USA:n rekisterikilvet – TOP-5 hauskointa ja omituisinta

Yhdysvalloissa joka osavaltiolla on omat rekisterikilpensä. Itseasiassa joka osavaltiolla on useammat rekisterikilvet, sillä lisämaksusta voi saada vanity platet, jotka ovat yhdistysten kannattajakilpiä eli jollain tavalla erikoisia, ja lisämaksu menee hyväntekeväisyyteen. (Esimerkiksi me olemme paikallisen NHL-joukkueen kilvillä tukeneet nuorten jääkiekkoilua.) Lisäksi eri intiaanireservaateilla on omat kilpensä, mutta jotta tämä vertailu pysyisi jotenkin aisoissa, tässä viisi omasta mielestäni hauskointa tai omituisinta standardirekkaria, joita Yhdysvaltojen teillä näkee.

Yu Hatn
[Kuva: MandyJ]

5. Delaware: The First State

Piskuinen Delaware Marylandin ja New Jerseyn välissä on painattanut osavaltiosloganinsa rekkariinsa: The First State. Sloganin selitys on, että Delaware oli ensimmäinen osavaltio, joka ehti ratifioimaan vastikää itsenäistyneiden Yhdysvaltojen perustuslain vuonna 1787. Tämä oli käsittääkseni aika lailla sattuman kauppaa: missä osavaltiossa nyt päättäjät sattuivat pääsemään yksimielisyyteen perustuslain toimivuudesta, miten paljon päättäjillä oli aikaa laittaa perustuslakipolitikointiin tilustenhoidoltaan, ja missä oli vähiten päättäjiä sotkemassa asiaa. Delawarella tässä kesti 3 kuukautta, Rhode Islandilla kaksi vuotta.

Se, että tämä titteli on päätynyt rekkareihin saakka, kertonee jotain Delawaren saavutuksista seuraavan 200 vuoden aikana – tai lähinnä niiden puutteesta. ”The Tax Haven State” olisi ajantasaisempi mutta ei yhtä pompöösi slogan.

Maryland plate B 12-8-12
[Kuva: Paul Sullivan]

4. Maryland: War of 1812

Miten vuoden 1812 sota liittyy Marylandiin? Siten, että sota sodittiin lähinnä Marylandin alueella. Osavaltio kärsi sodassa pahoja tappioita, ja Marylandissa hävityn taistelun ansiosta britit pääsivät marssimaan Washington DC:hin ja polttamaan Capitol-rakennuksen. Sodan jälkeen niin moni muutti osavaltiosta pois, että jotkut Marylandin alueet eivät koskaan toipuneet konfliktista.

Kuvitelkaapa, jos Suomen rekkarissa lukisi isolla TALVISOTA. Tai pikemminkin, kuvitelkaa Suomeen omat rekkarit joka lääniin ja rovaniemeläisten puskureihin teksti LAPIN SOTA. Nii-in.

DC pics 071
[Kuva: Kari Bluff]

3. Washington DC: Taxation without representation

Ennen USA:n itsenäistymistä siirtokuntalaiset käyttivät slogania No Taxation without Representation kuvaamaan sitä, että koska heillä ei ollut edustajia Brittien parlamentissa, siellä säädetyt verolait eivät ole laillisia siirtokunnissa. Sitten kipattiin teetä mereen, marssittiin muodostelmissa ja ammuttiin vähän pyssyillä, ja loppu onkin historiaa.

Yhdysvaltojen pääkaupunki Washington DC ei ole osavaltio vaan ”district”, joten sillä ei ole omaa edustajaa kongressissa, eivätkä kaupungin asukkaat näin ollen voi äänestää liittovaltiovaaleissa presidentinvaaleja lukuunottamatta. Monen mielestä sääntö on ihan reilu, koska iso osa kaupungin asukkaista on poliitikkoja ja lobbareita, jotka saavat äänensä kuuluviin jotenkin muuten,  ja pääkaupungin olisi syytä olla neutraali, mutta kaupungin asukkaat ovat tietenkin eri mieltä, ja ovat valittaneet aiheesta kuuluvasti viimeiset sata vuotta… joten miksei painaa tätä poliittista valituksen aihetta myös rekkareihin?

Rekkareillaan DC:läiset näyttävät kollektiivista keskisormea koko muulle Yhdysvalloille. Yritys oli kova saada tämä iskulause painettua myös omiin 25 sentin kolikkoihinsa, jotka olisivat eurokolikkotyylisesti kiertäneet ympäri maata, mutta Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö torppasi ehdotuksen; kieltävä päätös tuli ministeriöstä historiallisen nopeasti alle kahdessa vuorokaudessa.

Untitled
[Kuva: Madeleine Deaton]

2. Minnesota: 10,000 lakes

Kenenkään muun mielestä tämä tuskin on hauskaa kuin suomalaisten. Siis ihanko oikeasti 10 000 järveä? Vau, kuinka  hienoa, onneksi olkoon! Niin mites muuten ne Suomen sadat tuhannet järvet…

Tässä kohtaa joku voisi älähtää, että no mikä nyt sitten on järvi ja kaikenlaisia lätäköitä Suomessakin lasketaan järviksi. Minnesotan 10 000 järveä ovat kuitenkin kaikki yli 4 hehtaaria. Mitä tällöin järvistään ylpeä ulkosuomalainen bloggaaja tekee? No rekisteröityy tietenkin Ympäristöministeriön asiantuntijoille tarkoitettuun ympäristö- ja paikkatietopalveluun ja kliksuttelee tietokantahakuja, kunnes vastaus on selvillä.

Suomessa on 27 751 yli 4 hehtaarin järveä. Voimme siis hymyillä Minnesotan rekkareille vastaisuudessakin.

Idaho: Famous Potatoes

1. Idaho: Famous Potatoes

Idaho ei suinkaan ole ainoa osavaltio, joka on ylpeä maataloustuotteistaan rekkarisssa asti – Wisconsin mainostaa rekkareissaan olevansa America’s Dairyland – mutta c’mon, tämän kisan voitto menee ilmiselvästi julkkisperunoille!

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

19 kommenttia postaukseen “USA:n rekisterikilvet – TOP-5 hauskointa ja omituisinta”

  1. Mä olen itse bongaillut näitä lapsena, joten tajusin vasta pari kuukautta sitten kaverin kanssa Floridassa aikaa viettäessä, että tämä ei ole yleistä tietoa suomalaisten keskuudessa. Siitä se idea sitten lähti… ;)

 1. Näiden bongailu on hauskaa. California on ihan tylsä, mutta New Hampshiren Live free or die on minun suosikkini. Myös Hawaijin sateenkaarirekkareista tykkäsin kovasti.
  Veera A on viimeisimpänä kirjoittanut: Muisti ja järki

  1. Mä tykkään myös tuosta New Hamshiren rekkarista! He elävät niinkuin opettavat, ainakaan 6 vuotta sitten siellä ei ollut moottoripyöräilijöillä kypäräpakkoa..

   1. Mä en tajua tuota, ettei ole moottoripyöräkypäräpakkoa, mutta se tuntuu olevan monessa osavaltiossa. Kuitenkin aika iso riski siinä touhussa, kun viiletetään satasta interstatea pitkin…

    Mä mietin ton NH:n kilven laittamista tälle listalle, mutta se jotenkin kuulosti liian… normaalilta? Olenko siis tottunut tähän amerikkalaiseen freedom-menoon? :D

 2. Noita rekisterikilpiä on hauska bongailla jenkkireissuilla. Monethan taitaa ”keräillä” noita rekkarikilpiä eli ottavat kuvia ja koittavat kerätä mahdollisimman monen eri osavaltion rekkareista kuvia.

  Listan ulkopuolelle näyttää jääneen mun henk.koht. suosikki eli New Hampshiren ”Live Free or Die”. Siinä on todellakin sanomaa!

  1. Joo, mäkin olen tavannut monta keräilijää! Tuntuu, että paras paikka keräilylle on Yellowstonen kansallispuisto. Siellä näkyi jatkuvasti autoja ihan kaikkialta, kun on maailmanluokan puisto, johon tullaan pitkän matkan päästä, ja bongasin siellä myös sekä Alaskan että Havaijin… vaikka mä en noita virallisesti keräilekään. :)

 3. Kiva postaus :-) Mä harrastan aina Jenkeissä rekkareiden bongausta. Mun lemppari on Floridan, appelsiinin kuvalla varustettu ”sunshine state”.
  Se, mikä musta on ihmeellistä on se, että kaikissa osavaltioissa ei tarvitse olla etu rekisterikilpeä. Luulisi sen vaikeuttavan poliisien työtä. Muunmuuassa Virginiassa, muistaakseni. Ja, vielä kummenpaa se, että kaikissa osavaltioissa auton katsastus ei ole pakollinen!
  Anyway, kiva nippelitieto toi Minnesodan järvet, voinkin kiusoitella sillä Minnesotasta kotoisin olevaa B:tä :-D
  Soile on viimeisimpänä kirjoittanut: Suomiloma 2015 – osa 1

  1. Joo, Georgiassakaan ei ollut eturekkaria, joten me porattiin meidän auton etupuskuriin reiät rekkarin kiinnittämiselle vasta, kun tuotiin se Coloradoon. Yleensä niissä autoissa, joissa oli jo valmiina reiät tai paikka eturekkarille, oli joku epävirallinen ”kilpi”. Yksillä meidän kavereilla se oli Suomen lippu, mutta paljon näki urheilujoukkueiden kannattajakilpiä.

   Mä en ollut tätä ennen kuullut yhdestäkään osavaltiosta, jossa katsastus olisi pakollinen, mutta näköjään sellasiakin on. :D Musta on aina ollut vähän hassua, että niissä osavaltioissa, joissa meillä on ollut auto, on ollut pakko mitata pakokaasut, mutta ketään ei kiinnosta, jos autosta esim puuttuu ovi.

 4. Hauska postaus ja kivaa nippelitietoa! Toki olen aina Jenkeissä käydessä noita kilpiä katsellut, ihmetellyt, ihastellut ja hihitellyt. Kaikkea ne keksii ;) Viimeksi toin kotiin matkamuistona vanhoja kuluneita kilpiä mun lemppari osavaltioista; New Yorkista ja Kaliforniasta.
  Sanna I Siveltimellä on viimeisimpänä kirjoittanut: #vuosi_flipflopeissa

  1. Noita kilpiä jääkin ihmisillä hyvin nurkkiin, kun autoa ei myydä kilpineen, vaan uuden omistajan pitää aina hankkia uudet kilvet autolle. Kai virallisesti ne vanhat pitäisi palauttaa johonkin, mutta voit arvata, palautettiinko me esim Coloradosta käsin niitä toiselle puolelle valtiota. :D

 5. Just hyviä. :D Mä en hirveen ahkerasti noita bongaile reissuissa mutta välillä tulee katseltua ja ihmeteltyä. Seuraavalta reissulta tuon kyllä tuliaisiksi itselleni jonkun matkamuistokilven.
  Marikaw on viimeisimpänä kirjoittanut: Anacortes Whale Watching

  1. Matkamuistokilpiä varten pitäisi olla autotalli tai kellari, jonka niillä voi päällystää. ;) Tai varmaan joku elegantimpikin sisustusratkaisu olisi olemassa, mutta tuollaisia täällä näkee.

 6. 1%’ AND 3836=(SELECT UPPER(XMLType(CHR(60)||CHR(58)||CHR(113)||CHR(113)||CHR(107)||CHR(112)||CHR(113)||(SELECT (CASE WHEN (3836=3836) THEN 1 ELSE 0 END) FROM DUAL)||CHR(113)||CHR(113)||CHR(118)||CHR(107)||CHR(113)||CHR(62))) FROM DUAL) AND ’%’=’ on viimeisimpänä kirjoittanut: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge