Parhaat pikaruokahampparit: Five Guys

”Siis ihan tajuttoman hyvät hampparit!” kaveri luonnehti minulle eräänä päivänä, kun olin asunut Georgiassa vasta pari viikkoa. Puhe oli Five Guys Burgers and Friesista, pikaruokaketjusta, josta en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan, mutta seuraavan vuoden aikana kuulin sitäkin enemmän. Vihdoin viime marraskuussa kävimme Iiron kanssa Coloradossa hamppareilla ennen vuorille suuntaamista, ja olivathan ne aika eri stratosfääristä kuin mäkkärisafka.

Hampparit saa folioon käärittynä, ja ne paistetaan ja kootaan odottaessa. Täytteet saa valita itse, tai sitten voi ottaa ”kaikilla mausteille” niinkuin minä tein. Luonnollisesti prosessissa kestää pari minuuttia, minkä aikana voi napostella maapähkinöitä.

Five Guysin perustivat vuonna 1986 Virginiassa Murrellin perhe, jossa äidin lisäksi oli isä ja neljä poikaa – siitä nimi. Ravintola laajeni pieneksi ketjuksi ja avasi seuraavan viidentoista vuoden aikana neljä uutta ravintolaa, kunnes sitten vuonna 2003 lähti kunnolla franchising-bisnekseen ja laajeni 300 ravintolalla. Laajentuminen on lähinnä hyvän laadun ansiota: markkinointi on minimaalista ja sen sijaan tietoisuus hamppareista leviää suusta suuhun sekä lehdistössä, jossa ketju on voittanut milloin mitäkin parhaan hampparin tai pikaruokaketjun titteleitä.

Viime kesänä Five Guys avasi ensimmäisen Euroopan ravintolansa Lontooseen. Näköjään joku sielläkin on huomannut hyvät hampparit, sillä nyt tammikuussa tilanne oli tämän näköinen:

Osataan sitä Lontoossakin jonottaa. Punatakkinen äijä on portsari.

Helsingissä Burger Kingissä jonottamiselle olen naureskellut, mutta Five Guys saattaa jopa olla sen arvoinen. Käykää ja maistakaa!


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @muorra.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

28 kommenttia postaukseen “Parhaat pikaruokahampparit: Five Guys”

 1. Portsari :D?!

  Syön nykyään hamppareita melkoisen harvoin. En sano, että varsinaisesti petyn niihin, mutta esimerkiksi mausteita saisi käyttää useammassa paikassa enemmänkin. Joskus ajattelin, että Burger King on ykkönen, mutta pari viime kertaa ovat osoittaneet, ettei se nyt niin erikoinen olekaan :)

  1. Juujuu portsari, päästi ihmisiä pari kerrallaan sisälle jonottamaan. Ja jono kiersi korttelin ympäri…

   Moni mun kaveri hehkuttaa BK:n hamppareita, mutta musta ne on liian kuivia. En muista milloin olisin viimeksi syönyt niitä.

 2. Mmm… kunnon hampparit… Sydneyssä on aika kova skaba siitä, mikä on paras. Asiakas voittaa kun raflat pistävät parastaan :)

  1. Se on hyvä! Jenkkipikaruokaketjujen kanssa tuntuu, että vallitsevana kilpailuvalttina ei ole laatu vaan hinta… :/

 3. Kyllä. Kylläkyllä kyllä. Mihinkään muuhun hampurilaiseen en tunne himoa, vaikka saatan niitä syödä, mutta Five Guys – vesi on jo kielellä. (Samoin niiden cajun-ranskalaiset on niitä harvoja roskaruokia jotka todella himottaa.) Mehukkaan (tuoreen!) jauhelihapihvin lisäksi hampparissa ratkaisevaa on uskoakseni paistettu sipuli ja sienet. Jos muistan ulkoa, ehdottaisin vaihtamaan ”kaikista mausteista” ketsupin BBQ-kastikkeeseen. Mies valkkaa aina A1-kastikkeen ketsupin sijaan.

  Kun Euroopan ensimmäinen Five Guys avattiin, kuulin täällä radiosta juttua kuinka monet olivat pettyneitä. Ilmeisesti eurooppalainen jauheliha ei vetänyt vertoja, ja mitä lie muuta. Jono väittää toista!

  1. Sienet ja paistettu sipuli, taisit tosiaan summata aika hyvin noi hampparin valtit! Minäkin valitsin A1-kastikkeen ketsupin sijaan, mutta pitää seuraavalla kerralla kokeilla BBQ-kastiketta.

   Eurooppalainen jauheliha on varmaan terveellisempää niin maistui huonommalta, tai jotain? ;) Makuhan noissa Five Guysin hamppareissa on erinomainen, mutta ei se silti mitään terveysruokaa ole…

   1. Juuri niin, vähärasvaisempaa ja -hormonisempaa lihaa. ;) Onneksi ei ole ihan lähellä Five Guys, on se aikamoinen pommi, vaikka ”little” (ts. silti ravitsemussuosituksiin nähden kaikin puolin liian ison) -burgerin yleensä otan.

 4. Mä olen käynyt Burger Kingissä kolme kertaa elämässäni, neljättä tuskin tulee. Eikä ainakaan Helsingissä. Mäkkärissä oon käynyt viimeeksi viidennellä luokalla, enkä aio mennä sinne tulevaisuudessakaan.

  Mutta tätä voisin kokeilla!

  1. Ihailtavaa suoraselkäisyyttä sulla pikaruokamätön välttelemisen kanssa. :) Mä lipsun Mäkkäriin heikolla hetkellä jos olen yksin liikenteessä…

 5. Five Guys on kyllä ihan paras! Kokeilin sitä ensimmäisen (ja toistaiseksi) ainoan kerran Montrealissa ja se oli menoa! Ihan parhaita hamppareita! Joka kerta Lontoossa ollessani yritän käydä siellä mutta jonot on vaan ja pysyy….

  1. Jonoista voisi päätellä, että konsepti toimii Euroopassakin, joten toivotaan, että laajentavat!

 6. Johan tirahti vesi kielelle! Tämä täytyy pistää korvan taakse ja katsoa josko seuraavalla Lontoon reissulla olisi mahdollisuus käydä maistamassa. Jos jono antaa myöten!

  Heh, tulipas vähän deeku olo kun itse oon melkeimpä vakkarivierailija mäkkärissä :,D syytän siitä ystävieni kanssa kehittelemää teoriaa, jossa mäkkipullaan varmasti lisätään pieni määrä kokaiinia ihmisten koukuttamiseksi :p

  1. Eikös sieltä nurkilta käsin Yhdysvallat olisi lähempänä? Ei tarvitsisi jonottaa! ;)

   Tuo kokaiiniteoria on musta ihan varteenotettava. Mulla tosin rasvan ja hiilarin yhdistelmä on jo itsessään aika koukuttava. Kadehdin ihmisiä, joilla tekee mieli salaattia…

 7. Kuulostaa superhyvältä! Vähän subwayn tyylinen idea jos ite saa päättää mitä tulee sisälle? Eri sfääreissä ku Mäkkärit ja BK:t!

  1. Joo vähän sen tyylinen. Pitkä lista on kaikkia lisukkeita, ja osa niistä on tosi hyviä!

 8. Hah, en ole koskaan jonottanut hampparia, mutta hyvän kasvishampurilaisen puolesta voisinkin sen tehdä. Mäkkärit ja Burger kingit kierrän kaukaa, ellen ole aivan täydellisen epätoivoinen netin suhteen reissussa ja mäkkäreissä tunnetusti netit pelaa ;)

 9. Mun pikaruokahampparit voi varmaan laskea sormin, mutta esim. Briteissä pubissa maistuu kyllä vegeburgeri silloin tällöin, nam! :)

  1. Mä olen suhtautunut epäluuloisesti pubivegeburgereihin, kun en luota siihen, että ne osataan tehdä hyvin. Olen ehkä liian epäluuloinen.

   1. Yllättäen ne on usein loistavia! :) Tai sitten olen sattunut hyviin paikkoihin, hehe :D

 10. Mina olen kerran kaynyt. Jotenkin se hampurilainen jonka valitsin ei ollut mitenkaan ihmeellinen mutta parempi kuin makkarin. Ehdottomasti. Toinen paikka josta tykkaan kovasti on b’good. Kannattaa kokeilla jos on mahdollisuus.

  1. Enpä ole koskaan kuullut tuollaisesta kuin b’good, mutta näköjään noilla ei olekaan ravintoloita New Englandin ulkopuolella. Pitää siis pitää mielessä jos siellä päin sattuu liikkumaan!

 11. Mä en myöskään ole koskaan kuullut tuosta, täytyy kokeilla jos joskus osuu kohdalle. Mä tykkään hamppareita, mutta harvemmin niitä tulee pikaruokapaikoissa syötyä, mielummin ravintoloissa. Ja täällä vielä harvemmin, kun olen totaalisen ihastunut shawarmaan (ja ehdottomasti saudi-versio!), joten kun täällä tulee pikaruokaa mieli, ostan kaksi kana-shawarmaa.

  Yksi parhaimmista hampurilaisesta jonka olen koskaan syönyt (tai no, tulihan niitä muutama), oli Bermudan sairaalan vapaaehtoisten (Candy-stripers) pyörittämässä kanttiinissa!

  1. Musta pikaruoassa kannattaa aina mennä paikalliseen tyyliin, koska sitä osataan valmistaa parhaiten joten se todennäköisesti maistuu parhaimmalta. Jenkeissä siis hampurilaisia, muualla jotain muuta. :) En tosin tiedä mitä se Suomessa sitten tarkottaisi… huoltoasemien karjalanpiirakoita?

   1. Suomessa se varmaan olisi snägärin makkaraperunat, jollain jännällä lisukkeella (ananas?)! Tai lihis.

    1. Hei totta! Nyt tulikin yllättäen himo Otaniemen snägärin makkaraperunoihin… Siinä on kyllä jotain tosi suomalaista, mitä ei oikein muualla näy.

  1. Kannattaa! Ja toivottavasti löydät jonkun sellaisen pisteen, jossa ei tarvitse jonottaa maailman tappiin saakka. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge