Taas uusi neljävuotiskausi

Vietimme tiistai-iltana vaalivalvojaisia suomalaisporukalla. Kun lähdimme kotia kohti puoli yhdentoista maissa, puolueellisuudestaan surullisen kuuluisalla Fox-uutiskanavalla haastateltiin Sarah Palinia ja joku analyytikko, vanhemman Bushin vanha kaveri, kertoi, että vuonna 2000:kin Bushin voitto oli epävarma mutta sitten lopulta varmistui, ja eiköhän tällä kertaa käy samoin Romneyn voiton kanssa. Kun tuntia myöhemmin avasimme uutislähetyksen kotoa käsin, jopa Fox tunnusti Obaman voittajaksi.

We can’t let this happen. We should march on Washington and stop this travesty. Our nation is totally divided! — Donald Trump Twitterissä Romneyn häviön selvitessä

Jos Suomessa moni mietti Ruotsiin muuttamista viime eduskuntavaalien jälkeen, niin täällä paikallinen pariskunta toteaa lehdessä: Now I’m like, what’s the best town in Canada to move to? Pariskunnan mukaan Obama on neljän vuoden aikana tuhonnut talouden, ja koska seuraavan neljän vuoden aikana he eivät usko talouden parantuvan, he eivät uskalla perustaa perhettä. Montaa georgialaista taisi ahdistaa syvästi keskiviikkoaamuna.

Kaikki georgialaiset eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, sillä osavaltion äänistä 45% meni Obamalle. Yleinen trendi äänestysalueilla oli, että kaupungeissa äänestettiin Obamaa, kehyskunnissa ja maaseudulla Romneyta. Trendi ei ole täysin verrattavissa Suomeen, sillä täällä kaupunkien keskustoissa ei asu rikkaita korkeasti koulutettuja eiralaisia vaan köyhempää mustaa kansaa. Romneyn kannatusalueilla kehyskunnissa taas asuu rikkaampia valkoisia, maaseudulla niitä kuuluisia ”redneckejä”.

Vuoden 2008 tulokset Georgiasta: Obaman voittamat piirikunnat sinisellä, republikaaniehdokas McCainin punaisella. Kartta on lähes identtinen tämän vuoden tulosten kanssa, ja Atlanta on vasemman yläkulman sininen keskittymä.

Keskiviikon aamuradiossa eräs juontaja kertoi, että oli alunperin ajatellut äänestävänsä Romneyta, mutta oli asiaan paremmin tutustuttuaan huomannut, että vaikka oli Romneyn kanssa joistain asioista samaa mieltä, sosiaalipolitiikasta hän oli enemmän Obaman linjoilla ja taloudessa lähinnä vihreän pienpuolueen ehdokasta Jill Steiniä. Juontaja oli lopulta päätynyt äänestämään Obamaa. Toinen juontaja taas totesi, ettei todellakaan uskalla kertoa ääneen äänestyspäätöstään, sillä kummallakin puolella on niin vahvoja mielipiteitä ja hänen ystävissä ja sukulaisissaan on kummankin puolen edustajia, että joku kuitenkin suuttuisi hänelle, eivätkä yhdet vaalit ole syy tuhota suhteita.

Our country, born in humble circumstances and grown to the greatest nation the world has seen, is addicted to socialism – and is in the process of losing it all. — Mielipidekirjoitus aamun lehdessä

Vaali-iltana television seuraaminen oli muuten jossain määrin tylsempi kokemus kuin YLEn vaalivalvojaiset. YLEllä vaali-iltana Katainen hymistelee, kuinka Kokoomuksen linja on taas saanut vahvan tuen, Urpilainen kiittää aluksi kaikkia ja Soini pohtii omenoiden ja melonien lippalakkeja ja toteaa, että ”Kyllä kansa tietää!”. (Pahoittelut keskustalaisille, minulla ei ole mitään havaintoa siitä uudesta äijästä.) Pienemmistä puolueista kerätään yksi tai kaksi kommenttia illan aikana ja jännätään, saako nyt Vihreät vai Vasemmistoliitto prosentin kymmenyksen verran enemmän ääniä. Täällä taas CNN:llä jännättiin pelkästään vaalituloksia: Meanwhile in Nebraska, you can see that 21% of the votes have been counted so far… and now New Jersey, already 45% of the votes have been counted…. Kumpaakaan ehdokasta ei taidettu näyttää televisiossa kertaakaan, ja CNN:llä ruutuun ei oltu otettu edes ketään senaattoria pätemään.

Empire State Building LED live election results Obama Romney Spire Close-up

Empire state buildingin valopalkeistakin pystyi päättelemään vaali-illan kulun [kuva: Lisa Bettany]

Kokonaisäänimäärää pidettiin illan aikana esillä vain kuriositeettinä, sillä Mainea ja Nebraskaa lukuunottamatta osavaltiossa enemmistön äänistä saanut saa puolelleen kaikki osavaltion valitsijamiehet. Torstaiaamunkaan lehdessä ei ollut tietoa siitä, kumpi ehdokas saa enemmistön Floridan äänistä, mutta Obamalle on jo muista osavaltioista varmistunut yli puolet valitsijamiehistä, joten voittaja on voitu julistaa. Moni on yhtä mieltä siitä, että järjestelmä on sekava ja aikansa elänyt, mutta sen muuttaminen vaatisi perustuslain muutoksen, ja koska järjestelmä suosii kaksipuoluejärjestelmää ja käytännössä estää minkään kolmannen puolueen murtautumisen vaalikentille, valtaapitävillä ei tietenkään ole aikomustakaan tehdä muutoksia.

Voting for a candidate I can place full support behind is the most important thing I can do for me. And so I did. I went Libertarian and supported Gary Johnson. — Erään georgialaisen kommentti lehdessä. Gary Johnson sai 1% äänistä ja tuli osavaltiossa kolmanneksi.

Tiistaina ei äänestetty pelkästään presidentistä, vaan täällä Georgiassa oli äänestettävänä lisäksi kaksi asiakysymystä (perustetaanko erillinen komissio myöntämään yksityiskouluille opetuksenjärjestämislupia helpommin: kyllä; annetaanko osavaltion virastoille lupa vuokrata tiloja yli vuoden määräaikaisilla sopimuksilla: kyllä) sekä liuta henkilövalintoja. Yhdysvaltain edustajainhuonevaalit käytiin samanaikaisesti – republikaanit saivat sinne enemmistön, joten onnea vaan Obamalle muutosten läpivientiin – ja lisäksi valittiin edustajia Georgian senaattiin, edustajainhuoneeseen ja pariin eri julkisten palveluiden komissioon sekä maakuntakohtaisia edustajia, meillä Cobbin maakunnassa esimerkiksi sheriffi ja yhden koulupiirin johtokunnan jäsen. Iiro kysyi eräältä tuttavaltaan, onko hän tutustunut ehdokkaisiin paljonkin etukäteen, ja sai vastauksen että ei yhtään: äänestyspäivänä mennään koppiin, katsotaan kenen nimen perässä on republikaanisuudesta kertova (R), ja jos kumpikin ehdokas on oikean puolueen jäsen, niin sitten äänestetään haastajaa, koska vallan vaihtuminen on aina plussaa.

Maakunnan sheriffiksi jatkokaudelle valittiin republikaani Neil Warren: I take my Oath of Office to protect and serve the citizens of Cobb county very seriously. [kuva: Neil Warrenin FB-sivu]

[Democrat] Barrow will represent the Augusta-based 12th District, which was redrawn to favor Republican candidates such as Lee Anderson. — Lehdessä pohditaan gerrymanderingin vaikutusta eräisiinkin edustajainhuonevaaleihin

Suurin osa äänesti vaaleissa sähköisillä äänestysjärjestelmillä: kopissa on kosketusnäytöllinen tietokone, jonka ruudulta valitaan äänestettävät. Koska tietokoneita on rajallinen määrä ja niissäkin esiintyi teknisiä ongelmia, jonot venyivät joissain äänestyspisteissä aika pitkiksi… Eilen lankakaupan myyjä kertoi, että oli seissyt sateessa puolitoista tuntia jonottaen äänestysvuoroaan. Kuinkakohan moni jätti jonojen takia äänestämättä, jos ei voinut vaikkapa olla töistä poissa kuin lounastauon verran?

Bridgeport Early Voter Queue

Chicagossa näytti olevan äänestysjonossa aurinkoista, täällä ihan rehellisesti satoi ja oli kylmä. [kuva: Josh Koonce]

Itse äänestyksessä oli myös ongelmia. Sen lisäksi, että tietokoneet saatoivat olla väärin kalibroituja ja käytännössä estää toisen ehdokkaan äänestämisen, myös vaaliviranomaisten koulutus oli niin ja näin. Esimerkiksi Atlantan keskustan sisältävässä piirikunnassa Fultonissa vaalikelpoisuuslista oli puutteellinen, ja vaikka asia oli tiedossa etukäteen ja vaaliviranomaisia oli ohjeistettu tarkistamaan vaalikelpoisuus toiselta listalta, monta äänestäjää käännytettiin ovelta tai annettiin mahdollisuus antaa ”ehdollinen ääni”, jolloin äänestyskelpoisuus pitää mennä todistamaan myöhemmin tällä viikolla. Osassa äänestyspaikoissa nämä ehdollisten äänten äänestyslaput loppuivat, jolloin äänestäjiä käännytettiin ovelta. Nyt lehdissä on ehdoteltu, että ehkäpä Fulton pitäisi pilkkoa pienempiin osiin, jos se kerran ei pysty suoriutumaan vaalien järjestämisestä, ja tämä pilkkominen todennäköisesti lisäisi alueellista eriarvoisuutta entisestään… Näistä ongelmista lukiessa lisääntyy arvostus Suomen henkilörekisteriä ja paperijärjestelmää kohtaan, joka saattaa viedä enemmän ihmistyötä mutta ainakin on luotettava.

Election Day 2012  11392

Suunnilleen tältä se äänestyspaikka näytti Georgiassakin [kuva: William C. Hutton Jr.]

Tämän hässäkän jälkeen Obama aloittaa nyt sitten uuden nelivuotiskauden ja jatkaa terveydenhuollon uudistamista. Koska Romney lupasi peruuttaa Obamacaren, Georgian republikaanikuvernööri ei ole vielä varautunut muutosten voimaantuloon tammikuussa 2014. Ideana on, että jos osavaltio vapaaehtoisesti laajentaa köyhimmille kansalaisilleen antamiaan terveyspalveluvakuutuksia, valtio kattaa merkittävän osan kustannuksista, mutta lehdessä povattiin, että Georgia ei enää tällä aikataululla välttämättä ehdi tekemään tarvittavia muutoksia ja tarttumaan valtion tukipakettiin. Osavaltion asukkaista viidesosalla ei ole minkäänlaista terveysvakuutusta, mikä täällä tarkoittaa sitä, ettei terveydenhuoltoon ole asiaa muuta kuin henkeä uhkaavissa tilanteissa tai maksamalla törkyhintaisia lääkärimaksuja.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Taas uusi neljävuotiskausi”

 1. Hyva kirjoitus! Mina en edes viitsinyt lukea Nebraskan lehtia, koska siella oltiin varmasti niin kovin pettyneita. Facebookista luin muutaman ”That douchebag is not my president” jutun ja se jo harmitti tarpeeksi. Taisin saada miehen sukulaisten vihatkin niskaani, kun laitoin facebookiin kumpaa ehdokasta kannattaisin heh. En kylla puhu miehen sukulaisten kanssa politiikasta, mutta omasta mielestani he, kuten varmasti valtaosa Georgialaisistakin, aanestaa omaa etuaan vastaan, aanestaessaan repsuja.

  Kopsaan tahan viela tutuntutun fb-statuksen ”Not to get all whiny but, as a proud Southerner, it makes me sad to watch the poorest states in our nation, the most disenfranchised, with the worst educational systems, vote for a man who proudly said he doesn’t care about 47% of our citizens…who did you think he was talking about?” Niinpa.

 2. Huvittavaa, että Obaman tuhovaikutuksia pelkäävät haluavat muuttaa welfare state Kanadaan! :D Sinne vaan, mutta vain sen ansiosta, että Kanada on paljon USA:a vastaanottavaisempi maahanmuuttajille… kuulemani mukaan ainakin.

  Mainitsemasi hepuliheppu on Karl Rove, mies miljoonien vaalidollarien takana, ja anonyymien lahjoittajien Crossroads GPS:n, ”ei-poliittisen” rahajärjestön nokkamies. Voi voi, Rove-parkaa, luuli varmaan että sillä rahamäärällä olisi pitänyt pystyä ostamaan mikä tahansa poliittinen virka.

  Periaatteessa muuten työnantajan on annettava työntekijän äänestää, vaikka se tarkoittaisi pidempää lounastaukoa tai muuta töistä poissaoloa. Käytännössä se on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty.

  Olipa osuva kommentti Sugarin kaverilta. Erityisen kiva kuulla se etelävaltiolaisen suusta.

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Analysoitiin vaaleja ja esim terveydenhuoltouudistusta nykiläisten ystävien kanssa, jotka olivat kotivierailulla muutama viikko sitten. Olivat kuulemma saaneet pyyhkeitä joiltakin Romneyn kannattajilta siitä, että asuvat Australian kaltaisessa KOMMUNISTIVALTIOSSA, jossa köyhätkin voivat saada hoitoa sairaalassa ja kaikkien on maksettava tuosta etuoikeudesta VEROJA. Verot + yhteinen hyvä = kommunismi. Huvittavaa on se, että nuo arvostelijat ovat sellaisia pieni-keskituloisia, jotka todennäköisesti hyötyisivät tuosta uudistuksesta aika roimasti. Mutta kai riviyhdysvaltalaisten taka-ajatukissa on aina mahdollisuus yhtäkkisestä rikastumisesta, ja silloin ei tee mieli maksaa veroja tai jakaa kakkua?

 4. Mielenkiintoinen kirjoitus :). Vissiin toi Florida on surullisenkuuluisa aina ikuisuuden kestävästä ääntenlaskustaan. Yksi Suomessa asuva, vaalien tuloslaskentaa yöllä seuraava kaveri kommentoi fb:ssä, että tulisi vielä toi Floridan tulos, niin voisi mennä nukkumaan. Toivottavasti ei jäänyt odottamaan…

  Jossain oli hyvä vertailu siitä, miten äänet jakautuivat erilaisten äänestäjien keskuudessa (nehän kysyy paljon tällaisia kysymyksiä ovensuukyselyissä) ja siitä näkyi, että Obamaa kannatti selvästi ympäri maata nuoret, naiset, kaupungeissa asuvat ja tietenkin muut kuin valkoiset. Olin tosi iloinen kuullessani, että San Diegossakin oli niukalla enemmistöllä nyt kannatettu Obamaa, sillä aiemmissa vaaleissa demokraatteja on kannatettu Kalifornian muissa suurkaupungeissa San Franciscossa ja Los Angelesissa, kun taas täällä sotilastukikohdassa on äänestetty kaiken maailman Busheja. Yleisestihän Kalifornia on niin demokraattien valtakuntaa, että tulosennusteessakin Kalifornia napsaistiin Obamalle samalla sekunnilla, kun äänestysaika täällä loppui – kun äänistä oli laskettu tasan 0 %.

  Iloa sain myös siitä, että Todd ”oikeasta raiskauksesta ei voi tulla raskaaksi” Akin ja se joku toinen ”raskaaksi tuleminen raiskauksesta on siunaus” tippuivat senaatista niin, että humpsahti.

 5. Kiitos Jenni, odotinkin innolla vaalikommenttejasi!

  Kuten Pilvi tuolla yllä, mäkin kiinnitin huomiota tuohon, että Obamaan pettyneet republikaanit haluavat paeta juuri Kanadaan, hah! :)

  Täällä tuli vaalien alla useitakin eri reportaaseja, joissa esiteltiin republikaanien kannattajia ja heidän ’MERICA-mielipiteitään. Pari kertaa piti vaihtaa kanavaakin, kun savu alkoi kohota päästä. Taidan olla liian eurooppalainen. :P

  Ja viimeiseksi: niin totta tuo, että suomalaisessa henkilörekisterijärjestelmässä on etunsa. Mies aina valittaa, että Ruotsissa (ja Suomessa) ihminen pelkistyy numerosarjaksi, mutta eipä meidän tarvitse esimerkiksi rekisteröityä erikseen äänestäjiksi.

 6. Sugar, hyvä päivitys tuo. En nyt tähän väliin löydä linkkiä, mutta tulee mieleen taannoin lukemani blogipostaus, jossa Kerryn kampanjassa ovelta ovelle kiertänyt ihminen kertoi, mitä kaikkea ihmiset olivat kertoneet syyksi äänestää Bushia. Yksi oli kertonut, että äänestää Bushia, koska kannattaa kantasolututkimusta. Kampanjaihminen oli yrittänyt selittää, että Bush vastustaa kantasolututkimusta ja Kerry puolustaa, mutta kyseinen äänestäjä ei ollut suostunut uskomaan.

  Pilvi, toi on hyvä tietää, että äänestämään on pakko päästää. Olinkin miettinyt, miten ihmeessä äänestys voidaan ylipäätään järjestää tiistaina, kun suurimman osan ihmisistä pitäisi olla töissä.

  Sanna, tuosta olen itsekin kuullut, että tutkimusten mukaan ihmiset täällä pitävät äkkirikastumisen mahdollisuutta niin todellisena, että sen takia vastustavat kaikkia veroja. Toinen syy verojen vastustamiseen, minkä olen kuullut, on se, että ihmiset uskovat, että jo nykyisillä veroilla pitäisi saada paljon enemmän aikaan, ja se, etteivät asiat toimi, johtuu tehottomasta valtionhallinnosta. Saattaa olla totuuden siemenkin tässä.

  Ronja, mä en jaksanut seurata kongressivalintoja ollenkaan, mutta hyvä kuulla, että nuo eivät päässeet jatkokaudelle! Sentään joku oikeus maailmassa…

  Riina, todellakin, minä olen ihan mieluusti numerosarja, jos sillä asiat hoituvat järkevästi. On täälläkin ihminen pitkälti numerosarja social security numberin mukaan, mutta koska väestörekisteri on hajallaan ympäri osavaltion ja valtion hallintoa, saa silti olla todistamassa viiden eri paperilappusen kanssa, että on oikeutettu vaikkapa ajokorttiin. Suomessa minun ei ole ikinä tarvinnut kiikuttaa sähkölaskua kenellekään todistukseksi siitä, että asun kotonani.

 7. Moi! Mä oon vasta hiljattain löytänyt blogisi ja lukenut sitä taaksepäin. (Millä mä sitten välttelen opiskelua, kun saavun maaliin, kysympähän vaan!?) Tää kirjoitus on nykyään luettuna niin karmiva, että oli pakko kommentoida! Karmiva sekä Amerikan että Suomen politiikkaa ajatellen. Olit osannut nostaa Trumpin kommentin esille jo vuonna 2012 ja mitä sille keskustalle sitten kävikään ”(Pahoittelut keskustalaisille, minulla ei ole mitään havaintoa siitä uudesta äijästä.)” Voi apua! Haluatko seuraavaksi ennustaa valoisampaa tulevaisuutta :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge