Mardi Gras: amerikkalainen laskiaistiistai

1700-luvulla Ranskan Louisianassa alettiin juhlia vanhaa katolilaista karnevaalijuhlaa, rasvatiistaita – Mardi Gras – joka meillä Suomessa tunnetaan laskiaistiistaina. Nyt 300 vuotta myöhemmin juhla on levinnyt Louisianasta ympäri Yhdysvaltoja ja sen katoliset juuret ovat pitkälti unohtuneet, mutta karnevaali on jäänyt.

Mardi Gras juhlat Breckenridge

Breckenridgen hiihtokylän Mardi Gras-juhlahumua, taustalla Quandary Peak jolle syksyllä kiipesimme

Me pidimme eilen Iiron kanssa taukoa mäestä – jalat olivat aika tohjoina parin päivän laskujen jälkeen – ja käväisimme läheisessä Breckenridgen kylässä katsomassa paikallista juhlahumua. Breckenridge on vanha kaivoskylä yli 3km korkeudella Kalliovuorten keskellä, laskettelurinteiden kupeessa, ja on sivumennen sanoen yksi idyllisimmistä laskettelukylistä koko Kalliovuorilla, jos minulta kysytään. Vanha Main Street täynnä pikkukauppoja ja -ravintoloita! Kuulema eräs neworleansilainenkin porukka oli tykästynyt paikkaan ja tuonut 90-luvulla skimbalomalle tullessaan Mardi Gras-perinteet mukanaan.

Breckenridge laskettelukeskus Colorado

Mardi Gras, Breckenridge Colorado

Mardi Grasin juju ovat helmikaulanauhat, joita juhlahumussa melkein jokaisella näkyi kaulassa. New Orleansissa helmikaulanauhoja annetaan perinteisesti naisille palkkioksi rintojen paljastelusta, mutta vähän epäilen, että tämä osa perinteestä ei ollut siirtynyt Kalliovuorille. Ihmisten hengitys höyrysi kirpeässä pakkasessa, ja minun näppini jäätyivät valokuvatessa.

Breckenridge, Mardi Gras juhlat

Perinteisesti Mardi Gras-paraatia johtaa Rex, karnevaalien kuningas, jota seuraa kuningatar ja teinitytöistä koostuva hovi. Breckenridgessä ei oltu järjestetty paraatia, mutta valtavia kuninkaan kruunuja näkyi koristeena. Useampi juhlija oli pukeutunut narriksi, tai ainakin narrinhattuun ja värikkääseen toppa-asuun, ja monella oli karnevaalinaamiot kasvoilla.

Bändi soitti letkeää rokkia ja ihmisillä näytti olevan hauskaa kylmästä säästä huolimatta, mutta me aika nopeasti totesimme pakkaskestävyytemme loppuvan ja suuntasimme kohti ruokakauppaa. Laskiaisviikko jatkui tänään ja jatkuu vielä huomenna rinteessä!

Breckenridge Gondolas

Breckenridgen gondolihissillä pääsee katsomaan maisemia korkealta, vaikka ei laskettelisikaan.

Breckenridge

Eivät ne maisemat huonoja ole katutasostakaan katsottuna.

Kalliovuoret

Tämän vuoren nimi on Buffalo Mountain. Näyttääkö vähän biisonilta?

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Mardi Gras: amerikkalainen laskiaistiistai”

    1. Jenkkiläkuume paras kuume! Parasta musta on, että täällä riittää komeita maisemia, ja niin toisistaan poikkeavia.

    1. Tavallaan kai onkin, koska eikös sambakarnevaalitkin liity jotenkin katoliseen laskiaisperinteeseen? Enpä tiedä itse siitä sen tarkemmin. :)

  1. Sitä en tiennyt että tuo narriksi pukeutuminen on perinteistä, yksi harvoista meidän juhliin pukeutuneista oli juuri pukeutunut narriksi!

    1. Mä yritin etsiä syytä sille, miksi se on perinteistä, mutta en löytänyt. Ehkä pitäisi käydä Nolasaa joku Mardi Gras selvittämässä. :)

    1. Todellakin, kohokohta keskellä talvea! Mulla lähti kavereita Kölniin juhlimaan, ja sekin kuulosti huippuhyvältä, mutta kelpaa tämäkin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge