Mistä joulukinkku Yhdysvalloissa?

Vuosi sitten viettäessämme ensimmäistä joulua Yhdysvalloissa törmäsimme yllättävään ongelmaan: perinteistä joulukinkkua ei löytynyt mistään. Suomessa joulua viettäessä kinkun on korvannut milloin poro, milloin lammas tai lohi, mutta ulkomaille muutettua suomalaiset traditiot ovat nousseet aiempaa tärkeämmiksi juhlapyhien vietossa. Viime jouluna Whole Foodsista löytyi valmiiksi savustettua kypsää kinkkua, mutta maku – vaikkakin hyvä – ei kuitenkaan ollut ihan haettu. Tänä vuonna päätimme, että kyllähän nyt hemmetti kinkkua on pakko jostain löytyä.

Ja löytyihän sitä. Mistä? Tietenkin Ikeasta.

Ikean jouluruoat

Arvostukseni Ikeaa kohtaan on kasvanut humisten ulkomailla asuessa.

Ikean kinkku on itseasiassa kinkkurulla, suoraan Floridasta, ja myyntinimike on Swedish Christmas ham. Kuulema aika moni USAssa asuva ulkosuomalainen ostaa kinkkunsa suoraan teurastajalta ja suolaa itse, mutta se operaatio saa jäädä johonkin toiseen vuoteen. Tänä vuonna me herkuttelemme tällä, sekä leivomme pipareita Ikean piparkakkutaikinasta, laitamme kalapöytään Ikean kylmäsavustettua lohta, silliä ja mätiä, ja juomme Ikean glögiä. Oi Ikea!

IKEA - Weapon free environment - Hej då!

Ei elukoita, ei tupakointia, ei aseita. Hā dō vaan kaikille!

Kinkkurulla ei kuitenkaan ollut pääsyy siihen, miksi ajoimme puolentoista tunnin matkan metropolialueen toiselle puolelle Ikeaan. Pääsyyllinen oli kirjahylly, joka oli edellisellä Ikea-keikalla jäänyt ostamatta, koska silloin kuljetusvälineenä oli uskollinen PT Cruiserimme, jonka lastaus sujui näin:

Avoauton lastaus käy helpoiten katto auki, mutta kirjahyllyt jäivät silti hyllyyn...
Avoauton lastaus käy helpoiten katto auki, mutta kirjahyllyt jäivät silti hyllyyn…

Pari viikkoa sitten Iiro osti uuden auton (ja sinisestä avoautosta tuli virallisesti MUN auto!), ja tällä uudella autolla kävimme sitten hakemassa ne kirjahyllyt sekä shoppailemassa jouluruokia – ja toki mukaan tarttui kaikkea pikkusälää, kuten aina Ikeassa. Hieman oli lastaus helpompaa tällä kertaa:

20141209_200932

Uuden auton hienoimpia ominaisuuksia on takaluukku, joka sulkeutuu itsestään nappia painamalla.

Postauksen päätteeksi ja maanantain kunniaksi kuluneen viikon joulukalenteripläjäys Facebookin puolelta tulee tässä:

"Täytyy nauttia taipaleesta, matkalla olosta, eikä aina vain odottaa perille pääsyä."

8. joulukuuta, kuvassa tie keskellä Wyomingia

"Tapasin paljon ihmisiä Euroopassa. Kohtasin jopa itseni."

9. joulukuuta, kuvassa Brysselin Grand-Place

"Todellinen matkaaja on hän, joka kulkee jalan, ja jopa silloin hän usein istuu."

10. joulukuuta, kuvassa Etowahin intiaanikukkulat Georgiassa

"Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi."

11. joulukuuta, kuvassa Kalliovuorten Trail Ridge Road

"On suuri ero matkustaako nähdäkseen uusia maita vai tutustuakseen uusiin kansoihin."

12. joulukuuta, kuvassa Colmarin kaupunki Alsacessa

"Liian usein kuulen miesten kehuskelevan kuljettujen mailien määrällä harvoin sillä, mitä he ovat nähneet."

13. joulukuuta, kuvassa auringonlasku Berliinissä

"Kaukana vuorten takana asuvat jumalat. Siksi lauluissa nimitetään matkaa kotiinpaluuksi."

14. joulukuuta, kuva Boulderin Flatirons-vuorilta

P.S. Terkut Amsterdamin lentokentältä! Vietän täällä pitkää vaihtoa ennen kuin saavun perille Luxemburgiin. Vaikka palaan jouluksi Coloradoon, virkavapaani töistä loppui tältä erää tähän.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

15 kommenttia postaukseen “Mistä joulukinkku Yhdysvalloissa?”

 1. Me käytiin just Ikeassa lihapullilla matkalla sukulaisten joulujuhliin. Siinä puolukkahilloa kauhoessani nousi melkein pala kurkkuun – näin joulun alla meinaa kaikki kotoisalta tuntuva vähän itkettää. Viime vuonna mekin kannoimme sieltä glögit ja piparit kotiin, tänä vuonna joulu vietetään Suomessa. Kinkun hoitin viime vuonna paikallinen lihakauppias. Sen päälle laitoin sinappia ja korppujauhoa ja paistoin uunissa. Täydestä meni, moni Suomesta tullut kehui jopa paremmaksi kuin kotona :)

  1. Meillä kanssa lihapullat on kuuluneet olennaisena osana Ikea-käyntiin! Mä olen käynyt hoitamassa koti-ikävää Ikeassa pariin otteeseen myös Luxemburgissa, mutta siellä se on haastavampaa, koska lähin Ikea sijaitsee itseasiassa Belgiassa. Mutta tuttu tunne tuo palan nouseminen kurkkuun. Sitä tuntee itsensä välillä vähän raukaksi tällaisten suurten juhlapyhien alla, kun ei olekaan Suomessa kaiken tutun ja turvallisen ympäröimänä.

   Mulla menee suurin osa jouluaatosta lentokoneessa (ja aikaeron ansiosta mun jouluaatto venyy yli 30-tuntiseksi!), joten Iiro saa vastata kinkunpaistosta. Luottamus on kova, että lopputulos olisi täälläkin nappisuoritus, vaikka temppuileva ja epätasaisesti lämpeävä kaasu-uuni tuo omat haasteensa. :)

 2. Taitaa olla kinkkupaiva tanaan – hih !
  Olemme olleet taalla niin kauan, etta Suomessa ei tainnut viela ole Ikeaakaan – joten oma Ikea ihastus on taalta Amerikasta. Minulle tulee haiku jo ihan tekokoivuista Ikeassa….

  1. Seuraavana vuonna käyn hakemassa kinkun jostain, jossa saan tietää myös sen alkuperän ja tuotanto-olosuhteet, ja noudatan noita sun blogin ohjeita! Sillä erotuksella, että tuskin löytyy tiiliä pihasta. :D

 3. Ah, IKEA, siellä tuli ruokapuolella tuhlattua iso summa rahaa muutama viikko sitten :-) Tänä vuonna vietän joulua Suomessa, mutta viimevuonna piti täällä vähän improvisoida. Kinkkua nyt ei tietysti saanut (kun en tuntenut vielä ketään tukikohdasta!), mutta Suomesta tuodun sinappirelishin (sinappikurkkusalaatti, kun ehdoton kinkun kamu) kanssa kalkkuna maistui melkein kunkulta ;-)

   1. Sinappikurkkusalaatti! En ole koskaan kuullut, että tätä syötäisiin kinkun kanssa. :D Mutta niin se taitaa olla, että perinteitä on moneen makuun. Mulla on nykyään italiansalaatti iskostunut jouluruoaksi, kun olen tarpeeksi monta joulua ollut Iiron perheen luona, ja siellä sitä on tarjolla joka joulu.

 4. Voi arvaa, miten paljon on ensimmäistä Ikeaa odotettu Koreaan! Ja nyt se vihdoinkin avautuu tällä viikolla. Ei niiden huonekalujen niin väliä (vaikka kivahan se on löytää skandinaavista muotoa kotiin), mutta se ruokakauppa!!! Ei enää kahvin raahaamista Suomesta tai näkkileivän ruinaamista satunnaisilta vierailta… Jes! Meillä kinkunkorviketta saattaa löytyä Costcosta, mutta ainoastaan hyvällä tuurilla…

  1. Hah, siellä joo on varmaan vielä enemmän puutetta tutusta ruuasta! Meiltä sentään löytyy jotain näkkärinkorviketta normaalistakin kaupasta, vaikka sitäkin on tuotu Suomesta. Eniten on kuitenkin tullut raahattua salmiakkia ja dippimiksejä…

   Hauska kyllä tuo, että teilläkin on Costco. :)

 5. Iso sydän Ikealle! Pari viikkoa sitten kävimme viimeksi siellä hakemassa glögiä, puolukkahilloa, ”Ikea-kastiketta” (siis sitä ruskeaa kastiketta jauheena, meidän lapset rakastavat sitä :)) ja käytiin toki ihan lihapullat ja lohetkin syömässä. Niin, ja taisimme me saada vuodesohvankin valittua, muista kaupoista ei sellaisia oikein löydy.

  1. Jännää, ettei vuodesohvaa ole muualta löytynyt! Yllättävän paljon huonekalukauppojen valikoimakin vaihtelee maittain. Meillä oli Yhdysvalloissa työn ja tuskan takana löytää tarpeeksi kevyitä ja selkeälinjaisia huonekaluja (jotka olisivat vielä olleet kukkarolle ystävällisiä) sen kaiken muhkeuden ja runsauden keskellä, mutta Ikeasta ei silti käyty hakemassa muuta kuin hyllyjä ja yksi työpöytä.

 6. Ikea pelasti myös multa viime joulun, kun ei mistään muualta saanut glögiä! :D Kivaa joulua teille!

  1. Kiitos samoin! Me juotiin viime jouluna glühweinia, joka meni ihan hyvin glögin korvikkeena, mutta tänä vuonna oli sitä Ikean glögiäkin pakko napata varastoon kun kerran siellä oltiin.

 7. Ikea on kyllä ulkosuomalaisen taivas. En ole ehtinyt siellä vielä käydä ”jouluostoksilla”, mutta pitää yrittää ennen joulua siellä käväistä. Tosin joulukinkusta ja laatikoista olen täällä luopunut, kun aineksia ei oikein ollut. Eivät ymmärrä italialaiset lantun päälle. Roomalainen porchetta muistuttaa kinkkua riittävästi. Pipareita teen itse, kun sain Suomesta tuliaisiksi siirappia. Ja glögiaineksia (viiniä ja mausteita) löytyy muualtakin.
  Musta on ollut helpottavaakin, ettei ole stressiä niistä jouluruoista, vaan jouluna voi tehdä ihan tavallista juhlaruokaa. Joulupuurosta emme luovu (ja pieni ikävä näin joulun alla niitä muitakin ruokia kohtaan tulee).

  1. Minä sovelsin viime vuonna laatikoissa ja tein lanttulaatikon bataatista. Pipareita en tehnyt ollenkaan, mutta luulen, että se olisi kaatunut sopivan siirapin löytymättömyyteen, sillä siitäkin on ollut USAn suomalaisten keskuudessa valitusta. Joulupuurosta ei ole mitään muistikuvaa, mutta ainakin tänä vuonna se jää keittämättä, sillä istun aattoaamuna lentokoneessa.

   Tavallaan on kyllä kiva, kun joulumenuukin saa uusia vaikutteita. Eggnog on meillä uusi tulokas tähän kastiin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge