Grafiikkaa ja yksi Kuutti

Konschthaus beim Engel

Konschthaus beim Engel Luxemburgin vanhassa kaupunginosassa

Viime viikolla harrastimme kaverin kanssa after-workina vähän korkeakulttuuria ja kävimme Suomen suurlähetystön suojeleman taidenäyttelyn avajaisissa. En ole koskaan oikein tajunnut, miksi taidenäyttelyitä pitää erityisesti suojella, eikä paikalla näkynytkään turvahenkilökuntaa. Sen sijaan bändi soitti musiikkia, tarjoilijat kaatoivat kuohuviiniä ja itse taiteilija pyöri ympäriinsä nahkatakissa ja aurinkolaseissa puhumassa välillä suomea, välillä ranskaa niin vahvalla suomalaisella korostuksella, että minäkin sen erotin.

art by Kuutti Lavonen

Vasemmanpuoleinen on kuin ilmetty Vincent van Gogh!

Kyseinen näyttely oli graafikko Kuutti Lavosen väitöskirjanäyttely, johon oli koottu hänen teoksiaan viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Teemana oli esitteen mukaan siirtymä renessanssista barokkiin, ja suurella taidehistorian tuntemuksellani (joka kattaa vuodet 50000eaa – 1400jaa; kakkoskurssi ei mahtunut opintoihini) totesin, että jotain tällaista tässä saattaakin olla meneillään. Pari päivää myöhemmin kuulin eräältä toiselta suomalaiselta, että hän oli käynyt oikein jututtamassa taiteilijaa ja esittänyt tulkintoja teoksista. Kuutti oli kuulema nyökkäillyt, että mielenkiintoisia tulkintoja sulla, suattaapi olla noin, mikä ettei.

art by Kuutti Lavonen

art by Kuutti Lavonen

Vasemmalla toinen näyttelyn tauluista, jota olisin voinut omalle seinälleni harkita. Toisen edessä oli sen verran ryysistä, etten kehdannut kuvata.

Grafiikassa on se kiva puoli, että toisin kuin usein maalaustaiteessa, tunnettujenkin graafikoiden työt saattavat olla hintansa puolesta saavutettavissa. Näiden teosten hinta oli 500-1800 euroa, mikä minusta kuulostaa varsin kohtuulliselta, sillä työt olivat keskimäärin valtavia ja taiteilija sen verran nimekäs, että minäkin olen hänestä kuullut – ellen nyt sekoita pahan kerran saimaannorppiin. Tällä kertaa kuitenkin jäi taulu hankkimatta, ja skumppalasit juotuamme iskuryhmämme hipsi jatkamaan iltaa helteiselle terassille.

Jenni taidenäyttelyssä

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

6 kommenttia postaukseen “Grafiikkaa ja yksi Kuutti”

    1. Hahaa, selkeä yhdennäköisyys siihenkin suuntaan! Jos siis joskus tekevät van Goghista Hollywood-elokuvan, kannattaa päärooliin palkata Depp.

  1. Olisit vain mennyt jututtamaan Kuuttia. On heppu sentään eräs Suomen kuuluisimmista elossa olevista taiteilijoista.

    1. Näytti noita jututtajia riittävän ilman minuakin ihan jonoksi asti, joten näin parhaaksi jättää väliin, kun ei mitään kummempaa jutunjuurta ollut keksittynä. :)

  2. Kannattaa Suomi-kesälomalla mennä Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon katsomaan Kuutti Lavosen maalauksia. Jouduin täysin Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalausten lumoihin. Kun on nähnyt pitkin Eurooppaa koko joukon vanhojen mestareitten maalauksia, freskoja ja upeita katedraaleja, niin ei uskoisi että joku voi noin henkeäsalpaavalla tavalla tulkita nykyajan kuvakielellä vanhoja ja sen tuhannen kertaa käsiteltyjä aiheita. Kuutti Lavoseen kannatta nyt sijoittaa rahaansa.

    1. Minun Suomi-kesälomani on tänä vuonna kokonaiset neljä päivää, jotka ovat valitettavasti jo täyteen buukattuja, mutta pitää pistää vinkki korvan taakse jotain myöhempää hetkeä varten, jos vaikka sinne päin eksyisi. Uskon kyllä, että suomalaiset taiteilijat pystyvät vetämään vertoja italialaisille. Tähänastisista nähdyistä minun lempparifreskoni sijaitsevat Tampereen tuomiokirkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge