Helikopterilla Havaijin laavakentillä

Blue Hawaiian Helicopter Tour - helikopteriajelu

Jo kauan ennen parin viikon takaista Havaijin matkaa koko reissuporukallamme oli mielessä yksi asia, mitä ehdottomasti tekisimme Havaijin saarella: helikopteriajelu laavakenttien yllä. Lopulta viikkoa ennen reissua varasimme vajaan tunnin pörräyksen Blue Hawaiianilta, ja Kiitospäiväviikonlopun sunnuntaina kaarroimme saaren itäpuolella sijaitsevan Hilon lentokentän pihaan.

Blue Hawaiian Airlines check-in & turvallisuusohjeet

Vasemmalla check-in-tiski, oikealla turvallisuusohjeiden briiffausta

Check-inissä meidät kaikki punnittiin – istumapaikkaan ilmeisesti vaikutti paino – ja hetken odottelun jälkeen meidät ohjattiin takahuoneeseen turvallisuusohjeistukseen. Seinällä oli paljon vaikka mitä ohjeituksia, mutta tärkeimmät olivat, että älä yritä avata kopterin ovea vauhdissa, älä kävele kopterin takaroottorin lähelle, ja hätälaskun sattuessa mereen avaa pelastusliivi vasta koneen ulkopuolella. Simppeliä.

Blue Hawaiian helikopteri sisältä

Lentokentän työntekijät tulivat sitomaan meidät kiinni kopterin penkkeihin, me neljä taakse, etupenkillä Oahulta kotoisin oleva äiti ja lapsi. Ja sitten matkaan!

Hawaii helikopteriajelu

Hilon kaupungin lähellä kasvatettiin australianpähkinää (engl. macadamia nut) korkeampien puiden rajaamilla neliön muotoisilla pensaspelloilla.

Havaijilla ilmasto vaihtelee todella paljon riippuen alueesta, ja pelkästään Havaijin saarella esiintyy kymmenen kolmestatoista Köppenin ilmastoluokasta: on tundraa, tropiikkia, aavikkoa ja mannerilmastoa. Saaren länsipuolella Konassa, missä meidän hotellimme sijaitsi, on subtrooppista aroa, jossa sataa hyvin vähän, kun taas saaren itäpuolinen Hilo on yksi Yhdysvaltain sateisimmista kaupungeista keskellä trooppista sademetsää. Näin ollen olisi pitänyt arvata, että saaren itäpuoleinen helikopteriajelumme osuisi sateiselle päivälle, jolloin pilvet olivat matalalla, ja aluksi vähän huoletti, kuinka paljon niiden pilvien keskeltä näkisi mitään. Huoli oli onneksi turha.

Havaiji helikopterikierros

Yllä pilviä, mutta mitäs nuo savuvanat oikein ovat?

Laavavirta Havaiji

Laavavirtahan siinä savustaa metsää.

Helikopteriajelu Havaijin laavakentät

Pörräsimme hyvän hetken alueen yllä samalla kun lentäjä selosti meille laavavirroista kuulokkeiden kautta.

Havaijin viidestä tulivuoresta Kīlauea on aktiivisin, ja sen voimaa mekin pääsimme tässä todistamaan. Toisin kuin viereiset Maunea Kea ja Mauna Loa, joiden huiput yltävät yli neljään kilometriin, Kīlauean huippu ei ole kuin reilussa kilometrissä, ja kilpitulivuorena se purkautuu vähän mistä sattuu. Puʻu ʻŌʻōn purkaus, jota me ihmettelimme, alkoi jo vuonna 1983, ja loppua ei ole näkyvissä kun tulivuorijumalatar Pele nakkaa yhä enemmän laavaa saarensa päälle ja laajentaa Havaijin saarta: purkauksen aikana saaren pinta-ala on kasvanut parilla neliökilometrillä.

Hawaii laavakenttä

Tummien laavakenttien välissä näkyy metsäplänttejä ja pihatilkkuja.

Joku saattaa muistaa kesältä uutisissa olleen Pāhoan kylän, jonka tuhatta asukasta laavavirta uhkasi. Kylä oli onnekas ja lopulta laavavirran alle jäi vain pari taloa, pari tietä ja hautausmaa, mutta yhä asukkaat ovat evakossa Hilossa tai muualla sukulaisilla, kaikki irtaimisto raahattuna säilytykseen muualle samalla kun he odottavat laavavirtojen kääntymistä. Kylän lähistö on lentokiellossa, jotta turisteja ei tuotaisi pällistelemään tavallisten ihmisten ahdinkoa, sillä ahdingossa he todellakin ovat: monessa paikkaa Havaijilla myydään ”laavavirtavakuutuksia”, jotka kattavat talosi, jos se sattuu jäämään virran alle, mutta ei tällä alueella, sillä tulivuoren aktiviteetti on yksinkertaisesti liian kovaa. Silti moni päättää asua alueella, koska maa siellä on pilkkahintaista. (Ihme ja kumma, miksiköhän…)

Taloja laavakentällä, Havaiji

Jos menettäisit talosi tulivuoren purkauksessa, rakentaisitko sen takaisin samalle paikalle? Kalapanan kylän asukkaat rakensivat sen jälkeen kun purkaus vuonna 1986 tuhosi kylän täysin. Uudemmat purkaukset ovat tuhonneet tiet yhä uudestaan, joten kylän 35 perhekuntaa käyttävät nelivetoja päästäkseen kotiin ja sieltä pois.

Havaiji helikopteriajelu

Suurimman vaikutuksen helikopteriajelulla teki laavakenttien massiivisuus. Siinä vaiheessa, kun tuijottaa horisonttiin eikä missään näy muuta kuin mustaa laavaa, kunnioitus tulivuoren luonnonvoimia kohtaan kasvaa humisten. Monta luonnonvoimaa vastaan ihminen voi jotenkin suojautua ja mahdollisesti sitä ohjatakin, mutta tulivuorelle ei mahda kukaan yhtään mitään. Ihminen ei niiden vierellä voi kuin tarkkailla ja yrittää arvioida, milloin on parempi ottaa jalat alle.

Helikopteri Havaiji

Kalapanan kylästä eteenpäin kohti loppumatonta laavakenttää oli joskus aikoinaan sijainnut Royal Gardensin naapurusto. Vuonna 1983 laavavirrat ensimmäisen kerran vyöryivät naapuruston ylitse, tuhoten milloin minkäkin talon. Vuonna 2008 naapuruston taru näytti tulevan loppuun, kun laava hautasi kaikki paitsi yhden talon: jo 30 vuotta paikalla asuneen Jack Thompsonin talo jäi pystyyn pienelle vihreälle pläntille, jollaisia havaijilaiset kutsuvat nimellä kipuka. Jack ei luovuttanut vaan rakensi majoitustilaa ja rupesi pyörittämään majataloa laavakenttien keskellä, ja kolmen vuoden ajan hän asui ilman sähköä, juoksevaa vettä tai yhtäkään naapuria keskellä hävitystä, kunnes laavavirta vihdoin hautasi hänenkin talonsa.

Tie laavakentällä

Royal Gardensin naapuruston tie kulkee laavasta laavaan.

Helicopter Ride Hawaii

Helikopterikuljettajamme kaartoi kopterin kohti tällä hetkellä aktiivisinta laavavirtaa, jossa hän oli spotannut aiemmin reiän, josta magman punaista hohkaa pystyi näkemään. Laavaspottaajan kannalta tilanne oli kuitenkin parantunut merkittävästi sitten hänen aiemman kierroksensa.

Maanpäällinen laavavirta

Oikea maanpäällinen laavavirta! Näitä kuulema ei ihan joka päivä näe, sillä yleensä laava pysyttelee maanalaisissa laavatunneleissa.

Helikopterin kyydissä

Ilmeemme, kun olimme onnistuneet näkemään sulaa laavaa.

Aikamme alueella pörrättyämme kuljettaja ehdotti, että käytäisiin vielä katsomassa vesiputouksia. Olivathan ne putoukset hienoja, mutta täytyy myöntää, että laavakenttien jälkeen ne eivät tehneet meihin kummoisempaa vaikutusta. Milloin vaan muulloin olisin varmaan ihastellut näitä innoissani, mutta tulivuorikokemusten jälkeen vesiputoukset näyttivät kovin kesyiltä.

Havaiji vesiputoukset

Nämä vesiputoukset sijaitsevat yksityisellä maalla ja siten niitä voi ihastella vain ilmasta.

Blue Hawaiian Helicopter helikopteri

Lennon jälkeiset poseeraukset porukalla, ja kuskikin näyttää thumbs-upia. Kopteriyhtiö antoi Iirolle mustan T-paidan, jotta hänen valkoinen paitansa ei heijastaisi kopterin ikkunalasista ja pilaisi valokuvia.

Suosittelen kopteriajelua lämpimästi kaikille saarelle lähteville. Eihän se mitään halpaa hupia ollut, mutta kokemuksena aika mieletön.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

22 kommenttia postaukseen “Helikopterilla Havaijin laavakentillä”

 1. Wau, ihan mielettömät näkymät! Toi ois kyllä ihan älyttömän mielenkiintoista. Ihan rehellisesti, itse en kyllä rakennuttaisi taloa edes tulivuoren lähelle, vaikka se ei olisi ikinä edes purkautunut… saati, että rakentaisin sen takaisin tulivuorenpurkauksen jälkeen. :-D

  1. Taidan olla aika samaa mieltä sun kanssa. Esimerkiksi Kona, joka on hotelliresorttialuetta, sijaitsee Hualakain tulivuoren juurella, ja tuo tulivuori purkautuu suunnilleen 200 vuoden välein… ja edellinen purkaus oli 1801. Aika todennäköisesti seuraavan kerran purkautuessaan osa hotelleista ja mahdollisesti lentokenttä jäävät laavan alle, mutta niin vaan ihmiset ottavat riskejä.

   1. Herrajumala, sehän voi purkautua ihan koska vaan.. en lähtisi tuonne edes lomalle. :( Oon kyllä aika säikky kaikkien luonnonilmiöiden suhteen, pieni myrsky saa mut jo hädän partaalle. Pelkään jo nyt mahdollisia maanjäristyksiä… Turkkihan on yksi maanjäristysherkimmistä alueista, itse en ole koskaan todistanut edes pientä järistystä, mutta niitäkin taitaa tulla tiheään tahtiin. Jostain lueskelin, että seuraavan suurjäristyksen ennustetaan tapahtuvan Istanbulin lähellä, ja siellähän oli todella tuhoisa järistys vuonna -99. Pelottavia asioita.

    1. Noita tulivuorenpurkauksia pystytään kyllä ennustamaan nykyään pari päivää ennen purkauksen alkua, eikä Havaijilla ole kuollut useampaan kymmeneen vuoteen tulivuorten takia ketään, joka ei ole varta vasten hakeutunut sulan laavan lähelle sitä ihaillakseen. Ei siis syytä huoleen. :) Mutta tuon maanjäristyspelon ymmärrän. Tavallaan itse haluaisin kovasti kokea maanjäristyksen, koska se olisi siistiä, ja tavallaan en missään nimessä haluaisi. Sama juttu tornadojen kanssa, kun asuimme Georgiassa: tornadovaroituksen tullessa osa minusta halusi mennä ulos katsomaan, osa taas halusi linnoittautua kylpyammeeseen patjan alle…

  1. Täytyy myöntää etten tiennyt minäkään! Aika ihmeellisen paljon erilaisia maisemia mahtui yhdelle saarelle.

 2. Mahtavaa! Ihan hullulta kuulostaa miten porukka haluaa asua tuollaisessa paikassa jossa se laavavirta voi yllättää vaikka keskellä yötä. No jos se on koti niille niin mikäpäs siinä. Muutenkin melko huikaisevat maisemat ja nuo vesiputoukset <3
  Meillä oli tarkoitus tehdä retki Holuhraunin rakopurkausta katsomaan (siellä laava lentää) mutta tuli lumimyrsky, sitten toinen, kolmas ja niin edelleen. Helikopterilla olisi ollut siistiä, sen kyytiin uskaltaisin muutenkin mielummin kuin pikkukoneen. :)

  1. Ei se laavavirta sentään keskellä yötä taida enää yllättää, noita purkauksia pystytään ennustamaan pari päivää etukäteen ja laavavirtoja seurataan jatkuvasti. Käytännössä laavavirtoihin kuolleet ovat nykyään turisteja, jotka eivät tajua pysyä tarpeeksi kaukana. ;) Mutta se on kyllä totta, että välillä noita evakuointeja on jouduttu tekemään aika yllättäenkin, kun virtaus muuttaa suuntaansa.

   Niin harmi, että teillä jäi tuo näkemättä! Kuulostaa todella siistiltä paikalta, ja olisin toki minäkin mieluusti lukenut siitä.

 3. …tinakenkäni on sulaaaaaa laaaaaavaaaaaaa… mm.. macadamiat ovat parhaita. Jotain kasvamaan täältäkin sinne muualle kostoksi siitä kaikesta vieraasta mikä valtaa Australiassa alaa.

  1. Ihan niin kuin Havaiji tarvitsisi jotain kostoa tällä saralla. :D Vieraslajeja riittää sielläkin, mutta macadamiat eivät tod ole sieltä huonommasta päästä…

  1. Eivätkä edes pyytäneet paitaa takaisin, niin saatiin siitä matkamuisto. Erittäin hyvää palvelua oli koko kokemus!

 4. Upean näköistä! Olen jo hetken aikaa haaveillut Havaijille menosta, mutta en minäkään tiennyt että siellä olisi noin monipuolisia alueita. Halusin etenkin mennä laavavirtoja katsomaan, joko helikopterista tai muuten (tosin pääseekö niitä edes muuten katsomaan…).

 5. Mielettömät maisemat teillä ollut ja mikä tuuri, että näitte tuollaisen maanpäällisen laavavirran. Huh, mua olis varmaan pelottanu aika paljon :D Tai ehkei se yläilmoista näyttäis niin pelottavalle :)

  1. Meidän opas oli niin leppoisa ja jutteli koko ajan niitä näitä headsetien kautta, että ei siinä mitään pelkoa ehtinyt kehittämään. :D Oltiin aika korkealla, tuo kuva on zoomattu ja laavavirta on joitain metrejä leveä. Kuinka monta, en tiedä, oli aika vaikea hahmottaa mittakaavaa…

  1. Ei kannata sit hetkeen käydä täällä lukemassa juttuja, mulla on nimittäin vielä paaaaljon kuvia Havaijilta. :D

 6. Vau. Vaikuttaa siltä, että helikopterilentoon täytyy säästää rahaa jokaiselle Havaijin saarelle lähdettäessä :) Jos meette seuraavaks Kauaille, olis kiva kuulla, minkälainen se oli verrattuna tähän!
  Anna | Muuttolintu.com on viimeisimpänä kirjoittanut: Pikavisiitti Honoluluun

  1. Ehdottomasti raportoidaan, jos mennään! Ei mahdu tämän vuoden reissusuunnitelmiin, mutta ehkä jo ensi vuoden. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge