Tiedät olevasi luxemburgilainen kun… (3/3)

Kirjoitussarjasta myös ensimmäinen ja toinen osa. Lista kopioitu netistä, kommentit omiani.

You know the police officer who arrests you and the judge who judges you.
You always meet somebody you know when you go out.

Luxemburgissa asuu 300 000 maan kansalaista. Eivätkös kaikki turkulaisetkin tunne toisensa?

More than 70% of your friends study economics or law.

Maan suurimmat yksityiset sektorit ovat pankki- ja finanssiala, joten kauppatieteet ja laki ovat luonnollisia opiskelusuuntia.

You think it is normal that 50% of the cars on the streets have foreign country code plates.

Päivittäin maan rajojen ulkopuolelta saapuu toista sataatuhatta työntekijää maahan, ja suurin osa autoilla. Liikenneruuhkat ovat sen mukaisia.

You think Bin Laden is a schoolboy as opposed to the Bommeleeër.

Luxemburgia järkytti 1980-luvulla pommi-iskujen sarja, jonka tekijä tai tekijät jäivät hämärän peittoon isosta poliisitutkimuksesta huolimatta. Helmikuussa 2013 asia kaivettiin uudestaan naftaliinista ja yritettiin vetää jonkinlaista yhteyttä korkean tason poliitikkojen ja pommi-iskujen välille. Tämän koko sotkun ymmärtääkseen pitäisi varmaan olla asunut täällä vähän kauemmin…

#bommeleeër

You say “I’m going to the city” and everyone knows exactly which city you’re talking about.

Niin, Luxemburgin pääkaupunki Luxemburgiahan sillä tarkoitetaan.

You know that the Luxembourgish flag is soooo different from the Dutch.

Tosiaan, eikö ero teidänkin mielestänne ole huomattava?

Luxembourg / Luxemburg / Lëtzebuerg / Lëtzebuerg / Luxemburgo The Netherlands / Nederland / Holanda

Vasemmalla Luxemburgin lippu, oikealla Hollannin

Koska yhdennäköisyys on häiritsevän suuri, luxemburgilaiset käyttävät rinnakkain myös valtionlippuna toimivaa leijonalippua. Jossain vaiheessa käytiin keskustelua siitä, pitäisikö leijonalipusta tehdä virallinen kansallinen lippu, mutta tuo Hollannin lipun kopio jäi voimaan.

Luxembourg State Flag

You don’t drink tea – after all, you’re not ill, are you? So there you go. Coffee, please.

Itseäni tämä teenjuojana häiritsee, sillä teetietämys ravintoloissa on todella surullisella tasolla. Kun pyytää mustaa teetä, saa yleensä aina lopputulemana Liptonin perusmustaa kuraa. Kerran tarjoilija sanoi, että valitettavasti musta tee on loppu, on vain darjeelingia… mikä siis on vähän parempaa mustaa teetä. Siitä lähtien olen yrittänyt kysyä vaihtoehtoja pelkän mustan tilaamisen sijaan.

You can ride all the buses and trains in your country for 50€ a year.

Kertalippu on 2 euroa, päivälippu 4 euroa, ja nämä kattavat koko valtion, jonka päästä päähän junalla kestää kuitenkin toista tuntia. Julkisilla liikkuminen on täällä poskettoman halpaa.

19990919 15b Luxembourg

Junalla päärautatieasemalta pohjoiseen lähtiessä kannattaa pitää silmät auki

You’re in favour of monopolies: one company selling electricity, one selling gas, one selling telecommunications, one post office. You don’t get this whole “shopping for utilities” thing.

Täällä ei tosiaan ole paljon vaihtoehtoja: sähköyhtiöitä vain yksi, puhelinyhtiöitä sentään jopa kolme. Sähköyhtiön toiminta on ollut tähän mennessä vähän epäilyttävää, sillä he muistivat lähettää ensimmäisen sähkölaskun minulle vasta vuosi sen jälkeen, kun tein sopimuksen. Laskutusväli on kuitenkin kolme kuukautta.

You get offended when North-Americans don’t know where/what Luxembourg is, yet at the same time, you wouldn’t know where Virginia or Manitoba is.

Sama pätenee moniin suomalaisiin.

There’s only one phone book for the whole country.

Pärjäähän se Turkukin yhdellä puhelinluettelolla.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Tiedät olevasi luxemburgilainen kun… (3/3)”

 1. Kysyn googlelta, jos haluan jotakin tietää. Google (maps) löysi yhden Luxemburgin Euroopasta, kolme USA:sta (Wisconsin, Iowa, Minnesota), mutta kuulemma Kirgistanissa ja Georgiassa on myös Luxemburgit, tosin Googleltakin.

  1. Minnesota on näköjään kunnostautunut tuossa, kun sieltä löytyy myös Finland.

 2. En tieda tulenko ikina kaymaan Luxemburgissa, mutta naita on tosi kiva lukea – ja jos joskus siella matkustaisin, katselisin ehdottomasti vinkkeja taalta !

  1. Jos lähiseudulle sattuu, niin täällä kyllä kannattaa piipahtaa. :)

 3. Kiva juttu ja nääkökulma Luxemburgiin. Siinä on tosiaan maa, jonka sentään tiedän missä se sijaitsee mutta mitä ei tule ajatelleeksi esim. matkakohteena. Se vaan on. Exists.

  Täytyypä kurkkia sun muitakin juttuja, tosi kivan tuntuinen blogi!

  1. Luulen, että samanlainen mielikuva on aika monella ihmisellä, mutta ei hätää, minä olen täällä korjaamassa mielikuvaa! ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge