674 vuotta markkinahumua

Jos pitäisi valita yksi luxemburgilainen tapahtuma, jota suosittelisin kaikille, niin se olisi ylihuomenna alkava Schueberfouer.

Vuosi sitten tähän aikaan kaupungissa pidempään asuneet kaverit hihkuivat jo innosta. Mikäköhän laite tulisi takaisin tänä vuonna, mitä uskaltaisi kokeilla. Kuinka monta gromperekichelcheriä eli perunalättyä sitä söisi, omenahillolla vai ilman, ja pitäisikö käydä lounastauolla syömässä flammeküechenia eli hapankerma”pizzaa”. Suklaamansikoita ja crémant-kuohuviiniteltta, bratwurst-hodareita patonkikuoressa ja Bofferdingin kaljateltta, ja ne kaikki kojut, joissa yritettäisiin tarkkuusammuntaa, ongintaa ja ties mitä ja voitettaisiin jotain höhlää.

En nähnyt koskaan muulloin niin paljon ihmisiä Luxemburgissa kuin mitä Schueberfouerin aikaan. Markkinat, tivoli tai miksi sitä nyt kutsuisikaan, fouer, kerää vuosittain 2 miljoonaa kävijää, mikä on noin kuusinkertaisesti maan asukasluvun verran, joten selvää on, että moni lähtee reissuun kauempaakin. Vajaan kolmen viikon ajaksi kaupungin laitamille pystytetään väliaikaisia liityntäparkkeja ja bussit, jotka kulkevat liityntäparkkien ja tapahtumapaikan, Glaciksen aukion välillä, ovat ilmaisia. Tämä tarkoitti, että usein en mahtunut töistä kotiin tullessa bussiin, koska työmatkani kulki Glaciksen ohitse, mutta onneksi pyörällä pääsee.

Töistä lounastauolla Schueberfouerissa syömässä

Luxemburgissa Schueberfoueria mainostettiin jopa maailman vanhimmiksi markkinoiksi. Näissä superlatiivipohjaisissa mainoslauseissa on yleensä ilmaa, sillä esimerkiksi Bremenin markkinat ovat vanhemmat, mutta on Schueberfoueriakin pyöritetty jo vuodesta 1340. Tivolimeininki on uudempaa perua 1700-luvulta, ja maailmanpyörää ja vuoristorataa on roudattu paikalle noin vuosisadan verran. Kun lähdin Luxemburgista viime perjantaina, Schueberfouerin pystytys oli jo aloitettu. Tässä vähän videota elokuun alkupuolelta kokoamisurakasta:

Schueberfouer pyörii 10.9. asti ja on avoinna joka päivä klo 12-01, viikonloppuisin kahteen. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka ovat missään Luxemburgin lähimaillakaan seuraavan kolmen viikon aikana.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

14 kommenttia postaukseen “674 vuotta markkinahumua”

 1. Tämä hapankerma pitsa oli kyllä melkoinen kokemus kun ensimmäistä ( ja viimeistä) kertaa maistoin :)

  Itse olen aika huono käymään missään laitteissa, mutta markkinat sinällän on kyllä mukavia.

  1. Flammeküechenista tuli ihan mun herkkua Luxemburgissa asumisen aikana, mutta tiesin kyllä ihmisiä, jotka eivät perustaneet siitä ollenkaan. Ihme!

   En minäkään ollut kovinkaan hyvä käymään laitteissa. Taisin käydä yhteensä kolmessa: vuoristoradassa, peilitalossa ja maailmanpyörässä. Useamman kerran menin tuonne vain nauttimaan tunnelmasta ja viettämään iltaa kavereiden kanssa, ja siihen se sopi oikein hyvin!

  1. Omenahillan sijaan toinen vaihtoehto oli pelkkä suola, ja niinkin ne olivat mielestäni todella hyviä. Kätevä ruoka: sopii sekä pääruoaksi että jälkkäriksi!

  1. Haha joo, letzeburgiksi sanat onnistuvat olemaan jotenkin vielä omituisemman näköisiä kuin saksaksi. Ei varsinaisesti houkutellut oppimaan kieltä…

 2. Vaikuttaa tosi kivoilta markkinoilta! Mua vahan harmittaa etten ehtinyt ikina Luxissa kaymaan kun asuin Brysselissa viime kesana, se olis ollut paljon katevaa vierailla siella Brysselista kasin kun nyt taalta Englannista :)

  1. No hei enpä sanoisi! Brysselistä on kuitenkin se kolmen tunnin hermojaraastava junayhteys, kun taas Lontoosta Luxemburgiin lentävät suoraan sekä EasyJet, Luxair, Air France että British Airways, ja lennon pituus on vain tunti. Luxair ja Air France lentävät London Cityn lentokentältä, ja Luxemburgin kenttä taas on lyhyen bussimatkan päässä keskustasta, eikä edestakaiset liput ole kuin satasen luokkaa. Kannattaa siis ehdottomasti harkita viikonloppureissuksi. ;)

 3. No nyt kuulostaa vähän Villacher Kirchtagilta minkä aikaan osuin kerran Itävaltaan! Voi hitsi kun meillä ei Suomessa ole näin hienoja kaupunkifestivaaleja.

  1. Luulen, että osasyy siihen on, että nuo samat vuoristoradat ja maailmanpyörät kiertävät Keski-Euroopan festivaaleja ympäriinsä, mutta Suomeen niitä olisi vähän kalliimpi ja hankalampi roudata. Harmi kyllä, tuo oli nimittäin todella hauska tapahtuma, ja kaupunki oikein heräsi eloon kolmeksi viikoksi.

 4. Noissa karnevaaleissa on ihan oma tunnelmansa. Olis kiva mennä tuollaselle iltasella hyvässä seurassa iltojen jo pimettyä… :) täytyy vaan odottaa Lintsin valokarnevaaleja jotta täällä pääsisi vastaavaan tunnelmaan!

  1. Lintsin valokarnevaalit ovat jotain, minkä olen onnistuneesti osannut välttää koko Helsingissä asumisen ajan. Pitäisi varmaan korjata tämäkin tilanne, sillä tuolla oli todellakin paras tunnelma auringon jo laskettua. :)

  1. Luxemburgissa ylipäätään kannattaa käydä pidemmällä pyrähdyksellä. Kaupungin keskusta on toki nopeasti nähty, mutta pääkaupungin ulkopuolelta löytyy paljon nähtävää. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge