Joutsentalo ja Nälkäpelit

Swan House

Talon sisäänkäynti [kuva: Greg Williams]

Swan House, joutsentalo, sijaitsee Atlantan kaupunginmuseon pihalla ja rakennettiin 1920-luvulla eräälle atlantalaiselle puuvillamiljonäärille ja tämän vaimolle vanhuudenpäivien kodiksi. Talon emäntä oli ihastunut antiikkipöytään, jonka jalka oli joutsenen muotoinen, joten koko talo rakennetuttiin täyteen joutsenreliefejä ja -figuureita.

Atlanta History Center - Swan House

Pramea takapiha [kuva: Milos Kravcik]

Vain pari vuotta talon valmistumisen jälkeen herra puuvillamiljonääri kuoli. Emäntä ei halunnut asua yksin suuressa talossa, joka muistutti hiljaisena häntä lähinnä kuolemasta, joten hän kutsui luokseen asumaan poikansa perheineen. Emäntä ei halunnut kuitenkaan villien lastenlasten tuhoavan hienoa taloaan, joten hän kielsi lapsenlapsilta päärappuset ja salli heidän kulkevan vain palvelijoiden rappukäytävää pitkin. Myös ruokahuoneeseen oli lapsenlapsilta pääsy kielletty, ja sen sijaa he söivät hoitajansa kanssa pienessä ”brunssihuoneessa” eteisen nurkassa.

Swan House Fountains

Takapiha oli suljettu silloin, kun itse vierailin talossa, mutta ikkunoidenkin läpi suihkulähteet olivat komeat [kuva: Peter Elmon]

Talossa oli valokuvaaminen kielletty, joten sisäkuvakavalkadia ei ole näyttää, mutta sen verran voin kertoa, että joutsenteema oli päästetty valloilleen sisällä, ja joka huone oli eri värinen – tosin kulta oli kaikissa huoneissa läsnä. Sen sijaan Joutsentaloon pääsee tutustumaan kotisohvalta käsin hieman odottamattomasta lähteestä: käydessäni talossa marraskuun alussa kaikki huonekalut olivat pois paikoiltaan, sillä talossa oli juuri saatu päätökseen Nälkäpelit-elokuvatrilogian toisen osan kuvaukset. Ensi marraskuussa leffassa kannattaa siis olla silmä tarkkana.

Museokaupasta tarttui mukaan postikortti, jossa on kuvattu joutsentalon aulaa upeine kierreportaineen ja mieleenpainuvine lattioineen

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Joutsentalo ja Nälkäpelit”

  1. Joutsentalon ympärys oli kokonaan suljettu syyskuussa, emmekä siis päässeet vilkuilemaan sitä edes kaukaa. Oli kiva kuulla vaikutelmia.

    1. Oli varmaan suljettu, jotta Katniss jousipyssyineen pääsisi vapaasti kirmaamaan ympäriinsä. :)

  2. Tuon aulakuvan perusteella voisin huolia asunnokseni. Komias kesämökki voisi olla. Tuo sisäänkäynti tuo mieleen sen Scarlett O’Haran kotitalon, Tarako sen nimi oli?

    1. Tarapa hyvinkin! Kyseinen paikka sijaitsee kirjan perusteella tässä kanssa lähellä, ja tuo ”kierreportaat sisääntuloaulassa”-tyyli on täällä yleinen, perua antebellum-tyylistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Antebellum_architecture

      Tuolla oli palvelijoiden osasto Downton-abbey-tyyliin, mutta mulle riittäisi kesämökille yksi palvelija, joka huolehtisi tiskaamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge