Mennään metsään: kevään merkkejä Luxemburgissa

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Lämpöaalto iskeytyi Luxemburgiin, ja viikonloppuna olisi ollut suorastaan mahdotonta pysyä poissa luonnosta. Sunnuntaina nappasimme kaverin kanssa bussin kohti Koillis-Luxemburgin Müllerthalia, jota myös ”Pikku-Sveitsiksi” kutsutaan. Bussi oli melkein täynnä, ja monella oli meidän tavoin vaelluskengät jalassa.

Mullerthal eli Pikku-Sveitsi: Vaellus kivimuodostelmien läpi

Jäimme pois bussista Bersdorfin pikkukylässä ja sukelsimme alas laaksoon hiekkakivimuodostelmien keskelle, joista Müllerthal on tunnettu. Eroosio on muotoillut alueelle lukemattomia luolia ja kallionkoloja, korkeita paaseja, kapeita välejä ja luonnonportaita, joita pitkin patikointireitti puikkelehtii. Myöhemmin reittiä on täydennetty ihmisen tekemillä portaikoilla. En suosittele polvivaivaisille!

Mullerthal Trail 2: vaellus Berdorf - Consdorf

Müllerthal kivimuodostelmat

Ahtaan paikan kammoisillakaan ei aina ole hauskaa. Taskulamppu tulee välillä tarpeeseen.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Ihmettelimme alusta alkaen rapinaa, jota kuului vähän väliä viimesyksyn lehtien alta. Pian kaverini kirkaisi: hiiriä! Metsä oli täynnä niitä. Hetken meillä oli pieniä erimielisyyksiä toimintatavasta, kun kaverini yritti maata tömisyttämällä pelottaa hiiret tiehensä ja minä zoomailin kameralla saadakseni nuo vikkelät pienet otukset tallentumaan muistikortille. Päädyimme pian siihen, että minä kävelen edeltä.

Metsähiiri

Näimme kymmeniä metsähiiriä, mutta kuvat ovat aika hääppöisiä, kun nämä pienet otukset puikkelehtivat säikkyen koloihinsa.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Sammakko

Näimme myös sammakon, joka yritti kovasti naamioitua lehdeksi.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Puolivälissä reittiä polku saapui Müllerthalin kylään, joka selvästi eli patikoinnista. Patikoijille tarkoitettuja hotelleja oli enemmän kuin asuintaloja, ja ravintoloiden terassit olivat täynnä vaelluskenkäkansaa. Me ohitimme kylän pysähtyen vain infokeskuksen vessaan.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Saapuminen kylään

Kukko

Kylän keskellä oli pieni maatila, jossa pihalla tepasteli kanoja ja vuohia.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Luxemburgista löytyy useita söpöjä siltoja ja kauniita vesiputouksia, mutta niistä kuuluisin, Schiessentümpel, osuu tämän reitin varrelle. Emme jääneet vesiputoukselle pyörimään, koska siellä oli liikaa ihmisiä, vaan sen sijaan pysähdyimme lounastamaan vähän myöhemmin.

Mullerthal vaellus: Schiessentümpel

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Kevät oli saapunut myös kukkien muodossa. Minun piti pitkään kaivaa muististani valkovuokkojen suomenkielistä nimitystä, jotta pystyin googlaamaan sen ja kääntämään lajimääritystä miettivälle kaverille sloveniaksi. Koko metsä oli siis täynnä valkovuokkoja täydessä kukkaloistossa.

Valkovuokot

Nyt varmaan seuraavaksi joku kertoo, etteivät kuvan kasvit ole valkovuokkoja, koska lehdet ovat vääränlaisia. No voin vaikka vannoa, että niitä ihan oikeitakin valkovuokkoja tuolla metsässä oli!

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Toisiksi yleisin kukka oli tämä keltainen, jonka lajimääritystä emme tienneet.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Berdorfista Consdorfiin Müllerthalin kakkosreittiä pitkin kesti meillä lyhyen tauon kanssa 3,5 tuntia. Saavuttuamme Consdorfiin oli mahtavaa istahtaa terassille jäätelölle odottelemaan kerran tunnissa kulkevaa bussia kotiin.

Mullerthal Trail 2: Berdorf - Consdorf

Kuinka päästä reitille

Luxemburgin keskustasta bussi 111 kulkee Consdorfiin ja Berdorfiin. Busseissa on pysäkkinäytöt, jotka helpottavat kulkua, ja päivälippu Luxemburgin julkisiin maksaa 4 euroa. Seuraamamme Müllerthal Trail 2 -reitti on viitoitettu hyvin pysäkiltä lähtien, ja siitä löytyy tietoa netistä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

15 kommenttia postaukseen “Mennään metsään: kevään merkkejä Luxemburgissa”

 1. Olipa huikea patikkaretki! Mutta hiiristä en kyllä niinkään välitä. Olisin saattanut liittyä kaverisi lailla tömistelijöihin – ja lisäksi olisi pitänyt myös tietysti kirkua. :-)

  1. Mun mielestä taas ne hiiret oli aika söpöjä! Ainoa miinus, että välillä ne säikäytti yllättävällä rapistelullaan juuri siinä vaiheessa, kun kiipesi ylös jotain kapeaa polkua.

  1. Oho, miten ihmeessä et ole käynyt Müllerthalissa? No hei tänä kesänä korjaamaan tämä asia! Nuo kivet on oikeasti aika hienoja. :)

 2. Väittäisin että kuvan valkoiset olivat ketunleipiä, mutta uskon että oikeita valkovuokkojakin on :) Tuon toisenkin kaunokaisen nimi pitäisi olla hallussa, mutta eipä nyt ole. Jokatapauksessa ihania kuvia ja maisemia!!
  MatkaMartta on viimeisimpänä kirjoittanut: Mikä ei kuulu joukkoon?

  1. No niinpä varmaankin ovatkin! Pitääpä tutkia muista noita kasveista ottamistani kuvista, näkyikö siellä lopulta valkovuokkojen lehtiä ollenkaan. Minulla kun automaattisesti tuli mieleen äitienpäivä tuosta kukkaloistosta.

  1. Tuolla tuntui jo melkeinpä kesältä, kun takki piti viileähkön alun jälkeen riisua ja eteenpäin jatkettiin lyhythihaiset päällä!

  1. Sellainen fiilis tuolla välillä tuli kyllä! Etenkin noista kivimuodostelmista.

  1. Eipä näistä varmaan kukaan ole kuullut, joka ei ole asunut ihan lähialueella – ja silloinkaan ei välttämättä! Juuri juttelin parin Brysselissä asuvan matkabloggaajan kanssa, ja kummallekin tuli patikointimahdollisuudet ihan yllätyksenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge