Chili

Jos ravintolan ruokalistassa lukee esim. hamburger with chili, sitä odottaa saavansa hampurilaisen, jonka sisällä on pari punaista chilipippuria. Iiro on jo pariin otteeseen tulisen ruoan ystävänä mennyt tähän with chili-lankaan ja saanut hampurilaisen (tai tacon tai salaatin tai minkälie) papujauhelihapadalla, joka muistuttaa jossain määrin suomalaisversiota chili con carnesta.

Täällä eteläisissä osavaltioissa chili on likipitäen kansallisruoka, jota kuten Suomessa hernaria saa myös tölkissä. Lähikaupassa chilitölkkejä on yhtä laaja rivistö kuin kaikkia muita säilykevihanneksia yhteensä, mutta onneksi kaupasta löytyy myös säilykepapuja, sillä todellinen chilin ystävä valmistaa tietenkin chilinsä itse, hartaudella.

Koska minulla ei ole salaista perheessä satoja vuosia kulkenutta chilireseptiä takataskussani, käytin Real Simple -lehden 09/12-numerosta löytynyttä kesäkurpitsaan ja mustapapuun nojautuvaa reseptiä. Samalla osallistun tällä ruoalla ruokahaasteeseen, jossa teemana on kesäkurpitsa, joka on muuten täällä kaupoissa aina maksimissaan 15cm pitkää eli suorastaan minikokoista Suomen jättikesäkurpitsoihin verrattuna.

Black bean and zucchini chili

Kesäkurpitsa-mustapapu-chili
6-8 annosta, 4-8 tuntia aikaa

600g naudan jauhelihaa
800g tomaattimurskaa (itse käytin makuna ”fire roasted”, mutta tavallinenkin kelpaa)
800g säilykemustapapuja
400g kesäkurpitsaa
2 keskikokoista sipulia
2 kynttä valkosipulia
4 rkl tomaattimurskaa
1 rkl chilijauhetta
1 tl oreganoa
suolaa, mustapippuria
ranskankermaa, avocadoa, korianteria

1. Hienonna sipulit. Leikkaa puolitetut kesäkurpitsat noin sentin viipaleiksi. Huuhtele pavut.
2. Lisää rautapataan jauheliha, tomaattimurska, pavut, kesäkurpitsa, sipulit, tomaattimurska, chilijauhe, oregano, 1,5 tl suolaa ja 0,5 tl mustapippuria.
3. Laita pata liedelle ja lämmitä matalalla lämmöllä 4-8 tuntia, kunnes liha ja vihannekset ovat kypsiä. Padan voi myös laittaa uuniin 150 asteeseen.
4. Nauti ranskankerman, pilkotun avocadon ja silputun korianterin kera.

Black bean and zucchini chili in the making

Tältä padan sisältö näyttää ennen hauduttamista

Meillä puolet chilistä meni seuraavana päivänä uunipaprikoiden täytteeksi. Chili-stuffed peppers, siis.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Chili”

 1. Suomessa myydään ja syödään kesäkurpitsat ihan liian isoina. Ne ovat parhaimmillaan juuri noin 15-senttisinä, kun halkaisija on max kahden euron kolikon kokoinen. Ihanan näköisiä ruokia….

 2. Juu, ei ihan tulisi mieleen jauhelihapata chilihampurilaisesta.:-)

  Ne pienet kesäkurpat on ihan parhaita. Inhoan näitä suomalaisia isoja. Isompi ei ole aina parempi. :-)

 3. Minä en ole suurta makueroa maistanut, mutta uskon teitä tässä asiassa!

  Täällä toinen hauska kesäkurpitsoihin liittyvä juttu on, että kesäkurpitsat myydään usein paketissa, jossa on yksi vihreä ja yks keltainen kesäkurpitsa. Niistä saa sitten pirteän värisen salaatin. :)

 4. Hassu yhteensattuma, että bloggasit juuri chilistä: väsäsin tällä viikolla kasvis-chilin ja törmäsin kääntäen samaan ongelmaan, kun yritin kommunikoida miehelle, että en mussuttanut lounaaksi tuoreita chili-palkoja, enkä odota hänen syövän niitä illalliseksi :)

  Reseptisi kuulostaa hyvältä, täytyy kokeilla sitäkin!

  1. Vähän liian yleinen sana tuo chili minun mielestäni, mutta onneksi lähes kaikki ruoat tai ainekset, joista sitä käytetään, ovat hyviä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge