Päivä jäämyrskyn jälkeen

Arkansas State Capitol

Aamu valkeni pilvisenä mutta kuivana Arkansasissa, jonka osavaltiontalo eli state capitol on samanlainen Pariisin Pantheonin kopio kuin kaikki muutkin näkemäni osavaltiontalot

Matka jatkui tänään lähtien liikkelle Little Rockista Ozarkien ylänköjen läpi, jossa söimme lounasta Ozarkin pikkukaupungin kohdilla interstate rest stopilla: uppopaistettuja juttuja valkoisella gravy-kastikkeella. Arkansasin puolella maisema oli vielä vihreää metsää, mutta Oklahoman rajalla metsät katosivat ja jättivät tilalle ruskeita peltoja, joilla suuret karjalaumat laidunsivat vielä joulukuun lopulla. Kunnes yhtäkkiä maisema muuttui valkoiseksi.

Oklahoma Winter Forest on I-40

Ensireaktioni oli, että onko täällä ollut joku metsäpalo, kun puut ovat noessa?

Oklahoma Winter Forest

…kunnes tajusin, että valkoisuudella saattaa olla jotain tekemistä talven kanssa.

Siinä missä eilen Arkansasissa kärsimme kaatosateista, täällä oltiin kärsitty alijäähtyneestä kaatosateesta. Onneksi tie oli jo sulanut, mutta muuten maisema oli puolen sentin jääkerroksen peitossa. Mieluummin siis pelkkä kaatosade, koska tuossa säässä ei ihan oikeasti olisi voinut ajaa. (Paikallissäästä oli muuten maininta myös YLEn uutisissa, vaikka jäämyrsky ei ihan taidakaan olla meteorologisesti oikea termi sääilmiölle.)

freezingrain1

freezingrain2

Oklahoman Cowboy-museon edustalla oleva patsas oli täynnä jääpuikkoja

freezingrain3

Jokaisen ruohonkorren ympärille oli muodostunut paksu jääpuikko

freezingrain4

freezingrain5

freezingrain6

freezingrain7

Auringonlasku kuulsi puiden oksia ympäröivän jään läpi

freezingrain8

freezingrain9

Vaikkei auto olisikaan liikkeessä alijäähtyneen sateen aikana, ihan yhtä mukavaa on niillä, jotka ovat jättäneet autonsa ulos.

freezingrain10

Tasaista paksua jääkerrosta oli auton päällä puoli senttiä. Siitä vaan rapsuttamaan…

Tosiaan pääsimme Oklahoma Cityyn saakka, ja jopa sen verran ajoissa, että aikaa jäi nähtävyyksien kiertämiselle. Kaupunki on Helsinkiä pienempi, mutta pari imagopilvenpiirtäjää piirsi profiilia taivaalle, ja keskustaan oli muodostumassa pienehkö ruuhka, koska siellä oli joku konsertti tai peli tai jotain; pysäköintilaitokset mainostivat event parkingia.

oklahomadowntown

Pilvenpiirtäjien valaistus muistuttaa joulusta

oklahomacapitol

Mitä minä sanoin siitä, että kaikki osavaltiontalot näyttävät samoilta? Oklahomassa tosin talon vieressä oikealla on ekstrana ihka aito toimiva öljynporaustorni.

oklahomacanal

Oklahoma Cityn keskustaa halkoo Oklahomajoen lisäksi kanaali, jonka varrella on ravintolaa ja baaria

Kävimme syömässä paikalliseen tyyliin pihviä – Iiro valtavan T-luupihvin, minä vähän maltillisemman strip sirloinin – mutta sitä ennen ehdimme juuri ja juuri shoppailemaan intiaanien pitämään korukauppaan. Me pitäydyimme kaupassa tuppisuina, mutta joku toinen asiakas hieroi kaupanpitäjän kanssa tuttavuutta – puheista päätellen kenties oli jo tutuntuttu – ja sivukorvalla kuunnellen kävi ilmi, että kauppias itse oli navajointiaani ja kotoisin New Mexicosta. Navajoja ei yleensä Oklahomassa näy, mutta osavaltiossa on oma reservaatti melkein neljälläkymmenellä eri heimolla, ja matkalla Cityyn näkyi jatkuvasti kylttejä – ”Now Exiting Muskogee Territory” – ”Now Entering Sac And Fox Territory”. Tien päällä näkyi myös rekisterikilpiä, jotka oli osavaltion sijaan rekistöity jossain tietyssä intiaaniheimossa.

freezingrain11

Huomenna matka jatkuu jo ennen auringon nousua, sillä yritämme päästä perille vielä huomisiltana. Huomiselle tosin on luvattu Kansasiin lunta, joten jos säätilanne äityy pahaksi, varasuunnitelmana on yöpyä vielä yksi ilta tienvarsihotellissa. Toivotaan hyvää säätä, ja toivotaan, että lempeisiin lämpötiloihin tottunut automme starttaa, sillä aamulla pitäisi olla yli 10 astetta pakkasta…

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

10 kommenttia postaukseen “Päivä jäämyrskyn jälkeen”

  1. Hui! Ottakaa rauhallisesti ja pysähtykää ekstra-yöksi ennemmin kuin lähdette luistelemaan jääteille kesärenkailla. En kyllä muista ihan tuollaista jääkuorrutusta nähneeni aikaisemmin.

    1. Silmäilimme kyllä tarkasti tien kuntoa, mutta kuivalta näytti koko matkan. Virallisesti muuten renkaamme ovat talviluokitellut, mutta vähän kun Dodge Cityssä parkkipaikalla kokeilimme lumessa ja jäässä pitävyyttä, niin niiden talvenkestävyys oli aika suhteellista…

  2. Suomalaiset ovat tunnetusti hyviä kuskeja, mutta valitettavasti nämä ’all season tires’ ei ole mistään kotoisin, eivätkä auta jäällä….turvallista menoa ! Hesarikin kirjoitti näistä viikonlopun omituisista sääoloista – meillä oli eilen 78F .

  3. Vau! Upeita kuvia! Nuo jääkuvat ovat ihan lumoavan kauniita, vaikka ei ehkä itsekään olisi kovin ilahtunut tuosta jäätyneestä auton ikkunasta, jos kyseessä olisi oma auto ;)

    1. Upeita ne olivat myös paikan päällä, mutta tosiaan onni matkassa, ettemme itse osuneet sateeseen.

  4. Täältä Suomen-vierailulta käsin on vielä tavallista helpompaa ihailla kuvia ja kummastella säätä! Vielä on veikattava päämäärää, ja vara-arvauskin laitettava: Se on Denver! (Tai Salt Lake City.) Tiedän mitä teen jouluaamuna, käyn täällä ja toivon arvoituksen jo ratkenneen! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge