qiseditu), joka myös kerää maailmanperintökohteita. Hän jäi vielä Suomeen niitä kiertämään reissun päätteeksi. :-)

  En ole koskaan listannut ylös vierailemiani maailmanperintökohteita, mutta jonkin verran niitä on Aasiassa kertynyt. Japanissa niitä on valtavasti. Fuji-vuorikin liittyi listalle vuonna 2013, vaikkakin kiipesin sen huipulle jo 2010. Tuo listalle pääsy on kieltämättä tuonut vuorelle entistä enemmän kiipeilijöitä, ja nyt sinne kiivetäkseen pitää jopa maksaa pääsymaksu.

  1. En ole, ja sitä olen monesti ihmetellyt miten en ole saanut aikaiseksi Suomessa asuessa käydä esim Raumalla!

   Hauska tuo blogi. Kiinasta ei mitään ymmärrä, mutta kuvien perusteella voi arvuutella, missä on tullut käytyä. ;)

   Mä olen pari kohdetta saanut just noin, että olen käynyt siellä ennen kuin se on julistettu maailmanperintökohteeksi. Välttääpä nuo mainitsemasi ruuhkat. ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge