Farmaseutti Suze

Isn’t Luxembourg considered the smallest country in Europe? edessäni kävelevä nainen kysyy. Olemme paikallisen vaellusklubin päiväpatikointiretkellä, ja olen juuri kertonut takanani kävelevälle naiselle muuttaneeni Coloradoon Luxemburgista. Kerron Luxemburgin olevan varmaankin pienin ”järkevä” Euroopan valtio, ainakin pienin EU-jäsen, ja kehun naisen yleistietoa. Suzeksi esittäytyvä nainen vastaa syntyneensä Saksassa lähellä Luxemburgia ja vierailleensa lapsena maassa useasti.

Kun kerran kyseessä ei selvästikään ole saksalainen, vedän johtopäätöksen: olet varmaankin syntynyt Yhdysvaltain armeijan tukikohdassa? Kyllä vain, Suze hymyilee ja kertoo, että asui lapsena useassa muussakin maassa ympäri Eurooppaa. Noilta vuosilta päähän on jäänyt alkeellinen saksan, välttävä espanjan ja huono italian taito. Yhtäkään kielistä hän ei puhu enää sujuvasti, mutta matkustaessa kielitaidosta on hyötyä – ja matkustaminen on hänen intohimonsa.

Juuri viikko sitten Suze palasi Boliviasta, jossa hän telttaili reilun viikon, ja sitä ennen hän oli ystävien luona käymässä Indonesiassa. Vieraat kulttuurit kiinnostavat, kotimaa taas… Don’t you find the culture here so bleak? Like I don’t think there is any kind of culture here.

Boulder Open Space

No onhan täällä vaikka mitä, minä vastaan ja huomautan, että monetkin hänelle arkiset asiat tuntuvat oudoilta ja eksoottisilta ulkomaalaisille. Kerron Iiron intialaisesta työkaverista, joka tänne käymään tullessa halusi ehdottomasti syödä hodarin, koska oli aiemmin nähnyt sellaisen vain elokuvissa, ja kehun useampaakin kaupungin hampurilaisraflaa. Listaan Walmartit, Starbucksit, ostariden manipedit… ja intoilen Colorado State Fairista ja siellä näkemästäni monster truck -esityksestä.

Suze huoahtaa. But those are all the things I’m really embarrassed of! Suze kertoo, kuinka on aina pitänyt kotimaansa kulttuuria aika junttina, ja kuinka hän on saanut kuulla siitä koko ikänsä ulkomailla asuessaan ja matkustaessaan. Whenever I’m the only American present, I get picked on. Pahoittelen asiaa, ja Suze kohauttaa olkapäitään todeten, että samalla tavalla kuin joka maassa vihataan pääkaupunkia, niin aina suurin ja mahtavin valtio maailmassa saa osakseen vihaa. It’s getting easier now, since China has gone past us and we’re not the greatest country anymore.

Ahaa, siis viime vuosina amerikkalaisten nälviminen maailmalla on vähentynyt? Johtuisiko tämä myös maailmalla epäsuositun Bushin vaihtumisesta suosittuun Obamaan? kysyn Suzelta, ja hänen vastauksensa tulee hetkeäkään epäröimättä: Obama is a horrible president! Suze kyllä ymmärtää, että muu maailma ei ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta tämä johtuu vain siitä, ettei muu maailma tajua, kuinka Obama on tuhonnut Yhdysvallat. Koska vaikutan olevan aiheesta autuaan tietämätön, Suze mielellään selventää minulle, mistä on kyse.

Boulder Open Space

Obama has destroyed our education system, Suze aloittaa ja kertoo, kuinka viimeisen kahdeksan vuoden aikana koulutusta on systemaattisesti ajettu alas koko maassa. Suurin ongelma on koulutuksen määrärahoissa, joita ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Kysyn, eikö koulutusbudjetit ole kuntien ja osavaltioiden vastuulla, ja eikö liittovaltionkin tasolla aiheesta vastaa kongressi. Yes, but it’s all lead by the president, Suze vastaa ja toteaa, että Obaman puolue kärsii nyt tulevissa vaaleissa koulutuksen alasajasta, kun huonosti koulutetut massat äänestävät Trumppia.

Tästä keskustelu lipuu helposti vaaleihin, ja Suze kertoo auliisti kannattavansa Bernie Sandersia. Entä jos Sandersista ei tulisikaan demokraattien ehdokasta ja vastassa olisi Trump? Äänestäisitkö Hillarya vai jäisitkö kotiin? In that case, I’d vote for Trump! I hate Hillary! Suze vastaa painokkaasti. Syitä on monia, ja yksi niistä on, että Hillary ei Suzen mielestä sovi johtajaksi, kun kerran ei ottanut avioeroa miehestään Lewinsky-skandaalin jälkeen – ja Bill se vasta liero onkin. Suze oli tavannut hänet kerran eräässä Coloradon hiihtokeskuksen kahvilassa ja mennyt sanomaan suorat sanat. I said to him: You’ve fucked up this country! You made it harder for me to pay back my student loans, and you made it impossible to declare bankruptcy due to them! How could you support this! And he goes… ”Oh honey”… and I’m like, you’re an ass, I can’t believe you called me a honey!

Boulder Open Space

Totean, että nyt on hyvä hetki vaihtaa puheenaihetta, ja johdatan keskustelun työntekoon. Suze kertoo olevansa farmaseutti ja tekevänsä vuorotyötä Walmartin apteekissa, täällä kun apteekit ovat yleensä ruokakauppojen yhteydessä. Suze pitää erityisesti vaihtoehtoisista hoidoista ja on vähän pettynyt Walmartin valikoimaan. Hän on yrittänyt jo pitkään saada muutosta aikaan, mutta luontaistuotteiden toimitusketjut ovat Walmartin tehokkuusajattelun ulkopuolella. Niinpä Suze päätyy usein ohjaamaan asiakkaansa kilpailevaan luontaistuotekauppaan. They go in there with a list and say they’ve been sent by me, and the guys there go ”oh what did she ask you to buy this time”… they still refuse to give me a discount when I shop there! Suze toteaa ja nauraa makeasti.

Loppumatkan juttelemme puutarhanhoidosta. Lumihiutaleet leijailevat hiljalleen kirpeässä kevätsäässä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

10 kommenttia postaukseen “Farmaseutti Suze”

 1. En ehkä kestä. Järki ja tunteet ei aina asu samassa paketissa, vaikka olisikin jonkinlainen koulutus. Jenkkien ongelma on usein aivan silmitön minä-keskeisyys. ”Minun opintolainat, minun kotini, minun aseeni, minun oikeuteni, minun USA:ni…” Kun maa on nimenomaan perustettu siirtolaisia ja muualla syrjittyjä varten on jotenkin niin nurinkurista ajatella minkälaisista yksilönvapauksista siellä edelleen politiikassa tapellaan. Sanon usein, että ihana maa matkustaa, järkyttävä maa asua, eikä se siitä taida olla muuttumassa. Ainakaan näillä menetelmillä.
  Kea | Deep Red Blues on viimeisimpänä kirjoittanut: Who am I?

  1. Musta tuntui, ettei Suze ollut liikkeellä minä-asenteella (vaikka opintolainoista valittikin), vaan hakusessa oli enemmänkin joku, joka pistäisi kampoihin koko kongressille ja muuttaisi poliittista järjestelmää. Siitä olen yhtä mieltä Suzen kanssa, että nykyinen järjestelmä on toimimaton ja etenkin lainsäädännön tahmeus ihan kestämätöntä, ja tavallaan voin ymmärtää, miten tämä ajatus johdattaa äänestämään Sandersin jälkeen Trumpia, vaikka itse en sille tielle lähtisikään.

   1. En mä oikeastaan tarkoittanut Suzea tuolla kommentilla, vaan ihmisiä yleisellä tasolla… monet amerikkalaiset on mun mielestä erittäin itsekkäitä.

    Järjestelmä on toimimaton, mutta niin kauan ikivanhaan kankeaan perustuslakiin voi aina viitata omasta uskonnollisesta tai vakaumuksellisesta lähtökohdastaan, ei mikään tule muuttumaan. Ja kuka kongressille oikeasti voi pistää kampoihin ja saada muutosta aikaan? En usko sen ainakaan olevan Trump, vaikka olisi kuinka vääränä kaikkea ja kaikkia vastaan. Ongelma on siinä ettei kansaa voi jakaa kahtia kuten puoluesysteemi USA:ssa tekee. Lähtökohta on aivan absurdi. Se luo jo itsessään liikaa vastakkainasettelua. Me vastaan nuo. Rakennetaan muuri. Lähetetään nuo täältä pois, jotta meillä olisi lisää tilaa ja enemmän oikeuksia.
    Kea | Deep Red Blues on viimeisimpänä kirjoittanut: Cape Royal

    1. Tästä mä olen ihan täysin samaa mieltä sun kanssa. En mäkään usko, että sen kummemmin Sandersin kuin Trumpinkaan valinta varsinaisesti muuttaisi järjestelmää, ainakaan kovinkaan nopeasti. Sentään ihmiset ovat tyytymättömiä järjestelmään, ja se on jo jotain, mutta siitä vie varmasti vuosikymmeniä (ellei vuosisatoja) että päästään johonkin toiseen vaihtoehtoon.

     Median jakautuminen on varmasti vielä pahentanut tätä vastakkainasettelua potenssiin kymmenen, kun ihmisten ei tarvitse edes kuunnella muiden mielipiteitä.

 2. onko sinulla kokemuksia Portugalissa vaeltamisesta? Kesällä on edessä matka lähelle Lissabonia ja kaivattaisiin sellaisia päiväretken mittaisia vaelluksia.

  1. Ei valitettavasti ole! Mutta olen kuullut, että on hienoja vaellusreittejä siellä päin. :)

 3. Olin järkyttynyt kun muutama jenkki-sotilas tuttu sanoi äänestävänsä Trumpia, mutta niin se kai on että kaikki vaihtoehdot on niin huonoja, ja kukaan tuttu ei tietääkseni äänestäisi Hillarya (varsinkin sotilaat vihaavat häntä Benghazin takia), ettei niillä ole muuta vaihtoehtoa. Paitsi olla äänestämättä.
  Ja Obamaa he vihaavat myös yli kaiken, suurin osa onkin republikaaneja. Mikä muuten on jännä juttu, kun senaatin republikaanit ovat äänestäneet vastaan kaikkia ehdotuksia sotaveteraanien etujen parantamiseksi.
  Mä olen vain tyytyväinen että nämä ei ole mun vaalit, eikä tarvitse äänestää!
  Soile on viimeisimpänä kirjoittanut: Mitä kaipaan Suomesta

  1. Benghazi taisi aika vahvasti jakaa kansaa. Olen kuullut yhden nuoren perustelevan Hillaryn äänestämistä nimenomaan Benghazilla – kuinka hän selvitti tilanteen hienosti ja vastasi kuulusteluissa johdonmukaisesti paineista huolimatta. Itse en ole kovinkaan tarkasti kyseistä tapausta seurannut, joten vaikea ottaa mitään kantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge