Vaaliuurnilla ulkomailla – suurlähetystöjä ja omakotitaloja

Jotkut äänestävät naapurikoulussa, joillakuilla muilla matkanteko äänestyspaikalle saattaa vaatia vähän enemmän. Meillä ulkomaan ennakkoäänestyspaikka löytyi sentään samasta osavaltiosta, mutta matkata piti silti iltapäiväruuhkassa puolitoista tuntia metropolialueen toiselle puolelle keskelle nukkumalähiötä.

Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa
Tässä jossain sen kunniakonsulaatin piti olla…
Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa
Löytyi!
Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa
Äänestyshuoneella ei ollut ruuhkaa. Äänestäneitä oli ennen meidän porukkaamme yhteensä kolme.
Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa
Äänestyskoppina toimi kunniakonsulin työhuone.
Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa
Äänestyksen jälkeen siirryimme keittiön puolelle kahvittelemaan, missä ne kolme meitä ennen äänestänyttä kanssa istuskelivat. Rupattelimme lopulta lohivoileipien ja pullan äärellä toista tuntia, kun nyt kerrankin osui paljon suomalaisia samaan tilaan.

Äänestys Coloradossa eduskuntavaaleissa

Ulkomailla asuvana näitä kouluista ja työväentaloista poikkeavia ennakkoäänestyspaikkoja on tullut kierrettyä ennenkin: europarlamenttivaaleissa kipaisin kotini lähellä olevaan kerrostaloon Luxemburgin suurlähetystöön, kunnallisvaaleissa kävin vaalikahveilla Washington DC:n suurlähetystössä. Ulkomailla äänestyspaikat eivät kuitenkaan läheskään aina ole suurlähetystössä. Listalta löytyy mm:

Portland, OR
Ennakkoäänestyspaikka: Finlandia Sauna Products Inc.
Osoite: 14010-B SW72nd Avenue Portland, OR 97224-8289

Honolulu, HI
Ennakkoäänestyspaikka: Suomen kunniakonsulaatti
Osoite: Chateau Waikiki, 411 Hobron Lane, 5th Floor party room ovikoodi 352, Honolulu, HI 96815

Kieltämättä vähän harmittaa, ettei päässyt itse äänestämään party roomiin! Ja vieläpä Chateau Waikikiin, joka kuulostaa astetta päheämmältä paikalta sekin.

Ulkomailla äänestäessä harmillisin juttu on, että ei ole mahdollisuutta lykätä äänestyspäätöstä, vaan äänestämään pitää marssia ensimmäisten joukossa. Sopivaa ehdokasta monesta hyvästä vaihtoehdosta piti pohtia vielä tänäaamuna, ja olisin mieluusti ottanut valintaani viikon lisäaikaa varsinaiseen vaalipäivään asti. Tärkeintä on kuitenkin käydä äänestämässä, sillä äänestämättä jättäminen on käytännössä ääni inhokkipuolueellesi.

aanesta

Nyt viikonlopuksi laskettelemaan Steamboat Springsiin!

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

20 kommenttia postaukseen “Vaaliuurnilla ulkomailla – suurlähetystöjä ja omakotitaloja”

  1. Ai sielläkin on hommattu enemmän kuin yksi äänestysmahdollisuus! Täällä kunniakonsuli selitti, että äänestyksen järjestäminen on ihan kunniakonsuleiden omasta aktiivisuudesta kiinni. Onneksi meidän osavaltiomme konsuli on ollut aktiivinen.

 1. Hauska juttu! Mielenkiintoisia vaalipaikkoja :) Mä olen sitä mieltä että aina pitää äänestää mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa en päässyt/jätin äänestämättä, matka tuntui liian pitkältä itselleni vaikka lyhyempi se oli teihin verrattuna :) yleensä olen käynyt Lontoossa äänestämässä, mutta siellä pitää mennä ihan tylsästi vaan lähetystöön eikä pääse omakotitaloalueelle kiertelemään :)
  Laura/My post-University Life on viimeisimpänä kirjoittanut: Hääihmettelyä

  1. Musta ulkomailla asuminen on hyvä syy jättää äänestämättä, koska vaikka se olisi mahdollista, niin matkat on usein pitkiä ja välillä äänestys on järjestetty tyyliin to-pe klo 10-14, miten sinne työssäkäyvä silloin ehtisi… Ensi kerralla sitten. ;)

 2. Mina aanestin tanaan Edinburghissa hotellin Amsterdam-nimisessa kokoushuoneessa. Sekin oli aika jannittava kokemus, mutta kylla tuo jonkun kotiin meneminen on viela hassumpi juttu! Itse googletin puhelimella ehdokasta viela aamulla junassa.
  Lyra on viimeisimpänä kirjoittanut: What are all these clothes?

  1. Hauska kuulla näistä erilaisista äänestyspaikoista, ja hyvä, että ehdokas sitten viime tipassa taisi löytyä. :) Sellaisen etsimiseen menee yllättävän paljon aikaa, jos ei äänestä jotakuta ennalta tuttua.

 3. Meillä matka äänestyspaikalle kesti lähes 5 tuntia, takaisin päästiin hieman sukkelammin. Mutta koko päivä aamuvarhaisesta iltaan siinä meni. Ei kuitenkaan käynyt mielessäkään, ettenkö olisi mennyt äänestämään, kun kerran mahdollisuus oli. Ja siitä sai vielä palkaksi Geisha-suklaata :)
  Terhi on viimeisimpänä kirjoittanut: Kukkaloistoa

  1. No huh huh mikä matka! Isot aplodit teille siitä, että vaivauduitte tuollaisen matkan takaa äänestämään. :) Luin joskus viime presidentinvaalien aikaan joistakuista olikohan Filippiineillä vai Thaimaassa asuvista, jotka matkasivat kokonaisen päivän yhteen suuntaan, osa matkasta veneellä, osa bussilla ja osa rikshalla. Itsellä ei (onneksi?) ole ikinä ollut ihan noin suuren työn takana, kun Washingtoniinkin taannoin tuli mentyä muutenkin.

 4. Ai hurja, miten pelottava (ja samalla naurettava) teksti raisiolaiselta eläkeläiseltä! Jos en olisi jo äänestänyt, tuon lukeminen viimeistään olisi saanut minut liikkelle :-)
  Aino Salminen on viimeisimpänä kirjoittanut: Perjantain huumaa

  1. Arvasin, että joku muukin blogin lukijoista kokisi asian samoin. ;) Onneksi äänioikeuden kautta kaikki saavat äänensä edes tämän pienen verran kuuluviin!

 5. Voi apua! Mun kotipaikkakunta mainittu, torilla tavataan.. eiku siis äänestyspaikalla :’DD Kaks päivää aikaa päättää, ketä äänestän, kun pitää käydä antamassa ennakkoääni. Taitaa käydä niin et joudun valitsemaan vähiten huonon, kun sopivaa ei oikein tunnu löytyvän.

  Vaihtoaikana viime eduskuntavaaleissa kävin äänestämässä suurlähetystössä Lontoossa, se aika oli jännää! Vaihdossa mä kyl olin Ranskassa, mut sopivasta reissussa Lontoossa ennakkoäänestyksen aikaan, kun Ranskassa lähin äänestyspaikka eli kunniakonsulaatti ois ollu puolentoista tunnin junamatkan päässä.

  Ps. Kiitos viel lapasista, pääsivät käyttöön! : )

  1. Just niinhän se pitää tehdä, että valitsee vähiten huonon! Eräässä blogissa valitettiin joitain viikkoja sitten, että 100% samaa mieltä olevaa ehdokasta ei löydy, mutta hulluahan se olisi jos löytyisi. Ääni vähiten huonolle on kuitenkin pois niiltä huonommilta.

   Ihan mahtavaa kuulla lapasista! Hei kiva kun jätit taas kommenttia. :)

  1. Muista en osaa sanoa, mutta mä nyt olen niin politiikkanörtti että tartteen edes yhden maan politiikan, mihin voi ottaa kantaa myös äänestämällä. ;) En tiedä, olisinko yhtä innoissani vaaleista, jos olisi jonkin muun maan kaksoiskansalaisuus – ehkäpä olisin! Suomessa kuitenkin on mahdollisuus vaikuttaa äänellään huomattavasti enemmän kuin listavaalimaissa kaksipuoluejärjestelmistä puhumattakaan.

 6. Ihana äänestyspaikka teillä. Wakiki linna ei kuulosta sekään yhtään huonolta :) Taitaa olla suomalainen heppu, kun noin paljon suomalaisia juttuja löytyy kotoa. Luulen, että harva ei suomalainen kunniakonsuli suomalaisille vaalipaikkaa toisaalta järjestäisikään.
  Annika – home & away on viimeisimpänä kirjoittanut: Mitä kaipaan Barcelonasta?

  1. Juu, suomalainen on! Kuulema viisi vuotta ollut virassa, ja edeltäjä oli amerikkalainen. En tiedäkään, järjestikö edeltäjä äänestyksiä, mutta varmasti kansalaisuus vaikuttaa siihen, kuinka innolla kunniakonsulit lähtevät vaaleihin mukaan.

 7. Kävin just viikonloppuna äänestämässä neljän tähden hotellissa, Nizzan rannan tietämillä. Siinä oli glamouria! Minä päätin ketä äänestän vasta oikeastaan äänestyskopissa. Olipa muuten tänä vuonna vaikeaa. Mutta äänestämättä en jätä koskaan.

  1. Mäkin olen vannonut noin, mutta pari kertaa on jäänyt pienestä kiinni. Eräissä presidentinvaaleissa en olisi jaksanut uurnille, ellei äiti olisi antanut kyydin, oli meinaan niin karmea lumimyräkkä eikä minulla ollut vahvaa mielipidettä. Viimeisimmissä kuntavaaleissa taas pidin alunperin itsestäänselvänä, etten lähtisi Washingtoniin, mutta onneksi sitten siunaantui työhaastattelu tuohon kaupunkiin, joten se toimi sitten tekosyynä. ;)

 8. Minä tunnustan. Jäi äänestämättä. Olin juuri Istanbulin äänestyspäivinä siskoni juhlissa Tanskassa/Ruotsissa, kai sielläkin olisi voinut äänestää, mut nyt jäi välistä. Suomessa oudoin ennakkoäänestyspaikka oli Rovaniemellä elokuvateatterin aula :) Kouluja ja kunnantaloja ja kylätalojakin on testattu.
  Hatunnosto kyllä kaikille tuntikausia matkustaville äänestäjille!
  MatkaMartta on viimeisimpänä kirjoittanut: Pääsiäinen pikakelauksella ja kurkistus seuraavaan matkaan.

  1. Varmaan olisi voinut äänestää, mutta ihan ymmärrettävää, että juhlahumussa on mennyt vähän ohi. Mä olen Suomessa käynyt yleensä äänestämässä ennakkoon jossain lähipostissa, koska itse vaalipäivä on mennyt vaalitoimitsijana häärätessä, aina yhdellä ja samalla koululla joka ei ole ollut edes oma äänestyspaikkani. :) Nyt ulkomailla asuvana tuntuu vähän orvolta, kun vaali-ilta ei menekään ääniä laskiessa vaan netin kautta menoa seuratessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge