Amerikkalaiset juustot – johdatus cheddariin, colby jackiin ja provoloneen

Jossain vaiheessa tuntui siltä, ettei jutun juurta Suomen ja USAn välisistä kulttuurieroista enää oikein synny, kun on niin tottunut USAn meininkiin. Aika Luxemburgissa teki kuitenkin tehtävänsä tällä saralla, ja nyt olen taas katsellut maailmaa rapakon takana tuorein silmin. Otetaan nyt vaikka nämä juustot…

Amerikkalainen juustovalikoima poikkeaa todella paljon siitä, mihin olen Suomessa tai edes Euroopasssa tottunut. Selvästi suosituin juusto on cheddar, jota löytyy vaikka minkälaisena: light, sharp ja vaikka marble. Sitten on colby, monterey jack, colby jack ja pepper jack, jotka ovat kaikki aika mietoja kovia juustoja, ja jotka tunnistaa parhaiten väristään: colby on oranssia, monterey jack vaaleaa, colby jack näiden kahden yhdistelmänä marmorikuvioitua ja pepper jack on yhtä kuin monterey jack pienillä pippuripisteillä.

Amerikkalaisia juustoja
Juustot myydään yleensä valmiiksi viipaloituina, ja amerikkalaisessa ruokakaupassa on ihan normaalia ilmoittaa hinnaksi ”2/$5”, mikä siis suomeksi tarkoittaa, että tuote maksaa $2,50, vaikka sitä ostaisikin vain yhden kappaleen.

Muita arkipäiväisiä juustoja ovat swiss, joka vastaa emmentalia, muenster joka on aika lähellä perinteisiä belgiluostarijuustoja ja oma lempparini, mozzarella joka on kuivaa, kovaa ja tuoreen mozzarellan ystävän mielestä pahaa, ja provolone, joka on kai ihan samanlaista kuin italialainen provolone, mutta en tiedä, koska en ole koskaan italialaista versiota maistanut. Ainakin tämä amerikkalainen versio maistuu mitäänsanomattomalta kumilta…

Sitten erikseen on vielä american, juustojen juusto, joka on aika lähellä niitä yksittäispakattuja äärimmilleen prosessoituja aamupalajuustoja, mitä Suomessakin myydään. Muitakin makuja näissä yksittäispakatuissa juustoissa löytyy, mutta american on se perinteisin, mistä valmistetaan amerikkalainen perinnevälipala: grilled cheese sandwich. Siis kaksi paahtoleipää, väliin tätä, voidellaan ulkopuolet voilla ja paistetaan pari minuuttia pannulla. Kaikissa TV-sarjoissa (ja ilmeisesti myös oikeassa elämässä) lapset vielä tämän jälkeen vaativat, että ”kuoret” leikataan pois, mikä on ihan käsittämätöntä, koska paikallisissa paahtoleivissä ei suomalaisen mielestä ole kuorta.

20150518_130225

Viipaleiden, raasteen ja yksittäispakattujen juustojen lisäksi on vielä neljäs suosittu juustotyyppi: string cheese. Tällä tarkoitetaan juustotikkuja, joista en sen tarkemmin tiedä, mitä juustoa ne yrittävät olla, mutta nimensä ne ovat saaneet siitä, että niistä pystyy vetämään juustoa erilleen pieninä nauhoina. Lapsena nämä olivat mielestäni ihan huippuvälipala, ja tunnustan, että näitä löytyy vieläkin jääkaapistamme, vaikka ovatkin aika luonnottoman oloisia.

String Cheese
Jos ei pelkkä String Cheese tee välipalana vaikutusta, niin tarjolla on myös tikkuja, jossa samaan yksittäispakattuun tikkuun on yhdistetty sekä cheddaria että kuivalihaa.

Entäs sitten ne eurooppalaiset juustot, tai edes wisconsinilaiset eurooppalaistyyliset juustot? Ne ovat amerikkalaisten mielestä ihan eri asia, ja ne löytyvät yleensä eri paikkaa kuin nämä amerikkalaiset juustot, meidän lähikaupassamme koko kaupan toiselta puolelta. Maun lisäksi ne erottuvat amerikkalaisjuustoista hinnalla: kun juusto maksaa $20 per pauna, eli noin 40 €/kg, ei sitä kovinkaan usein tee mieli ostaa. Ranskalaisten juustojen ystävänä ja Luxemburgin halpoihin juustoihin tottuneena minulle taitavat koittaa taas kovat ajat.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

23 kommenttia postaukseen “Amerikkalaiset juustot – johdatus cheddariin, colby jackiin ja provoloneen”

  1. No todellakin, ja ainakin nämä ”arkijuustot” tuntuvat olevan aika prosessoituja verrattuna siihen, mitä Euroopassa yleensä syödään, ja osa on jotain aivan muuta kuin oikeaa juustoa. En kyllä tiedä mitä, mutta ”Cheese Product” ei virallisesti ole juustoa.

   1. Cheese productissa saa laillisesti olla melkein puolet öljyä. Eli lumeruokaa. Halpuuden takia sitä käyttävät kaikki pikaruokalat.

    Kun menee herkkutiskille, alkaa loytyä parempaa tavaraa. Tosin hintakin on sen mukainen.

  1. Hämmentävää mutta hyvää. ;) Sopii täydellisesti snack-kulttuuriin, jossa koululapsille pakataan kouluun mukaan snackeja syötäväksi snack breakeillä.

 1. Nam, juustoa! Pepper jack on mun mielestä hyvää. Tai no, melkeinpä kaikki juusto on mun mielestä hyvää. Mäkin huomasin Jenkeissä tuon, että juustoja on ihan eri puolilla kauppaa. Hankaloittaa ostoksia moinen asettelu. Ja jep, kiva tietää jatkossa, että se 2/$5 ei tarkoittanutkaan mitään alennusta. ;)
  Jepa Unelmatripillä on viimeisimpänä kirjoittanut: Upea Machu Picchu Montaña

  1. Meitä toi alennus hämäsi pitkään ja ostettiin alussa kaikkea tuo ohjattu määrä kunnes tajuttiin, ettei siitä mitään paljousalennusta oikeasti saa… Esim pakasteherneet 10/$10 ei todellakaan tarkoittanut, että niitä pusseja pitäisi ostaa kymmenen kappaletta! Vähän säästi säilytystilaa (ja hermoja) kun tuon tajusi.

 2. Mä en ole koko tänä Amerikan olon aikana jaksanut perehtyä amerikkalaisiin juustoihin, vaan oon kaupasta toisinaan napannut ostoskoriin ruoanlaittoon cheddaria ja leivänpäälle havartia -ei ne kovin hyviä ole, mutta menee paremman puutteessa. Ehkä kerran kahdessa kuussa käydään Whole Foodsin juustotiskiltä sitten ostamassa jotain oikeita juustoja viinin kanssa. Mutta kiitos tästä, ehdottomasti testattava tuo string cheese!

  Asiasta ihan toiseen, oon tässä suunnittelemassa kesän roadtrippiä ja Coloradon osuutta. Olisiko antaa vinkkiä must see -kohteista? :)
  Riikka on viimeisimpänä kirjoittanut: Parasta mitä Kalifornialla on tarjota saunana?

  1. Havarti! Tiesin, että olin unohtanut jotain… ja syykin on selvä, koska itse en syö havartia oikeastaan koskaan. En siis osaa maustakaan ohjeistaa. :)

   Coloradon must see -kohteet on musta kesällä Trail Ridge Road & Rocky Mountain National Park, Great Sand Dunes on kanssa hieno, ja Mesa Verdeen ja Black Canyon of the Gunnisoniin ollaan suuntamassa nyt memorial day weekendiksi. Kansallispuistot siis. ;) Niiden ulkopuolella vuoristokylät on kivoja, etenkin jos niissä on kesäfestareita meneillään. 5280.com saattaa auttaa kesäfestareiden spottaamisessa matkareitin varrelle, mutta jos ei, niin Breckenridge on mun lempparikyliä vuoden ympäri, ja siellä pääsee myös gondolilla korkeammalle hissillä, jos patikointiin ei riitä kunto tai kiinnostus. (Jos riittää, niin Quandary Peak.) Lähempänä Denveriä on myös yksi harvoista Fourteenereista, joille pääsee autolla, Mount Evans.

 3. Voi juustot! Juuri tänään piti kysäistä pizzamenua lukiessa, että mitäs hittoa toi Jack Monterey on ja juustoahan se oli (luulin, et se on jonkin sortin kastiketta). Mutta siis aivan oikeassa olet tuosta juustovalikoimasta, se on ihan mieletön! Jopa minä, joka en juustoa osta tai syö, olen tämän huomannut :D Täällä on myös yllättävän usein vegaanijuustoja paria lajia tavallisten juustojen hyllyllä kaupoissa, mikä on mielestäni vain positiivista. Ja tänään kävin ihan ns normiravintolassa syömässä ja vegaaniudesta kysyttäessä vastus oli, että ei kuule mitään ongelmaa, vaihdetaan vaan juusto vegaaniseen versioon. Whaat, vähän olin yllättynyt! Piti oikein varmistaa, siis että teillä on ihan oikeasti vegaanijuustoa siis valmiina?? :D
  Ja tuosta marmorikuvioisesta juustosta tuli mieleeni vielä, että työkaverini vannoo että se on parempaa hiirenloukkuun kuin yksivärinen juusto -vaikka minä tietenkin olisin humaanimpien loukkujen kannalla ;)
  Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Lähdetkö kanssani matkalle läpi Alsacen viinitilojen?

  1. Boulderissa on kanssa vegaaninen vaihtoehto yleensä tarjolla, hippikaupunki kun on kyseessä. ;) Ruokakaupastakin löytyy vegaanisia vaihtoehtoja, mutta ei käteväti muiden juustojen vierestä vaan erikseen hyllyn päästä. Tämä on tietenkin helpompi niille, jotka haluavat ostaa pelkästään vegaanista, mutta ei erityisesti edesauta ei-vegaanien löytöretkeilyä vegaanisiin vaihtoehtoihin. Samasta syystä olen sitä mieltä, että luomutuotteet pitäisi laittaa normaalien tuotteiden viereen eikä erilliselle luomuosastolle.

   Onneksi minun ei ole tarvinnut ikinä pohtia hiirenloukkujen juustoja!

 4. Kiva juustopostaus! Pieni kulttuurishokki sinulle varmasti taas tämä juusotmaailma! Provolone: subwayssa kuminen ja mitäänsanomaton, juustotiskiltä terävä ja voimakas. String cheese on yksi niitä juttuja, joka oli minulle ensin täyttä epäruokaa mutta nyt jääkaapin vakiovaruste. Meiltä tosin löytyy sellaista, joka ainakin väittää olevansa mozzarellaa. Jää hyllylle ne 40 dollaria per pauna maksavat juustot, mutta jotain perus-swissiä tai cheddaria onneksi saa meidän lähikaupasta neljänneksellä tuosta, siis kypsytettyä. Prosessoiduissa vedän rajan valmisraasteeseen ruuanlaittoon, ja noihin tikkuihin, muut älkööt ostoskoriin eksykö!
  Pilvi on viimeisimpänä kirjoittanut: Helpoksi ei väitettykään

  1. Pitänee joskus kokeilla provolonea juustotiskiltä, jos vaikka löytyisi jotain vähän halvempaa wisconsinilaista versiota. Olen joskus ostanut sitä viipaleina, ja se ainakin oli aika mitäänsanomaton kokemus.

   Mä yleensä ostan leivän päälle valmiiksi viipaloitua muensteria, joka on musta paras ja maukkain noista viipalejuustoista. Myös yksi rasvaisimmista… Vähän on ikävä Costcoa, josta sai Valion tuottamaa Finlandia-juustoa, vieläpä kevytversiona!

 5. Heh, meillä jää nuo valmispakatut hyllyyn. Philliltä opitti tapa… Voikkareihin ostetaan delistä boars headin harvatia, swissiä tai provolonea ja herkutteluun sitten siltä oikealta juustotiskiltä milloin mitäkin. Ihan sama mitä maksaa, juusto on niin hyvää! Prosessoiduista juustoista olen repsahtanut laughing cow juustoihin, jotka muistuttavat sulatejuustoja. Nams! Niihin on heikkona myös meidän vanhempi kissa :).
  Veera A on viimeisimpänä kirjoittanut: Ruokaa rekasta

  1. Mä luulen, että puolen vuoden päästä tästä mäkin olen lipsahtanut takaisin tuohon ”ihan sama mitä maksaa”-ajatteluun. Nyt on vaan liian tuoreessa muistissa alle 10eur/kg ranskalaiset juustot… :D

   Noita laughing cown juustoja en ole ostanut taas iäisyyksiin, mutta ne on kyllä hyviä! Pitää pitää mielessä kun seuraavan kerran kauppaan pääsee.

 6. String cheeseä suurkulutin koulussa eväänä 20 vuotta sitten, mutta menee se joskus vieläkin. Mun suosikkeja on kuitenkin Colby Jack ja Pepper Jack. Muutenkin kaikki tuliset juustot on ystäviä. Jopa Que Bueno, joka on prosessoiduista prosessoiduin lämmitettävä nacho cheese on meillä itsenäisyypäivänä perinne ja syntisen hyvää. Siihen dippaillaan ihan kaikenlaista naposteltavaa. Havarti on hyvää myös, etenkin leivissä! Oregonissa Tillamookin tehtaanmyymälässä käydessä on aina pakko saada cheese curdeja. :)

  Huomaako kenties että oon aivan pakkomielteinen juustoista? Hauska postaus!
  Kea | Deep Red Blues on viimeisimpänä kirjoittanut: Muntanya Montserrat

  1. Noi on kanssa mun suosikkeja, jos muensteria ei ole saatavilla. Ja queso-dippi nachoilla, uijui! Niin hyvää! Tarvitsee vaan isomman porukan, kun ei oikein kahteen pekkaan viitsi ostaa isoa queso-purkkia. :D

   Mun piti googlata, mitä oikein on cheese curdit. Siis ihan tuttu sana, mutta en ole koskaan yhdistänyt, että mitä se oikein meinaa. Enkä yhdistä nytkään, en ole tainnut koskaan syödä. Pitää tarkastaa, josko kaupasta löytyisi. ;)

 7. Täytyy kyllä myöntää, että Yhdysvaltoihin muuton myötä juuston kulutus väheni merkittävästi. Toisinaan tulee ostettua juustoa sieltä deli-tiskistä, ja tosiaan, hinnasta välittämättä. Kyllähän se hieman kirpaisee, mutta joskus on vaan pakko saada jotain oikein hyvää juustoa. Ja punkkua sen kaveriksi. Ja tummaa suklaata… :D

  1. Mä en muista milloin viimeksi olisin tehnyt noin USAssa… mutta ensi viikolla voisi! Meillä on joululahjaksi saatu lahjakortti Whole Foodsiin vielä käyttämättä ja ajateltiin vähän hemmotella itseämme ensi viikonloppuna sillä, joten luulen, että Whole Foodsin juustotiskit kutsuu…!

 8. Hauska juusto juttu :) ja paljon hyvää tietoa. Itsekin olen miettinyt mitä eroa on niillä juustotikuilla. Nykyään Suomessa Montrey Jackia ainakin Lidlin Usa-viikolla. Pakko oli tehdä grilled cheese sandwich siitä. Nam!
  Meidän Usa-vieraat rakastavat suomalaisia juustoja. Ostamme aina kokonaisen Oltermannin, kosta heidän on hauska vuolla juustohöyllä siivuja.

  1. Oltermanni onkin niin parasta! Jotkut sanovat, että olisi samaa kamaa kuin havarti, mutta minusta ei ole ihan sama, ja itse aina tekee mieli Suomen vierailuilla Oltermannia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge