Olet asunut liian kauan Georgiassa kun…

 • …et käytä ajaessasi vilkkua vaan livut hitaasti kaistalta toiselle. Myöskin turvaväli on tuntematon konsepti muuten paitsi liikennevaloihin pysähtyessä, jolloin on hyvä jättää autojen väliin vähintään autonmitallisen verran tilaa.
 • …mielestäsi perunalastut ovat hyvä lisuke arkiruoalle, vaikkapa grillisapuskalle tai hampurilaisille, ja ne vain paranevat, kun niiden päälle pirskottaa etikkaa.
 • …mittaat etäisyyksiä minuuteissa pituusmittojen sijaan. Ei kai kukaan kuitenkaan kulje millään muulla välineellä kuin autolla?
 • …juot kahvisi kermalla ja kermaviilisi on smetanan paksuista. Ruokakermaa ei ole.
 • …kauniina kesäpäivänä lounaalle mennessä istut tietenkin sisällä terassin sijaan. Ulkonahan on kuuma!
 • …ohittaessasi jonkun kaupan käytävällä mutiset ”excuseme”, vaikka väliin jää metri.
 • …avolava-auto eli pickup on mielestäsi kaikille ja kaikkialle sopiva automalli: pukumiehille työmatka-autoksi punaisen kiiltävänä, perheille takapenkillinen versio.
 • …talossasi ei ole eteisessä kenkätelinettä taikka naulakkoa.
 • …moikkaat ihmisiä sanomalla ”How are you” tai ”How you doing”, joihin voi hyvin vastata samalla tervehdyksellä tai toteamalla ”Thanks, I appreciate it”. Sillä ei ole mitään väliä, onko viestissä järkeä, kunhan kumpikin taho hymyilee ja kuulostaa kohteliaalta.
 • …olet tottunut siihen, että koulujen kohdalla nopeusrajoitukset laskevat puoleen, ja koulubussin pysähtyessä koko ympärillä kulkevaan liikenteen tulee myös pysähtyä.
 • …leipominen tarkoittaa veden ja ruokaöljyn lisäämistä valmiiseen kakku-, brownie- tai keksijauhosekoitukseen. Leipätaikina haetaan pakastealtaasta.
 • …pääasiallinen sisäänkäynti kotiisi on ovi autotallista keittiöön tai sen välittömään läheisyyteen.
 • …kaupassa pakkaat ostokset pusseihin tyylillä yksi maitotölki tai kolme muuta tarviketta per pussi.
 • …urheilun aloittaminen voi tarkoittaa kahden kilometrin kävelylenkkejä kerran tai kaksi viikossa.
 • …mielestäsi on täysin normaalia omistaa kaksi asetta: toinen kotiin, toinen auton hansikaslokeroon.
 • …maksat velkasi kaverille takaisin shekillä.

Vaikka myönnän oppineeni neljässä kohdassa tavoille (arvauksia kohdista otetaan vastaan), en tosiaan ole asunut liian kauan Georgiassa. Tuntuu vähän haikealta jättää osavaltio ja maa nyt, kun tänne on ehtinyt asettua, vaikka kyllähän tänne tulee vielä palattua. Lennot Luxemburgiin on varattu nyt huomiselle, ja majoituskin ensimmäiselle parille viikolle on kunnossa. Vielä tarvitsee pakata laukut, ja olen valmis lähtöön.

 

Disclaimer: Kuten kaikkialla muuallakin, myös täällä kansan kirjo on laaja, aina löytyy poikkeuksia, ja tuntuu, että elintapojen terveellisyydessä on vahvaa kahtiajakautumista, jossa terveellisempi leiri panostaa terveyteensä merkittävästi keskimääräistä suomalaista enemmän. Tämän lista ei ole tarkoitettu viiltäväksi analyysiksi Georgian osavaltion kansankuvasta vaan listaksi anekdootteja, jotka pistävät suomalaiseen silmään.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

20 kommenttia postaukseen “Olet asunut liian kauan Georgiassa kun…”

 1. Sä sanot how are you, mittaat etäisyydet minuuteissa, olet tottunut nopeusrajoituksiin ja leivot. Toivottavasti käytät edelleen vilkkua. :)

  1. Kaksi ekaa meni oikein! Sen sijaan hämmennyn yhä koulujen ohi ajaessa (”onks nyt klo 07-09 tai 2-4pm? vilkkuko siinä valo vai ei? mikä se rajoitus nyt on?”) ja koulubussit ovat suorastaan pelottavia (”uskaltaakohan sen ohittaa vai tunkeeko se kohta stop-merkin esille”).

   Browniemixejä käytän ajoittain, mutta leipäni leivon rehdisti jauhoista ja hiivasta, joten en laskenut tätä ”sopeutumiseksi”. Vilkun käyttöni on saattanut ihan pikkiriikkisen kärsiä, mutta käytän sitä yhä aktiivisemmin kuin 95% paikallisista, joten ei anneta senkään haitata. ;)

 2. Paljon tsemppiä uusiin haasteisiin! :) Olen jossain toisessakin ulkosuomalaisblogissa törmännyt tähän vastaavan tekstiin, nämä on aina jotenkin hulvattomia :D Mitäköhän Suomessa asuvat ulkomaalaiset ajattelisivat meistä suomalaisista, se voisi olla myös hauskaa luettava! :D Kun elämänmuutokseltasi ehdit tai haluat niin vastaapa blogissani olevaan haasteeseen! ;) http://secretshore.blogspot.pt/2013/03/yksitoista.html

  1. Kiitos! Idea tosiaan on kopioitu muualta. Näitä taisi olla liikkeellä joskus syksyllä, mutta en kokenut silloin vielä, että tuntisin paikallisia tapoja tarpeeksi, että tällaisen listan osaisin laatia. :) Ja kiitos myös haasteesta, pistän sen korvan taakse!

 3. Excuse-met tulee muuten vielakin valilla, vaikka olen asunut Suomessa jo pari vuotta :) Jotenkin siihen on niin tottunut, etta sita koko ajan hokee. Hyvaa matkaa ihanaan Luxiin!

  1. Se on muuten kolmas juttu, jonka olen täältä ehtinyt omaksumaan. Hieman joululomalla Prismassa sain outoja katseita mutistessani excusemeta. :D

 4. Hyvää matkaa!
  -Matkalainen (joka on laittanut myös postia blogin osoitteeseen :)

 5. Kiitos Sugar ja Matkalainen toivotuksista!

  Pari lisää näitä listaan kun tuli tänään mieleen:
  * … normaaliin päivärutiiniisi kuuluu pistäytyminen jossain pikaruokalassa hakemassa litran limsa kestomuovimukissa, jota sitten kannat mukanasi ympäri kauppoja ja kampaamoja.
  * … peruskenkäsi ovat valkoiset lenkkarit.
  * … juhlapyhien rutiineihin kuuluu koko perheen kuvauttaminen ostoskeskuksen aulassa joulupukin tai pääsiäispupun kanssa, mieluiten jo hyvissä ajoin, jotta ehtii lähettämään kuvan sukulaisille.

  1. Aaaahhahaa! Noi valkoiset lenkkarit! :D Ne, sekä muutama muukin havaitsemasi seikka, pitää paikkansa myös Illinoississa.

   Myötätuulta purjeisiin! :)

 6. Olen todella otettu, jos opit laittamaan etikkaa joko perunalastujen tai ranskalaisten perunoiden päälle !
  Tsemppiä uusissa seikkailuissa ja toivottavasti tavataan – ainakin täällä blogi maailmassa, jos ei muualla !

  1. Kokeilin etikkaa perunalastujen kanssa ja oli ihan ok, mutta ranskalaisten kanssa en ole kokeillut – ja en vieläkään osaa suhtautua perunalastuihin pihvin lisukkeena. :)
   Kiitos tsempistä!

 7. Olipas kiva lukea! Meillä on aika paljon yhteistä, esim totta kai chipsit vinegarilla ja school zonella matelu, samoin excusemet kaikkialla! Tuohon asejuttuun olisi kyllä vaikea tottua.

  1. Hauska kuulla, että noita on sielläkin. Eka kerta, kun mihinkään näistä olen törmännyt, joten kuvittelin, että ovat jotenkin paikallisia, mutta näköjään anglikaaninen kulttuuri yhdistää. :)

 8. ”…avolava-auto eli pickup on mielestäsi kaikille ja kaikkialle sopiva automalli.”

  Tuo pätee myös ausseihin, vaikkakin täällä ne on henkilöautomaisempia ja niitä kutsutaan UTEiksi.

  1. Ei voi käsittää, ei missään. Täällä ne on parhaimmillaan pimpattuja silleen, että ne on nostettu korkeammalle. Yli metrin korkeuteen nostettu pickup valtavien pyörien päällä on jo mauttomuudessaan naurettava…

 9. Haha melkein kaikki sopii myös tänne! Täytyykin vinkata tästä postauksesta kotijoukoille :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge