Viikonloppu Hollannissa: Rotterdam ja Haag

Parasta Luxemburgissa on se, kuinka helposti täältä pääsee pois.

Ota kartta ja piirrä siihen Luxemburgin ympärille ympyrä, sellaisella sanotaanko nyt vaikka viiden tunnin ajomatkan säteellä. Kuinka paljon mielenkiintoisia paikkoja ympyrän sisälle jää? Niinpä niin, aika paljon.

Tässä se suunnilleen viiden tunnin ajomatkan ympyrä on
Tässä se suunnilleen viiden tunnin ajomatkan ympyrä on

Täydellinen yhdistelmä syntyy, kun auton vielä pakkaa täyteen kavereita, hyviä juttuja ja letkeää musiikkia, kuten me teimme viime viikonloppuna. Lähdimme silloin Nusan ja Alexandran kanssa moikkaamaan Haagiin muuttanutta Annaa. Minä olin vuokra-automme kuski, Alexandra luki ohjeita GoogleMaps-printeistä ja Nusa tuskaili takapenkillä Belgian kartan kanssa, joka oli niin iso, ettei sitä saanut käännettyä ympäri autossa. Lähdimme perjantaina jo vähän yhden jälkeen, jotta välttäisimme pahimpien ongelmakaupunkien ruuhkat – siis Luxemburgin ja Brysselin – ja jälkimmäisen ohitettuamme huokasimme vihdoin helpostuksesta ja maltoimme pysähtyä jaloittelemaan.

Lier, Belgia

Jaloittelupaikaksi valikoitui Lier, pikkukaupunki vähän Antwerpistä itään. Parkkeerasimme auton keskusaukion lähettyville ja lähdimme jalan tsekkaamaan nähtävyyksiä, joihin kuului peräti kaksi maailmanperintökohdetta: kellotorni ja flaamilaisten beguiinien talot. Kellotornin olin jo spotannut aiemmin toisesta kaupungista, mutta beguiinien talo oli 99. vierailtu maailmanperintökohde!

Lier, Belgium

Kellotorni vasemmalla ylhäällä, alakuvat Zimmertornista, jossa belgialaisen astronomi ja kellontekijä Louis Zimmerin suunnittelema kello. Kävimme teellä ja lieriläisillä kekseillä Markt19-kahvilassa keskustorin laidalla.

Lierin jälkeen eksyimme kerran jos toisenkin, printattu GoogleMaps ei ollutkaan paras apu ja kartta ei ollut tarpeeksi tarkka harhaillessamme Haagin katuja, joten perillä Haagissa olimme vasta pimeän jo tultua. Annan kokkaamia souvlakeja nauttiessamme kävimme läpi vaihtoehtoja viikonlopun ohjelmaksi ja päädyimme lähtemään seuraavana päivänä läheiseen Isoon Kaupunkiin, Rotterdamiin.

Rotterdam, Alankomaat

Rotterdam on vähän Helsinkiä suurempi satamakaupunki, Euroopan suurin satama, ja Alankomaiden toiseksi suurin kaupunki heti Amsterdamin jälkeen. Päivän sää ei tehnyt meihin kovinkaan suurta vaikutusta – sadetta, pilviä ja lisää sadetta – joten sillä oli varmaan oma vaikutuksensa mielipiteeseeni, kun sanon, etten erityisesti kaupungista perustanut. Hienoa arkkitehtuuria kyllä löytyi – hassuja kärjellään seisovista kuutioista koostuvia opiskelija-asuntoja, puolikaaren muotoinen kauppahalli, näyttävä Erasmus-silta – mutta muuten kaupunki tuntui olevan täynnä kauppoja, kauppoja ja lisää kauppoja, vieläpä suurin osa ketjuliikkeitä, joista ei todellakaan tehnyt mieli ostaa mitään.

Rotterdam, Netherlands

Toisaalta löysimme kaupungista paljon paikkoja, joissa jossain muussa säässä, jonain muuna päivänä, olisi ollut kiva istuskella oluen tai viinilasillisen äärellä ihmettelemässä maailman menoa. Viime syksynä avattu uusi puolikaaren muotoinen kauppahalli oli todella vaikuttava ilmestys – ja niin suosittu, että jouduimme jonottamaan sisään – ja vanhassa satamassa oli sympaattisia paatteja ja terasseja. Kuulema museot kaupungissa ovat myös hienoja, mutta niihin meillä ei riittänyt aika, emmekä olleet tutustuneet niihin tarpeeksi hyvin, että olisimme osanneet valita yhtä kiinnostavaa.

Rotterdam vanha satama

Rotterdamin vanhassa satamassa oli vähän Amsterdam-fiilistä

Rotterdam kaupungintalo

Rotterdamin kaupungintalo oli yksi harvoista keskustan rakennuksista, joka selvisi toisen maailmansodan pommituksista.

Ajaessamme takaisin Rotterdamista Haagiin takapenkiltä rupesi kantautumaan vankka pyyntö: haluamme merelle! Niin halusin minäkin. Merta on ollut ajoittain ikävä, ja silloinkin kun ikävä ei vaivaa, sen kaukaisuus Luxemburgissa ja Coloradossa tuntuu. Olimme katseleet jo pitkään yllä lentäviä lokkeja ja halusimme päästä näkemään ulapan ja mainingit.

The Hague Beach

Minulla ei ollut ennen tätä reissua mitään havaintoa Haagin rannasta, mutta nyt jos sattuisin olemaan tuolla päin kesällä, niin ehdottomasti viettäisin pari päivää rannalla. Se oli nimittäin aivan mahtava. Iso, leveä, hiekkaa silmänkantamattomiin, Atlantin aallot ja pitkä rivi rantakahviloita, -ravintoloita ja -baareja, joista yhteen me istahdimme lasiseinien taakse pöydässä roihuavan tulen ääreen nauttimaan omenapiirakkaa ja teetä. Ei edes haitannut, että ulkona puhaltava hyinen tuuli kylmäsi luita ja ytimiä. Hämärtyvä auringon kajo oli kaunis.

The Hague Boardwalk

Rantakahvilarivistön takana oli korotettu rantakatu ja uusi rivistö rantaravintoloita. Karusellista tuli vähän mieleen Boardwalk Empire.

The Hague Beach Cafes

Taustalla näkyvä Kurhaus rakennettiin 1800-luvun loppupuolella konserttitaloksi ja hotelliksi. Rakennuksessa toimii yhä hotelli, mutta ura konserttitalona loppui vuoden 1964 Rolling Stonesin konserttiin, josta yhtyeen piti paeta paikalta yleisön alkaessa mellakoimaan.

Auringon laskettua kiersimme autolla Haagin kuuluisia instituutioita: tuossa on Europol pomminkestävine lasiseinineen, tuossa Jugoslavia-tuomioistuin, ja tuossa Rauhanpalatsi, jossa mm. Kansainvälinen tuomioistuin kokoontuu. Sivukadut olivat täynnä pompöösejä suurlähetystöjä, ja siellä täällä näkyi ministeriörakennuksia.

Rauhanpalatsi, Peace Palace, Haag, Alankomaat

Rauhanpalatsi, Vredespaleis, joka rakennettiin ajatuksena, että se takaisi ikuisen maailmanrauhan. Vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen syttyi ensimmäinen maailmansota.

Hallintorakennusten lisäksi Haagissa on paljon indonesialaisia ravintoloita – Indonesiahan on vanha hollantilainen siirtomaa – ja me kävimme syömässä niistä yhdessä, Tri Tunggalissa. Ruoka oli maukasta, ja sitä tuli montaa eri sorttia, joten suosittelen lämpimästi! Vielä lämpimämmin vinkkaan käyntiä drinkeillä Haagse Torenissa, näköalaterassilla varustetussa pilvenpiirtäjässä: sisäänpääsy oli nimittäin 6 euroa, ja siihen sisältyi yksi drinkki, joka saattoi olla mm. 9,5 euron cocktail. Näköalat olivat mahtavia ja cocktailit todella hyviä sekä mahdollisesti jopa huokeampia kuin maan kamaralla.

Evening in The Hague

Sunnuntaina ideana oli käväistä nopeasti katsomassa Haagin nähtävyyksiä ennen pitkää paluumatkaa, mutta lähtö venyi, kiitos vanhaan kuningattaren talvipalatsiin rakennetun huippukiinnostavan Escher-museon, joka oli täynnä tuon hollantilaistaiteilijan illuusioita. Museon jälkeen kävimme vielä nopeasti kävelemässä parlamenttitalon ohitse ja hakemassa keskustasta sämpylät mukaan matkalle. Tässä vaiheessa koko viikonlopun vallinnut ankea sadesää taukosi ja aurinko helotti kirkkaalta taivaalta niin, että olisi tehnyt mieli istahtaa terassille siitä nauttimaan, mutta ei auttanut mitään, pakko oli lähteä.

The Hague: Parliament House and Escher Museum

Enjoying the sun in The Hague Het Plein

Tämän torin nimi on Het Plein, suomeksi ”Tori”. Terassit olivat melkein täynnä vaikka lämpöasteita ei yhäkään ollut kuin vähän yli 10.

Paluumatkalla pidimme jaloittelutaukomme auringon laskiessa kelttien perustamassa Namurissa, vähän Brysselistä etelään. Reippailimme yli tuhat vuotta vanhan linnoituksen harjalle, jonka jälkeen joimme kupit teetä lämpölamppujen alla kaupungintorin terassilla. Kun myöhään illalla sain vihdoin auton palautettua, olin rättiväsynyt – mutta tyytyväinen.

Driving past Namur Walls

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

26 kommenttia postaukseen “Viikonloppu Hollannissa: Rotterdam ja Haag”

 1. Me käytiin muutama vuosi sitten Rotterdamissa ja tykästyin kaupunkiin. Vanha satama oli söötti ja lähellä oli paljon hyviä ruokapaikkoja.Mutta se uusi satama. Olihan hieno! Mitä koneita ja laivoja. Oli kokoa ja näköä. Ajeltiin siellä ympäriinsä sillä ihan normaalilla linjaveneellä, mutta bonuksena tuli rahastaja, joka oli kuin paras matkaopas.

  Asuttiin sellaisessa kivassa (eko)hotellissa Hoek van Holland nimisessä paikassa ihan rannan tuntumassa ja siinä oli vielä viikonloppuna iso kirpputori tapahtuma viereisessä puistossa. Kiva paikka.
  Anna / Tämä matka -blogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Lontoo suunnitelmissa – Lue Tepon tärpit Lontooseen

  1. Ai sinne uuteen satamaan olisi päässyt? No voi surku, että meiltä jäi välistä! En ollut itse ottanut selvää Rotterdamista etukäteen, joten seurasin vaan porukan mukana, ja tuo kuulostaa sellaiselta, että olisi totisesti kiinnostanut. Jos linjaveneessä oli katto, niin ei olisi edes tihkusade haitannut. ;)

 2. Onpa hienoja kuvia. Itsellä on tullut tosi vähän kierreltyä Euroopassa ja täytyy myöntää että tämän jutun ja erityisesti kuvien myötä tuli innostus päästä näkemään niitä kaupunkeja siellä. Kaunista tuntuu olevan ja meri tietysti on aina plussaa :)

  1. Eurooppa on tosiaan täynnä kauniita kaupunkeja noiden tunnetumpien pääkaupunkien ulkopuolella! Itse tykkään erityisesti vanhoista kaupunkikeskustoista. :)

  1. Kyllä! Melkein mikä tahansa pikkukaupunki täällä päin saa hymyilemään ihastuksesta. :)

 3. Kiva nähdä kuvia Rotterdamista,siellä tuli viime vuosikymmenen ensimmäisellä puoliskolla vietettyä paljonkin aikaa. Erityisesti mieleen ovat jääneet fantastiset aasialaiset ruokakaupat….
  Jael on viimeisimpänä kirjoittanut: Kukkakaaliherkku + #ruokakuvantarina

  1. Mulla tuli Namurista fiilis, että sinne pitäisi mennä uudestaan paremmalla ajalla. Tuohon linnaan olisi hauska päästä sisälle. Mutta en kyllä tiedä, milloin sitä parempaa aikaa olisi tarjolla. :)

  1. Kannattaa piipahtaa silloin autolla (tai pitkällä pinnalla ja paljolla ajalla), koska muuten jäävät pikkukaupungit näkemättä. :)

 4. Yks juttu mitä mä en tajua: miks tiel on googlemaps printattuna? Eiks Euroopan sisällä toimi mobiilidataroaming vieläkään järkevillä hinnoilla? Sux.

  1. Kai ne hinnat ihan järkeviä olisivat, mutta mulla ei toimi mobiilidataroaming ollenkaan, enkä ole jaksanut valittaa operaattorille aiheesta.

 5. Tuo on varmasti Keski-Euroopassa asumisen hienoimpia puolia ja sitä ihan avoimen rehellisesti kadehdimme :) Esim. perjantai-iltapäivänä viikonloppu kotona ei yhtäkkiä nappaakaan, joten vaikkapa auto alle ja muutama tunti johonkin suuntaan! Mielenkiintoisia paikkoja valinnan vaikeuteen saakka. Ei toimi täällä Suomessa ainakaan meille…
  Jaaskarit on viimeisimpänä kirjoittanut: Oahu ja Kauai

  1. Juuri näin! Tosin mietin, olisiko näistä paikoista yhtä kiinnostunut, jos olisi asunut täällä koko ikänsä – ja toisaalta kyllähän Suomessakin niitä mielenkiintoisia paikkoja on, mutta niihin tulee ainakin itse vaan harvemmin lähdettyä.

 6. Minä asuin aikanaan 6kk amsterdamissa vaihtarina ja meillä oli kimppakeittiön seinällä iso Euroopan kartta, jota tuijotettiin kokatessa ja suunniteltiin reissuja. Kaikki ihanat paikat oli yhtäkkiä niin lähellä! Reissattiin Alankomaissa ja lähdettiin interrailille Ranskaan ja Benelux -maihin. Ah, niitä aikoja :)! Jos olisi ollut enemmän rahaa ja aikaa olisi voinut tehdä ja nähdä vielä paljon, paljon enemmänkin. Haagista jäi muuten parhaiten mieleen madurodam ja jääliukumäki :D.
  Veera A on viimeisimpänä kirjoittanut: Kuka päättää?

  1. Musta tuntuu, että ikuinen ongelma on, että jos on rahaa, niin ei ole aikaa, ja jos on aika niin ei ole rahaa. Keski-Euroopassa asuminen kuitenkin helpottaa tuota ajanpuutetta, kun reissuun ei tarvitse välttämättä kuin pelkän viikonlopun.

   Piti googlata, että mikä Madurodam. Tuo taitaa olla paikka, josta Haagissa asuva ystäväni sanoi, että se on tarkoitettu lapsille, mutta ihan hauskaltahan tuo näyttää! Meillä vaan oli aika sateista, joten ei välttämättä olisi ollut paras vierailukohde.

 7. tulimme juuri takaisin Rotterdamiin. eteläpuolella oli tiet laitettu uuteen uskoon ilmoituksella että navigaatiota ei pidä käyttää. me yleensä uskotaankin ihan tavallisiin karttoihin, sieltä kun löytyy vaikka mitä pääreitin ulkopuolelta. ja voihan sen kartan ladata etukäteen kännykkäänkin.
  paljon olitte muuten nähneet Rotterdamissa, kuten muun muassa mun työpaikan. kauppahalli vetää edelleenkin turisteja, mutta myynti on edelleenkin aika vähäistä. kaupunkilaisilla on vähän rahaa ja ruoka ostetaan usein torilta, jonka muuten taisitte myös nähdä.

  rotterdamin riitta

  1. Joo, mä kanssa suosin mielelläni karttaa juuri siksi, että siitä saa helpommin ideoita poiketa reitiltä. ;)

   Jos tori oli se laaja alue kauppahallin edessä, niin kyllä, näimme sen! Harmi kuulla, että myynti tuolla kauppahallissa on vähäistä, koska sen todellakin soisi pysyvän pystyssä. Todella mukavan oloinen paikka.

 8. Hyvät kuvat. Myös Belgiassa on tuollaisia rantakatuja joihin on vähän Välimeren tyyliin laitettu ravintoloita ja rantaputiikkeja. Parasta noilla suunnilla on juuri se että niin moni maa on lähellä, muistan hyvin kun brittejä tuli aina Englannista autoilla junilla ym. Belgiaan lomille
  Susanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Matkahaaste

  1. Mä olen ollut Belgian rannalla vain Oostendessä, ja se vaikutti ihan kivalta paikalta, mutta rantakatu ei ollut sentään ihan yhtä näyttävä kuin Haagissa. Sen sijaan rantaratikka teki muhun siellä vaikutuksen. :) Siitäkään en ole tainnut saada aikaiseksi naputella blogiin mitään ihmeempää.

 9. Varmasti ollut oikein onnistunut reissu! Rotterdam näyttää kyllä kauniilta. Mä haaveilen hakevani yliopistoon Brysseliin ja meneväni siitä viikonloppureissuille eri puolille Eurooppaa, sen verran paljon eri maita ja paikkoja tuolla alueella on :-D Haha. Kunhan tosiaan on aikaa ja rahaa sitten!
  Rosa on viimeisimpänä kirjoittanut: 9/11 memorial & museum

  1. Bryssel on tuohon varmaan tosi hyvä kohde, vaikka Belgian junat eivät olekaan aina tunnettuja säntillisyydestään. ;) Brysselin vieressähän on Charleroi, Ryanairin iso hubi, joten kauemmaskin pääsee halvalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge