100 maailmanperintökohdetta täynnä!

Van Nelle Fabrik, Rotterdam, Netherlands

Tuulilasinpyyhkimet viuhtoivat sadepisaroita pois tieltään, kun ajelimme pitkin Rotterdamin teollisuusaluetta. Sadattelin käsittämättömiä liikennejärjestelyitä autolle täynnä ajokortittomia saamatta pahemmin vastakaikua. Useamman superomituisen liikenneympyrän jälkeen kaarsin autolla ison teollisuusrakennuksen pihaan – tai tarkemmin sen portin ulkopuolelle tarpeeksi kauas turvamiehestä, jotta meitä ei tultaisi heti hädistelemäään pois. Olen aiemmin kirjoittanut blogissa keräileväni maailmanperintökohteita, joten fanfaarit käyntiin ja serpentiiniä ilmaan: siinä oli Van Nellefabriek, sadas vierailemani maailmanperintökohde!

Van Nelle Fabrik, Rotterdam, Netherlands

Hollantilainen Van Nellen tee-, tupakka- ja kahviyritys rakennutti tehtaan 1920-luvun lopulla tuontituotteidensa jatkojalostukseen. Arkkitehti Leendert van der Vlugt suunnitteli rakennuksen tuolloin muodikkaaseen International Stylen tyyliin; Suomessa samaa tyyliä on käyttänyt Alvar Aalto Turun sanomien pääkonttoria suunnitellessaan, ja tyylisuunta on läheistä sukua funkkikselle. Van der Vlugtin johtava ajatus tehdasta suunnitellessa oli, että tehtaan työntekijät tarvitsevat valoa – ei mikään hullumpi ajatus – ja että koska tehtaan tilatarpeet kuitenkin muuttuvat ajan myötä, tiloista on hyvä tehdä helposti muuntuvia. Nykyään tämän ansiosta entinen tehdas on messu-, näyttely- ja kokouskäytössä.

Van Nelle Fabrik, Rotterdam, Netherlands

Maailmanperintökohteeksi Van Nellen tehdas pääsi vuonna 2013 siksi, että se on niin hieno esimerkki modernistisesta sotien välisestä arkkitehtuurista mutta myös siksi, että siinä näkyy tuon ajan hollantilainen satamatoiminta, jossa rahdattiin tuotteita kaukomaista ja jatkojalostettiin niitä ennen niiden myymistä muulle Euroopalle.

Me napsimme pari valokuvaa ennen kuin jatkoimme matkaamme Rotterdamin keskustaan.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

14 kommenttia postaukseen “100 maailmanperintökohdetta täynnä!”

 1. Onnittelut bongausvälitavoitteesta!
  Itse en ole (vielä?) jaksanut alkaa Most Travelled People -sivulla näitä tikkaamaan, se lista näyttää niin sekavalta, että kun pitäisi alkaa muistella missä kaikkialla on viimeisten parin kolmen vuosikymmenen aikana käynyt, niin kesken on aina jäänyt. Ehkä jonain päivänä …
  Pirkko / Meriharakka on viimeisimpänä kirjoittanut: Henkilökuva: Kolmen hanan keittiössä

  1. Jos ylipäänsä aikoo noita tikata, kannattaa hoitaa ASAP. Kokemuksesta voin kertoa, että tulee sitä vaikeammaksi, mitä pidemmän aikaa on kulunut… Mulla oli parikin kohdetta listalla, jota piti miettiä todella pitkään, että olenko käynyt vai enkö.

 2. Huippu juttu! Onneksi olkoon :D
  Sinun innoittamana olen kerännyt myös listaa omista kohteista ja niistä on myös tulossa aikanaan postaus. Niitä ei todellakaan ole kuin ehkä viidesosa siitä mitä sinulla, mutta tämä keräilyharrastus tulee jäämään!
  Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Pääsiäispäivä Pallaksella

  1. Jee, odotan innolla sun postausta tästä aiheesta! Kiva kuulla, että olen onnistunut innostamaan jonkun muunkin tämän keräilyharrastuksen pariin. :D

 3. Ohho, onnea! Itsekin taannoin kirjoittelin kohteista ja listaa selaillessani huomasin että on yllättävän monessa tullut vierailtua tietämättään. Hauska keräilykohde, kohti uusia! :)

  1. Mä huomasin saman, kun rupesin noita tarkemmin seuraamaan, että monessa on tullut käytyä ihan tietämättään. Toisaalta pari oli sellaista, joissa ei ollut tullut käytyä, vaikka oli ihan kulmilla ollut. Nyt ne sitten vähän harmittavat. ;)

 4. Jee, hienoa :)! Mä en ennen sinun blogiasi ollut edes ajatellut, että voisin itsekin listata käymäni maailmanperintökohteet, vaikka aina kun sellainen on lähettyvillä, sinne perheeni raahaan (viikko sitten pyörittiin Orangen teatterin pihalla. Sisälle ei päästy, kun oli liian myöhä. Hienolta näytti! http://whc.unesco.org/en/list/163)
  AnskuBcn on viimeisimpänä kirjoittanut: Kevään merkkejä Alpeilla

  1. Vau, aika näyttävän näköinen tuo Orangen teatteri kuvassa! Parasta ovat musta juuri nuo tuollaiset maailmanperintökohteet, jotka eivät ehkä ole maailmankuuluja, mutta silti paikallisesti todella näyttäviä. Ne tuntuvat eniten löydöiltä.

 5. Vau, onneksi olkoon!! Pitäisi ehkä itsekin bongailla tarkemmin, että missä sitä ollaan oltu :) Hauska idea!
  Jaaskarit on viimeisimpänä kirjoittanut: Oahu ja Kauai

 6. Onnittelut myös minulta.
  Van Nelle-rakennus oli viime viikolla taas täkäläisissä uutisissa. Omistaja ilmoitti, että he eivät pysty pitämään rakennusta tarpeellisessa kunnossa. Eli tehdas- joka ei enää ole tehdas- on tarjolla muutaman kymmenen miljoonan hinnasta. Käsittääkseni muissakin kohteissa on ollut samantapaisia ongelmia. Tiedätkö jotakin kohteiden ylläpidosta?

  1. Äh, onpa harmi kuulla. Käsittääkseni UNESCO jakaa varoja joidenkin maailmanperintökohteiden ylläpitoon, mutta vain jos kyseinen valtio sitä pyytää ja vain, jos valtio vaikuttaa olevan rahan tarpeessa. Maailman mittakaavassa ei oikein kuulosta, että Alankomaat osuisi tähän kategoriaan… Joka tapauksessa kun kohde päätyy maailmanperintölistalle, niin käsittääkseni kyseinen valtio (tai UNESCOn vastinkappale valtiossa, Suomessa esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriö) on sitoutunut kohteen säilyttämiseen, ja jos näin ei ole, niin kohde poistetaan listalta. Näin on käynyt pari kertaa, ja onhan se aika noloa kyseiselle valtiolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge