Hotelliaamiaisen anatomia

Toisin kuin monessa muussa maailman kolkassa, täällä hotelliyöpymiseen ei automaattisesti kuulu aamiaista. Monessa kalliimmassa hotellissa aamiaisesta joutuu maksamaan ylimääräistä tai sitä ei välttämättä järjestetä ollenkaan, joten asia kannattaa tarkistaa hotellia varatessa. Tienvarsihotelleissa, majataloissa ja motelleissa aamiainen yleensä on koottu melko samanlaisesta sapluunasta, joka on vähän, köhöm, erilainen kuin ne notkuvat kuumat ja kylmät buffetpöydät, joihin muualla on tottunut.

Hotel Breakfast
Nakkeja ja egg substitute, eli munakokkelia, joka on tehty tehtaalla kartonkitölkkeihin pakatuista munanvalkuaisista

Aamiainen tarjoillaan pelkistä kertakäyttöastioista: styroksilautasia, muovimukeja, kertishaarukoita ja -veitsiä. Huvittavasti tähän mennessä kaikki lautaset, joita olen nähnyt, ovat identtisestä kuvioinnista päätelleen tulleet samasta tehtaasta.

Leipävalikoima on usein suppea, vaihtoehtoina lähinnä valkoista paahtoleipää tai bagelia, joita voi paahtaa leipägrillissä. Leikkeleitä, juustoja tai muita leivänpäällisiä ei ole, vaan tarjolla on annospakkauksissa kermajuustoa, maapähkinävoita tai marmeladia. Myös ketsupit ja sinapit nakeille tulevat annospakkauksissa.

Breakfast Waffle
Aamiaisen vetonaula, vohveli, päällystettynä annospakkauksesta tulleella sugar free maple syrapilla, jonka sisältölistauksessa ei ollut yhtäkään tuttua sanaa

Aamiaisen suurin vetonaula on waffle station, vohvelipiste, jossa voi paistaa itse omat vohvelinsa. Tämä toimii niin, että kaadetaan kertismukiin vohvelitaikinaa automaatista ja kaadetaan tämä eteenpäin grilliin. Grilli kiinni, kääntö ympäri, ja ajastin lähtee pyörimään. Lopputuloksena ihan mukiinmenevä vohveli (pun intended).

Carbs carbs and more carbs
Vohvelipiste, kaikissa hotelleissa identtiset laitteet ja taikina-automaatit. [Kuva: Ray Sawhill]
Kahvia ja teetä sai viime viikonlopun hotellissa samoista hotellin aulan termoksista, joista kahvia ja teetä saa pitkin päivää ja iltaa. Styroksimukeihin oli tarjolla myös kansia, jotta kahvia sai ottaa lähtiessä mukaan, mitä toki hyväksikäytimme.

Aamiaisella tarjoillaan kaurapuuron lisäksi perinteistä Etelä-USAn herkkua gritsiä, maissipuuroa, joka muistuttaa hieman polentaa. Omituisimman ja samalla perinteisimmän etelän palkinnon vie kuitenkin tämä:

biscuits & gravy
Ei minun ottamani kuva, mutta kyllä, lautaset ovat samat! [Kuva: Jennifer Durban]
Siinä on biscuits and gravy, eli pullamainen aamiaissämpylä, jonka päälle on kaadettu rutkasti valkoista kastiketta, johon on saatettu lisätä nakki- tai pekonipaloja. Siis kerrassaan oivallinen aamiainen, jos tavoitteena on sydämenpysäytys.

Breakfast cerials
Murovalikoimaa. Näiden kanssa saa maitoautomaatista maitoa.

Lasten lemppari vohveleiden lisäksi ovat murot, joita mainostetaan täällä maailman terveellisimpänä aamiaisena erityisesti lapsille, a healthy start to a day, saatavilla esimerkiksi frosted eli sokerikuorrutettuna. Pakkausselosteesta sitten selviää, että yhdessä 3/4-kupin annoksessa on 11 grammaa sokeria. Täällähän ei harrasteta helppoa vertailtavuutta pakkausselosteissa, ja sisältö tulee ilmoittaa 100g:n sijaan jostain valmistajan ”annoskooksi” määrittelemästä yksiköstä, joka saattaa esim. nakkien kohdalla olla ”3/4 nakkia” tai purkkikeiton kohdalla ”puoli kuppia, purkissa yhteensä 3,5 annosta”, mutta ihmisen ymmärtämiksi yksiköiksi muutettuna frosted flakes-muroissa on 35% sokeria. Siis ihan superterveellistä.

Vielä terveellisempää on syöttää lapsille kuvan vasemmanpuoleisimpia muroja, fruit loopseja, hedelmämuroja. Hedelmäthän ovat terveellisiä ja niistä saa kaikenlaisia hyviä vitamiineja? Näistä saa myös 40% sokeria, ja hedelmät ovat yhtä kuin red 40, natural flavor, blue 2, turmeric color, yellow 6, annatto color, blue 1. Näitä hedelmämuroja popsi lähes jokainen aamiaisella istunut lapsi ja ihan merkittävä osa aikuisistakin.

Mutta se siitä murovalituksesta. Vohvelit ja bagel with cream cheese olivat ihan hyviä, ja tee oli kuumaa. Ylimääräiset kaloritkin saimme kulutettua patikoimalla pitkin vuoria, mistä lisää joskus toiste.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

18 kommenttia postaukseen “Hotelliaamiaisen anatomia”

 1. Nakkeja! Te olette olleet jossain laatupaikassa. ;) Biscuits ja gravy… kerran erehdyin lautaselleni lappamaan, toiste ei sitä vahinkoa käy. Hassua on, että hotellit mainostaa hintaan kuuluvan aamiaisen olevan ”continental” silloinkin, kuin se tarkoittaa munia ja biscuits & gravya. Tietty jos ”continent” on täällä vaihtunut tarkoittamaan Amerikan mantereen Yhdysvaltojen etelävaltioita…

  Joskus häpeilemättä otan hotelliaamiaisilta vaan mukaan pari hedelmää ja myslipatukkaa, etenkin jos on bagelit loppu.

  1. Hedelmiä ja myslipatukoita! Sinä vasta oletkin ollut jossain porvarihotelleissa, ei meillä vaan sellaisia ole näkynyt. :D Me olimme etukäteen miettineet, jos hotelliaamiaiselta saisi koottua saksalaistyylisesti myös lounaan, mutta ainoa helposti mukaan otettava tuote (annospakkauslevitteiden ja -kastikkeiden lisäksi) oli jugurtti.

 2. Niin tutun näköistä, ihan samanlainen on aamiainen ollut niissä parissa hotellissa jossa olen muutaman vuosi sitten yöpynyt :-) Tota vohveliautomaattia en vain ole uskaltanut kokeilla…

  Nuo hotelli aamupalat todellakin on aika tylsiä, mutta tykkäsin todella dinereissa saaduista pancakeseistä ja ”bagel with salmon and cream cheese”. Niitä olen tehnyt Suomessakin kun on ollut yövieraita.

  1. Dineriaamupalat ovat ihania, mutta niissä käydessä vaan aamu tuppaa venymään, ja sitten onkin jo puolipäivä ennen kuin saa varsinaisesti lähdettyä liikkeelle. Siksi reissussa mieluummin suosin hotelliaamiaisia vaikka tylsiä (ja välillä myös arpapeliä) ovatkin. Tai sitten pitää asennoitua niin, että IHOPissa käyminen itsessään on ”nähtävyys”. ;)

   Lohibagel kuulostaa mielettömän hyvältä!

 3. Toihan on jo ihan luksusaamiainen! Me oltiin kesällä sellaisissa ”breakfast included”-paikoissa, joissa aamiainen olisi tarkoittanut kahvia ja muoviin pakattua muffinssia, hyvällä tuurilla myös paahtoleipää marmeladilla. Wuhuu! Onneksi tässä maassa on kuitenkin helppo löytää hyviä aamiaisravintoloita.

  1. Kuulostaapa ankealta tuollainen aamupala. En usko, että menisi täällä etelässä läpi, kun aamupala ei voi olla aamupala ilman gritsejä. Tai pidän ainakin sormia ristissä, että näin on, eikä tuollaiseen itse tule törmättyä… :)

 4. Tuo ’Biscuits ja gravy” lautanen näyttää kyllä aika huonolta ! ’Grits’:ien makuun en ole oikein päässyt, niitähän näkee jopa oikeana ateriana katkarapujen kanssa.
  Ja maalaistalon lapsena olin yllättynyt, että munakokkelia voi tehdä myös ’fake’ munista !
  Viimeaikoina olen ollut iloisesti yllättynyt, että muutamassa paikassa on ollut keitettyjä munia tarjolla – muistan vielä mainokset ’mennään munalla töihin’….

  1. Minuun grits uppoaa, kun tykkään muutenkin puurosta ja polentasta. Noihin munanvalkuaissekoituksiin suhtaudun luontaisen epäluuloisesti. Mitä niille keltuaisille on tehty…? Toisaalta maussa ei ole mitään vikaa ja pelkkien valkuaisten pitäisi olla terveellisempääkin, joten en ole varma mihin epäluuloni perustuu (jos mihinkään).

 5. Ruoasta ei tietysti saisi sanoa näin, mutta hyi oksu tuota biscuits & gravy -lautasta. :P

  Joskus entisessä elämässä pääsin työkseni käsittelemään massoittain hotelliarvioita (eri maista ja erimaalaisten tekemiä). Niissä erottui kyllä selvästi se, miten suomalaisille keskeinen osa hotellikokemusta oli juuri aamiainen. Usein siitä (tai sen puutteista) mainittiin. Muunmaalaiset reagoivat aamiaisen aivan huomattavasti vähemmän.

  Yhdysvaltalaisasiakkaat mainitsivat ehkä useimmiten Euroopassa vuoteiden koosta – olivat järjestään näköjään turhan pieniä. :D Tai sitten heiltä tuli tämmöisiä väläyksiä, kuten: ”Hotellihuoneessa ei ollut suihkuverhoja, mutta niitä ei muutenkaan käytetä Euroopassa”. :D Joskus noita lukiessa mietin, että millaisia ”totuuksia” tässä itsekin on tullut muista maista ja ihmisistä kerrottua. ;)

  1. Tuo kuulostaa kyllä ihan hyvältä huomiolta, että suomalaiset olisivat enemmän aamiaisen perään. Mitä sillä väliä, onko sänky kapea, jos aamiainen on kuitenkin monipuolinen ja runsas!

   Hyvä puoli tässä suomeksi kirjoittamisessa on, että eivätpä pääse paikalliset niin helposti korjailemaan. ;) Jos joku kirjoittaa englanniksi Suomesta internetissä, niin paikallahan on heti vähintään kymmenen suomalaista kertomassa, miten asiat oikeasti ovat (minä toki joukossa).

 6. Uuuh, arvaa harmittiko, kun en viimeksi Suomi-visiitilla muistanut, etta siella aamiainen kuuluu huoneen hintaan? Paatin siis syoda nopeasti jogurtin, jonka olin edellisena iltana ostanut, ja eikun menoksi. Ankeaa verrattuna vaihtoehtoon….

  1. Jos on oikeasti kiire, niin ei varmaan huono vaihtoehto… mutta miten voi unohtaa tuollaista! Mulle on yhä aina pieni shokki, jos hotellin aulasta ei löydykään aamiaista vaan se pitää käydä etsimässä jostain muualta.

 7. Jenkeissä asuessa tuli usein yövyttyä hotelleissa /motelleissa eikä se aamiainen tosiaankaan ollut kummoinen,muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.Täälläpäin maailmaa sen sijaan hotelliaamiaiset ovat niin runsaita ja etenkin kasvis-ja hedelmäpuoli sen verran hyvä,että sellaisella aamiaisella pärjää pitkään eikä nälkä tule heti;D

  1. Voin vain kuvitella! Harmi, ettei täällä kasvis- ja hedelmäpuolta ole hyödynnetty kunnolla aamiaisella, vaikka kuvittelisi tarjontaa olevan kun etelässä ollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge