Se toinen Grand Canyon – junalla Royal Gorge -rotkossa

Tiedätkö, mitä on eroa rotkolla ja kanjonilla? Kanjoni on leveämpi kuin mitä se on syvä; esimerkiksi Grand Canyon on lähes kaksi kilometriä syvä, mutta leveyttä sillä on jopa kuusi kilometria. Coloradossa sijaitseva Royal Gorge taas on rotko, vaikka sen lempinimi onkin Grand Canyon of the Arkansas – rotkon on kaiveranut Arkansas-joki – ja se on melkein 400 metriä syvä mutta kapeimmillaan vain 15 metriä. On määritelmä mikä vaan, niin upea se on joka tapauksessa!

Royal Gorge Route
Juna saapumassa rotkon kapeimpaan osuuteen

Cañon Cityn lähellä sijaitsevasta rotkosta tekee erikoiseksi se, että sen lävitse kulkee junarata. Nykyään junissa on maisemaikkunat turisteja varten, mutta yli sata vuotta sitten, kun rata rakennettiin, kyse oli jostain aivan muusta: hopeasta. Kalliovuorilla oli käynnissä varsinainen hopeakuume, ja Royal Gorge oli yksi harvoista järkevistä reiteistä vetää rata kaivoksille, joten ei yksi vaan kaksi rautatieyhtiötä tappeli radasta – siis kirjaimellisesti tappeli. Vuonna 1879 Denver & Rio Grande -yhtiön miehet hyökkäsivät kiväärein Santa Fe -yhtiön miesten kimppuun, jotka puolustautuivat kanuunalla, jonka olivat lainanneet armeijalta. Ihme kyllä kukaan ei kuollut, ja vihdoin oikeuslaitoskin heräsi määräämään radan omistajuudesta, ja rata saatiin valmiiksi seuraavana vuonna.

Royal Gorge Route
Muut kuvaavat maisemia, Iiro heiluttaa kuvaajalle

Junarata näki hopealastien lisäksi viime vuosisadan vaihteen turisteja, mutta 50-luvulle tultaessa matkustusvirrat alkoivat hiipua kiitos lentoliikenteen, ja kun lopulta vuonna 1967 Yhdysvaltain postitoimisto sanoi irti kuljetussopimuksensa Royal Gorge Routen kanssa, oli matkustajaliikenteen lakkauttaminen vihdoin edessä. Rataa käytettiin yhä kaivoskuljetuksiin, mutta turisteja se ei kantanut. Tämä ei kuitenkaan pitänyt turisteja poissa rotkosta, sillä vuonna 1929 oli rakennettu jotain korvaavaa…

Royal Gorge Bridge
Royal Gorge Bridge 300 metrin korkeudessa

Royal Gorgen yli oli rakennettu silta, eikä mikä vaan silta, vaan maailman korkein silta! Tätä ennätystä se piti hallussa vuodesta 1929 peräti vuoteen 2001, jolloin kiinalaiset rakensivat vielä korkeamman, mutta se ei Royal Gorgen upeutta himmennä. Eikä hulluutta. Silta ei nimittäin johda yhtään minnekään, ja se rakennettiin aikoinaan pelkästään turisteja houkuttamaan – ja siinä se onnistuikin. Nykyään silta on yksi Coloradon suosituimmista turistinähtävyyksistä, ja sen ympärille on rakennettu huvipuisto.

Royal Gorge Bridge
Silta on paksu poikkisuuntainen viiva. Ohuemmat narut ovat zip liningia varten, jossa jengi laskee rotkon ylitse köyden varassa.

Syyskuun alussa päivä oli miellyttävän lämmin eikä tummista pilvistä huolimatta edes satanut, mutta me pysyttelimme silti pitkälti sisätiloissa. Matkustimme junan Vista Dome -vaunuissa, joista oli upeat näkymät kaari-ikkunoiden lävitse suoraan rotkon seinämille – ja jotka ovat aikamoinen parannus siihen, mitä junan palvelu oli vuonna 1999, kun matkustajaliikenne aloitettiin uudestaan.

Royal Gorge Route
Matkan varrella näkyi rotkon historiaa. Tässä vuosikymmenten takainen vedenottolaitos, josta Cañon Cityn asukkaat saivat juomavetensä.

Kuulema ensimmäiset uuden aallon matkailijat Royal Gorgen junareitillä pääsivät kulkemaan rämisevillä vanhoilla matkustajavaunuilla, vain pari kappaletta veturin vetämänä, ja tarjoilu rajoittui siihen, mitä löytyi konduktöörin kylmälaukusta. Nykyään suosion paisuessa junat ovat pidentyneet, vaunut uudistuneet (vaikka suurin osa niistä on yhä vintage-mallia), ja ravintolavaunu se vasta on panostanutkin tarjontaansa.

Royal Gorge Route
Ei pöllömmät näkymät! Eikä pöllömpää ruokaa…

Royal Gorge Route Menu

Me olimme liikkeellä myöhäiseen lounasaikaan, joten Iiro tilasi The Big Boy-voileivän ja minä biisonipurilaisen, tuon amerikkalaisen ruokavalion peruspilarin. Junayhtiön omistaja on kuulema junafanin lisäksi myös lähiruokaintoilija, ja junassa tarjoiltu ruokakin oli lähiruokapainotteista. Selvitin, kuinka hyvin tämä pitää paikkansa, ja sain tietää, että minun biisonipurilaiseni biisonit juoksentelivat ennen lautaselle päätyä Hendersonin preerialaitumilla parin tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen eli ihan meidän kotimme naapurissa, kun taas Iiron lautaselta löytyvä Aberdeen-Angus-härkä oli laiduntanut Koillis-Coloradon Sterlingin loputtomilla ruohokentillä sen sijaan, että se olisi kuljetettu paljon kauempaa Teksasista. Oli muuten hyvä lounas!

Food on Royal Gorge Route
Itsetehtyjä perunalastuja coloradolaisista perunoista. Amerikkalainen lounas tarjoillaan usein lautasen sijasta korista, jossa on leivinpaperia pitämässä kori puhtaana.

Royal Gorge Route

Royal Gorge Route
Junayhtiöllä oli oma oluensa, jota maistelimme. Hyvää paikallista red alea.
Royal Gorge Route Dining Car
Vista Dome -vaunu sisältä päin. Jokaisella seurueella oli luonnollisesti oma pöytänsä.

Iiro at Royal Gorge Route

Edestakainen matka Royal Gorgen lävitse kestää pari tuntia, ja jos ei halua, koko aikaa ei todellakaan tarvitse viettää sisällä. Me karkasimme alkumatkasta ulos seisoskelemaan avovaunuihin, joita oli aina parin vaunun välein junan pituudelta, ja jossa tunsi kivasti tuulen tuivertavan hiuksissa. Palvelu pelasi tässäkin: kun ruoat olivat valmiit, tarjoilija tuli erikseen etsimään meidät avovaunusta ja kutsumaan pöytään.

Rafting down Royal Gorge
Koskenlaskijoita matkan varrella

Junamatkan esitteessä käskettiin pitää silmät auki villieläinten varalta. Kuulema Royal Gorgessa voi bongata niin paksusarvilampaita, mustakarhuja kuin puumiakin, mutta me emme junamatkalla nähneet näistä yhtäkään. (Myöhemmin kyllä!) Sen sijaan tiirailimme silmät kovana koskenlaskijoita, koska meillä oli sama seikkailu edessä seuraavana päivänä. Kaikki näkemämme veneet näyttivät selviävän koskista kunnialla, ja näimme myös porukan, joka oli leiriytymässä kanjoniin yöksi.

Rafting down Royal Gorge
Normikoskenlaskuporukkaa. Nuo pylly paljaana heiluvat oikein korostivat menoa läpsimällä takapuoliaan rytmikkäästi – ja junaturistien kamerat lauloivat!

Royal Gorge Route

Kokonaisuutena junamatka oli selvästi rennoin osa meidän pitkää viikonloppuamme! Jos olet liikkeellä samoilla suunnilla, niin ainoa osa, jossa kannattaa hötkyillä, on varata matka ajoissa, koska nytkin päivän kaikki lähdöt taisivat olla loppuunmyytyjä.

Tykkäsitkö? Jaa Pinterestissä!Junamatka rotkossa

Yhteistyössä Royal Gorge Route

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

49 kommenttia postaukseen “Se toinen Grand Canyon – junalla Royal Gorge -rotkossa”

 1. Oi kuinka ihailen teidän reissumaisemia. Nykyään Amerikan ihmemaa on ehdottomasti reissulistalla juuri upean ja jylhän luonnon vuoksi! Pari kaveria on lähetellyt kuvia hiking-reissuiltaan, ja on niin uskomattoman kaunista, että!
  Oikein mielenkiintoisen ja mukavan kuuloinen tuo junareissunne myös. Sitä monesti ihmettelen (kun täälläkin asiakaspalvelu on yleensä henkilökohtaista ja loistavaa) että kuinka Suomeenkin saataisiin lisää työpaikkoja, jos asiakaspalvelu saataisiin takaisin juurilleen eikä kliininen tehokkuus olisi ihmissuhdeammateissa niin arvostettua! Nimim. Pöytiintarjoilu ja astioiden korjaus takaisin ruokapaikkoihin, esimerkiksi.
  sannabanana on viimeisimpänä kirjoittanut: Hengästyttävää tästä maailmasta, tästä tilanteesta

  1. Mä oon miettinyt samaa, mutta en usko, että pihit suomalaiset haluaisivat siitä palvelusta maksaa. Jenkeissä tuntuu että palvelu pelaa juurikin siksi, amerikkalaiset eivät tyydy marisemaan palvelusta vaan ovat myös valmiita avaamaan kukkaronnyörejä jos palvelu on hyvää.

 2. Jes! Taas opittu jotain uutta tänään :) Enpä tiennytkään kanjonin ja rotkon eroista. Näyttää kivalta paikalta, vaikkei nyt ihan Grand Canyonin voittaneelta kuitenkaan :D Tykkään kovasti tuollaisista maisemajunista. Missä hinnoissa junailu liikkuu ja kuuluuko safkat hintaan myös?
  Elina | Vaihda vapaalle on viimeisimpänä kirjoittanut: Koirat maailmalla – Kathmandu, Nepal

  1. Liput junaan olivat luokkaa $40-$80 vaunusta riippuen. Nuo meidän vaunumme olivat kalliimmasta päästä, halvemmissa puuttui pöytiintarjoilu ja kaari-ikkunat. Ruoka ei kuulunut hintaan mutta oli ihme kyllä samaa hintaluokkaa kuin junan ulkopuolella.

  1. Ehdottomasti kannattaa! Musta parasta tässä oli, että me ei oikein osattu odottaa mitään, ja sitten yllätyttiin näin positiivisesti.

 3. Jep, biisonipurilainen on amerikkalaisen ruokavalion peruspilari. Suomessa VR olisi kylmästi sulkenut tuollaisen ´rataosuuden. Jotain vastaavaa olen kokenut junassa Perussa Machu Picchulle ja se junamatka oli huikeampi kuin Machu Picchu itsessään.
  Sääli, ettei elukoita näkynyt siellä.

  1. On tämä rataosuus yhä tavaraliikenteen käytössä, mutta VR:n matkustajaliikenteeseen ei oikein voi verrata, kun eihän tässä kuljeta mihinkään. Lähtö ja tulo olivat tosiaan samaan paikkaan. :)

   Elikoita näkyi sitten seuraavana päivänä, kun laskettiin alas koskea!

 4. Näyttää kivalta! Junamatkat kiinnostaa kyllä kovasti, niissä on jotain mieletöntä tunnelmaa. Aika herkullisen näköisiä nuo sapuskatkin! En ollut ennen kuullutkaan tuollaisesta reitistä, eli pitää laittaa muistiin, jos joskus tuollapäin tulisi kuljettua. :)
  Maarit on viimeisimpänä kirjoittanut: Lammassaari Kuusiluoto

  1. Tää oli tosiaan mullekin aiemmin ihan tuntematon, mutta teksasilaiset ilmeisesti ovat kuulleet, koska Canon City tuntui olevan täynnä heitä….

 5. Mun poikaystävällä on nyt joku ihmeellinen junainnostus, se raukka kun ei ole päässyt (joutunut?) juurikaan matkustamaan junalla. Nyt se haaveilee, että Suomen reissulla mentäis Helsinki-Kuopio väli lentämisen sijaan junalla, ja mä en ole lainkaan innostunut asiasta. Mutta tämä Royal Gorge olisi sellainen junamatka minkä mielelläni tekisin! Hieman eksoottisempaa kuin yli neljä tuntia VR:n vaunussa…
  Terhi / Muru Mou on viimeisimpänä kirjoittanut: Ajatuksia bloggaamisesta eli #Bloginitarina

  1. Mä kyllä menisin Helsinki-Kuopio välin mieluummin junalla, koska lentämisessä kuitenkin tuhrautuu aikaa kentillä säätämiseen, ja luonto kiittää. :) Sitäpaitsi näkeehän siinä järviä ja metsiä. :D

 6. Ei hullummat maisemat lounastaa! Noin jylhiä ja puuttomia kallioita en muistakaan nähneeni. Komeaa on! Bernina Expressillä Sveitsistä Alppien yli Italiaan oli myös aivan upeat maisemat, mutta vihreät melkeinpä kaikkialla (paitsi siellä, missä oli lunta). Tuli siis mieleen junista, joista taas tulee mieleen lukuisia junahaaveitani Idän pikajunasta Rovosrailiin. :)
  Annika | Travelloverblogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Airbnb – ensikertalaisen kokemus

  1. Tuolla taitaa olla aika paljon kuivempaa kuin Alpeilla. Etelä-Coloradossa yleisesti ei vihreys ”vaivaa”, enemmän sellaista preerian ja aavikon välimaastoa.

 7. Aivan mielettömät maisemat.
  Tollaiselle junamatkalle kun joskus pääsisi. Diggaan jostain syystä junamatkoista ja tolloisissa maisemissa se olisi ehkä vieläkin parempaa… :)
  AnnKat on viimeisimpänä kirjoittanut: Teemamatkailu…

 8. Tulee mieleen juna Cuscosta Machu Picchulle (tai tarkkaan ottaen tietysti siihen kylään, josta bussit sinne lähtevät). Maisemat olivat siinäkin hienot, mutta tarjoilut taisivat tässä junassa olla paremmat!

  1. Mä olen kuullut tuosta junasta! Jos oikein muistan, niin vanhempani kulkivat sillä, ja kuvat näyttivät kyllä aika hienoilta :)

  1. Todellakin on, eli tänne vaan uudestaan paremmalla ajalla! Tosin varmaan aika monessa paikassa ehditte pysähtyä, jotka oli pidemmän tutustumisen arvoisia.

 9. Pääseekö tuolta sillalta tekemään basehyppyjä? Voisin kuvitella, että meillä tuota miestä voisi kiinnostaa tuo kohde sen takia :D Tosin ei vielä ole asiaa hyppäämään (ja jos multa kysytään, niin ei koskaan) mutta olisihan se kiehtovaa nähdä muiden kahjopäiden hyppivän!
  Sari | Pakkasesta Paratiisiin on viimeisimpänä kirjoittanut: Etätöissä Aasiassa

  1. Ei ainakaan tietääkseni laillisesti, mutta aika varma olen, että joku (anteeksi nyt vaan) hullu on mennyt senkin tekemään. ;)

 10. Siinä on kyllä ollut junakierroksella maisemat kohdillaan, vau! USAan matkustaminen kiinnostaa yhtä enemmän ja enemmän maan upean ja vaihtelevan luonnon takia – tuokin jokirotko houkuttelisi kulkemaan sen alusta loppuun. Tosi kiva että junaankin on hoksattu laittaa ”sun deckit”, jotta maisemia pääsee katselemaan ja kuvaamaan myös ilman välissä olevia ikkunoita!

  1. Olen itsekin sitä mieltä, että USAssa matkustaessa parasta on avara luonto. Siitä mun mielestä todistaa jo se, että tällaiset paikat voi olla paikallisten mielestä ”kakkostason nähtävyyksiä”. Tämähän olisi Suomeen sijoitettuna ihan siellä parhaitten joukossa!

 11. Tämä on matkablogeissa parasta. Löytää jotain just sellaista itselle sopivaa mistä ei ole kuullutkaan! Tässä on niiin minun tyylinen kokemus. Tulee mieleen junailu Itävallassa Alpeilla kun juna puksutti vuorenrinteellä. Oli sekin kokemus. Viisi tuntia junassa meni kuin siivillä!

  1. Mä en ikinä ole vielä kyllästynyt junassa oli maisemat mitä vaan, joten pitää ehkä seuraavaksi harkita sitä Trans-Siperiaa. ;) Junamatkustus nyt on vaan ihan parasta, vaikka tässä tapauksessa ei edes menty mihinkään.

 12. Juna on niin ihana matkustusväline, olisipa niitä ympäri maailmaa paljon enemmän! Olen kerran mennyt välin Mombasasta Nairobiin yöjunalla ja hirveässä vatsataudissa, mutta silti reissu oli huikea. Nukkuakaan ei voinut yhtään, kun oli pakko koko ajan tuijottaa ulos villieläinten toivossa. Ja näkyihän niitä. Teidän junanne näytti oikein luxukselta :). Ja koskenlasku oli varmasti myös huippukokemus!
  Heidi Stillman on viimeisimpänä kirjoittanut: EI SAVUA ILMAN TULTA

 13. Onpa ihana! Kyllä olisi mahtavaa tuolla istuskella syömässä burgeria ja katselemassa vaihtuvaa maisemaa. Mä olen matkustanut elämäni aikana alle 20 kertaa junassa, joten kyllä tämä olisi mulle varmaankin jopa aika eksoottinen kokemus. 8)

  Nauroin muuten ääneen noille pylly paljaana poseeraaville. Ahaha. Ihana luontokuva. :D
  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Milanon maailmannäyttely 2015

  1. Mä olin aivan äimän käkenä, että miten ne edes muisti meidät ja tunnisti, kun tulivat hakemaan…

 14. Tämä oli minulle aivan uusi tuttavuus, jonka todellakin haluan vielä päästä kokemaan.
  Junamatka vaikuttaa kokonaisuutena kiinnostavalta ja hyvin toteutetulta.
  Fiksua, että junassa on kunnolliset maisemaikkunat ja mahdolllisuus katsella näkymiä myös ulkotiloissa, iso plussa myös lähiruualle ja kunnolliselle asiakaspalvelulle!
  Kiitos hyvästä vinkistä!
  Mia / Elämää ja Matkoja on viimeisimpänä kirjoittanut: Väriä syksyyn värittämällä – Blogiarvonta

 15. Hitto miten upeen näköinen reissu! Yhdysvalloissa olisi niiiin upeeta joskus reissata kunnon junamatka. Olen tainnut vain kerran matkustaa kaukojunalla USAssa, mutta todella mielenkiintoisen oloisia reittejä näyttäisi olevan paljon. Tää kyseinen reissu maistuisi kyllä todellakin!
  Lotta Watia | Unagidon on viimeisimpänä kirjoittanut: USA C2C: New York, New York

  1. Mäkin olen matkustanut vain kerran kaukojunalla USAssa (Milwaukeesta Chicagoon), mutta haluisin ehdottomasti vielä jossain vaiheessa vetäistä California Zephyrillä Denveristä San Franciscoon!

 16. Vau, enpä tiennyt että noin upeita junamatkoja on olemassa. Kyllä kelpais minullekin. Ihan mahtavat noi avovaunut. Tahtoo tollaselle reissulle :).

 17. Oi, mä niin tykkään tuollaisista paikoista! Ja tätä ennen en ollut tuosta nimenomaisesta paikasta edes kuullutkaan :) Ehkä USA kannattaa ottaa matkahaavelistalle myös vähän itä- ja länsirannikkoa, paria muuta kaupunkia ja Grand Canyonia laajemminkin :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge