Kolme parasta asiaa Ruotsin risteilyissä

Oletteko koskaan jutelleet muunmaalaisten kanssa Ruotsin risteilyistä? Siis ei ruotsalaisten tai virolaisten, vaan kauempaa kotoisin olevien kanssa. Eikö olekin vaikea yrittää selittää koko konseptia?

Ruotsin risteilyt ovat maailman mittakaavassa vähän hassu sekamelska autolauttaa ja suuren maailman risteilyaluksia. Risteilyalusten buffetit vetävät vertoja joidenkin Karibian risteilyalusten tarjonnalle, ja Siljan alusten useita kerroksia korkeat promenadit henkivät luksusta. Toisaalta Helsingistä lähtevä kahden yön Tukholman risteily on niin lyhyt, että vastaavaa saa muun maailman risteilytarjonnasta hakea – ja koko konsepti autokannen alapuolisista hyteistä on monessa muussa maailmankolkassa outo, koska muuten risteilyalus ei näytä pätkääkään autolautalta. Olen ollut yön-yli-autolautalla myös Italiassa matkalla Sisiliasta Napoliin, ja sillä laivalla yhdestä kanttiinista sai huonoa pastaa, eikä koko laivassa ollut kaupan kauppaa. Vähän tuli ikävä Itämeren tarjontaa.

Entäs sitten ne puolet, joita ei oikein edes pysty selittämään? Tax free -myymälät ja se, että laivat pysähtyvät keskellä yötä Ahvenanmaalla ihan vaan, jotta voidaan myydä halvempaa viinaa ja kosmetiikkaa. Se, että ylimmän kerroksen yökerhon suosituin ohjelmanumero on karaoke, jossa hoilataan häpeilemättömän epävireisesti iskelmiä. Tai se, kun marraskuisella Itämeren risteilyllä Hunksit meinaavat tanssiesityksen aikana tippua lavalta myrskyaallokon ansiosta, ja kannella sataa vaakasuoraan räntää.

En ole käynyt Ruotsin risteilyllä sitten muutettuani ulkomaille, joten mielikuvani risteilyistä on sekä hitusen vanhentunut että roimasti romantisoitunut (ah, nostalgia!). Ehkäpä seuraavalla Suomi-lomalla voisi pistäytyä taas Itämeren aalloilla? Sitä odotellessa muistin syövereistä kaivettu Ruotsin risteilyjen top-3 parasta asiaa. Sori turkulaiset, nämä on kirjoitettu kotikaupunkini Helsingin näkökulmasta.

1. Saaristo, kummassakin päässä

Helsingistä lähtiessä kesällä kivutaan kannelle huiskuttamaan Suomenlinnan turisteille. Talvella on hyväksyttävää vetäytyä sisätiloihin, mutta merta pitää silti kytätä, kunnes Harmaja jää taakse.

Silja Line ship at Kustaanmiekka

Toisessa päässä, ellei ole aamuvirkku, laiva lipuu herätessä jo keskellä saaristoa. Jos aamupalaa aikoo nauttia laivalla, kannattaa pyrkiä ikkunapöytään ihastelemaan Tukholman saariston mökkejä ja rantahuviloita. Itämeren saaristot ovat yksi maailman kauneimmista näyistä, joten niistä kannattaa todellakin nauttia.

Silja Symphony

2. Päivä Tukholmassa

Olen käynyt Tukholmassa lukemattomia kertoja, ja silti melkein joka kerta sinne lähtiessä löytää uutta. Opiskeluaikoina joidenkin kavereideni Tukholman risteilyn kohokohta oli vierailu Sergels Torgin Burger Kingissä, ja tämä ärsytti minua niin vietävästi, koska kaupungilla oli vaikka mitä tarjota. Omat Tukholman lempparini ovat:

  • Hortoilu pitkin Gamla Stanin kujia. Olen tainnut käydä Tukholmassa yleensä muulloin kuin kesällä, ja kylmää viimaa on ihana päästä pakoon johonkin Gamla Stanin lukuisista kotoisista kahviloista.
  • Tukholman ehkäpä aliarvostetuin nähtävyys on kaupungintalo eli Stadshus, jossa erinomaiset opastetut kierrokset vievät katsomaan saleja, joissa Nobel-palkinnot jaetaan, tukholmalaiset solmivat avioliittoja ja ruotsalainen demokratia on toiminut satoja vuosia. Lisäksi pihamaalta on ehkäpä parhaat näkymät merelliseen Tukholmaan.
Yksi Stadshusetin suurista saleista
Yksi Stadshusetin suurista saleista
  • Kesäisin Gröna Lund on parasta – ja kauheinta. Vieläkö Gröna Lundissa on kauhutalo, jonka läpi kävellään, ja jossa palkatut näyttelijät säikäyttelevät ihmisiä? Näin Halloweenin alla samanlaisia kauhutaloja nousee ympäri Yhdysvaltoja, mutta sain ruotsalaisversiosta aikoinaan sellaisen sätkyn, etten ole vielä uskaltanut toistaa kokemusta.
  • Kaikista Tukholman monista erinomaisista museoista lempparini on Vasamuseet. Sen lisäksi, että merestä nostettu laiva itsessään on vaikuttava, museossa saa myös hyvän käsityksen siitä, millaista merenkulku ja merimiesten arki oli satoja vuosia sitten.
  • Tukholman alueella on kolme UNESCOn maailmanperintökohdetta, ja tähän mennessä olen harmikseni nähnyt niistä vain yhden: Skogskyrkogården on hautausmaa keskellä metsää, jossa voi käydä rauhallisella kävelyllä ja bongata Greta Garbon haudan. Suosittelen lämpimästi kesällä, kun on lämmintä. Itse kävin kävelyllä keskellä talvea, ja oikealla vaatetuksella ja asenteella sekin on ihan mukavaa.

3. Ilta laivalla

Olen risteillyt usemmin Siljalla kuin Vikingillä, ja Siljan laivoilla parasta on pitkän Tukholman päivän jälkeen väsyneiden jalkojen rentouttaminen laivan kylpyläosaston porealtaissa. Omat kylpyläkokemukseni ovat olleet kavereiden kanssa rentoutumista, mutta kuuluupa ystäväpiiriini pariskunta, joka tapasi tuolla ensimmäistä kertaa. Siljan kylpyläosasto on laivan ylimmillä kansilla, ja sieltä käsin voi myös katsella laivan lähtöä.

Silja Symphony's spa

#matkachat – Tulevaisuuden risteilyt

Tänään illalla järjestetään Twitterissä taas jokaviikkoinen #matkachat klo 20.30, ja tällä kertaa aiheena on Tulevaisuuden risteilyt! Mukana sponsorina on Tallink Silja, ja jokainen chatin osallistuja saa alekoodin syksyn risteilylle, joten kannattaa senkin puolesta osallistua. Jos et tiedä, mistä on kyse, tsekkaa osallistumisohjeet täältä. Tällä kertaa poikkeuksellisesti chatin kysymykset julkaistaan etukäteen, ja ne ovat tässä:

K1: Suomalaisilla on #miljoonatapaaristeillä. Millainen on sinun tapasi, miksi sinä lähdet nykyään risteilylle?
K2: Kun mietit tulevaisuuden risteilyjä, minkälaisia ruoka, viihde- ja ostosmahdollisuuksia toivoisit laivojen tarjoavan?
K3: Mitä täysin uutta toivoisit Itämeren risteilylaivoille tai risteilyiltä tulevaisuudessa muutoin? Anna mielikuvituksesi liitää!
K4: Mistä ja miten haluaisit tulevaisuudessa saada tietoa sekä inspiraatiota risteilyjesi suunnitteluun?
K5: Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa risteilyjen kohdekaupungeissa?
K6: Onko sinulla toiveita tulevaisuuden teemaristeilyjen aiheiksi ja sisällöiksi?

Nähdään Twitterin puolella!

tulevaisuuden-risteilyt

Yhteistyössä Tallink Silja

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

6 kommenttia postaukseen “Kolme parasta asiaa Ruotsin risteilyissä”

  1. Karibian ja Alaskan risteilyillä on tullut amerikkalaisten kanssa puhetta Ruotsin ja Tallinnan risteilyistä. Monesti kun uusien ihmisten kanssa risteilyillä ollessa tulee juteltua siitä onko tämä eka kerta risteilyllä ja missä on aiemmin tullut käytyä. Ei näitä konsepteja oikein voi edes verrata toisiinsa. :D Yhteistä on oikeastaan vain laiva. Tykkään kyllä kaikista risteilyistä, ihan sama mihin ne botskit menee. Viime keväänä käytiin pitkästä aikaa Tukholman risteilyllä ja hauskaa oli. :)
    Elina | Vaihda vapaalle on viimeisimpänä kirjoittanut: Kalliovuorten vesiputoukset ja eläimet

    1. Niinpä, Itämeren ”pistäytymisristeilyt” on ihan eri konsepti kuin Karibian tai Alaskan all inclusive -risteilyt – mutta ei kumpikaan ole toista huonompi. Mun edellinen Itämeren risteily taisi olla noin 2011, joten pitäisi todellakin ottaa uusiksi ASAP!

  2. Oi, ne saaristot! Joskus olen päässyt aamupalalla just sinne keulaan ja nähnyt niitä ihania punaisia mökkejä pienillä saarilla, joista kaikkiin olisin voinut muuttaa. Niin ja minustakin tuntuu että Tukholmassa tuulee ja on kylmä aina :) Hauska aihe postaukselle!
    MatkaMartta on viimeisimpänä kirjoittanut: Roskat ja MatkaMartta lähtee, mutta posti ei :)

    1. Yleinen vika siis tämä Tukholmassa kesäkauden ulkopuolella vierailu. :D Onneksi kaupunki on niin kaunis, että se kestää sen hyvin!

  3. Tukholma on kyllä ihana, varsinkin kesällä! Mutta tykkään myös Tallinnasta tosi paljon. Ehdottomasti vien Mattin risteilylle jos/kun tulee ens kesänä mun kanssa Suomeen.
    Soile on viimeisimpänä kirjoittanut: Deittailua Saudeissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge