Alastomuus ja kuinka siihen suhtaudutaan

Käyn uimassa kerran tai kaksi viikossa läheisessä uimahallissa. Uima-allas on 50 metriä pitkä, täällä poikkeuksellisesti sinne on vedetty rataviivoja tavoitteellisempia uimareita varten, ja pukutilat ovat uudet ja siistit. Yksi asia kuitenkin, ei voi sanoa että häiritsee, mutta ihmetyttää.

Ainakin naisten puolella hyvin harva peseytyy kunnolla ennen uima-altaaseen pulahtamista. Uimapuvut pidetään melkein poikkeuksetta päällä. Noin puolet ei käy suihkussa edes uimapuku päällä.

Suomalaisten uimahallien kasvattina minusta tämä tuntuu epähygieeniselta. Painaessani kasvot veteen uidessani voin vain toivoa, että vesi on kunnolla kloorattu.

d'Coque
Kuvan d’Coque on lemppariuimahallini täällä. Muissa lähiseudun uimahalleissa on lyhyempi allas ja rataviivoja ei ole vedetty, mikä hankaloittaa, jos haluaa uida esimerkiksi selkää. [kuva: Bertrand Lorentz]

Yksi selittävä tekijä tälle varmasti on uimahallin suunnittelussa. Pukukopit ovat kaikille yhteiset ja toimivat niin, että koppiin mennään vaihtamaan uikkarit päälle, jonka jälkeen tavarat lukitaan kaappiin. Tämän jälkeen luikitaan eri sukupuolille erotettuihin suihkutiloihin, missä vaiheessa varmaan harva enää jaksaa uudestaan riisua uimapukua. Pelkkä pyyhe päälläkin voisi tietenkin liikkua, mutta kaikilla ei ole tarpeeksi isoa pyyhettä mukana, että se peittäisi strategisia paikkoja.

Selvästi tämä kuitenkin liittyy myös siihen, miten alastomuus täällä mielletään, sillä tuntuu, että vain noin kolmasosa naisista riisuutuu edes uinnin jälkeen peseytyessään. Minä kuulun riisuvaan porukkaan, sillä haluan todellakin kloorin hajun kunnolla pois itsestäni ennen töihin menoa, mutta tänäänkin suihkutiloissa taisi olla lisäkseni kymmenen naista, joista tällä kertaa yksikään ei riisunut uimapukua vaahdottaessaan sampoota päässään. Yksi oli vetänyt olkaimet sivuun ja sen jälkeen riisunut uimapuvun niin alas kuin vain voi paljastamatta rintojaan. Olihan siinä vähän omituinen olo yksin alastomana keikistellessä.

Suihkutiloissa on häveliäämmille ihmisille kaksi koppia, joissa on kolme seinää mutta ei ovea tai verhoa. Yksi uikkarit päällä peseytyvä huomasi jossain vaiheessa toisen näistä kopeista vapautuvan ja luikki sinne kiireen mittaa. Siellä kopin varjossa hän sitten otti uikkarin pois päältä. Joka ikinen suihkutiloista sisään tai ulos kulkeva näkee suoraan koppeihin, joten mitään todellista yksityisyyttä nämä kopit eivät tarjoa, mutta näköjään jonkun henkisen suojan kumminkin.

Ja tämä kaikki samassa maassa, jossa julkiset saunat uimahallien ja kylpylöiden yhteydessä ovat unisex. Saunoissa en ole nähnyt kenenkään punastelevan, enkä ole havainnut kuin häviävän vähän tuijotteluakaan. Siellä tasaisesti miehiin ja naisiin jakautuva saunakansa suhtautuu alastomuuteen pääsääntöisesti luonnollisesti, ja kaikki kökkivät samoissa pinacoladan hajuisissa löylyissä särpien kylmää vihreää teetä ja seuraten tiimalasista ajan kulkua, jotta saunassa varmasti tulee oltua se terveyden kannalta optimaalinen 12 minuuttia kerrallaan.

Thermapolis - Amnéville-les-Thermes (20)
Täällä saunoessa olen oppinut myös, että välillä jalat kuuluu jäädyttää kylmässä vedessä. En ole varma miksi, mutta varmaan koska terveysvaikutukset! [kuva: Moselle Tourisme]

Selittyykö uimahallien käytös sillä, että todennäköisesti yli puolet uimahallin kävijöistä on jonkin sortin maahanmuuttajia, pääsääntöisesti eurooppalaisia mutta silti monesta eri kulttuurista? Ehkä. En tiedä.

Yhdysvalloissa sentään suhtautuminen alastomuuteen on selkeää: se tuntuu olevan käytännössä aina hävettävää ja kamalaa. Ollessamme taannoin laskemassa koskea oppaamme kertoi juttua miehestä, joka oli kesäkuumalla pudonnut veneestä ja siinä rytäkässä menettänyt uimahousunsa. Kamalinta tarinassa oli, että samassa veneessä oli mukana alaikäisiä lapsia, jotka tämän jälkeen näkivät miesraukan alastomana. Kuulema vanhemmat olivat käskeneet lapsiaan olemaan katsomatta. Minä olisin käskenyt kaikkia kynnellekykeneviä auttamaan miehen takaisin veneeseen, ettei hänelle kävisi pahemmin.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

17 kommenttia postaukseen “Alastomuus ja kuinka siihen suhtaudutaan”

 1. Samaa olen minäkin ihmetellyt Ranskassa ja Sveitsissä uimahalleissa käydessäni. Naisten puolella suihkussa uikkaritta olivat minun lisäkseni korkeintaan mummot ja pikkutytöt. Miesten puolella kuulema peseydyttiin ihan kunnolla.
  Pukuhuonejärjestelyjä oli sekä tuollaisia kuvailemiasi että sellaisia, joissa naisille ja miehille (Zürichin kotihallissamme myös tytöille ja pojille) oli omat pukutilat, joista kuljettiin yhteisen tilan läpi eri sukupuolten suihkuihin. Suihkussa oli sekä aivoin suihkuseinä että muutama verhollinen koppi. Kopit näyttivät olevan aika ahkerassa käytössä mutta luullakseni niissäkin ”peseydyttiin” uikkarit päällä.

  1. Ilmeisesti täällä ei ole ollut samanlaista tapakasvatusta teineille kuin mitä Suomessa olen useasti päässyt uimahallissa todistamaan: vanhempi nainen räksyttää teinitytö(i)lle, että uimapuvut on pakko riisua ja suihkussa peseydyttävä ennen uima-altaaseen menoa, tai muuten hän menee valittamaan opettajalle/uimavalvojalle. Mainittakoon, että olen ollut näissä tilanteissa niiden vanhempien naisten puolella, vaikka vartalostaan epävarmat teinitytöt välillä säälittävätkin.

   Siis on neljä eri pukuhuonetta, miehet, naiset, tytöt ja pojat? Osaatko kertoa, mistä ihmeestä tällainen jako johtuu? Joku pedofiiliskandaali, vai eivätkö aikuset jaksa lapsia samoissa tiloissa kanssaan?

   1. En tiedä, mistä tuo neljän pukuhuoneen systeemi johtuu, pitäisi ehkä vähän kaivella. Yläikäraja tyttöjen ja poikien koppeihin oli muistaakseni noin 15. Sveitsiläisillä on kaikkia omia juttujaan…

 2. Mä oon ruvennut nyt jälkeenpäin miettimään että olinkohan ainut, joka Varsovalaisella salilla riisuutui alasti jumpan jälkeen ja meni suihkuun. Suihkut ainakin oli erillisiä koppeja. En muista enkä asiaan tuolloin ekaa kertaa ulkomailla asuessani kiinnittänyt huomiota, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna voi olla että oon saanut kummallisia katseita. Ruotsissa vaihtariporukalla saunoessa vasta nimittäin ekaa kertaa tajusin että kaikki ei suhtaudu alastomuuteen kuten me suomalaiset. Täällä Amerikassa ei kyllä tulisi mieleenkään koikkelehtia alasti ympäri pukkaria. Monethan menee ainakin meidän salilla suihkukoppiin vaatteet päällä, jossa vasta riisuutuvat ja ripustavat vaatteensa oveen…

  1. Keskustelin kerran tästä pukuhuonekäyttäytymisestä erään serbialaisen kanssa, ja hän oli siinä käsityksessä, että kaikki slaavit suhtautuisivat alastomuuteen yhtä mutkattomasti kuin suomalaisetkin. Toisaalta hän oli mies, ja tässä saattaa olla luimupupun tuolla ylempänä huomaama näkökulmaharha.

   Telttailualueiden suihkuissa näkyy sitä, että joka suihkukopin edessä on oma pieni pukukoppinsa. Olen nähnyt tällaista samaa välillä Euroopassakin – helpompi vahtia omia kamoja, jos ne on ihan vieressä, ja parhaimmassa tapauksessa oven saa lukittua – mutta veikkaan, että tässä myös alastomuuteen suhtautumisella on tekijänsä. Samassa tilanteessa muuten kuulin, kun äiti varmisteli arviolta 10-vuotiaalta tyttäreltään, oliko hän jo pukeutunut eli voiko tulla sisään koppiin. Tämä alastomuuden pelko mun käsitykseni mukaan ulottuu myös oman perheen sisälle.

 3. Ma muistan kuinka kerran karibian risteilylla kavin niiden ”saunassa”, tosin tuntien jenkkien kammon alastomuutta kohtaan pidin sentaan pyyhkeen paalla. Kohta sinne saunaan astelikin kaksi mimmia urheiluvaatteet paalla (lenkkarit luonnollisesti jalassa). He olivat kuulemma juuri tulleet treenaamasta ja nyt tulivat saunaan hikoilemaan kuona-aineet pois. Meinasin sanoa etta se auttais jos ottaisitte nuo vaatteet pois mutta en sitten viitsinyt. Mutta joo mielenkiintoista pohdintaa kylla!

  1. Yök, eikö tuollainen haise ihan kamalalle? Kuona-aineet tai ei, minua ei ainakaan tippaakaan kiinnostaisi saunoa vaatteet päällä.

   Viimeksi kun kävimme Iiron kanssa hieronnassa Jenkeissä, hierontapaikassa oli sauna, jossa oli tarkoitus rentouttaa lihakset ennen hierontaa. Saunoja oli vain yksi, siinä oli lasiovi, ja lasiovesta näkyi käytävälle, jossa käveli ties ketä manikyyri- ja hiustenlaittoasiakkaita. Ei me siinä tilanteessa oikein muuta keksitty kuin mennä saunaan kylpytakit päällä, mikä ilmeisesti oli tarkoitus. Ne kuvat ihmisistä pyyhkeet ja kylpytakit päällä saunomassa eivät siis ole lavastuskuvia vaan totisinta totta, mutta tuollaista treenikamoissa saunomista en ole (onneksi!) vielä päässyt todistamaan.

 4. Mun salilla täällä San Josessa on saunan (tai siis ”saunan”) ovessa kyltti, jossa lukee, että saunaan saa mennä ainoastaan urheiluvaatteet ja uikkarit päällä. Ja aika moni siellä käykin jumppakamoissa. :D

 5. Jotenki ei yllätä tuollainen. Itävallassa meininki oli melkein samanlaista ku Suomessa onneksi. Itsellä tuntuu tuo vartalon piilottelu pikemminkin nolommalta kuin se että vetäisis suoraan vaatteet pois ja painuis sinne suihkuun. Amerikkalainen vaatteet päällä tapa juurikin lähinnä ällöttää. Siskoni meni viikonloppuna naimisiin niinkuin varmaan instasta huomasit ja britti-aviomiehen sukulaiset saunotettiin. Ensin oli arkailua pyyhkeet päällä mutta kun me oltiin niin normaalisti alasti niin kyllä lopulta uskalsivat itsekin :)

  1. Ehkä se nolouden tunne tulee siitä, että ne ihmiset, jotka piilottelevat vartaloaan, tuntuvat myös jollain tasolla häpeävän sitä. Jos taas käy suihkussa itsevarmasti ilman mitään ongelmaa, ei se vaikuta yhtään niin nololta. Jotenkin hassusti niillä vartalon piilottelijoilla yleensä on naistenlehtimittarilla arvioituna täydellisempi vartalo kuin niillä, jotka näyttävät olevan tässä suhteessa sinut vartalonsa kanssa.

   Opiskeluaikoina tuli saunottua vaihtareiden kanssa, ja aika harva niistä uskalsi tulla ilman uimapukua saunaan. Me yritettiin sanoa, että hei teidän uimapuvut menee piloille saunassa, eikä se muutenkaan ole suositeltua höyrystyttää klooria, mutta tyydyttiin sitten syöttämään niille salmiakkia ja kehumaan siitä, että ylipäätään tulivat saunaan.

 6. Ihana ja raikas uusi ulkoasu blogilla! :) Olen ollut vähän blogipimennossa niin mennyt ihan ohi tämä muutos. Niin ja täällä Portugalissa alastomuuteen suhtaudutaan mun mielestä aika mutkattomasti, mutta riippuu tietysti paikastakin. Kuntosalilla suihkussa käydään (oman kokemuksen perusteella) ihan alasti ja luulen että rantakulttuuri täällä auttaa tässä alastomuusasiassa. Ja tännehän on rantautunut aika vahvasti brasilialaisia vaikutteita bikinimuodista ;) joten aika paljon näkee paljasta ihoa rannalla ja sen lisäksi nudistirannat ovat suhteellisen yleisiä. Välillä pistää hymyilyttämään, kun kuulee turistien voivottelua siitä, että pitääkö nyt ihan kaikki näyttää rannalla ollessaankin, itse kun alan olla pikkuruisiin bikineihin jo niin tottunut. Paikallisista uimahalleista minulla ei tosin ole mitään kokemuksia.

  1. Täytyy sanoa että aika yllättävää, koska olen ollut huomaavinani muuten tuolla uimahallissa, että eteläeurooppalaiset eivät hevin näytä ns. strategisia paikkoja suihkutiloissa. Mutta ehkäpä tässä on selvä ero portugalilaisten ja espanjalaisten välillä – tai sitten ne portugalilaiset, jotka tänne ovat eksyneet, ovat oppineet ranskalaisille tavoille. Täältähän rantakulttuuri puuttuu ymmärrettävistä syistä täysin. :)

   Kiitti kehuista!

 7. Heh, täällä just pohdin että viittisköhän sitä viedä elokuussa espanjalaisen vieraan johonkin Helsingin yleisistä saunoista… Vai jäisköhän vikaks vierailuks. :D

  1. Näiden kommenttien perusteella vaikea sanoa. Ei oikein tunnu, että tässä on mitään selvää punaista lankaa… Mutta itse veikkaisin, että ulkomailla sitä on vapautuneempi ja valmiimpi kokeilemaan kaikkea omituista. Kuten esimerkiksi noita postauksessa mainittuja pinacoladahajustettuja löylyjä. ;)

 8. Täällä Koreassa on meininkin sekä että… Telkkarissa tytöt hinkuttaa pikkuhoususillaan musiikkivideoissa minkä ehtii, mutta _yhtään_ kaula-aukkoa ei saa paljastaa, mielellään ei olkapäitäkään. Kun ollaan miesten kanssa samassa tilassa, ollaan aina häveliäitä eikä todellaakaan esitellä mitään (paitsi sääriä sitten sitäkin enemmän), mutta pukuhuonekäyttäytyminen naisten kesken (ja miehillä miesten kesken) on hyvin avointa. Jopa liian avointa minulle, häveliäälle suomalaiselle! Naisten puolella tehdään aivan kaikki toimet hiusten kuivaamisesta meikkaamiseen ja tukan laittoon alasti, siis täysin alasti, ei edes pikkuhousuja jalassa. Ja miesten puolella meno on kuulemma vieläkin avoimempaa… Näin meillä. :D

  1. Miten voi olla enää tuon avoimempaa? :D Ehkä en halua tietää…

   Tuo on musta hassua, miten tiettyjen ruumiinosien paljastelu on sallitumpaa kuin toisten. Ihan vastakkainen esimerkkihän on joku Eurooppa 1800-luvulla, missä dekoltee sai kyllä näkyä mielin määrin, mutta nilkat eivät. Onneksi nykyään länsimaisessa muodissa ei tarvitse näistä välittää, koska riippumatta siitä, kuinka paljon minä vilauttelen säärtä tai kaula-aukkoa, kuitenkin teinit ovat ehtineet paljastella enemmän eikä sitä enää paljasteluna pidetäkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge