Viisi vinkkiä turvatarkastukseen

image

[Kuva: dan paluska ]

En tunne yhtäkään ihmistä, joka erityisesti nauttisi lentokenttien turvatarkastuksista. En minäkään, ja siksi yritän päästä niistä lävitse mahdollisimman nopeasti. Joillain lentokentillä on omat turvatarkastusjononsa paljon matkustaville, mutta mistä tahansa turvatarkastuksesta pääsee lävitse piirun verran nopeammin näillä vinkeillä:

 • Jos sinulla on valittavana useampi jono, tarkkaile muita jonottajia valitaksesi niistä nopein. Hyvä merkki on työmatkalainen, joka on ottanut vyönsä käteen jo selvästi ennen hihnaa. Vältä lapsiperheitä, sillä lasten kanssa ymmärrettävästi menee enemmän aikaa missä vaan.
 • Valmistaudu jo jonottaessa: poista vyö, siirrä paljon metallia sisältävät kellot ja korut sekä taskujesi sisältö laukun sivutaskuun. Riisu takit, pusakat ja huivit. Yleensä matkalippu kannattaa pitää esillä, sitä kysytään usein tässä vaiheessa.
 • Jo pakatessa laita nesteet ja elektroniikka päällimmäiseksi, jotta et joudu kaivelemaan niitä laukun pohjalta turvatarkastuksessa. Joillain lentokentillä tarkastetaan vain läppärit, joillain myös tabletit ja kamerat, ja joillain on pyydetty erikseen laturitkin, joten kaikki elektroniikka kannattaa pakata samaan paikkaan.
 • Valitse helpot kengät. Euroopassa kannattaa käyttää lenkkareita tai muita kenkiä, joissa ei ole korkorautoja, jotta ne eivät hälytä metallinpaljastimessa. Yhdysvalloissa kengät pitää ottaa pois joka tapauksessa, joten kannattaa suosia kenkiä, jotka on nopea riisua. Jos on epävarma, kannattaako kengät riisua vai ei, niin yleensä kannattaa, koska metallinpaljastimen piippaus saattaa johtaa pitkäänkin säätöön.
 • Kokovartaloskanneria ennen poista taskuista kaikki, ei pelkästään metalliesineet. Skanneri etsii mitä tahansa epäilyttävän muotoista, joten esim kynä saattaa johtaa lisätarkastuksiin. Euroopassa tavalliset metallinpaljastimet on käännetty välillä niin herkälle, että isot korvakorut tai vetskarit housujen taskuissa voivat laukaista ne, joten näitäkin kannattaa välttää matkustaessa.

Terkut Suomesta, jossa hauska viikonloppu on lopussa, ja lentokentälle pitäisi raahautua kuuden tunnin päästä. Tämän jälkeen on onneksi melkein kuukauden tauko lentämisestä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

18 kommenttia postaukseen “Viisi vinkkiä turvatarkastukseen”

 1. Olin lentokentällä töissä ja kuljin joka päivä muutaman kerran turvatarkastuksesta läpi. Vesipullo on myös sellainen asia, joka kannattaa varmistaa, että se on tyhjä. Nimimerkillä: aina se joskus vaan vahingossa unohtui laukkuun täytenä. Kannattaa myös ripeästi napata se laatikko johon omaisuus puretaan hihnalle laittettavaksi. Tosi monet jäävät jotain ihmettelemään siinä vaiheessa, kun tavaraa voisi siihen jo laittaa. Myös turvatarkastuksen toisella puolella kannattaa se kori napata siitä hihnalta ja kantaa pukeutumista varten olevalle pöydälle siellä takana. Kaikilla lentokentillä tosin sellaisia ei ole, mutta sittenkin sitä voi liikuttaa vähän pidemmälle sinne hihnalle, ettei tuki sitä. Muutkin haluavat tavaransa takaisin, eivätkä halua katsoa kun jäät siihen sitomaan kengän nauhoja tai laittamaan vyötä.
  Lyra on viimeisimpänä kirjoittanut: Golden Hair!

  1. Hyviä vinkkejä! Tosi moni jää tukkimaan hihnoja varmaan ihan huomaamattaan. Eihän siinä mitään jos on tullut kentälle kaksi tuntia ennen lennon lähtöä, mutta kaikki meistä eivät jätä niin isoja marginaaleja. ;)

 2. Hyviä vinkkejä! Turvatarkastukset on kyllä yksi rasittavimpia asioita lentomatkustamisessa. Istanbulissa piti konetta vaihtaessa mennä uudestaan tarkastuksen läpi, ja ei ollut kyllä kovin mukavaa odotella siellä pitkän jonon hännillä, kun vaihtolennolle oli jo kiire.

  Mä yleensä kikkailen käsimatkatavaroiden kanssa tossa tarkastuksessa, jos on kone joukossa. Silloin kun kone täytyy ottaa pois laukusta tarkastettavaksi, jää laukkuun yleensä pienen käsiveskan verran tilaa ja sinne saa sullottua ne tavarat, jotka eivät muuten käsimatkatavaralaukkuun mahtuisi :)
  Hanna / Rêves & Voyages on viimeisimpänä kirjoittanut: When in Rome… eli kun lukiolaiset Italiaan läks

  1. Tuopa nimenomaan. Turvatarkastus on sellaista vähän tylsää seisoskelua jos on kunnolla aikaa, mutta todella hermojaraastavaa jos kone jo boardaa.

   Mulla on yleensä erillinen läppärilaukku käytössä, kun sellainen on sallittu ei-halpalentoyhtiöiden lennoilla. Ryanairilta mulla on todella ärsyttäviä kokemuksia siitä ”kaikki tavarat täytyy mahtua yhteen ainoaan laukkuun”-säännöstä. Onneksi sekin kai muutettiin jo, kun liian moni valitti.

 3. Haa! Mahtavia vinkkejä!

  Tästä tuli mieleen se kerta kun duunimatkalla Frankfurtin kentän turvatarkastuksessa sain erikseen kehuja erinomaisesta turvatarkastusvalmiudestani ja -vaatetuksestani: trikoohame, -paita ja villatakki, jossa vain muovinappeja, kangaskengät, ei taskuja, kaikkinensa ihan täydellinen setti.
  Liina on viimeisimpänä kirjoittanut: Kulttuuria kolmevuotiaan kanssa

  1. Hei, mulla on melkein sama lentounivormu normaalisti! Sitten kun ne kangaskengät on vielä ballerinat tai muut sellaiset, mitkä saa jalkaan helposti ja nopeasti, niin hyvin menee. Etenkin vyön pois jättäminen on ihan ehdoton, sen riisumisessa ja uudelleen pujottelussa menisi itsellä eniten aikaa.

   Mutta kehuttiinko sua siis ihan turvatarkastushenkilökunnan puolelta? Se on jo aika kova meriitti. :D

 4. Tätä oli hauska lukea, kun itse pyörin siellä hihnan toisella puolella. Liikematkalaiset ovat kyllä joutuisia, se on totta. Uusin EU-alueen vinkki on, että kuoret kannattaa ottaa tableteista irti jo etukäteen, säästää ehdottomasti aikaa :)

  1. Hei hyvä muistutus tämäkin! Itse en omista tablettia, mutta oletan tämän pätevän myös e-kirjalaitteisiin. Pitää siis muistaa seuraavan kerran, kun ottaa e-kirjan mukaan matkalle.

 5. Hyviä vinkkejä ! USA:ssa on aika paljon noita TSA erikoisjonoja, joissa ei tarvitse ottaa kenkiä pois eikä mitään pois laukusta. Yleensä ihmettelevät, kun otan kengät pois jalasta jokatapauksessa – mutta kun itse paremmin tiedän, että ne piippaavat ! Hieman nolompi ’piippaus’ on ollut Bostonissa, jossa virkailija (nainen) kysyi, onko minulla ’underwire’. En heti kuullut/ymmärtänyt ja taisi koko jono kuulla kysymyksen meikäläisen liiveistä….:)
  Tabletit vaativat aina säätämistä, koska USA:ssa niitä ei oteta pois laukusta ja viimeksi Helsingistä lähtiessä, minut pysäytettiin, kun laukusta löytyi ”hei, onkstääljokupäädi” :)

  1. Ne TSA:n precheck-jonot on aivan ihania kun niihin pääsee, olo kuin kultaisella 90-luvulla! Ei mitään nestenipotusta, ei takkisäätöä, ei kenkien pois ottoa (ellei ne muuten piippaa), ei läppärien esiin kaivamista… Harmi ettei Global Entry ole avoinna suomalaisille, muuten olisin varmaan jo liittynyt ja suhaisin aina noita jonoja pitkin. Ne muut tavat päästä tuohon ”vakioasiakkaaksi” taitaakin olla vain amerikkalaisille ja permanent residenteille.

 6. Hyviä vinkkejä! Odottelu ja jonottelu on niitä matkustamisen ärsyttävimpiä puolia… Itekin yritän aina tarkkailla edellä jonottavia sillä silmällä, että mikä jono kulkee joutuisampaan. Mun tuurilla valitsen aina väärin :D
  Jenna / Journey Diary on viimeisimpänä kirjoittanut: Paratiisien bucket list

  1. Joo, ja sitten se ärsyttää, kun huomaa sen väärän valinnan! USA:n immigraatiossa kannattaa myös tarkkailla niitä itse rajavartioita, että ketkä vaikuttaa lepsuimmilta. Ei siinä muuten mitään, kyllähän sitä kuulustelua pari minuuttia kestää, mutta jos joutuu lähetetyksi ekstrakuulusteluihin jostain imaginäärisestä syystä, niin saa heittää hyvästit jatkolennolle tai illalle NYCissä. Kokemusta on…

 7. Mä inhoan turvatarkastuksia ja niinpä minäkin yritän päästä niistä ohi niin nopeasti kuin mahdollista. Availen saappaita jo jonottaessa, en ikinä käytä vyötä… Eipä se monta sekuntia säästä, mutta ainakin on tekemisen meininkiä :)
  AnskuBcn on viimeisimpänä kirjoittanut: Välilasku kotona – paluu Andorrasta

  1. Juu ja kaikki kiittää! Kun miettii kuinka monta ihmistä läpäisee turvatarkastuksen päivässä, niin kyllähän se pari sekuntia per henki jo tekee eron. :)

 8. Onkohan tästä jo jutussa ja kommenteissa melkein kaikki sanottu, mutta yksi asia, jota myös voi jonossa odottaessaan harrastaa on edellämenijöiden havainnointi. Jos he kaikki ottavat kengät pois, niin ehkä siitä voi päätellä, että täällä ne pitää ottaa pois. Jos kukaan ei laita nesteitä erillisessä pussissa laatikkoon, niin ehkä niistä ei täällä välitetä. Nyttemmin minusta on tuntunut, että läppäreitä ja tabletteja syynätään, mutta kosmetiikasta ei välitetä. Tapaan silloin jättää ne reppuun ja päällimmäiseksi, joten jos ne sitten kuitenkin kysytään oikein erikseen, niin saan ne esille. Se, että minimoi esille otettavan nopeuttaa sekin, viimeistään omaa matkaa kun kamat taas pitää kasata takaisin reppuun.
  Pirkko / Meriharakka on viimeisimpänä kirjoittanut: Haastattelu: Matkailua opiskelemassa

  1. Mä olen viime aikoina reissannut niin paljon samoilla kentillä, että säännöt kenkien kanssa ovat selvät, mutta jos menisi johonkin uuteen paikkaan, niin toi muiden matkustajien seuraaminen on kyllä hyvä vinkki!

   Mä otan yleensä joka tapauksessa nesteet ulos, koska jos ne olisi pitänytkin ottaa pois eikä ota, niin koko läpivalaisu saattaa mennä uusiksi. Odotan kyllä innolla sitä päivää, kun niiden syynäämisestä luovutaan; kovasti uskon, että sellainenkin päivä vielä tasa tulee…

 9. Mahtavia vinkkkejä! :) Itse yritän kanssa aina valmistautua turvatarkastukseen mahdollisimman hyvin, vältän kokonaan vöitä ja muita ylimäräisiä asusteita… talvisaikaan tosin usein puen pitkävartiset saappaat, koska ne veisivät niin paljon tilaa ruumaan menevässä laukussa, mutta riisun ne yleensä ihan suosiolla sitten pois. Nesteitä en juuri koskaan pakkaile käsimatkatavaroihin ainakaan lyhyille alle 5 tunnin lennoille. Pitää itse tosin olla jatkossa vähän tarkkavaisempi kenen taakse sitä siinä jonossa asettuukaan, työmatkalaiset taitaa olla se paras vaihtoehto missä tahansa asiassa mitä tulee lentomatkustamiseen :)

  1. Joo mullakin on välillä jalassa kengät, jotka ei ole kaikista järkevimmät, tuon matkatavaroiden tilanpuutteen takia. Nesteitä sen sijaan mulla on nykyään aina mukana, kun liian monta kertaa matkatavarat jääneet matkan varrelle. Käsimatkatavaroissa siis mulla aina yhden päivän tarpeiksi vaatteita, hygieniatarvikkeita ja kosmetiikkaa. Siksi panostan itse siihen, että ne nesteet on jossain sivutaskussa, mistä ne saa pois nanosekuntissa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge