Lue myös ensimmäinen osa tästä kirjoitussarjasta. Lista kopioitu netistä, kommentit omiani.
You hate the Germans for blocking your local petrol stations.
Tänäkin aamuna bensan hinta Luxemburgissa on 1,303 eur/l, kun Saksan puolella rajaa se on 1,577 eur/l. (Lähde: Fuel Prices in Europe) Jotkut vähän sniidummat saksalaiset ja belgialaiset oikeasti ajavat Luxemburgiin tankkaamaan autonsa. Selitys hintaerolle on, että Luxemburgissa bensaverot ovat merkittävästi rajanaapureita matalammat.
You know that the University of Luxembourg is merely a joke.
Luxemburgin yliopisto perustettiin vasta vuonna 2003, ja tätä ennen moni luxemburgilainen kävi hakemassa koulutuksensa ulkomailta. Käsittääkseni yliopisto ei ole vielä kerännyt kovinkaan paljon meriittejä, eikä se ainakaan ole päässyt yhdellekään ranking-listalle.
Walferdangen kylässä sijaitsee Luxemburgin yliopiston päärakennus, jonka suurherttua ja Hollannin kuningas Vilhelm I rakennutti 1800-luvun alkupuolella kuninkaalliseksi residenssiksi. [kuva: Kristina D.C. Hoeppner]
You know at least 5 jokes involving stupid Belgians.
Mitä ruotsalaisvitsit ovat suomalaisille, sitä belgivitsit ovat luxemburgilaisille. Esimerkki: Helikopteri rysähtää belgialaiselle hautausmaalle. Paikallinen palokunta on löytänyt jo yli sata kuollutta.
Höyryävää bouneschluppia kesäfestareilla
You know that theres nothing better than a good Bouneschlupp, apart from a Paschtéitschen mat Fritten an Zalot.
Bouneschlupp on paikallinen perinteikäs ja yleinen keitto, johon tulee vihreitä papuja, makkaraa, perunaa, sipulia ja piparjuurta. Paschtéitschen taas on voitaikinasta leivottu pasteija, jonka sisälle tulee kermakastiketta, jossa on mukana esim jauhelihaa, kanasukaleita tai sieniä. Lisukkeena tarjoillaa ranskiksia (Fritten) ja salaattia (Zalot).
Hieman gourmeempi versio Paschtéitschenista. [kuva: JL-Flo-Ju-Sev]
You despise any sparkling water other than Rosport.
Rosport on paikallinen pullovesi, joka on myös maan yleisin, koska sitä saa yleensä ravintolassa puolen litran pullon samalla hinnalla, kun Perrieriä saa 0,33l; täällähän ei ravintoloissa yleensä saa hanavettä. Kuplavesi on nimeltään Rosport Blue, kuplattomana vettä taas saa punaisessa pullossa, mikä hämää belgialaisia, koska sillä puolen rajaa sininen yleensä tarkoittaa kuplatonta vettä ja punainen kuplallista.
You know at least four languages, but cant write in your mother tongue.
Luxemburgin kielestä on ruvettu tekemään kirjakieltä vasta viimeisen 20 vuoden aikana, kouluissa opetetaan kirjoittamaan saksaksi ja moni luxemburgilainen ei missään vaiheessa saa opetusta siitä, miten omaa äidinkieltä pitäisi kirjoittaa.
One of your childhood memories is having a Jean la gaufre waffle at the Schueberfouer. Once youre 16 all you care about are the Dikkrecher Béierstuff and the Schwarzwaldhaus.
Schueberfouer on maailman vanhin tivoli, joka putkahtaa pariksi viikoksi eloon Luxemburgin keskustan pohjoispuolen parkkipaikalle joka elo-syyskuun vaihde. Tivolilaitteiden lisäksi aivan yhtä olennaista on ruokatarjoilu, jossa Jean la Gaufren liègeläiset vohvelit edustavat lasten suosikkeja. Schwarzwaldhaus taas on kaljateltta-alue ja Dikkrecher Stuff yökerho, joka pystytetään tivolialueelle kahdeksi viikoksi. Luxemburgissa anniskelu on sallittu 16-vuotiaille.
Menoa Schueberfouerilla
When you talk to your friends, strangers think youre drunk.
No siltähän se vähän kuulostaa:
You think its quite normal to have your own car, even if youre only 20 years old.
An old car means its over 5 years old.
Luxemburg on yksi maailman ”autorikkaimmista” maista väkilukuun verrattuna. Edelle kaartavat vain lilliputtivaltiotrio San Marino – Monaco – Liechtenstein, Islanti ja Yhdysvallat. Itse en ole kiinnostunut autoista, joten niihin ei tule paljon kiinnitettyä huomiotakaan, mutta Iiro täällä vieraillessaan teki huomion, että autokanta on uutta ja kallista. Kesäisin liikenteessä näkyy paljon avoautoja, Porschet eivät ole harvinaisia mihinkään aikaan vuodesta, ja autot ovat yleensä hyvässä maalissa.
You visit Paris, London and NY for Christmas Shopping.
Pariisiin pääsee TGV-junalla noin kahdessa tunnissa, Lontooseen lento kestää noin tunnin, ja kumpaankin edestakaiset liput maksavat noin satasen. New York taas lienee listalla, koska luxemburgilaisilla on varaa maksaa myös Atlantin ylittävistä lennoista.
You think that paying 500 for your one room flat is a pretty good deal.
Moni kaverini vuokraa täällä pelkkää huonetta ja maksaa siitä noin 600 euroa kuussa. Huoneiden alivuokraaminen on täällä yleistä, ja jotkut saattavat vuokrata townhousestaan kokonaista kerrosta huoneiksi jaoteltuna, joten huoneiden vuokraajat joutuvat usein asumaan yhdessä vuokraemäntänsä kanssa. Minä onnistuin löytämään hyväkuntoisen yksiön keskusta-alueelta 850 eurolla kuussa kuluineen kaikkineen, ja olin todella onnekas; kakkosvaihtoehtoni olisi ollut yksiö keskustan ulkopuolella 1050 eurolla kuussa. Johonkin Lontooseen tai New Yorkiin verrattuna nämä hinnat eivät toki paljoa hetkauta, mutta Luxemburgin kaupungissa on yhä vain noin 100 000 asukasta.
Oho! Joo kaikillahan on vitsejä aina naapurimaistaan eikä aina kovin hyvällä. Keskieurooppalaiset ruuat on aina olleet superhyviä ja maistaisin kyllä heti tuota keittoa. Muistaakseni Itävallassa söin jotain samantapaista ja siitäkin sanottiin että kylmällä säällä ei ole mikään niin hyvää :p
Voin kuvitella! Mä tosiaan viimeksi söin tuota ”kesäfestareilla”, siis sellaisessa vähän-huonompi-kuin-Suomen-kesäsäässä tihkusateessa viluissani, ja upposi kyllä. ;)
Hauskoja ja mielenkiintoisia tietoja. Hitsi että tunsin itseni tyhmäksi, kun en meinannut tajuta tuota vitsiä ensin ollenkaan. Onneksi sokea kanakin löysi lopulta ruumiin, eli kylläpä nauratti. :-D
Jos asuisin lähempänä, kävisin siellä ihan takuuvarmasti tankkaamassa. Sanoisivat luxemburgilaiset mitä hyvänsä!
Noni nyt mä hihitän täällä itsekseni sokeille kanoille. Katsoin juuri äsken Putousta netistä ja jäänyt näköjään vähän patologi Martinin huumorintaju päälle…
Joo, vähän rankempaa huumoria. :-D Nyt se on auki ja nyt se on kiinni.