Tornado tuli kylään

Tapahtui keskiviikkona, 30.1.2013:

07:45 Heitin Iiron töihin, koska tarvitsin päivällä autoa. Paluumatkalla radiossa aamushown juontajat pulisivat päivän säästä ja mainitsivat, että Pohjois-Georgiaan oli julistettu tornado watch. ”Watch” tarkoittaa täällä, että on olemassa riski sääilmiölle, kun taas ”warning” julistetaan, kun tiedetään sääilmiön jo syntyneen.

09:00 Valtakunnallisella CNN:llä puhuttiin useampi minuutti Atlantan alueen säästä ja mainittiin, että tänään saattaisi olla jopa 50% todennäköisyys, että alueella syntyy tornadoja. Ulkona puut heiluivat navakassa tuulessa. Pyysin Iiroa seuraamaan säätä ja ilmoittamaan minulle, jos iltapäivällä tulisi varoituksia, koska olin lähdössä silloin ranskantunnille.

11:17 Ranskan kertaaminen ei ehkä ollut tehokkaimmillaan, kun seurasin samalla puolella silmällä CNN:ää. Vähän ennen puolta päivää ruutuun iski breaking news: tornadovaroitus oli muutettu watchista warningiksi, ja tornado oli iskemässä parin minuutin sisään Adairsvillen kaupunkiin! Everybody in Adairsville, Georgia, go immediately inside, go into your cellars! säämies toisteli ruudussa – ilman karttaa, koska sellaista ei varmaan oltu ehdittu laatia. Mikä ihmeen Adairsville? Missä sellainen on? After Adairsville, the tornado will pass over I-75… Hei, sehän on tuo meidän vieressä kulkeva tie!! GoogleMapsista selvisi, että Adairsvilleen on meiltä useampi kymmenen kilometriä, mutta kun CNN jatkoi ulkomaanuutisilla, vaihdoin The Weather Channelille, ihan vaan kaiken varalta.

Tältä Adairsvillen tornado näytti läheltä

12:15 Adairsvillen tornado oli liikkumassa hiljalleeen poispäin meistä. Päätin, ettei pieni ripottelu pitäisi minua poissa ranskantunnilta, ja pakkailin tavaroita, kun telkkari alkoi pitää kummallista ääntä ja piippailla. Ruudun alalaitaan ilmestyi selvästi lähetykseen kuulumaton viranomaisvaroitus: thunderstorm warning, ja meidän maakuntamme oli mainittu. Kohautin olkapäitä – ei kai ukkonen niin paha voi olla? – ja jatkoin pakkailua, kun säämies selitti, että ukkosmyrsky voisi synnyttää lisää tornadoja, ja jos näin tapahtuisi, niin tornadon reitti kulkisi right about here… ja mies piirsi sääkartalle nuolen meidän naapurustomme ylitse. Jaahas, no toivotaan että niin ei tapahdu.

The Weather Channel Jan 30, 2013

12:43 Autoradion musiikki katkeaa. Prrrtsssshhh TORNADO WARNING prrhtttöööt prthööööt Tornado warning has been issued in the following counties… ja seuraavaksi lueteltiin meidän ja kahden naapurimaakunnan nimet. Paniikki. Ajan motarilla satasta, tornado tulee päälle, mitä teen?? Pari syvää henkäystä, muut autot näyttävät jatkavan matkaa samaan malliin… no ajan varmaan ranskantunnille, mikäs tässä. Loppumatkan kurkin auton peileistä lounaan suuntaan, josko siellä yhtäkkiä näkyisi tuulisuppiloita. Radiossa juontaja selitti, että erityisesti meidän kotikylässämme ihmisten pitäisi varautua.

12:58 Soitin Iirolle ja kysyin, onko hän huomannut, että hänen työpaikkansa suuntaan on tulossa tornado. ”Joo, täällä on kaivettu popcornit esille. Eiköhän tässä selvitä.”

14:15 Kurssillamme, joka on jo aiemmin kutistunut kahteen opiskelijaan, olin ainoa paikallaolija, koska kurssitoverini Becky ei ollut uskaltanut lähteä kotoaan. Ranskanopettaja selitti itsevarmasti, etteivät nämä myrskyt mitään ihmeellisiä ole, ja paljon pahempi on alijäähtynyt sade, joka muuttaa motarit peilijääksi. Ulkona pilvet olivat tummentaneet taivaan, ja päälle napsahtaneiden pihavalojen valokiilassa rankkasade kulki miltei vaakasuoraan. Opettaja käytti tilanteen hyödyksi laajentamalla sanavarastoani: C’est une tornade. Il pleut à verse.

The Weather Channel Jan 30, 2013

15:55 Lähtöni ranskantunnilta venähti ja ajoin kotiin alkavassa iltapäiväruuhkassa. Kahdeksan kaistaa suuntaansa, ja rankkasateen takia edessäolevasta näkyi lähinnä takavalot – jos niitäkään, sillä vaikka Georgiassa laki sanoo, että ajovalot pitää laittaa päälle sateella, moni ajaa silti ilman valoja.

17:00 Hain Iiron töistä ja kertasimme päivän tapahtumia. Päivän toinen tornado oli raporttien mukaan ohittanut sekä kotimme että Iiron työpaikan parin kilometrin päästä, mutta näköalaikkunan luona tilannetta seuranneet työntekijät eivät olleet nähneet muuta kuin tumman taivaan ja rankkasateet. Kotimatkalla ei näkynyt merkkiäkään mistään tuhoista. Mietin, olinko ylireagoinut? Oliko tämä sittenkään mikään ihmeellinen juttu?

Illalla katsoimme telkkarista kuvia pahimmilta tuhoalueilta ja seurasimme, kun osavaltion kuvernööri julisti pahimmin kärsineisiin maakuntiin hätätilan.

Tornado oli lennättänyt auton ilmaan ja paiskannut katolleen. [Kuva: WSB Channel 2 Action News]

Tässä oli motelli. Nyt jäljellä on yhden huoneen seinät. [Kuva: AJC]

Adairsvillen ruokakaupalle kävi vähän huonosti. [Kuva: AJC]

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

10 kommenttia postaukseen “Tornado tuli kylään”

 1. Jenni
  Olin eilen Anderson SC:ssa – siis jotain 100 mailia Atlantasta ja ajoin kotiin illalla. Ennen Charlottea tuli ensimmäinen ’warning’ ja olin ihan ymmälläni, että mitä oikeastaan autossa pitäisi tehdä. Ja en ole perillä ’countien’ nimistä niin kaukana kotoa, niin sekin hermostutti, kun varoitetaan, eikä yhtään tiedä kuinka lähellä tai kaukana se on. Päätin itsekseni, että autosta en lähde ulos ja turvavyöt pidän päällä, mutta en vieläkään tiedä, mikä se suositus olisi. Meillä ei sitten voimakkaasta tuulesta ja muutamasta sähkökatkosta lukuunottamatta tapahtunut mitään niin kamalaa kuin siellä päin. Autoilu 5 tuntia siinä tuulessa oli kyllä ihan tarpeeksi eiliselle päivälle !

  1. Minulla kävi mielessä, että olisin ajanut johonkin läheiseen ostoskeskukseen, kun niissä on tornadosuojia, mutta koska juuri sillä hetkellä ei satanut ja aiemmin tornadon oli ennustettu kulkevan kodin lähteltä (josta olin juuri ajamassa poispäin), totesin, että ehkä vain jatkan matkaa. Nuo countien nimet ovat niin vihoviimeisiä, jos on alueella, jota ei tunne. Ei ihme, että sinua hermostutti…

   Tuolta Sannan laittamasta linkistä selvisi, että toimit näköjään aivan oikein. :) Eipä ollut minullakaan oikea toimintatapa autoillessa selvä.

 2. Mun tornadoreaktioni ranskaksi olisi ollut ”C’est une tornade. ON VA TOUS MOURIIIIIIIIIIIIR !!!!!!!” Sitten juoksisin ympyrää, kunnes saisin sydänkohtauksen. :D

  Ihan oikeasti luulen, etten osaisi olla ihan noin hallittu ja hillitty luonnonvoimien edessä, ihailtavaa! :)

  1. En tiedä, olinko niin kovinkaan hallittu ja hillitty siinä, kun tornadovaroitus iski päälle autossa: kiroilin ääneen seuraavat pari minuuttia, puristin rattia ja vilkuilin taivaanrantaan. :) Kotona olisi ollut huomattavasti helpompaa olla hillitty, kun telkkarista näkee reaaliaikaisen tilanteen ja aina voi mennä kylppäriin ammeeseen patjan alle lymyämään parin vesilitran ja myslipatukan kanssa. Lisäksi asumme kerrostalossa, niin ei olisi käynyt, kuten jollekulle naiselle Adairsvillessä: hän oli piiloutunut omakotitalonsa vaatehuoneeseen, kun tornado oli siirtänyt taloa perustuksiltaan 8 metriä!! Siinä vaiheessa en todellakaan olisi ollut rauhallinen!

   1. Hihii, ihana visio: kylpyammeessa patjan alla syömässä eväitä :-)
    Meillä on ollut muutaman kerran cyclone todella lähellä ja kyllä huolestutti, oikeastaan eniten, kun mukana oli pikkuvauva. Mietin, että pitäisköhän laittaa se kantoreppuun ja olla valmiina lähtöön (katon kanssa) koko ajan?
    Autossa olisin kyllä varmaan aika paniikissa, varsinkin, jos suppilo olisi näköpiirissä.

    1. Sykloni kuulostaa vielä huomattavasti pelottavammalta. Jos sykloni tulee siellä päälle, käsketäänkö evakuoitua vai piiloutua kellariin?

 3. Meidän täällä olo aikana on nyt tullut muutama tornado watch, joista toinen muuttui varoitukseksi. Molemmilla kerroilla tämä alue on säästynyt pahimmalta, mitä nyt on ollut sähkökatkoja. Mutta onhan se aika vaikuttavaa seurata, kun luonnonvoimat jyllää.

  Ja hei, täältä löytyy muutamat vinkit mitä tehdä luonnonvoimien yllättäessä

  http://www.ready.gov/tornadoes

  1. Meillä tämä oli ensimmäinen luonnonvoimien näyttö täällä ollessa, ellei paria vähän rajumpaa ukkosta lasketa. Luntakaan ei tänä vuonna ole tullut, tosin siihen osaisin suhtautua huomattavasti keskimääräistä paikallista rauhallisemmin… Nyt taas taisin olla keksimääräistä hermostuneempi.

   Kiitos linkistä! Siellä oli uutta tietoa, mihin näköjään on ihan hyvä tutustua. :)

 4. Wau, olitpa tosiaan ihailtavan rauhallinen! Mä en ois uskaltanut lähteä kotoa minnekään, vaikka sun tapauksessa se olikin poispäin tornardoalueelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge