Keskiaikaista joulutaikaa

Christmas market

Jokaisella itseään kunnioittavalla Keski-Eurooppalaisella kaupungilla tai jopa kylällä pitää tietenkin olla joulumarkkinat, ja viime viikonloppuna me suuntasimme vanhempieni kanssa niistä yksille: Dudelangen markkinat Etelä-Luxemburgissa, lähellä Ranskan rajaa ja parinkymmenen minuutin junamatkan päässä kaupungista. Junamatkalle meidät sai lähtemään mainostus, että nämä joulumarkkinat olisivat keskiaikaisteemaiset.

Medieval music

Äitini teorian mukaan mies on taksikuski, nainen kunnantalon siivooja, ja yhteisinä vapaailtoinaan he harrastavat yhdessä keskiaikaista musiikkia.

Kun tulimme paikalle, lavalla hääri Elvikseksi pukeutunut taikuri, ja paikalliset nuoret hieman enemmän glögiä nauttineet miehet keskeyttivät shown kiipeämällä lavalle ryhmäkuvaan hänen kanssaan. Pian taikuri kuitenkin vetäytyi keikkabussiinsa ja tilalle vaihtui keskiaikaisteemainen muusikkopariskunta. Tämän lisäksi keskiaika näkyi kojujen ulkoasuissa, myyjien asusteissa ja… pöllöissä.

Owls on show

Mikäs se siinä?

Owl

Pöllö. Tästä tulee minulle jotenkin kummallisella tavalla mieleen vampyyri.

Snow owl shaking its head

Tunturipöllö ravisteli päätään juuri kuvaushetkellä

Buba buba

Huuhkaja isottelee

Christmas decorations with owls and deer

Pöllöjä näkyi myös koristeissa

Medieval stalls

Katukivetykselle oli levitetty kariketta keskiaikaista markkinatunnelmaa tuomaan

Myynnissä oli käsityöläistavaraa ja second handia, ja myyntikojuja pyörittivät lähinnä paikallisyhdistykset: kunnan eläinsuojeluyhdistys, paikallisen koulun amerikkalaisen jalkapallon joukkue, uimahallin uppopalloseura. Noin puolet myyntikojuista oli itseasiassa ruoka- ja juomakojuja, joiden takana oli pari ammattilaista ja liuta seuroja, joista ensimmäiset vastasivat enemmän ruokapuolesta ja jälkimmäiset juomasta. Jouluoluttakin oli saatavilla, mutta suosituin juoma oli glühwäin, jota sai amarettolla tai ilman. Totesimme, että oli parempaa ilman.

Snow Angels

Nämä puujaloilla kävelevät enkelit jakoivat ohikulkijoille jotain pientä ja pyöreää. Suklaata? Pikkukiviä? Eivät siis jakaneet meille.

Churro at the Market

Äiti otti churroja suklaadipillä, kun minä ja isä mussutimme suklaacrépejä

Luxembourg by Night

Aikamme joulumarkkinoilla pyörittyämme suuntasimme takaisin kohti pääkaupunkia ja illallista

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

5 kommenttia postaukseen “Keskiaikaista joulutaikaa”

  1. Oi, kunpa pääsisi joulumarkkinoille…! En muuten ole koskaan ollut muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa. Viime vuonna oltiin Tallinnassa vain muutama päivä ennenkuin joulumarkkinat aukesivat. Jos pääsen ensi vuonna jouluksi Suomeen, niin sitten taidan käydä siellä Tallinnassa :-)

    1. Täällä on kyllä ihan eri tunnelma kuin Helsingin Tuomaan markkinoilla, pitkälti koska ihmiset tulevat tänne oleilemaan ja viettämään iltaa kun Helsingissä markkinat keskittyvät shoppailuun. Olen toisaalta kuullut, että tänä vuonna Tuomaan markkinoillakin olisi anniskeluluvat (eli glögiä saa sieltäkin kojusta), että ehkä se on muuttumassa keskieurooppalaisemmaksi.

  2. Vaikutti siltä, että joulumarkkinat olivat teilläpäin koko kylän happening, ei vain turisteja varten. Glühwäin oli hyvää, samoin ne paikalliset pikkusyötävät, mutta muuten myyntitavara olisi voinut olla tasokkaampaa käsityötä. Tai ehkä en vain jaksanut hämärässä katsoa tarpeeksi tarkasti…

    1. Mäkin olin pettynyt käsityön laatuun ja määrään. Ylipäätään tuntui, että käsitöitä oli todella vähän, ja enemmän oli secondhandia, krääsää tai sitten jotain aivan muualta päin maailmaa olevaa tavaraa, joka saattoi olla hienoa, mutta olisin mieluummin ostanut luxemburgilaisen kuin kanadalaisen pipon. Suomessa parasta on, että joulumarkkinoilla on niin paljon paikallisia pienyrittäjiä, joiden tuotteita on normaalisti vaikea löytää mistään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge