Montmartren tuulimyllyt

Sacre Coeur, Montmartre, Paris

Kuukausi sitten Pariisissa löysimme opaskirjasta ohjatun taidekävelyn Montmartrella. Seurasimme summittaisesti reittiä, jonka varrelle oli ripoteltu meille pitkälti tuntemattomien taiteilijoiden asuintaloja höystettynä katutaiteella ja parilla tuulimyllyllä. Parasta kävelyreitissä oli kuitenkin, että se antoi askelille suunnan sekalaisen hortoilun sijaan ja vei kattavasti ympäri kaupunginosan katuja. Samaan lopputulokseen olisi varmaan päässyt piirtämällä kartalle sisiliskon muotoisen reitin ja seuraamalla sitä, mutta ei anneta tämän latistaa opaskirjan kävelyreitin saavutuksia.

Kaverit Pariisissa 9

Montmartren kukkulan lähellä Rue Livingstonella on useita kangaskauppoja, joiden tuotteet leviävät kaduille

Paris street art, Montmartre

Joku oli ripotellut taloista työntyviä kasvoja vähän joka kadunkulmaan

Kaverit Pariisissa 13

Funikulaarin sijaan kipusimme ylös portaita…

Kaverit Pariisissa 14

…ja niitähän riitti

Tango dancers on the street at Montmartre, Paris

Katusoittajien lisäksi kadulla rahaa tienasivat katutangotanssijat

Montmartressa sata vuotta sitten asuneet picassot ovat vaihtuneet Place du Tertren taiteilijoiksi, jotka myyvät katukuvaa ja Pariisin kattoja kuvaavia maalauksiaan tai tarjoutuvat sopivaa korvausta vastaan ikuistamaan turistin. Hanna bongasi taiteilijoiden joukosta nuoren tytön, joka oli määritellyt sopivaksi korvaukseksi euron ja lupasi mainoskyltissä olevansa erittäin nopea piirtäjä.

Kaverit Pariisissa 15

Hanna taiteilijan ikuistettavana

Young artist at work at Montmartre, Paris

Taiteilija keskittyy työhönsä

Kaverit Pariisissa 16

Lopputulos, ehdottomasti näköinen

Sacre Coeur, Montmartre, Paris

Sacré-Cœurin basilika kohosi torin vieressä

Montmartresta muodostui suosittu illanviettopaikka ja kabareiden koti 1800-luvulla, koska se sijaitsi Pariisin ja näin ollen kaupungin verotuksen ulkopuolella. Iloa lisäsivät paikalliset nunnat, jotka valmistivat viiniä kukkulalla kasvavista rypäleistä.

Roofs of Paris as seen from Sacre Coeur, Montmartre, Paris

Näkymä Pariisin kattojen ylle basilikan kukkulalta

Kaverit Pariisissa 17

Paula löysi mieleisensä näkymän vastakkaiseen suuntaan

Wall with vines

Sivukujien seiniä hallitsivat köynnökset

Entäs ne tuulimyllyt? Näimme niitäkin pysähdettyämme ensin kirille ja jälkiruoalle katukahvilaan. Kuuluisan Moulin Rougen lisäksi Montmartressa on ihan oikeita tuulimyllyjä, jotka ovat 1600-luvulta lähtien jauhaneet paikallisten jauhot.

Montmartre windmill

[kuva: Mike Ault]

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

2 kommenttia postaukseen “Montmartren tuulimyllyt”

    1. Musta oli tosi ihanaa, että joku noin nuori oli uskaltanut lähteä tohon puuhaan! Vähemmän söpöjä oli ne parikymmentä turistia, jotka hänet äkättyään kerääntyi ympärille ja otti lähikuvia ilman, että maksoivat kuvista. Itseäni olisi saattanut tuon ikäisenä ahdistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge