Terveiset geysireiden keskeltä

Istumme hetken Old Faithful Snow Lodgen aulassa, Iiro hoitamassa pari kiireellistä asiaa koneella ja minä selaamassa nopeasti nettiä. Vastaan kommentteihin, kun olemme takaisin sivistyksen (lue: internetin ja mobiilidatan) parissa, mutta nyt nopeasti fiilikset ekalta 24 tunnilta Yellowstonesta.

image
Old Faithfulin purkaukset pystytään ennustamaan 10 minuutin tarkkuudella.

Siis ihan käsittämätön paikka tämä. Teimme eilen pienen kävelylenkin lähtien Old Faithfulilta ympäri Upper Geyser Basinia. Näköpiirissä yhtä aikaa useampi kymmenen savuvanaa geysireistä ja kuumista lähteistä, ja vähän väliä jossain purkaantuu jotain. Turvalliset kävelyreitit on tarkkaan merkattu, sillä polun sivussa maa ei välttämättä kanna ihmistä, ja riskinä on pudota maankuoren läpi kiehuvaan veteen.

image
Spasmodic geysir ei suoranaisesti houkuttele katsomaan lähempää, vaikka kaunis onkin. Ilmassa haisee rikki.

Ihan tolkuttoman kaunista täällä kuitenkin on luonnonvoimien pullistellessa. Yellowstonen kaldera, josta tuliperäistä aktiviteettia on kiittäminen, kattaa noin puolet puistosta. Tänään jatkamme kuumien lähteiden, fumirolien ja mutakuoppien tiirailua, ja ehkä siinä ohessa spottaamme myös lisää eläimiä.

Illalla sitten takaisin teltalle. Ensi yöksi on luvattu pakkasta, eli pitää pukea yhdet ylimääräiset villasukat makuupussiin.

image
Erään tutkimusmatkailijan mukaan nimetty Lewis-joki kulkee Yellowstonen eteläosissa yhä syvenevässä kanjonissa, jonka kumpikin puoli on täynnä palaneita puunrankoja vuoden 1988 suurpalosta.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

9 kommenttia postaukseen “Terveiset geysireiden keskeltä”

 1. Ni, kai sä tiedät, että teidän alla majailee just nyt maailman isoin supertulivuori jonka mahdollinen purkaus aiheuttaa ydintalven? Sitä odotellessa…

  1. No en tiennyt. Me tiedettiin etukäteen ihan hävettävän vähän koko puistosta. Ihmeteltiin esimerkiksi, että ”miten täällä on näin paljon näitä geysireitä, kun ei kai tämä maa ole tuliperäistä….”

 2. Jee, hyvältä kuulostaa! Malttamattomana odotan täydellistä matkakertomusta reissustanne. Ja etenkin kertomusta siitä, että minkälaista se telttailu Yellowstonessa on, se kokemus kun on edessä itsellä sitten elokuussa. Kaikenlaiset vinkit siis itse kansallispuistosta että leirintäalueista/telttailusta otetaan ilolla vastaan. Maisemilta on kirjoituksesi perusteella lupa odottaa paljon!

  Mitä mieltä muuten olet, kannattaisiko meidän skipata suunniteltu retki Kalliovuorillle ja sen sijaan viettää ko. aika tuolla Grand Tetonsissa? Kalliovuorille oli siis suunnitteilla parin päivän retki lähinnä autoille puiston halki (Trail Ridge Road).

  Villasukkakelit on muuten täällä Suomen päässäkin taas vaihteeksi ihan näin päiväsaikaankin, koleaa ja sataa kuten niin monena muunakin päivänä tämän kesän aikana.

  1. Ai niin, piti lisätä vielä että mä olen jo pari unetonta yötä viettänyt sen johdosta mikä Anna tuossa yllä mainitsi. Eli melkoisen iso poksahdus tulee jos tulivuori päättää purkautua juuri kun siellä olemme ja kuulemma iso purkaus olisi odotettavissa seuraavan 10 000 vuoden aikana eli eihän sitä tiedä koska ko. hetki koittaa (laskisin todennäköisyyden jos hallitsisin mitään todennäköisyyslaskentaan viittavaakaan…). Mutta onneksi mies lohdutti mua sanomalla, että vähemmällä tuskalla pääsee kun on vuoren päällä sen poksahtaessa kuin jäädä etäämmälle odottelemaan noita seurauksia mm. ydintalvea… lohduttikohan tämä sitten mua vai ei, mene ja tiedä…

   1. Matkakertomuksia tulee, mutta ei kyllä mahdu yhteen postaukseen kaikki, että saat hetken odotella. :D Taisin ottaa yli tuhat valokuvaakin tuolta… Telttailusta kuitenkin voin jakaa pari vinkkiä jo nyt:
    – Tarkistakaa yölämpötila ja hankkikaa kunnon makuupussit. Meillä meni pakkasen puolelle vaikka oli jo heinäkuu, ja vaikka oltiin varauduttu -7C-pusseilla, niin vähän palelsi yhtenä yönä. Hyvä kerrasto olisi varmaan kanssa auttanut.
    – Varatkaa ne telttapaikat ASAP! Ne olivat nimittäin joka ikinen täysiä koko tuolla olomme ajan. Puistossa on nähtävää joka puolella, eli siltä kantilta ei ole väliä, missä se paikka sijaitsee, mutta Norrisin ja Mammoth Springsin välillä on tietyömaa, jossa saattaa kestää puolikin tuntia ylimääräistä odotellessa tien vapautumista, joten ei ehkä kannata telttailla koko aikaa sen ”takana” Mammoth Springsillä. Me vaihdettiin kesken kaiken paikkaa, koska ajomatkat puiston sisällä ovat pitkiä ja ajateltiin, että niin olisi helpompi nähdä uusi alue. Itse pidin hyvänä ideana, mutta Iiro olisi mieluummin ollut samassa paikkaa, koska leirin purkamisessa ja pystyttämisessä on oma härdellinsä – kannattaa punnita tätä.

    Tuo Kalliovuoret vs Grand Teton on aika paha kysymys. Jos pelkästään maisemia miettii, niin minun mielestäni Kalliovuorten lumihuiput ovat upeammat kuin Grand Teton. Toisaalta Grand Teton on jo todella upea, että suomalaisnäkökulmasta siinä täyttyy vuoristonäkymätarve moneksi päiväksi ja se on ehdottomasti itsessään näkemisen arvoinen. Varmaan suurin kysymys onkin, että aikoisitteko ajaa Yellowstonesta Kalliovuorille ja heti perään takaisin? Minä en välttämättä jaksaisi istua parin päivän takia noin pitkää matkaa autossa vaan tyytyisin Grand Tetoniin, mutta jos teillä automatkat menevät helpommin tai aiotte katsastaa jotain muutakin Kalliovuorilla päin, niin eri tilanne.

    Nauroin muuten ääneen teidän tulivuoripohdinnoillenne. :D

 3. Mie oon aina halunnut tuonne! Jos joskus voitetaan lentoliput mihin tahansa niin mie oon jo päättänyt haluta Yellowstonea kiertelemään…

  1. Ettekös te juuri voittaneet jonkin matkalahjakortin, siitä vaan matkaan. ;) Yellowstonessa on kyllä hyvä puoli se, että jos on valmis telttailemaan, niin matkan kustannukset pysyvät hyvinkin kohtuullisina. Eli lentoliput ja autonvuokraus olisivat varmaan ne leijonanosat budjetista vievät osuudet.

   Mulla on muuten pari tuttua ollut opiskeluaikoina Yellowstonessa kesätöissä, ja kehuivat kokemusta maasta taivaisiin. Jos haluaa kokonaisen kesän uhrata sille, sillä tavalla pääsee reissuun niin, että siitä jää vielä voittoakin.

 4. Oih, Yellowstone! Oli ehdottomasti muutaman vuoden takaisen road trippimme kohokohtia. Me nukuimme yhden yön teltassa lumen keskellä palellen kun ei ollut mualla tilaa ja kaksi yötä sitten ihan sisätiloissa.. Lähtiessämme ajelemaan alas vuorilta iski luminmyrsky! Ja tämä tapahtui kesäkuussa. :D Ikimuistoista ja ihanaa!

  1. Kuulema tuolla oli tänäkin vuonna tullut viimeksi lunta vielä pari viikkoa sitten. Onneksi nyt ei telttapaikoilla ollut enää lunta maassa, mutta pakkasta kuitenkin, eli mekin vähän palelimme. Oltaisiin nukuttu sisätiloissa, jos missään olisi ollut vapaata, mutta kokemus tämäkin ja oikeastaan lopulta sen verran positiivinen, että pitää ehkä ottaa joskus uusiksi. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge