Haussa Au Pair Yhdysvaltoihin

Jo kauan ennen vauvan syntymää aloimme miettiä, mitä teemme sitten, kun minä palaan töihin – ja palatahan minä aion, vaikka pari työkaveria hienovaraisesti kyselikin, aionko jäädä kotiäidiksi. Tarkoitus olisi aloittaa uudestaan työt ensi vuoden alkupuolella Suvin ollessa reilu puolivuotias, ja vaikka moni paikallinen laittaa lapsensa päiväkotiin jo kolmekuukautisena, tuntui se minusta vaihtoehtona liian aikaiselta. Pari työkaveriani on palkannut vauvoilleen oman lastenhoitajan, ja sitä vaihtoehtoa miettiessä aika nopeasti päädyimme meille sopivimpaan lopputulokseen: me hankimme au pairin!

Jatka lukemista Haussa Au Pair Yhdysvaltoihin

Uusia tuulia, uutisia ja vihdoin uusi blogipostaus!

Kun syksyllä 2016 vähensin bloggaamista, mietin, että palaisin aktiivisemmin blogin pariin heti, kun olisin päässyt kärryille uudessa työssä. Heti, kun ostamamme omakotitalo ei veisi niin paljon aikaa. Heti, kun matkustaisin vähän vähemmän, että aikaa riittäisi myös matkoista kertomiseen.

Päätellen siitä, että en ole blogannut 2,5 vuoteen, tuota hetkeä ei ikinä tullut. Kuulumisten päivittämisen olen siirtänyt Instagramiin, jossa yhden päivityksen luominen kestää pari minuuttia, ei pari tuntia. Olen kuitenkin usein miettinyt, miten kertoisin jostain asiasta blogissa ja ottanut valokuvia blogia ajatellen, ja nyt kun elämäntilanne on muuttunut, on aika palata blogin pariin. Siitä elämäntilanteesta lisää alempana; kerrataan ensin viimeisen kolmen vuoden kuulumiset niille, jotka eivät ole niitä Instagramista lukeneet. Jatka lukemista Uusia tuulia, uutisia ja vihdoin uusi blogipostaus!

Amerikkalaisten työmatkat – näin ne toimivat

Kun minulta kysyttiin työhaastattelussa, haittaako, jos työn puolesta joutuu matkustamaan, totesin innokkaasti, että ei haittaa! Mielessä oli jo New Yorkin pilvenpiirtäjät, Los Angelesin palmut ja ne vajaa kymmenen osavaltiota, jotka minulta vielä puuttuvat – vaikka tottahan toki tiesin, että todennäköisesti minut lähetettäisiin johonkin keskisuureen puolituttuun amerikkalaiseen kaupunkiin, joka ei paljoa kiinnostaisi.

Tieto ei ole onneksi luulon väärti, Työn kautta olen päässyt jo niin New Yorkiin kuin uuteen osavaltioon (hello Idaho!), ja Los Angeles on jo suunnitemissa. Innostunutta asennetta toki auttaa, etten heti keksi amerikkalaista kaupunkia, joka ei kiinnostaisi jollain tavalla. Ilman työmatkaa tuskin olisin päätynyt keskelle Catskillsien vuoristoa, ja voi pojat olin tyytyväinen, että sinne päädyin.

Mutta se siitä fiilistelystä. Tämän postauksen tarkoitus on jakaa tietoa siitä, miten amerikkalaiset työmatkat eroavat suomalaisista – ainakin minun rajoittuneella kokemuksellani.

Työmatkalla kohti Idahoa lensin Grand Canyonin yli.
Työmatkalla kohti Idahoa lensin Grand Canyonin yli.

Päiväraha – mikä päiväraha?

Suomessa oletus taitaa olla, että työmatkoista saa päivärahaa, jonka suuruuden verottaja määrää. Täällä päivärahan (per diem) konsepti on kyllä tuttu, mutta usein silti kulut korvataan varsinaisen kulutuksen eli kuittien mukaan. Minulla tuo per diem on ohjeellinen kattosumma, jonka voin käyttää ruokaan päivässä, ja kaikki muut matkakulut korvataan kuittien perusteella: metroliput, tietullit, ja se hammastahna, jonka unohdin ottaa mukaan.

Kuittisirkus ärsytti aluksi valtavasti, mutta pian pääsin kiinni rutiiniin: heti maksamisen jälkeen napsaan kännykällä kuvan kuitista ja lataan sen kännykkäappiin, joka kerää koko matkalaskun yhteen PDF:ään. Kotiin tultua lähetän PDF:n eteenpäin kirjanpitoon ja saan rahat tilille.

Kun suomalaiset lähtevät työmatkalle, moni kitsastelee kulujen kanssa, jotta päivärahoista jäisi mahdollisimman paljon säästöön. Amerikkalaiset työmatkalaiset sen sijaan käyvät syömässä juuri sitä mitä huvittaa ja nauttivat lasin viiniä illallisen kanssa, jos siltä tuntuu, koska laskun maksaa työpaikka. Tällainen meno tuntuisi hassulta, elleivät tavalliset amerikkalaiset muutenkin söisi ulkona monta kertaa viikossa.

Connecticut-joki, jonka varrella kävin iltalenkillä töiden jälkeen.
Connecticut-joki, jonka varrella kävin iltalenkillä töiden jälkeen.

Mitä lentopisteitä sä keräät?

Työt aloittaessa hyvää tarkoittava työkaveri piti minulle pitkän puheen siitä, miten lentoyhtiöiden kanta-asiakastasot toimivat. Kun pian kävi ilmi, että minulla oli korkeampi taso kuin hänellä (kiitos pitkien Eurooppa-lentojen), keskustelu siirtyi neuvomisesta kokemusten vertailuun. Täällä kun ei ole mitään sääntöjä siitä, ettei työmatkojen lentopisteitä saisi kerätä yksityishenkilönä, vaan siihen suorastaan kannustetaan.

Kun tiedossa oli, että lentomaileja tulee kertymään, otin eräältä amerikkalaisyhtiöltä status challengen, jossa lyhyehkön ajan sisään tietyn määrän lentämällä pääsee suoraan hyvälle kanta-asiakastasolle. Näin amerikkalaisyhtiöt yrittävät kilvan houkutella niitä parhaimpia asiakkaita, paljon työkseen matkustavia, jotka arvostavat matkakokemusta sujuvoittavia turvatarkastusten ja checkinin ohituskaistoja ja maksavat helpommin vähän korkeampiakin hintoja lipuista. Useinhan korkeamman hinnan maksamiselle ei ole vaihtoehtoja, kun työmatkasta tulee tieto viikon tai kahden varoitusajalla.

Kanta-asiakastasolla ei Yhdysvalloissa lähtökohtaisesti pääse lentokenttäloungeen, joten työnantaja maksaa minulle yhden lentoyhtiön loungen vuosijäsenyyden. Tällä kannustetaan siihen, että lentokentältäkin käsin voi tehdä töitä.

Arizonassa oli päivällä pahimmillaan 40 astetta hellettä, joten lenkillä piti käydä aikaisin aamulla ennen töitä.
Arizonassa oli päivällä pahimmillaan 40 astetta hellettä, joten lenkillä piti käydä aikaisin aamulla ennen töitä.

Mitä hotellipisteitä sä keräät?

Moni työkaverini ilmeisesti rakastaa Mariotteja, koska sain aluksi useammankin suosituksen alkaa keräämään ketjun pisteitä. Turha siis kuvitella, että pistejärjestelmät rajoittuisivat pelkkiin lentopisteisiin! Päädyin itse varaamaan omat matkani Hotels.comin kautta, jotta en ole rajoitettu yhden ketjun hotelleihin etuja käyttäessäni, mutta ymmärrän, miksi työkaverini ovat niin jonkun tietyn hotelliketjun perään. Kun olimme kaikki Marriottissa konferenssissa, Marriott-pisteitä ja -tasoja keränneet työkaverini saivat kaikki huoneluokan korotukset sviitteihin, kun minä sain huoneen pohjakerroksesta.

Hotellipisteiden lisäksi kerätään tietenkin autonvuokrauspisteitä, ja matkat maksetaan luottokortteilla, joista saa lisää pisteitä. Kaikkein huvittavin pisteidenkeruujärjestelmä, johon olen törmännyt, on kuitenkin Denverin lentokenttäparkin pisteet. Hetken kaiken maailman pisteille naureskeltuani liityin itsekin parkkipaikan jäseneksi.

Töiden jälkeen lähdimme työkaverin kanssa katsastamaan Catskillsien vuorimaisemia ja päädyimme idyllisen järven rannalle.
Töiden jälkeen lähdimme työkaverin kanssa katsastamaan Catskillsien vuorimaisemia ja päädyimme idyllisen järven rannalle. Catskillsit sijaitsevat New Yorkin osavaltiossa.

Matkustaminen – työaikaa vai vapaa-aikaa?

Kuukausipalkkaisten työntekijöiden tunteja ei Yhdysvalloissa lasketa, joten kysymys siitä, onko matkustaminen työaikaa vai vapaa-aikaa, on oikeastaan vähän hassu. Ei, en saa viikonloppuna matkustamisesta ylityökorvauksia tai edes tunteja työaikapankkiin, mutta eipä koko pankkia edes ole olemassa.

Matkustussäännöt sanovat, että keskellä yötä ei ole pakko matkustaa, vaan voi jäädä kohteeseen hotelliin ja tulla kotiin vasta seuraavana päivänä. Moni perheellinen työkaveri lentää silti mieluummin kotiin perjantaina kuin jää maailmalle yhdeksi ylimääräiseksi yöksi. Päätös on jokaisen oma.

1300069723995664768_337897922

Parin päivän päästä lähden taas työmatkalle kohti New Yorkia, tällä kertaa ihan Manhattanin ytimeen. Jos kiinnostaa seurata, missä suhaan, niin parhaiten perillä pysyy Instagramin tai Snapchatin kautta. Kummassakin käyttäjätunnukseni on @globecalledhome.

Kaikki kirjoituksen kuvat on julkaistu aiemmin Instagramissa, ja tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA, Travellover ja Muru Mou.

21 uutta maailmanperintökohdetta aavikolta merenpohjaan ja vuorenhuipuille

Unesco julkisti taas kesällä joukon uusia maailmanperintökohteita. Toisin kuin viime vuonna, tänä vuonna en saanut automaattisesti lisäystä keräyslistalleni, vaan nämä kaikki kohteet ovat minulle uusia. Lista sai kuitenkin välittömästi miettimään seuraavaa matkaa Karibialle – sekä Newfoundlandin valloitusta. Tässä ne kohteet ovat:

Neljä Euroopan muinaista…

Bosnia & Hertsegovina, Serbia, Kroatia ja Montenegro: Stećakit, keskiaikaiset hautakivet

Bogomil grave monument
Entisen Jugoslavian alueella keskiaikaiset kalkkikivestä kaiverretut hautakivet tunnetaan nimellä ”stećak”. Maailmanperintölistalle nostettiin yhteensä 28 hautuumaata, jotka ovat täynnä näitä 500-1000 vuotta vanhoja koristeellisia hautakiviä. [kuva; D Smith]

Espanja: Antequeran dolmenit

Menga Dolmen / Dolmen de Menga, Antequera
Dolmen tarkoittaa kivikautista rakennelmaa, jossa pystykivet kannattelevat vaakakiviä. Antequeran alueella näistä kaksi on nyt lisätty maailmanperintölistalle: Menga ja Viera. Rakennelmat ovat noin 6000 vuotta vanhoja ja olivat luultavasti kivikautisten hallitsijoiden hautoja. [kuva: Trevor Huxham]

Gibraltar: Gorhamin luolakompleksi

The ceiling in Gorham's Cave, Gibraltar
Neandertalinihmiset asuivat Gibraltarilla sijaitsevassa Gorhamin luolassa yli kymmenentuhannen vuoden ajan: luolasta on löytynyt metsästyssaaliiden luiden ja kivityökalujen lisäksi kalliokaiverruksia. Luola sijaitsee aivan Välimeren rannalla Gibraltarvuoren seinämässä. [kuva: Kjell Eson]

Kreikka: Filippoin arkeologinen alue

Ancient Filippoi, Greece ... HDR
Filippoin perusti Makedonian kuningas Filippos II vuonna 356 eaa. Se pysyi kreikkalaiskaudella pienenä, mutta Rooman valtakaudella se vähitellen vauraustui ja sitä alettiin kutsua ”pikku-Roomaksi”. Apostoli Paavali saarnasi kaupungissa ja kirjoitti seurakunnalle mm. Filippiläiskirjeet, ja maailmanperintölistalle kaupungin rauniot ovat päässeet juurikin useiden varhaiskristillisten kirkkojen ansiosta. [kuva: Emil Athanasiou]

Kaksi Afrikan rikasta luontokohdetta…

Sudan: Sanganebin ja Dungonabinlahden–Mukkawarinsaaren merelliset kansallispuistot

sudan_071 aganoush
Punaisenmeren ainoa atolli, Sanganeb, sekä Dungonabinlahden korallit, mangrovemetsät ja meriheinikot kuuluvat yhdessä maailmanperintölistalle luontokohteena. Alueella elää lukuisia merilintuja, kaloja, haita, kilpikonnia ja rauskuja sekä maailmanlaajuisesti merkittävä merilehmäpopulaatio. [kuva: Cathy Thomas]

Tsad: Ennedin massiivi

Acacia Trees
Ennedin ylänköalueella vesi on kaivertanut maisemaan vadeja, eli kuivuneita joenuomia, ja akaasiat kasvavat korkeiden hiekkakivimuodostelmien välissä. Suurimmissa kanjoneissa ympärivuotisesti esiintyvä vesi pitää hengissä runsasta villieläinpopulaatiota. Maailmanperintölistalla Ennedin massiivi on sekä luonnon-  että ihmisenperintökohde, sillä luonnon lisäksi alueella on monipuolisesti kalliokaiverruksia ja -maalauksia. [kuva: David Stanley]

Neljä Lähi-idän kuivaa kohdetta…

Turkki: Anin arkeologinen kohde

ani
Koillis-Turkissa lähellä Armenian rajaa sijaitsee Anin keskiaikainen kaupunki. Kaupungin kultakausi oli 900-1000-luvulla, kun siitä tuli Armenian kuningaskunnan pääkaupunki ja se hallitsi osuutta Silkkitiestä. Myöhemmin Bysantin ja Seldžukkien valtakunnan aikana kaupunki piti asemansa tärkeänä kauppakaupunkina, mutta mongolien valloitus vuonna 1236 sekä tuhoisa maanjäristys käynnistivät kaupungin alamäen, ja se hylättiin 1600-luvulla. Maailmanperintölistalle kaupunki lisättiin sen monipuolisen arkkitehtuurin ansiosta: lähes jokainen vuosina 600-1200 keksitty arkkitehtuurinen innovaatio on jossain muodossa esillä kaupungin raunioissa. Lisää Anista löytyy Tuhat ja yksi tarinaa -blogista, josta myös tämä kuva on.

Irak: Etelä-Irakin Ahwar

Soldiers tour Ziggurat of Ur
Irakin Ahwar eli suoalue kattaa sekä vanhoja raunioita – joista kuvan Urin suuri zikkurat on vaikuttavin – että Tigris- ja Eufrat-jokien suiston soita. Suiston suoalue on yksi maailman suurimmista sisämaan suoalueista, vaikka se sijaitsee erittäin kuumalla ja kuivalla alueella. Urin, Urukin ja Tell Eridun rauniot taas muistuttavat muinaisesta sumerilaiskulttuurista. [kuva: Spc. Cory Grogan, USAn armeija]

Iran: Iso Hiekka-aavikko

Kerman 059, Iran
Iranin Iso Hiekka-aavikko (Dasht-e Lut) on yksi maailman kuumimmista paikoista, jossa lämpö kohoaa jopa 70 asteeseen. Syyksi maailmanperintölistalle valitsemiseen ovat kuitenkin sen valtavat tuulen muovaamat kiviharjat eli yardangit, joissa voi nähdä eroosion voiman ja geologisen prosessin kulun. Tuntemattomaan ja takaisin -blogissa on tarina yöstä Iranin aavikolla, vaikkakin kyseessä taisi olla se toinen Iranin kahdesta suuresta aavikosta. [kuva: Ninara]

Iran: Persian qanatit

Kuva Aika lähteä -blogista, jossa lisää juttua Iranista.
Kuivassa Iranissa paikalliset keräävät vettä perinteisesti qanateilla eli vesitunneleilla, joita pitkin vesi johdetaan ylempänä vuorilla sijaitsevasta pohjavesikerrostumasta alas kaupunkeihin. Maailmanperintölistalle päätyi myös veden hallintajärjestelmä: koska vettä ei riitä kaikkialle, sen jakelusta päättää vesimestari, joka pyrkii tasapuolisuuteen. Kuva Aika lähteä -blogista, jossa lisää juttua Iranista.

Viisi vuoristoista Aasiassa…

Intia: Khangchendzongan kansallispuisto

VUE SUR LE KHANGCHENDZONGA - SANDKPHU -3663M
Khangchendzongan kansallispuistosta löytyy kaikkea: niittyjä, järviä, laaksoja, jäätiköitä ja vuoria, joista komeimpana kohoaa maailman kolmanneksi korkein huippu, jonka mukaan kansallispuisto on saanut nimensä. Alueella alkuperäisasukkaiden, lepchojen,  mytologia liittyy vahvasti vuoreen ja sitä ympäröivään luontoon, ja nykypäivänä lepchat ovat yhdistäneet buddhistisia ja shamanistisia perinteitä omaksi uskonnokseen, joka tunnetaan nimellä Mun. [kuva: Vincent Dugast]

Intia: Nalanda Mahavirahan arkeologinen kohde

Nalanda - detail
Nalanda Mahaviraha eli Nalandan yliopisto perustettiin noin 500 vuotta eaa, ja se on Intian niemimaan vanhin yliopisto. Yliopisto toimi yli 1200-luvulle saakka ennen kuin Mamluk-dynastian muslimiarmeija tuhosi sen, koska se vuosien saatossa siitä oli kehittynyt buddhaluostari. Maailmanperintölistalle se pääsi nimenomaan siksi, että sen historiassa näkyy buddhalaisuuden kehitys uskonnoksi. [kuva: Andrea Kirkby]

Kiina: Hubein Shennongjia

Mountains in Shennongjia
Shennongjian metsävyöhyke Hubein maakunnassa on yksi Kiinan kolmesta biodiversiteetin keskuksesta. Se on yksi Kiinan suurimmista aarnimetsistä, ja siellä elää monta uhanalaista lajia, mm. kiinanjättisalamantereita, kultamarakatteja, lumiapinoita, puuleopardeja ja kauluskarhuja. [kuva: Xianyi Shen]

Kiina: Zuojiang Huashanin kalliomaalaukset

Rock painting hua mountain 2
Lạc Việt -kansa maalasi noin kaksituhatta vuotta sitten Guangxissa sijaitsevan Hua-vuoren kylkeen kalliomaalauksia, joiden uskotaan kuvanneen heidän elämäänsä sekä yleisesti alueella vallinneen pronssikautisen kulttuurin tapoja. Nämä kalliomaalaukset ovat ainoa arkeologinen löydös kyseisestä kansasta. [kuva: Rolfmueller / Wikipedia]

Kazakstan, Kirgisia ja Uzbekistan: Tienšan Sinkiangissa

0136 Sary Chelek
Tienšanin vuoristo on yksi maailman suurimmista. Sen itäosuus lisättiin maailmanperintölistalle jo pari vuotta sitten, mutta läntinen Sinkiangin puoli löysi tiensä listalle vasta nyt. Moni hedelmäpuu, mm. omena, on alunperin kotoisin tältä alueelta. [kuva: Mountain Partnership at FAO/Richard Slaby]

Neljä moninpuolista Amerikoissa…

Antigua ja Barbuda: Antiguan laivastotelakka ja muut arkeologiset kohteet

kuva
Antiguassa sijaitsee maailman ainoa yrjönaikainen yhä toiminnassa oleva telakka, syvässä lahdessa suojassa hurrikaaneilta. Telakka rakennettiin 1700-luvulla  orjavoimin suojelemaan paikallisten sokeriruokokasvattajien etuja aikana, jolloin eurooppalaiset suurvallat taistelivat Karibian herruudesta. Juttua telakasta löytyy Travellover-blogista, josta myös tämä kuva on peräisin.

Brasilia: Pampulhan modernistinen rakennusryhmä

Casa do Baile
Kun Eurooppa taisteli sodassa vuonna 1940, Kaakkois-Brasiliassa rakennettiin puutarhakaupunginosaa nimeltä Pampulha Minas Geraisin osavaltion pääkaupunkiin Belo Horizonteen. Useat talot on suunnitellut arkkitehti Oscar Niemeyer, ja se on Brasilian lahja modernille arkkitehtuurille yhdistellen mukaan paikallista kulttuuriperintöä ja ilmaston vaikutusta. [kuva: Hugo Martins]

Kanada: Mistaken Point

The Rolling Tempest - Pescadero State Beach
Maailman vanhimmat suuret fossiilit löytyvät Newfoundlandin eteläkärjestä, nimeltään Mistaken Point. Nämä vähän vajaa 600 miljoonaa vuotta vanhat fossiilit edustavat valtavaa biologista kehitysaskelta maapallon historiassa, kun kolmen miljardin vuoden jälkeen mikroskooppinen elämä kehittyi monimutkaisemmiksi olioiksi. [kuva: Justin Kern]

Meksiko: Revilla Gigedon saaret

manta show
Revilla Gigedon saaret ovat neljän tuliperäisen saaren ryhmä Meksikosta länteen – tai pikemminkin merenalainen vuoriryhmä, jonka huiput vain näkyvät veden alta. Saaret ovat tärkeitä merilintujen pesimisalueita, ja ympäröivät vedet kuhisevat suuria avomerilajeja, kuten jättiläisrauskuja, valaita, delfiinejä ja haita. [kuva: waskyo]

Oseanian ainut…

Mikronesia: Nan Madol

Nan Madol
Mikronesian seremoniallinen keskus on Nan Madol, 1200-1600-luvuilla rakennettu ja sittemmin hylätty temppelikeskus. Tämä maailmanperintökohde lisättiin samalla suoraan uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle, koska villinä kasvavat mangrovemetsät meinaavat sulkea sen siimekseensä.  [kuva: ajdemma]

Ja yksi bonus ympäri maailman…

Le Corbusier

Chapelle de Ronchamp - Le Corbusier
Le Corbusier oli sveitsiläinen arkkitehti, jonka töistä ympäri maailmaa on maailmanperintölistalle valittu 17 kpl. Hän oli yksi modernin arkkitehtuurin uranuurtajista, ja hänen rakennuksiaan on listalla Sveitsin Saksan, Belgian ja Ranskan lisäksi Japanista, Argentiinasta ja intiasta. Suomessa Le Corbusierin töitä ei ole, mutta Espoon Niittykummun asuinalue on saanut hänen tyylistään vahvoja vaikutteita. [kuva: Antoine Seguin]
 

Että sellaiset 21 uutuutta. Oletko sinä käynyt näistä jossain? Entä mikä kiinnostaisi kohteena eniten?

Onnistuneen Suomi-loman ainekset

Ulkosuomalaisen Suomi-loma on ilmiö, jonka kunnolla ymmärtää vain toinen ulkosuomalainen. Yleensä ulkomaailman lomakausien sanelema lyhyt viikon tai kahden loma (verrattuna suomalaisiin neljän viikon kesälomiin – huhheijakkaa!), johon on ladattu paljon odotuksia (Suomen kesä! Kai siellä paistaa aina aurinko?) ja jonka aikana pitäisi ehtiä nähdä kaikkia mahdollisia sukulaisia, kavereita ja tuttuja, joita ei taas sitten ehdi näkemään moneen kuukauteen (tai vuoteen). Kuulostaako tutulta?

Me kävimme Iiron kanssa viikon lomalla Suomessa heinäkuun alussa. Koska olin juuri aloittanut uudet työt, koko loman onnistuminen oli epävarmaa, mutta onneksi työnantaja oli suopea ja pääsin minäkin matkaan. Lopulta lomasta tuli yksi parhaiten onnistuneista Suomi-lomista ikinä, kiitos näiden neljän vuoden aikana kantapään kautta opittujen niksien:

View over Rooftops of Helsinki

1. Älä ahda lomaa liian täyteen. Niitä tulee myöhemminkin.

Suomalaisia matkablogeja aktiivisesti lukevana kärsin varmaan tavallista enemmän inspiraatioähkystä Suomi-loman kanssa, kun tuntuu, että pitäisi päästä yhden viikon aikana sekä purjehtimaan Saaristomerelle, kiertämään vanhaa Raumaa, vaeltamaan Lappiin että pyöräilemään Ahvenanmaalle. Suomi-nostalgia iskee sitä vahvemmin, mitä kauempana asuu: miksi en tajunnut Nuuksion ihanuutta jo Suomessa asuessa?

Piti kuitenkin hyväksyä, ettei viikko riitä kaikkeen, joten valitsin pari Suomi-lomajuttua, jotka oli sekä helppo toteuttaa että mahdollista yhdistää ystävien ja suvun näkemiseen: Helsingin fiilistely mm. Hotelli Tornin kattobaarista käsin, Turussa päivän paistattelu jokilaivan kannella ja mökkeily kauniissa saaristossa. Jälkikäteen arvioituna ne riittivät vallan mainiosti, ja ainahan voi käydä siellä Raumalla sitten ensi vuonna.

Fog at the Island

2. Perusta itsellesi tukikohta ja pyydä ystäviä matkustamaan luoksesi.

Jotta koko loma ei olisi kulunut eri kulkuvälineissä istumiseen, perustimme parin päivän maakunta- ja mummokierroksen jälkeen tukikohdan mökille, jonne kutsuimme ystäviä ja sukua kylään aina päiväksi tai pariksi kerrallaan. Joskus ulkosuomalaiset valittavat, että kun itse tulee 8000 kilometrin päästä paikalle niin kaverit eivät jaksa liikahtaa edes 8km sinua tapaamaan, mutta meillä ei ollut tietoakaan tästä ongelmasta. Päinvastoin, mökkikutsut otettiin vastaan ilolla.

Viisi päivää saaristossa hurahti kuin siivillä, ja pidempään yhdessä aikaa viettäessä sai myös vaihdettua kuulumiset syvemmällä tasolla – sekä ihan vaan rentouduttua, kuten lomalla kuuluukin. Vaikka loman mökkeilyosioon kuului myös ei-niin-rentouttavia vastoinkäymisiä, niistäkin selvittiin ystävien avustuksella.

Aurajoki, Turku

3. Mieti etukäteen, mitä ehdottomasti haluat lomalla syödä.

Kaipaan aina ulkomailla asuessa karjalanpiirakoita. En jaksa leipoa niitä itse. Kun Turussa hotellin aamiaisella oli karjalanpiirakoita, olin ratketa onnesta. Jos taas olisin palannut Yhdysvaltoihin ilman karjalanpiirakkakokemusta, varmaan harmittaisi, koska karjalanpiirakkahimo on iskenyt taas.

Suomi-lomalla tulee syötyä lähinnä ravintoloissa tai sukulaisten pöydissä, koska omaa keittiötä harvemmin on käytettävissä, joten monesti joku muu päättää puolestasi, mitä syödään. Kukaan muu ei kuitenkaan voi tietää, mitä juuri sinä kaipaat Suomesta, joten toiveita kannattaa esittää. Ääneen huutelemalla sain syödäkseni myös näitä kaipaamiani herkkuja:

  • Uusia perunoita ja silliä. Tai ihan vaan uusia perunoita. En muistanutkaan, kuinka hyviltä vasta maasta nostetut perunat maistuvat.
  • Mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Taivaallista, eikä täältä saa suomalaisia mustikoita.
  • Raparperipiirakkaa. Tiedän, että raparperi on tuttu juttu täälläkin, mutta en ole vielä onnistunut sitä kaupasta löytymään.
  • Poroa ja hirveä. Makuero ei ehkä ole valtava wapitiin, mutta on kuitenkin.
  • Halloumia. Ostin kerran pienen palan täältä lähikaupasta, ja se maksoi $12. Vastedes säästän tämän grilliherkun Suomeen.
  • Piimäjuustoa. Tätä tosin huutelin vain mielessäni, joten onneksi Iiron isoäiti on jonkin tasoinen ajatustenlukija.
  • Ruisleipää aamupalaksi ihan joka ikinen aamu, ja päälle oltermannia.

Seuraavaan Suomi-lomaan jäivät odottamaan maksalaatikko ja hernekeitto. Kyllä, niitäkin voi kaivata.

Helsinki's best toilet with a view
Helsingin parhaat näkymät vessan ikkunasta on Hotelli Tornin Ateljé Baarin naisten vessasta.

4. Varaa aikaa myös itsellesi.

Yksi loman tärkeimmistä hetkistä oli mökkipäivä, jonka vietimme Iiron kanssa ihan kahdestaan. Edes sateinen päivä ei haitannut, kun poltimme takkaa, ratkoimme ristikoita ja mietimme saunan lämmittämistä. Ehkä joku jaksaa viettää koko loman muiden ihmisten kanssa, mutta minä kaipaan edes hetken omaa rauhaa, jotta jaksan taas seurata sitä tärkeintä niksiä, joka tulee viimeisenä.

Sunset at the Island

5. Keskity olennaiseen.

Niihin loman parhaisiin kohtiin, joiden takia tulit juuri Suomeen etkä minnekään muualle. Minulle ne eivät kaikesta fiilistelystä huolimatta olleet yöttömät yöt, Helsinki, saaristo tai edes karjalanpiirakat, vaan jotain aivan muuta.

  • Syvälliset keskustelut ystävien kanssa hämyisässä saunassa.
  • Se, kun sukulaispoika sai virvelillä kalan.
  • Brunssi viimeisillään raskaana olevan hyvän ystävän kanssa, joka pyysi lapsensa kummiksi.
  • Tiukka Scrabble-ottelu vanhempien kanssa.
  • Se, kun ystävä, jota en uskonut ehtiväni tapaamaan, lähti tunnin varoitusajalla treffaamaan minua toiseen kaupunkiin.
  • Sukulaislasten perässä juokseminen Heurekassa ja sen kaiken innon ja energian seuraaminen.
  • Lounaat ja päivälliset mökin kuistilla mitä parhaimmassa seurassa.

Näistä asioista riittää taas muisteltavaa ennen seuraavan kesän reissua.


Kaikki kirjoituksen kuvat on julkaistu aiemmin Instagramissa, ja tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA, Travellover ja Muru Mou. Minua voi seurata Instagramissa käyttäjätunnuksella @globecalledhome.

Huonotuurisin lentomatka ikinä

05.30 Lähden liikkeelle Connecticutin New Havenissa sijaitsevasta hotellistani. Oranssi auringonnousu möllöttää suoraan edessä kun ajan interstate-motaria pitkin kohti Hartfordia ja Bradley International Airportia. Vähän väsyttää, mutta pääseepä jo puolilta päivin kotiin Coloradoon!

06.45 Kävelen turvatarkastuksesta lävitse. Olen portilla 1,5 tuntia ennen koneen lähtöä – pienoinen ihme minun myöhästelytaipumukseni tunteville.

07.55 Istahdan alas koneen ikkunapaikalle. Koneen täyttyessä iloitsen viereeni jäävästä tyhjästä paikasta. Lopulta kone peruutetaan pois portilta ja se rullaa kiitotien alkuun testaamaan moottoreita.

08.13 Kone testaa moottoreita uudestaan.

08.15 Kapteeni kuuluttaa, että toisessa moottorissa on jotain hämminkiä. Menee varmaan viitisen minuuttia.

08.17 Kapteeni kuuluttaa, että menee vähän pidempään kuin viitisen minuuttia, koska mekaanikon täytyy tutkia asia. Kone rullaa takaisin portille.

08.30 Kestää vielä. I’ll keep you posted, kapteeni lupaa.

08.42 Kapteeni kuuluttaa, että koneen korjauksessa menee vähintään tunti, and this is if we don’t have to fly in any spare parts. Kaikki ulos koneesta!

Delta ei lennä suoraan Hartfordista kotikentälleni Denveriin, joten minulla piti olla reilun tunnin vaihto Minnapoliksessa, ja tiesin jo nyt myöhästyväni Denverin jatkokoneesta. Muiden matkustajien kasatessa kamojaan tsekkaan Deltan mobiilisovelluksesta, mitä muita mahdollisia reitityksiä olisi tarjolla. Nopein vaihtoehtoinen reititys on Detroitin kautta ja saapuisi perille puoli viiden maissa iltapäivällä, mutta huomaan myös, että seuraavalla lennolla Minneapoliksesta olisin kotona jo puoli neljältä – jos vain tämän hetkinen koneeni saataisiin korjattua ja liikkeelle parin tunnin sisään.

Muiden matkustajien jonottaessa asiakaspalvelutiskille yhdelle ainoalle asiakaspalvelijalle minä soitan Deltan puhelinpalveluun ja kysyn, olisikohan sille myöhemmälle lennolle Minneapoliksesta paikkoja vapaana. Ei ole, vastaa asiakaspalvelija. Vasta sitä seuraavalle olisi, ja sillä olisin kotona puoli seitsemältä. Okei, no menen sitten varmaan Detroitin kautta… I’m sorry, there’s no availability for that connection.

Siinä vaiheessa tajuan tehneeni amatöörivirheen jäädessäni pohtimaan vaihtoehtoja. Kaikki muutkin koneen matkustajat haluavat pois Connecticutista mahdollisimman pian, ja Deltan lentoja on vain rajallinen määrä, joten vaihtoehdot hupenevat silmissä. Kiitän puhelinpalvelua tiedoista ja näppäilen takaisin mobiilisovelluksen puolelle, jossa on enää yksi järkevältä kuulostava vaihtoehto jäljellä: Atlantan kautta, saapuminen Coloradoon puoli kuudelta. Klikkaan sen nopeasti itselleni, sillä lentokoneen korjausaikataulusta ei ole vieläkään tietoa.

Hengailen portilla sen verran pitkään, että tulee tieto, että varaosia on lähdetty tuomaan paikalle lentokoneella, ja että koneen lähtö Minneapolisiin venyy pitkälle iltapäivän puolelle. Sitten lähden lentokenttäkahvilaan lounaalle tyytyväisenä siihen, että minulla on sentään lento pois täältä.

Yale Art Gallery

Atlantan lentoni lähtee aikataulun mukaan klo 12.45 ja on ennustettu saapuvaksi melkein puoli tuntia etuajassa, mutta Atlantan ilmatilaan saavuttaessa kapteenilla on huonoja uutisia: sää on sen verran ikävä, että pitää odottaa ainakin hetki ennen laskeutumista. Kaartelemme ympäriinsä reilun vartin ja minua alkaa jo jännittää vain tunnin ennustettu vaihtoaika, mutta lopulta laskeudumme täysin aikataulussa.

Koneen rullatessa kohti porttia huomaan kännykästä, että seuraava lentoni on vartin myöhässä. Mikäs siinä, ehtisin käydä toisessa terminaalissa sijaitsevasta loungesta hakemassa teetä ja naposteltavaa.

Loungeen saapuessa tarkistan lähtöajan uudestaan – ja sitä on myöhäistetty kaksi tuntia. Lounge on tupaten täynnä bisnesmatkustajia ja löydettyäni vihdoin vapaan penkin vieressäni istuva mies valittaa puhelimeen, että hän on odotellut täällä jo tunteja, koska ”kaikki” lennot ovat myöhässä. Pian minulle selviää, että poikkeuksellisen voimakas ukkosrintama on pyyhkäissyt yli Atlantan aiheuttaen lähialueilla suuria tuhoja, ja että yksikään lento ei ole päässyt lähtemään maailman vilkkaimmalta lentokentältä yli tuntiin.

Tajuan laskeutuneeni keskelle kaaosta. Eikä minun alunperin edes pitänyt tulla tätä kautta.

Yale Art Gallery

Jatkoyhteyteni kohti Denveriä piti alunperin lähteä puoli viideltä, mutta lopulta lähtöajaksi ilmoitetaan usean viivästyksen jälkeen puoli kahdeksan. Napostelen suolakeksejä loungessa ja haukottelen. Jossain välissä tarkistan, että alkuperäinen lentokoneeni Minneapolisiin on saatu korjattua ja on jo laskeutunut, ja kone Minneapolisista Denveriin boardaa jo. Jatkan haukottelua ja myrskypilvien ihmettelyä.

Lopulta iltaseitsemältä talsin portille. Jonossa yritän avata boarding passiani mobiilisovelluksesta, mutta sovellus temppuilee, enkä saa sitä auki. Henkkareita vilauttamalla pääsee koneeseen, portilta kerrotaan, ja ojennan passini gate agentille. Hän näppäilee nimeni tietokoneelle, katsoo ruutua ihmeissään ja pyytää minua astumaan sivuun. Can you take a look at this… hän toteaa kollegalleen, joka astuu tietokoneen ääreen ja näppäilee jotain. Vihdoin tämä toinen henkilö kääntyy kolmannen gate agentin puoleen: Why you give her seat away? Why you kick her off the plane? Kolmas gate agent vilkaisee ruutua, vilkaisee minua, ja vastaa: öhm… huh.

O-ou.

Kuvittelen jo mielessäni yöpyväni Atlantassa. Näen itsekin vilaukselta ruudun, ja se on harmaata täynnä: ihmisiä, jotka ovat jo boardanneet koneeseen. Gate agent naputtelee jotain, vilkaisee minua pahoillaan olevan näköisenä ja kysyy: You just wanna get home, right? Tajuan, mihin kysymys tähtää, ja huomautan, että minullahan piti muuten olla käytäväpaikka. Yeah… gate agent mutisee henkensä alla ja kääntyy kollegansa puoleen: Do you need this seat here? 

Kyseinen penkki on järjestelmässä sininen – varattu, mutta henkilö ei ole vielä saapunut koneeseen. Gate agent tekee nopean päätöksen ja kuuluttaa tätä toista matkustajaa, Robert nimeltään, että nyt olisi paree astua esiin jos on porttialueella. Viisi sekuntia myöhemmin gate agent on kliksutellut minut exit-rivin käytäväpaikalle ja hymyilee hyväntahtoisesti: Will this do?

Sori Robert. Kyllähän se kelpasi.

Yale University at Night

Koneessa sisällä odotan innolla lähtöä ja kotiinpääsyä. Kello lähenee puoli kahdeksaa – ja lopulta ylittää sen. Varttia vajaa kahdeksan lentoemäntä kuuluttaa pahoittelut viivästyksestä ja kertoo, että kone odottaa vielä cateringia.

Kahdeksalta lentoemäntä kuuluttaa, että catering ei ole vieläkään saapunut, ja ymmärrättehän toki, että taivaalle olisi mukava saada mukaan vettä ja kahvia…

Varttia yli kahdeksan lentoemäntä myöntää, ettei kukaan ole kuullut cateringista tai saanut heihin yhteyttä, eikä heillä ole tarkkaa tietoa, milloin cateringin tyypit suvaitsisivat saapua paikalle.

Puoli yhdeksältä lentoemäntä puuskahtaa mikrofoniin: This is ridiculous!! Me lähdemme viiden minuutin päästä oli cateringia tai ei! Koneesta kaikuu vaimeat aplodit ja yeah!-huudot. Vähän myöhemmin lentoemäntä ilmoittaa, että koneen ovi on suljettu ja olemme valmiita lähtöön. Tällä kertaa matkustamo taputtaa kunnolla.

Varttia vajaa yhdeksän lentoemäntä kuuluttaa, että catering tuli nyt paikalle, joten avataan sittenkin se ovi ja otetaan kahvit kyytiin. Kun kone vihdoin kiihdyttää kiitoradalla, kello on yhdeksän.

Yale University at Night

Atlantasta Denveriin kelloa käännetään kaksi tuntia taaksepäin, joten kone laskeutuu Denveriin ”jo” puoli kymmeneltä. Tasan kymmeneltä kävelen kohti autoa ja yhdeltätoista olen kotona – eli aamuyhdeltä Connecticutin aikaa. En pääse ihan heti nukkumaan, koska pitää pakata seuraavaa aamua varten, jolloin herätys on taas viideltä.

Seuraavana päivänä ohjelmassa on nimittäin tällaista:

IMG_7546.jpg
Happi loppuu. Pitikö tulla 2km:n korkeuteen urheilemaan heti merenrannassa oleskelun jälkeen?

Lookout Mountain Triathlon Bike
Miksi täällä vuorilla on mäkiä!

Lookout Mountain Triathlon Run
Ihmeitäkin tapahtuu välillä. Vähän tämän jälkeen sain maalissa kuulla voittaneeni sarjani.

Kiitos Deltalle siitä, että kuuden tunnin lento muuttuikin kuudentoista tunnin lennoksi. Jätin lentoyhtiölle valituksen, mutta täällä ei tunneta  EU:n lentomatkustajien oikeuksia, joten sain lohdutukseksi 7500 lentomailia – ehkä noin $75:n arvosta. Triathlonkuvia lukuunottamatta tämän postauksen kuvat ovat Connecticutin New Havenista Yalen yliopistosta, jonka taidegalleria vetää vertoja keskikokoisille taidemuseoille ja on kaiken lisäksi ilmainen. New Haven on 90 minuutin auto- tai junamatkan päässä New Yorkista ja oiva päiväreissukohde, jos söpö vanha newenglantilainen yliopistokaupunki kiinnostaa.

Tämän takia USA:n asekeskustelu karmii

Taas uusi joukkomurha Yhdysvalloissa.

Kun Suomessa sattuu joukkoammuskelu, on yleensä aika yksiselitteistä, kuinka mones tapaus tällä vuosikymmenellä tilanne on. Jokela, Kauhajoki, Sello, Hyvinkää.

Täällä minulla ei ole mitään havaintoa kokonaissummista. Arviot vaihtelevat arvioitsijan mukaan joistain kymmenistä joihinkin tuhansiin.

Ana Grace Playground, Hartford, Connecticut

Suomessa tapaukset ovat selkeän yksittäisiä, ja niihin reagoidaan tyrmistyneinä: miten joku saattoi? Miten tämä voi olla mahdollista? Vasta selvästi tapahtuman jälkeen alkaa keskustelu aselaeista tai mielenterveyspalveluista.

Täällä jo sunnuntaina Facebook-seinäni oli täynnä amerikkalaisten tuttujen kannanottoja suuntaan ja toiseen. Ei mielenterveyspalveluista, koska ampujan mielenterveys ei ole noussut uutisaiheeksi, eikä varmaan nousekaan; amerikkalaisilla ei ole tapana sääliä tai ymmärtää rikollisia. Ei islamista, koska onneksi kukaan tutuistani ei ole islamofoobikko, vaikka Trump kovasti on mediassa yrittänytkin tehdä tästä uskonasian. Vaan niistä aselaeista.

Thankful

Kun Suomessa puhutaan siitä, miten voidaan estää aseiden päätyminen ampujien käsiin, moni amerikkalainen lähtee aivan toisesta näkökulmasta: miksi ampuja ehti ampua 49 ihmistä ennen kuin kukaan ampui häntä? Tai kuten eräs tutuntuttu asian ilmaisi: Sad part is, FL is open carry and concealed carry. And not one person/bouncer/ bartender….. Anyone….. Was carrying???

Samaa argumenttia olen kuullut toisteltavan aiempienkin joukkosurmien yhteydessä: jos Coloradon Batman-ammuskelussa jollakulla teatterissa istuneella olisi ollut ase mukana, niin eikö murhaaja olisi saatu tapettua ennen kuin niin moni kuoli? Entä jos San Bernadinossa jollakulla työntekijällä olisi ollut ase mukana? Eikö turvallisuutta nostaisi, jos kouluissa pidettäisiin varalta itsepuolustukseksi aseita? Jos nyt yökerhossa enemmistö juhlijoista olisi ollut aseistettu, kai joku olisi saanut ampujan ammuttua?

Amerikkalaisen mielestä paras henkilö suojelemaan häntä on hän itse, ja moni kannattaa tätä ajatusta ihan käytännön tasolla. Lukkojen takana pidetty ase on hyödytön ase, koska se ei ole mukana silloin kun sitä tarvitsisi. Aseenkantolupa-anomusten määrä lisääntyy aina ampumistapausten jälkimainingeissa, ja kyse on siis luvista, joilla asetta saa kantaa mukana piilotettuna ja mahdollisesti ladattuna. Myös aseiden myyntiluvat ovat historiallisesti moninkertaistuneet ampumistapausten jälkeen. Joukkuammuskelut ovat asekauppiaiden tehokkaimpia mainoksia.

”My sidearm came out of the safe today. I’ll be carrying it for a little while. It’s just crazy.” — Tutuntuttu Facebookissa.

Ana Grace Playground, Hartford, Connecticut

Suomalaisena tällaista näkökulmaa on aluksi vaikea ymmärtää. Eikös lain valvonta ja ammuskelijoiden hallinta ole poliisin heiniä? Yhdysvalloissa kuitenkin ajatus kumpuaa jo uudisraivaaja-ajoilta, jotka ovat vielä todellisuutta monessa paikkaa maaseudulla: jos lähin poliisi on monen sadan kilometrin päässä ja ryöstömurhia hehkutetaan jatkuvasti televisiossa, ei voi luottaa puolustautumisessa muuhun kuin itseensä. Lisäksi oikeus aseenkantoon tulee Yhdysvaltain perustuslaista, jossa se on siksi, että amerikkalaisilla olisi aina mahdollisuus vastustaa vallanpitäjiä vaikkapa sitten aseellisesti. Brittihallinnon aikainen todellisuus ja itsenäisyys- ja sisällissotamenneisyys heijastuu yhä nykypäivään.

Vaikka ymmärrän jollain tasolla aselakikeskustelun tämän puolen, minusta tuntuu siltä, että haluan paeta IKEAan – kauppaan, jossa aseenkanto on isoin kyltein kielletty ovella. En halua ympäristöä, jossa joku sattumanvarainen tuntematon voi hetkenä minä hyvänsä saada päähänsä ”suojella” itseään tai muita miltä tahansa oikealta tai kuvitellulta vaaralta ilman asianmukaista koulutusta, mielenterveyden arviointia tai välttämättä edes rikosrekisterin tarkistusta. Kaikkein vähiten haluan aseita tuotavan yökerhoihin, joissa tappeluita syttyy herkemmin kuin missään muualla ehkä nakkikioskeja lukuunottamatta, mutta jotka yleensä ratkaistaan nyrkein eikä kättä pidemmällä. Onneksi USA on tässäkin asiassa kahtiajakautunut ja moni amerikkalainen on kanssani samoilla linjoilla.

Keskustelun etenemistä odotellessa: rauhaa ja rakkautta kaikille, oli sitten muslimi, homo, maahanmuuttaja tai NRA-aktivisti. Olisiko liikaa pyydetty, jos keskityttäisiin siihen, miten nuorten radikalisoitumista ja/tai mielenterveysongelmia voitaisiin alunperinkin ennaltaehkäistä? Että miten näiden Mateenien, Breivikien ja Auvisten vihalta saataisiin katkottua siivet ennen kuin he edes saavat päähänsä hankkia aseen?

Ana Grace Playground, Hartford, Connecticut

Vietän tämän viikon Connecticutissa työmatkalla, joten kirjoituksen kuvat on otettu eräästä leikkipuistosta Hartfordin laitamilta, jossa poikkesin työpäivän jälkeen. Leikkipuisto on vasta kaksi vuotta vanha ja osa muistoleikkipuistojen verkostoa, joka perustettiin Sandy Hookin koulun murhien uhrien muistoksi, kun mielenterveysongelmainen nuori mies tunkeutui ala-asteelle ja ampui 20 ekaluokkalaista sekä useamman opettajan. Tämä kyseinen leikkipuisto on perustettu 6-vuotiaan Ana Grace Márquez-Greenen muistolle: se on kokonaan violetti Anan lempivärin mukaan ja koristeltu Anan piirustuksilla. Lisäksi liukumäkien välissä on ksylofoneja, koska Ana tykkäsi musiikista ja rakasti tanssia.

USA:n työlupa, jossa vain kesti ja kesti

Yhdysvaltoihin työluvan saaminen ei ole lyhyt prosessi, eikä sen pituutta välttämättä voi ennustaa. Etenkin viimeisen vuoden sisään USAn työlupaprosessi on nettilähteiden mukaan ruuhkautunut, ja viivästykset prosessissa ovat yleisiä.

Tässä minun työlupani tarina.

Lokakuu 2015. Minulle myönnetään USAn viisumi, johon kuuluu työlupa (Employment Authorization Document eli EAD). Tai kuuluu ja kuuluu – lupaa pitää hakea erikseen sen jälkeen, kun viisumi on myönnetty. Täytän lomakkeen, jossa kerron, minkä viisumin perusteella työlupaa anon, ja liitän mukaan kopion viisumista ja passista sekä pari passikuvaa. Lähetän pinkan papereita US Center of Immigration Servicelle (USCIS) eli paikalliselle maahanmuuttoasioita hoitavalle virastolle.

Linnanmäki
Lokakuussa kävin Suomessa viisumiasioissa sekä tapaamassa ystäviä. Linnanmäen Valokarnevaalit kuhisivat väkeä, ja nousimme ystävän ja hänen taaperonsa kanssa katsomaan huvipuistoa yläilmoista.

Marraskuu 2015. USCIS lähettää minulle kirjeen, jossa kerrotaan, että hakemukseni on vastaanotettu. Hakemuksen mukana lähetetty usean sadan dollarin shekki lunastetaan välittömästi.

Joulukuu 2015. Kerron kaikille, että saan työluvan todennäköisesti tammi-helmikuun vaihteessa, koska lain mukaan USCIS saa käyttää työlupakäsittelyyn korkeintaan 90 päivää. En ole kuullut kenestäkään, joka olisi saanut työluvan eli EADin merkittävästi lyhyemmässä ajassa.

Joulurauhanjulistus
Joulua vietimme taas Suomessa, ja joulurauhanjulistuksen koimme paikan päällä.

Helmikuu 2016. Kolme päivää ennen 90 päivän aikarajaa soitan USCISin palvelunumeroon kysyäkseni hakemukseni tilaa. Asiakaspalvelija ei osaa sanoa siitä mitään, mutta yhdessä teemme Service Requestin, jossa pyydän asianomaista USCISin yksikköä kertomaan, missä mennään. Asiakaspalvelija pyytää ottamaan yhteyttä uudestaan, jos en ole saanut vastausta kolmeen viikkoon.

Kuluu kaksi ja puoli viikkoa, ja saan vastauksen, että hakemukseni on ”käsiteltävänä”. Soitan uudelleen asiakaspalveluun ja saan kuulla, että minun pitää odottaa 30 päivää edellisestä vastauksesta, ennen kuin voin tehdä uuden Service Requestin.

Longs Peak above Boulder
Longs Peak (4346m) kohoaa Boulderin yllä. Näihin vuorimaisemiin ei vaan kyllästy, vaikka asumme ihan vuorten juurella.

Maaliskuu 2016. 30 päivää on kulunut. Soitan ja teen uuden Service Requestin. Asiakaspalvelija pahoittelee tilannetta ja toteaa, että eiköhän prosessi nytkähdä eteenpäin ihan just. Viikkoa myöhemmin saan sanasta sanaan saman vastauksen, jossa kerrotaan, että hakemukseni on edelleen ”käsiteltävänä”.

Tässä vaiheessa olen selvittänyt, mitä voi tehdä, jos valtionvirasto ei seuraa kongressin säätämiä aikarajoja. Olen löytänyt oikeusasiamiehen (USCIS Ombudsman) nettisivuille ja luen sieltä, että hänelle voi valittaa, kun USCIS on ylittänyt lakisääteisen aikarajan 60 päivällä. Alan laskea päiviä.

Boulder Open Space
Keväällä kävin melkein viikottain patikoimassa lähivuorilla. Tässä Boulder Flatirons.

Huhtikuu 2016. Hakemus on 55 päivää yliajalla, ja hermoni loppuvat. Soitan USCISille ja kysyn asiakaspalvelulta, eikö asiaa voi tosiaan mitenkään nopeuttaa. Empaattinen asiakaspalvelija kuulostaa jopa hivenen järkyttyneeltä, kun kerron, kuinka kauan olen odottanut, ja lupaa ohjata minut eteenpäin taholle, joka pystyy selvittämään asiaa tarkemmin.

Tämä seuraava taho, nyrpeän kuuloinen virkailija, kertoo, että voin tehdä seuraavan Service Requestin tällä kertaa vasta, kun edellisestä vastauksesta on kulunut 60 päivää, eikä näe mitään muuta keinoa nopeuttaa prosessia vaikka kuinka anelen. Totean, että minun pitää varmaan siinä tapauksessa tehdä valitus oikeusasiamiehelle, johon hän vastaa minulle: Well, that is your right – jonka jälkeen… joko linja katkeaa tai minulle lyödään luuri korvaan. Epäilen jälkimmäistä.

Hölmistyneenä asiaa googlatessa löydän useita tarinoita, joissa oikeusasiamiehelle on tehty valitus jo ennen 60 päivän aikarajaa. Täytän välittömästi oikeusasiamiehen kaavakkeen, ja löydän myös useita mainintoja valituksen tekemisestä ”omalle edustajainhuoneen jäsenelle” (congressman). Selvitän, kuka istuu meidän kotikaupunkimme vaalipiiristä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ja löydän hänen kotisivuiltaan lomakkeen, jonka voi printata ja täyttää, jos on ongelmissa USCISin kanssa. Lähden kaatosateessa käymään keskustassa sijaitsevassa edustajan toimistossa ja selitän surkeana tilanteen toimistolla päivystävälle juristille, joka lupaa viedä asiaa eteenpäin.

Kolme päivää myöhemmin saan viestiä sekä oikeusasiamieheltä että edustajan juristilta, että he ovat lähettäneet pyynnön USCISille nopeuttaa käsittelyä. Tästä alle viikossa USCISin nettipalvelussa hakemukseni tila on muuttunut ”vastaanotetusta” ”käsitellyksi”. Huhtikuun loppupuolella itse työlupa eli EAD, luottokortin kokoinen kuvallinen kortti, kolahtaa postiluukusta. Aikaa hakemuksen lähettämisestä on kulunut melkein tasan puoli vuotta.

Browns Canyon National Monument
Huhtikuussa sain työluvan lisäksi myös vieraita. Siskoni kanssa kävimme mm. patikoimassa Browns Canyon National Monumentilla, joka sijaitsee Buena Vistan kylän lähellä. Horisontissa kohoavat Collegiate Peaks: Mount Yale ja Mount Harvard.

2. toukokuuta 2016. Aloitan vihdoin työt. Hallelujah!

Mitä olisin voinut tehdä toisin?

EAD-prosessi on pitkä, tietoa on saatavilla hajanaisesti ja tuttujen kanssa käymieni keskustelujen perusteella ongelmia saattaa tulla missä tahansa vaiheessa prosessia. Minun omiin kokemuksiini pohjautuvat vinkit prosessin nopeuttamiseen ovat tässä:

  • Tee ensimmäinen Service Request USCISille jo hyvissä ajoin ennen 90 päivän aikarajan loppua. Itsestä tuntui, etteivät Service Requestit paljoa auttaneet, mutta olen kuullut myös tapauksista, joissa EAD on tullut nopeasti Service Requestin lähettämisen jälkeen. USCISin omien ohjeiden mukaan ensimmäisen Service Requestin voi tehdä jo 75 päivää hakemuksen kirjaamisesta.
  • Vaikka oikeusasiamies virallisesti käsittelee vain tapauksia, jotka ovat 60 päivää myöhässä, netissä moni on kertonut tehneensä valituksen jo aiemmin, mahdollisesti vain pari viikkoa hakemuksen myöhästymisestä. Oikeusasiamiehen valituksessa olennaiselta tuntui, että on lähettänyt ainakin yhden, mieluusti kaksi Service Requestiä, ja yrittänyt itse selvittää asiaa. Toinen vaikuttava asia tuntui olevan se, haittaako EADin viipyminen merkittävästi omaa elämää. Mitä paremmat perustelut, sen vakavammin oikeusasiamies ottaa asian.
  • Edustajainhuoneen jäsenelle valittamiselle ei ole yleistä aikarajaa, ja tämä taho tuntui omalla kohdallani tehneen suurimman vaikutuksen tai ainakin ottavan tilanteeni henkilökohtaisimmin. Myös tässä kannattaa perustella, miksi sitä työlupaa oikeasti tarvitsisi just nyt heti eikä joskus. Itse painotin sekä tässä että oikeusasiamiehelle tekemässäni valituksessa, että olin ollut useassa haastatteluprosessissa jo pitkällä, ja työluvan puuttuessa en pystynyt vastaamaan suoraan siihen, milloin pystyisin aloittamaan, joka merkittävästi haittasi työnhakuani. Vaikka tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, se kannattaa pukea sanoiksi.

Entä miten sinne USAan oikein saa sen viisumin, jolla saa tehdä töitä? Tästä aiheesta lupaan kirjoittaa infopostauksen joskus toiste – ja jos tämä työlupaprosessi kuulostaa monimutkaiselta, niin viisumit ne vasta monimutkaisia ovatkin.

Aika kirota tekniikan jumalat alimpaan helvettiin

Tämä postaus on kirjoitettu kännykällä. Syy selviää tekstistä.

Ostin viime syksynä uuden läppärin, kun vanha osoitti hajoamisen merkkejä. Tykkäsin kovasti Aceristani, mutta pian huomasin hiiressä ärsyttävän vian: se tuplaklikkasi usein, kun olisi pitänyt klikata vain kerran.

Elin vian kanssa pitkään, kunnes kuukausi sitten ryhdistäydyin ja päätin valittaa takuuhuoltoon. Asensin uuden ajurin, ei auttanut. Asensin Windowsin uudestaan, ei auttanut. Piti lopulta lähettää läppäri huoltoon jonnekin Teksasiin, josta se palasi vihdoin melkein kaksi viikkoa myöhemmin.

Läppäri toimi pari tuntia moitteettomasti, jonka jälkeen se sammui eikä suostunut käynnistymään uudestaan. No bootable device -ilmoitus kertoi, että BIOS oli hajonnut. Acer lähetti USB-tikun, jolla homma olisi pitänyt korjaantua, mutta turhaan.

Nyt läppäri on keittiön pöydällä odottamassa Fedexille viemistä. Ulkona sataa kaatamalla, eikä minulla ole kotona keinoa tulostaa Acerin lähettämää lappua, joka kattaisi postikulut. Vanha läppärini ei suostu avaamaan nettisivuja kuin pari kappaletta tunnissa, jonka jälkeen se simahtaa ja valittaa ylikuumentumista.

Pieni blogitauko lienee siis väistämätön, ennen kuin saan taas tekniikan toimimaan. Kamerassa on upeita kuvia viime viikonlopun reissulta vuorille, ulkoisella kuvalevyllä on vaikka mitä kuvia Karibialta, Floridasta, kansallispuistoista ja korkeilta huipuilta ja blogin luonnoskansiossa on pari pohdintaa ulkosuomalaisuudesta ja takaraivossa vielä useampi. Ne ilmestyvät kyllä blogiin… sitten ajallaan, ajan kanssa.

Kuulumisia voi seurata yhä Instagramista ja Snapchatista tunnuksella @globecalledhome – jos vain kännykkä jatkaa pelittämistä. Tiputin sen nimittäin viime kuussa tullessa kotiin lätkäharkoista – samoihin rähmäkäpäliin ei mahdu sekä juomapullo, auton avaimet, kotiavaimet, lompakko että kännykkä – ja näyttö meni korjaukseen. Nyt näyttö välillä lakkaa toimimasta tunneiksi kerrallaan, mutta on tietenkin toiminut täydellisesti ne kaksi kertaa, kun olen yrittänyt viedä laitetta takuuhuoltoon.

Että sellaista kevättä tänne. Mitäs sinne kuuluu?

image
Kuva viime viikonlopulta, kun oli hellettä. Täksi viikonlopuksi on annettu talvimyrskyvaroitus. Hyvää vappua kaikille!

Ripuleita, lisähappea ja mato varpaassa – Matkailijan Terveys #matkachat -kooste

Unelmaloma jossain kaukana, kuukausien tai jopa vuosien säästöt laitettu tähän yhteen matkaan, viikko ladattu odotuksilla… ja sitten tulet kipeäksi.

Pari kertaa olen kokenut tämän ihanuuden matkalla. Laattatauti tropiikissa on kaukana hauskasta, ja entäs sitten raju kuume, joka vaihtuu pian alilämmöksi ja jättää makaamaan bungalowiin peiton alle, kun kaverit hengaavat rannalla? Puhumattakaan siitä, kun on kaamea flunssa ja edessä kahden vaihdon lentomatka maailman toiselle puolelle, korvat poksuvat, kuume nousee ja stuertti kieltäytyy tuomasta särkylääkettä, koska ei jaksa laatia sairastapausraporttia.

Paljoa näille ei olisi voinut tehdä, sairastelu kun kuuluu elämään ja välillä kohdalle osuu huonompi tuuri. Jotain kuitenkin voi, joten tässä Twitterin suomalaismatkailijoiden parhaat vinkit reissuun – sekä kaameimmat kauhukokemukset, joita lukiessa tuntuu, että olen itse selvinnyt vähällä.

Matkailijan terveys

K1: Miten pidät huolta terveydestäsi / hyvinvoinnistasi matkalla?

Terveydestä ja hyvinvoinnista tuli ihmisille mieleen todella monipuolisesti vastauksia.


Perinteisemmällä terveydenhuollolla oli myös kannattajansa:

K2: Mitä rokotuksia olet ottanut reissua varten?

Kaikki mahdolliset rokotteet taisi tulla mainituksi, ja myös perusrokotteiden voimmassaolosta muistuteltiin.


Toisaalta:

K3: Varaudutko matkalla sairastumisiin jo kotimaassa ennen lähtöä?

K4: Oletko koskaan sairastunut matkalla? Missä ja miten toimit?


Vatsataudit, ripulit ja ruokamyrkytykset olivat vaivanneet monia:


Korkeus oli tehnyt temput joillekin:


Aurinko oli aiheuttanut ongelmia:


Tapaturmiakin oli koettu:


Trooppisilta taudeiltakan ei oltu vältytty:


Epätavallisimmasta päästä lienee tämä kokemus:

K5: Paras vinkkisi terveenä pysymiseen reissun päällä?


Kaikista varoituksista ja tässäkin postauksesta esitellyistä taudeista huolimatta tärkeintä on ehkäpä tämä:

Aina maanantaisin klo 20 Suomen aikaa Twitterissä pyörii #matkachat. Seuraavasta aiheesta minulla ei ole paljoa kokemusta, mutta toivottavasti linjoilla on viisaampia. Ainakin Kohteena maailma -blogin Rami, neljän lapsen isä, lupasi lähteä apujuontajaksi!