Kun lunta tulee ihan oikeasti paljon

Suomessa on suosittua kansanhupia naureskella muiden kansallisuuksien lumipaniikille. Hohhoh, vai että tuli ”paljon” sitä lunta, no tuliko oikeasti jopa viisi senttiä, ja hehheh, vai että lentokenttä suljettiin, kuulkaas Helsinki-Vantaata ei suljettaisi ikinä…! Meillä on aurat ja nastarenkaat ja kuskit, jotka osaavat ajaa lumessa, ja missään ei tule niin paljon lunta kuin täällä pohjoisessa, katsokaa vaikka Lapin kinoksia. Koulutkin pidetään auki ja niihin hiihdetään, vaikka lunta tulisi vaakasuoraan ja sudet ulvoisivat kannoilla!

Ja onhan se tavallaan ihan totta. Onhan Suomessa todella hyvä valmius lumen varalta ja aurakalustoa vaikka muille jakaa, ja kyllähän sitä välillä on ihan hauska naureskella, kun amerikkalaiset lähettelevät varoituslappuja kotiin, kun säätiedotuksessa on mainittu mahdollinen lumi (jota ei koskaan tullut).

Se, että Suomessa tulisi jotenkin erityisen paljon lunta, on kuitenkin harhaluulo.

20160223_133118

Perjantaista lähtien Coloradossa on vilkuteltu säätiedotuksissa Winter Weather Warningia. Tälle päivälle on ennustettu rankkaa ja vetistä lumisadetta, jonka määrästä arviot ovat vaihdelleet 20-40cm välimaastossa. Helsingissä tämä vastaisi vähintään koko helmikuun lumisateita (23cm) yhdessä päivässä, ja nyt ollaan siis huhtikuussa. Vuorilla tuli jo eilen useita kymmeniä senttejä lunta, ja lumisade siellä jatkuu koko viikonlopun ajan.

Paikalliset asukkaat eivät ole suhtautuneet erityisen ihmeellisesti viikonloppuun. Suunnitelmia on tehty in case you’re not snowed in-varauksella ja asioita ei lyödä lukkoon, koska ei tiedetä, päästäänkö liikkumaan. Varmaan pääsisi, jos olisi pakko, mutta onko mitään järkeä lähteä ehdoin tahdoin puskemaan huonoon säähän? Nastarentaat eivät ole pakollisia, joten niitä ei kaikilla ole, ja aurauskalustoa ei ole yhtä paljon kuin Suomessa, koska oletus on, että päivän tai parin päästä aurinko on ennättänyt sulattaa lumen pois.

Koulut ovat kuluneen talven aikana olleet kiinni muistaakseni kahdesti. Niistä viimeisimmällä kerralla kolme viikkoa sitten Boulderissa satoi vuorokauden sisään 40cm lunta – ja se oli vielä vähän. Vähän itään täältä Eriessä, missä kaverini asuu, oli mitattu 60cm lunta samassa ajassa, kaikki uutta, koska vielä edellisenä päivänä oli ollut +20C lämmintä. Suurin osa lumesta pyrytti aamupäivän aikana, ja iltapäivällä lähdin jo ulos ihmettelemään yhtäkkistä winter wonderlandia.

IMG_20160318_213151
Tältä se näytti matkalla kauppaan iltapäivällä, kun pyry oli jo tauonnut.

Iso osa liikkeistä oli vajaamiehityksellä, vajaa-aukiololla tai kokonaan suljettu, ja suurin osa toimistotyöpaikoista oli todennut, ettei töihin tarvitse tulla. Denveriin johtava moottoritie US-36 oli suljettu iltapäiväksi, ja kun naapurimme oli ajanut sitä pitkin illalla, kuulemma autoja näkyi penkoilla useita. Denverin lentokenttä, yksi Yhdysvaltain vilkkaimmista, sulki ovensa ja ohjasi saapuvat lennot muualle, koska kiitoteitä oli mahdotonta pitää auki tällaisessa pyryssä. Helsinki-Vantaan lumiennätys vuodelta 1999 on 37cm vuorokaudessa, joten vertailukohtaa siinä mielessä löytyy, mutta Google ei kertonut, miten Helsinki-Vantaa reagoi tuolloin lumen tuloon. Joka tapauksessa Helsinki-Vantaan lienee helpompi pysyäkin lumessa auki, koska lentoonlähtöjä ja laskeutumisia on vain reilu 500 kpl vuorokaudessa, kun vastaava luku Denverissä on noin 1500 kpl. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta 10 vuoteen, kun Denverin kenttä suljettiin lumen takia, ja Helsinki-Vantaakin on välillä kiinni lumen takia, viimeksi 2003.

Ja miksi minkään olisikaan pitänyt olla auki? Siinä missä Suomessa kieltäydytään ”antautumasta” lumen valtaan, täällä ollaan todettu, että välillä luonto näyttää voimansa ja siinä on turha ryppyillä vastaan. Edellisen lumimyrskyn aikaan kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta pelkästään Boulderissa lähti sähköt, kun lumi katkoi piuhoja. Kiukuttelun sijaan tuttuni, jotka asuivat katkosalueella, lähtivät pelaamaan lautapelejä läheiselle panimolle, jolla oli oma generaattori. Mitä siitäkin tulisi, jos miljoonakaupunki yrittäisi toimia normaalisti lumimyrskyn aikaan? Satoja kolareita, kymmeniä kuolonuhreja, tuskaisia hangessatarpomisreissuja ja turhaa odottelua bussipysäkillä. Vaihtoehtona on, että käy hoitamassa kauppareissun alta pois jo edellisenä päivänä, raivaa kalenterin tyhjäksi, jos vain mahdollista, ja nauttii päivästä kotona perheen kesken lumiukkoja pihalla rakennellen. Sanoisin, ettei coloradolaisten toimintamalli ole pöhkömpi.

Talvi yllättää autoilijat joka vuosi Suomessa. [kuva: IS]
Talvi yllättää autoilijat joka vuosi Suomessa. [kuva: IS]
On nimittäin ihan turha kuvitella, että pääkaupunkiseudullakaan asiat sujuisivat tällaisten lumimyrskyjen aikana. Tammikuussa juuri Suomessa uutisoitiin, että Merikarvialla oli satanut 73cm yhden vuorokauden aikana, mikä oli uusi Suomen ennätys. Edelliset ennätykset olivat 50 cm:n luokkaa, Raumalta ja Kilpisjärveltä. Mitään näitä ei oikein voi verrata siihen, kun Denverin kokoinen suurkaupunki – lähiöt mukaanlukien 3 miljoonaa asukasta – saa samanlaisen lumimäärän niskaansa. Helsingin ennätys on vain 30cm, talvelta 1999, ja Helsinki oli silloin ihan sekaisin. Muistan tuolloin saapuneeni kouluun niin, että yli puolet luokasta oli jäänyt kotiin, koska Helsingin lähijunaverkosto oli lopettanut toimintansa sään takia ja bussejakaan ei paljon kulkenut.

Olisikohan ollut järkevämpää pitää silloin Helsingissäkin snow day?

IMG_-dw6plo
Lumimyrskyaamuna pihalla näytti tältä juuri, kun aura-auto oli ajanut ohitse. Puolen tunnin päästä tie oli jo lumessa.

Missä muuten on tehty koko maailman lumisade-ennätys? Se selviää Jarin blogistaYhdysvaltojen ja usein myös koko maapallon vuorokautiseksi lumisade-ennätykseksi ilmoitetaan 193 cm(Silver Lake, Colorado, huhtikuu 1921). Kaikkiaan 32½ tuntia kestäneen lumisateen aikana lunta kertyi 239 cmTuo Silver Lake viittaa Idaho Springsin kaupungin pohjoispuoleiseen järveen, joka sijaitsee meistä tunnin ajomatkan päässä vuorilla.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

12 kommenttia postaukseen “Kun lunta tulee ihan oikeasti paljon”

 1. Voi ei, keväiset lumimyrskyt on niin pettymyksiä!! Täällä tosin vasta alkaa kevätkelit olla, jopa 13 astetta :P
  Suomessa ollaan todellakin ylpeitä siitä, että lumi ei estä elämää, mutta Kanadassa asuvana olen itsekin miettinyt, että onkohan se vain itsepäisyyttä . Vaikka olen siis Pohjois-Suomesta, niin kyllä täällä Ottawassa vaan tulee aivan perskeleen paljon enemmän lunta kuin kotona – Ja tämä ei ole mitään edes verrattuna Quebeciin, jossa Helsingin kokoisessa kaupungissa tulee metrikaupalla lunta talven aikana. Just tarkistin nyt tämän menneen talven lumimäärät, Ottawassa satoi syys-huhtikuun välisenä aikana 202cm, Montrealissa 172cm ja Quebecissä 252cm. Suurin määrä mikä tuli kerralla lunta täällä Ottawassa, oli 52cm 24 tunnin aikana – ei muuten enää paljon naurattanut :P
  Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Matkachat minibudjetti kooste

  1. Mulle tää ei just nyt ollut pettymys vaan taivaan lahja, koska tämä tietää upeita rinnekelejä vielä ensi lauantaille, kun ollaan menossa tänne vierailemaan tulevan systerin kanssa mäkeen! Ja eipä tuo parin päivän lumisade muutenkaan haittaa, kun ensi perjantaille on taas luvattu jo +26C… :D

   Täällä Boulderissa vuosittainen lumimäärä on keskimäärin 222cm, mutta se ei tunnu varmaan yhtään niin paljolta kuin Kanadassa, koska lumipeite ehtii sulaa moneen otteeseen välissä. Aurinko paistaa sen verran kohtisuoraan, ettei kinoksia ehdi syntymään teiden varsille. Joka tapauksessa nämä Coloradon ja Kanadan lumimäärät ovat aika eri luokkaa kuin Helsingin vuosittainen 74cm…

 2. Oho. Katos vain! Sen jälkeen kun erään lumimyrskyn ajaksi sulkeuduimme taas Islannissa sisätiloihin neulomaan sukkia ja katsomaan elokuvia totesin, etten ole Suomessa ikänäni todistanut samanlaista lumen tuloa. Sitä vain oli ja oli ja sitä oli joka paikassa. Yhdessä yössä lunta oli reiteen asti jalkakäytävillä ja lumiaurat olivat vetäneet vain autoteille reittejä niin, että keskellä tietä oli melkein 1,5m korkea lumivalli. Muualle sitä lunta ei vain saanut pukattua.
  Lapissa toki tulee lunta, mutta aika maltillisesti. Muutaman kerran olen ajanut painajaismaisessa lumimyrskyssä autolla, mutta nämä on olleet ihan randomjuttuja. Kerran jouluna 2010 ajoin Ivalon lentokentältä takaisin kotiin Thaimaan matkan jälkeen (en ollut turistitaudin takia nukkunut melkein kolmeen vuorokauteen) ja, koska äiti ja isä olivat syöneet enemmän pahoinvointilääkkeitä kuin minä, SAIN ajaa kotiin. 3h siinä meni noin kuuttakymppiä körryytellessä ihan nollanäkyvyydellä myrskyssä. Jos vastaan tuli auto, piti pysähtyä. Onneksi oli tuttu tie, eikä koskaan enää samanlaista tilannetta :D Siellä tuollainen sää saattaisi hyvin tulla vastaan joka vuosi. Luonnon voimat kannattaa aina ottaa tosissaan, eikä minkäänlaisena kansallisena haasteena, joka täytyy voittaa.
  Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Arctic Light Fashion Night

  1. Hrr, kunnon lumimyrskyssä auton ajaminen ei ole herkkua muutenkaan, ja etenkin sun olotila kuulostaa siltä, että ei kiitos! Mulla on kanssa ”matka kestää kaksi kertaa normaalia pidempään”-kokemus joskus nuoruudesta Tampere-Helsinki-väliltä, kun autoon oli ehditty vaihtaa jo kesärenkaat, ja keikan jälkeen tulikin lunta. Siinähän se yö sitten meni…

   Täällä oli eilen suljettu vuorille menevä motari, jottei kukaan edes lähtisi yrittämään moista. Naapuri viestitteli, että oli jäänyt nalkkiin vuorille, mutta tuskin harmitti liikaa, koska tänään oli varmaan aika upeat laskukelit.

 3. Haikeudella ja onnellisena samaan aikaan luin tätä postausta. Vielä vuosi sitten tähän aikaan vietin elämäni siihen astista huikeinta kevättä asuen Ohiossa. Ainoa miinus oli juurikin nuo säät. Lumet sulivat ekan kerran helmikuussa ja lämpöäkin oli noin 20 celsiusta – mutta tätä kesti kaksi päivää ja sitten tulikin taas lunta. Määrät eivät olleet huimia, mutta kun niihin yhdisti tasaisen maan ja kovan tuulen, lopputuloksena oli kadonneet auto- ja kävelytiet sekä umpeen muurautunut ulko-ovi. Ja sielläkin vielä huhtikuussa oli lumipyryjä hellelukemien ohessa. Hajottavaa ja tavallaan hauskaa samaan aikaan. :)
  Nora on viimeisimpänä kirjoittanut: Another Day in London: The Best Free City Tour

  1. Mua ei hajoita tämä yhtään vaan tuntuu pelkästään hauskalta! Tykkään siitä, kun mihinkään säähän ei ehdi kyllästyä, ja talvi ja kesä vuorottelevat parhaillaan saman viikon aikana. Täällä taitaa paistaa aurinko sen verran enemmän kuin Ohiossa, että auto- ja kävelytiet on sulia ja parhaimmassa tapauksessa kuivia jo lumimyrskyä seuraavana päivänä. Se helpottaa huimasti!

 4. Ihana Coloradon kevätsää!! Muistan myös v. 2001, kun huhtikuun puolessavälissä tuli kunnon lumimyrsky – mm. Douglas Countyn koulut oli kiinni ja muutenkin kaikki hiljeni. Mies ei päässyt Denverin keskustaan messuille, kun teitä ei ollut aurattu… No, kolmen päivän päästä lumesta ei ollut tietoakaan :D
  Seuraava kerta lunta tuli oikein kunnolla 19.5. – aamulla lämmintä +25 ja iltapäivällä kunnon lumimyräkkä. Mielenkiintoinen sää tosiaan!

  1. Huh, meillä ei ole tainnut vielä toukokuussa tulla lumimyrskyä! Vähän jo elättelin toiveita, että tämän viikonlopun lumimyräkkä olisi lajissaan viimeinen ja vuorten patikointipolut pääsisivät kuivamaan.

 5. Tämä oli hauska! Ja varmasti niin totta, hyvä kun vähän herättelet meitä maanmiehiäsi (nimimerkillä totta kai oon lappilaisena tottunut nauramaan jo eteläsuomalaisille, jotka lumi joka syksy yllättää). ;)

  Coloradon kevät kuulostaa kyllä niin uskomattomalta, että mun on pakko päästä sitä joskus ihmettelemään ihan paikan päältä!
  Anu on viimeisimpänä kirjoittanut: Ulkomaille muuttamisen vaikein puoli

  1. Vaikka suomalaiset tunnetaan vaatimattomana kansana, niin lumi ja talvi eivät taida kuulua tämän vaatimattomuuden piiriin. ;)

 6. Eikös se ole niin, että Amerikassa kaikki on suurta. Niin myös lumentulo.
  Upeat talvikuvat.

  1. Kaipa se niin on, vaikka minut tämä suuruus onnistuukin aina välillä yllättämään. :) Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge