Kun lentokenttäbussi on tunnin myöhässä…

Eilen pakkailin vielä laukkuja Coloradossa, kun huomasin ensimmäisten lumihiutaleiden leijailevan parvekkeella. Lunta! Ensilumi oli tietenkin tullut jo syyskuussa, mutta Coloradon tyyliin sää oli sen jälkeen vaihdellut ihan miten sattuu, ja vielä pari päivää sitten olin käynyt ottamassa aurinkoa uima-altaalla. Nyt lämpötila oli reilussa tunnissa laskenut kymmenisen astetta ja pian ulkona pyrytti jo ihan kunnolla.

Tässä kohtaa minä tarkistin Las Vegasin sääennusteen ja totesin että jep, aurinkoista ja +23 koko viikon! Samalla päätin lähteä kohti paikallista bussiasemaa yhtä vuoroa aiemmalla paikallisbussilla. Paikallisbusseja kulki kymmenen minuutin välein, mutta lentokenttäbusseja menisi vain kerran tunnissa, joten siitä ei parennut myöhästyä, ja arvelin, että äkillinen lumimyräkkä saattaisi sotkea paikallisliikennettä.

JUMP bus in Boulder

Paikallisbussissa. Boulderissa on amerikkalaiseksi keskisuureksi kaupungiksi erinomainen julkinen liikenne, mutta silti sitä ei tunnu käyttävän oikein kukaan, ja sain tänäänkin kulkea bussilla omassa pyhässä yksinäisyydessäni.

Meiltä kentälle on 70 kilometriä, missä menee autolla noin kolmisen varttia, jos ei ole ruuhkaa. Lentokenttäbussilla kestää yleensä puolitoista tuntia, koska bussi pysähtelee kummassakin päässä ties kuinka monen Park & Ride -autotalokompleksin tai parkkikentän laidalle, mutta tälle vuorolle oli varattu kaksi tuntia oletettavasti ruuhkan takia. Lentokenttäbussi starttasi ajallaan bussiasemalta klo 15.15, ja aikataulun mukaan kentällä oltaisiin 17.15, kun pahimmat ruuhkat iskevät päälle yleensä vasta viiden jälkeen ihmisten lähtiessä töistä. Kaksi tuntia bussissa istumista siis tiedossa, joten napit korviin, musaa päälle, ja iPadiin HS Kirjastosta Syötäväksi kasvatetut.

IMG-20141110-WA0004

Tuoretta lunta ja autojono, joka oli menossa samaan suuntaan kuin mihin mekin olimme rampilta kääntymässä.

Klo 16.45 havahduin siihen, että matelimme kävelyvauhtia liikenneruuhkassa, olimme oikeastaan madelleet jo jonkin aikaa, ja kylteistä tajusin, ettemme olleet vielä ohittaneet edes Denveriä. Tästä pisteestä kentälle kestäisi vielä melkein puoli tuntia ilmankin liikennettä ja P&R-pysähdyksiä. Myöhässä siis oltiin, totesin, ja laitoin Las Vegasiin toista kautta lentävälle Iirolle tekstaria: Tääl on ihan järkky ruuhka. Tuskin tulee bussi ajoissa kentälle. Onneks ei oo kiire.

Niinpä. Kun kello tuli 17.15 ja olimme yhä jumissa jossain I-70:llä, toistakymmentä mailia kentältä, tarkistin Google Mapsista, mikä olisi arvioitu ajoaika tässä ruuhkassa. 49 minuuttia. Suunnilleen tässä kohtaa tajusin olevani kusessa. Lentoni boarding oli klo 18.00, ja lento lähtisi klo 18.45. Minulla ei ollut matkatavaroita tai edes isohkoa käsimatkatavaralaukkua – halpalentoyhtiö Spirit Airlines laskuttaa myös käsimatkatavaroista, joten olin laittanut kaikki matkatavarani Iiron mukaan – ja olin jo tsekannut sisään netissä ja printannut boardarin, mutta Denverin kenttä ei ole pieni ja nopea, ja kuka tietää, miten aikaisin halpalentoyhtiöt sulkevat portin.

Klo 17.20 rupesin selvittämään kännykällä, mitä liput maksaisivat Frontierin iltakoneeseen. Reilun satasen, ei mitään mahdotonta, mutta jos nyt kuitenkin yrittäisin ehtiä tähän koneeseen.

Klo 17.45 bussi kaarsi Stapletonin P&R:n pihalle. Yhä kymmenisen mailia kentälle, mutta liikenne oli hellittänyt, ja tästä ei autolla kestäisi kuin reilu vartti perille. Jos olisimme perillä tasalta, saattaisin turvatarkastusjonoista riippuen ehtiäkin.

Klo 17.50 liikenne jumittui taas. Bussikuski tunki vasemmalle kaistalle eikä päästänyt henkilöautoja etuilemaan, teki siis parhaansa, ja minä tässä vaiheessa totesin, ettei keskittyminen broilerintuotantoketjuun nyt ihan onnistu, ja laitoin iPadin laukkuun.

Klo 18.00 kaarto ulos motarilta. Häh? Ai niin, vielä yksi P&R-pysähdys! Sadattelin äijää, joka poistui bussista hitaasti ja haki laukkunsa ruumasta vielä hitaammin. Nyt liikettä!

Klo 18.05 bussin takaosassa yksi matkustaja huokaisee, että hänen lentonsa lopetti juuri boardauksen. Toinen matkustaja toteaa, että hänkin varmaan myöhästyy lennolta. Myötätuntoista hyminää. Minä ilmoitan, että minun kohdallani peli ei ole vielä pelattu, vaikka lentoni alkoikin jo boardaamaan.

Klo 18.12 lentokentän ”lumihuippuinen” katto näkyvissä!!

View of the Denver Airport from Avis Car Rental Red Carpet Area

Denverin lentokenttä näkyy preerian keskeltä kauas, ja sen katto matkii viereisiä Kalliovuoria. [kuva: Susan Smith]

Klo 18.14 poliisin vilkut pyörivät edessä. Joku on ajanut kolarin terminaaliin johtavalla tiellä, ja nyt tässä on sitten pieni paikallisruuhka, kun autot yrittävät pakkautua yhdelle kaistalle.

Klo 18.18 ruuhka ohitettu. Siirryn bussin etuosaan, valmiina spurttaamaan. Bussikuski ojentaa minulle Transfer-lipun, jolla pääsisin ilmaiseksi takaisin kotiin, jos en ehtisi lennolle, ja pahoittelee bussiyhtiön puolesta myöhästymistä.

Klo 18.20 viereeni bussin oven eteen siirtyy aasialainen nainen, joka kertoo olevansa matkalla Las Vegasiin. Käy ilmi, että olemme menossa samalle lennolle, ja hän toteaa: I follow you then!

Klo 18.22 bussin ovet aukeavat. Spurttaan ovista sisälle ja pingon matkalaukkuhihnojen ohitse. Turvatarkastusta kohti kaartaessani vilkaisen taakse, ja näen aasialaisen naisen hölkkäävän hitaasti kaukana perässä. Totean, ettei tässä kohtaa ole helkkari aikaa jäädä ketään odottelemaan.

Klo 18.23 ryntään turvatarkastukseen ja kerron, että lentoni lähtee 20 minuutin päästä, pääsisinkö jonon ohitse? Turvatarkastuksessa on muutenkin todella vähän ihmisiä näin myöhään, mutta turvatarkastaja ohjaa minut silti passintarkastusjonoon, jossa ei ole kuin yksi ihminen minua ennen, ja huikkaa: Don’t worry, you’ll make it! En ole täysin vakuuttunut.

Klo 18.24 itse turvatarkastuksessa on kaksi nuorta naista, joilta pyydän päästä ohitse. Of course, he toteavat, ja heitän laukkuni hihnalle, kaivan läppärin, iPadin ja nesteet laukusta, otan vyön, kengät ja takin pois ja harppaan kokovartaloläpivalaisulaitteeseen. Onneksi olen tehnyt tämän niin monta kertaa aiemminkin, että turvatarkastus menee kuin hujauksessa. Tämän takia suosin lentokentällä kenkiä, joissa ei ole kengännauhoja.

Klo 18.26 spurtti alas terminaalijunalle. Junan saapumisessa kestää ikuisuus (ehkä 45 sekuntia), ja juna kulkee mielestäni paljon hitaammin kuin normaalisti. Onneksi lähtöporttini on ensimmäisessä terminaalissa.

Klo 18.32 harpon kaksi porrasaskelmaa kerrallaan ylös terminaaliin, juoksen pitkin kävelyliukuhihnaa ja huikkaan jo kaukaa edellä kävelevälle turistille Excuuuse meee ennen kuin pingon ohitse.

Klo 18.34 porttia ollaan juuri sulkemassa, kun minä pelmahdan paikalle. Las Vegas? portilla seisova nainen kysyy, ja minä tuskin saan sanaa suustani, tungen vaan passini ja matkalippuni hänelle. Yritän kasailla hengitystäni, kun porttia sulkemaan tullut huomioliivimies taputtaa minua selkään ja toteaa: You’re alright, you made it, you’re going to Vegas.

Klo 18.36 istun paikalleni. Minun jälkeeni sisään tulee vielä yksi ihminen, jonka jälkeen lentokone nytkähtää liikkeelle. Aasialaista naista ei näy.

20141110_201650

Las Vegasin valot

20141110_201850

Laskeutuessa The Strip näkyi hyvin. Vasemmalla vihreä MGM Grand, vähän keskeltä oikealle Eiffel-torni.

Että terveiset vaan Las Vegasista. Hyvästä lopputuloksesta huolimatta taidan vastaisuudessa mennä kentälle sillä tuntia aiemmalla bussilla.

in Las Vegas

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

19 kommenttia postaukseen “Kun lentokenttäbussi on tunnin myöhässä…”

 1. Hoo!! Nyt oli mun tyylinen sykettä nostattava postaus! Hyi tuli ihan oma Islantiin tuli mieleen vaikka ei ollutkaan ihan samanlainen tilanne. Lennolle lähdössä on kyllä aina niin eri fiilis kuin vaikka ajaessa juna-asemalle.
  Päästääkö ne turvatarkastuksessa normaalisti jonon ohi jos oikeasti on kiire? Kuulostaa kyllä hyvältä jos niin tehdään. Onneksi ajattelin lähteä jo edellisenä iltana lentokentälle kun lähden Suomeen. En halua liikaa vauhtia ja kuumottavia tilanteita! Onneksi selevesit perille eikä tarvinu maksaa uutta lentoa. :)

  1. Mut on kerran ohjattu kiireessä Priority-jonoon (eli siihen, mitä kautta kultakorttilaiset ja bisnesluokan matkustajat pääsee vähän nopeammin) ja kerran tosi kiireessä laitettiin Crew-jonoon, mutta eipä tuossa ole mitään yleistä sääntöä. Luulen, että Denverissä olisivat laittaneet juurikin tuohon Priority-jonoon, ellei tuolla kentällä muutenkin olisi ollut niin vähän jengiä.

   Parempi tietty varata vähän enemmän aikaa. Mulla ei vaan käynyt pienessä mielessäkään, että normaalisti kolmen vartin matkaan voisi kulua KOLME TUNTIA.

 2. Hannu Hanhi teki sen taas! Keneltäkään muulta tuo ei olisi onnistunut. Onneksi olet treenannut urheilua.

   1. Hahah, minäkin sanon aina näiden tilanteiden jälkeen: ”This is why I go to gym…” :D. Hauskaa Vegasin reissua! Me päätettiin juuri lähteä sinne viettämään minun synttäreitäni (tammikuussa).

 3. Huh, stressitasot nousi pelkästä lukemisesta! Hauskaa Las Vegasin -reissua! Odotettavissa varmaan jonkinlaista reportaasia sieltä? ;)

 4. Ääks mikä tilanne.

  Mä olen viimeksi spurtannut kunnolla kun tulin Egyptistä. Portti oli jo kiinni kun pääsin koneesta ulos, mutta arvelin oikein, että odottavat mahdolisimman pitkään, koska oli samalla lipulla jatko.

  Ongelmaksi muodostui passintarkastus. Yhdessäkään kopissa ei ollut henkilökuntaa. Kiva huudelle, että nyt vähän äkkiä joku päästämään mut Tanskan puolelle. Revin läppäriä ulos repusta jo turvatarkastukseen juostessa ja onneksi ei todellakaan ollut nauhakenkiä jalassa :)

  Tietty se konekkin lähti terminaalin viimeisestä nurkasta, joten mä oli hiessä ja tulipunainen ja vaan pihisin kun pääsin koneeseen. Lentoemot kanto vettä ja pyyhkeitä :D

  1. Passintarkastuksessa ei ole ketään? Ihme meininkiä!

   Mulla on käynyt niin Amsterdamissa, että koneessa annettiin jo ymmärtää, että olen missannut vaihdon, mutta ruuduista näin, että menossa oli vielä ”Final Call”. Toki sitä varten piti juosta koko kentän päästä päähän ja ylittää Schengen-raja, mutta ehdin perille vielä ennen portin sulkeutumista… ja tässä vaiheessa paikkani oli jo ehditty luovuttaa jollekulle toiselle, joten minulle piti printata uusi boardari sain huonomman paikan kuin mitä olin alunperin valinnut, grr!

   Silti kyllä noista juoksuvaihdoista jää aina vähän voittaja-fiilis, kun miettii, mikä olisi vaihtoehto. ;)

   1. Hei joo, mulle on kans tehty Amsterdamissa tota, että ne ekalla lennolla ilmottaa että et ehdi jatkolennolle, joten mene suoraan transfer centeriin ja sitten oon kuitenkin juoksut portille koko kentän läpi ja joutunut taistelemaan penkkini takaisin, koska se on jo luovutettu toiselle. Onneks oon päässy koneeseen.

 5. Oi, mikä selviytymistarina! Oon joskus kokeillut tota, että pääsiskö jonon ohi, kun kiire on, mutta eipä ole koskaan vielä annettu lupaa ohitella – siis lentokenttävirkailijoiden puolesta mm. Amsterdamissa. Ihanaa Vegasia!

  1. Amsterdamissa ovat varmaan niin sääntöorientoituneita, ettei ohittelu tuntuisi reilulta. Jenkit ovat tässä suhteessa anteliaampia. ;) Ja nyt kun mietin, niin mulla nämä kaikki jonotuskokemukset taitaa olla Yhdysvalloista. Euroopassa harvemmin on ollut niin pitkiä jonoja.

   Kiitos!

 6. Mullakin taalla sydan kiihdytti samaa tahtia kuin varmaan sullakin. HUH mika jannitysnaytos. Onneksi sulla ei ollut matkatavaroita ja kerkesit koneeseen. Nauttikaa Vegasista. Mina tykkasin. Tosin olin siella vaan 2 paivaa about 15 vuotta sitten. Olisi varmasti paljon enemmankin nahtavaa.

  1. Tähän mennessä olen ainakin tykännyt todella paljon! Siis ihan mieletön kaupunki! Luulenpa, että täällä bloginkin puolella päästään kuulemaan Vegasista vielä pitkään. ;)

 7. Mä olin kerran 17-vuotiaana myöhästyä lennolta Lontoossa, olipa vielä elämäni toinen lento… Oli muistaakseni aamulento, ja liian myöhään lähdettiin kentälle. Tiskillä olin juurikin 20 minuuttia ennen lennon lähtöä, siinä sai hieman pinkoa että ehti koneeseen.

  Ja hei huippua, pitäkäähän kivaa täällä! :)

  1. Ai niin, sä asut täällä! Mäpä hei pistin sulle mailia…

   …ja jos kyseessä oli Heathrow, ihmettelen vaan että miten tuossa ajassa ehtiminen on mitenkään mahdollista! Kerran olen tullut Citylle puoli tuntia ennen koneen lähtöä, ja sekin oli vähän kuumottavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge