Octave-pyhiinvaellusmarkkinat Luxemburgissa

Olet asunut liian kauan Luxemburgissa kun…

 • …kannat aina henkilökorttia mukanasi, koska koskaan ei voi tietää, jos sitä vaikka tänään kävisi ulkomailla.
 • …pystyt keskustelemaan asiantuntevasti Pariisin, Lontoon ja Brysselin eri kaupunginosista. Vähän kuin tamperelaisena puhuisi Helsingistä.
 • …yllätyt, kun tapaamasi ihminen ei olekaan EU-virkamies tai pankkiiri. ”Siis missä sä sitten olet töissä?”
 • …jaksat yhä olla innoissasi siitä, että baari-illan jälkeen vaatteet eivät haise tupakalle (tai vaihtoehtoisesti käärmeissäsi, että tupakalle pitää mennä ulos). Vastahan se laki tuli!
 • …”kahvilla” käyminen tarkoittaa espressojen vetämistä sormustimen kokoisista kupeista, ja siksi sille riittää kymmenenkin minuuttia.
 • …pitkän viikonlopun lähestyessä et kysy kavereiltasi, ovatko he lähdössä matkoille, vaan kysyt suoraan, minne he ovat lähdössä.
 • …naapurimaissa matkustaminen tuntuu halvalta.
 • …kadehdit Brysseliin muuttavia kavereitasi viimeistään siinä vaiheessa, kun saat kuulla, mitä he maksavat tulevasta asunnostaan.
 • …mielestäsi bemarit ja audit ovat täysin normaaleja autoja. Hienommat automerkit alkavat vasta porscheista.
 • …kannat aina mukanasi sateenvarjoa säätiedotuksesta riippumatta.
 • …säästä huolimatta et voisi kuvitellakaan kulkevasi kaupungilla kumisaappaissa, ja vaihtokengät töissä ovat aivan tuntematon käsite.
 • …aurinkoisen sään sattuessa tuntuu, että on pakko lähteä ulos, ja terassikauden avasit jo tammikuussa.
 • …talvella kyselet kavereiltasi vinkkejä Alppien hiihtokeskuksista – ja heiltä kaikilta vinkkejä löytyy.
 • …sinulla on mielipiteitä eri Belgian ja Hollannin rannikkokaupungeista rantakohteina.
 • …suomalainen kaverisi kertoo kuulleensa jotain puskaradiosta, ja tajuat heti hänen tarkoittavan Luxemburgin suomalaisten Facebook-ryhmää.
 • …yllätyt aina, kun kaupungilla joku ymmärtää englantia.
 • …tilaat ravintolassa ranskaksi, vaikka tarjoilija olisikin tervehtinyt englanniksi.
 • …alat puhua syyskyyn Schueberfouer-markkinoista jo toukokuussa, ja mietit kavereiden kanssa, mitä huvipuistolaitteita paikalle tuodaan tänä vuonna.
 • …syöt hyvin harvoin muuta leipää kuin patonkia.
 • …IKEAn siniset kassit eivät ole ilmiö, mutta sinulta kyllä löytyy useampi Auchanin kestokassi.
 • …et ole uskoa todeksi, että puhelinfirman asiakaspalvelu voi olla auki myös sunnuntaisin. Koska eihän mikään ole ikinä auki sunnuntaisin.

Luxemburgista viimeksi poislähtiessä totesin, että en ole vielä asunut täällä tarpeeksi kauan, että voisin kirjoittaa tällaisen postauksen. Nyt olen. Taannoin Georgiasta pois muuttaessa kerroin oppineeni neljässä kohdassa tavoille; nyt täältä pois muuttaessa listassa on vain kaksi kohtaa, jotka eivät päde minuun. Haluaako joku arvata, mitä ne ovat?

Luxemburgin suurherttua ja suurherttuatar
Näin vihdoin Luxemburgin suurherttuan ja suurherttuattaren livenä viime sunnuntaina Octave-pyhiinvaellusjuhlan päätöskulkueessa.

Alivuokralaisella on jo asuntoni avaimet, pakkaus on käynnissä, ja taksi tulee noutamaan minut alaovelta kentälle 16 tunnin päästä. Äddi & Merci, Luxembourg!

PS. Muistathan käynnissäolevan bloggaajien SPR:n Nepal-keräyksen. Uuden järistysen myötä Nepalissa tarvitaan nyt tukea enemmän kuin koskaan.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

27 kommenttia postaukseen “Olet asunut liian kauan Luxemburgissa kun…”

 1. Nämä on hauskoja! Mulla tuli heti mieleen tuosta aurinkoisesta säästä, että tuohan sopii oikeastaan kaikkiin suomalaisiin ihan sama missä asuu, joten veikkaisin ainakin, että tuo ei johdu sun kohdalla Luxemburgista? :D

  Mulla oli ihan mennyt ohi sun muutto USA:han, kun en ole ehtinyt viime aikoina oikein lukea blogeja. Turvallista matkaa rapakon taa! :)
  Anu Haapala on viimeisimpänä kirjoittanut: Neljätoista maata – lukematon määrä näkemättä

  1. Itseasiassa Georgiassa totuin siihen, että sisällä voi olla aurinkoisellakin säällä, koska melkein joka päivä tuntui olevan aurinkoinen. :) Nyt Luxemburgissa tämä pätee selvästi muihinkin kuin suomalaisiin, myös niihin jotka tulevat aurinkoisista maista. Selvästi siis paikka vaikuttaa!

   Kiitos! :)

 2. Hyvää matkaa Jenni, toivottavasti vielä tulet ainakin käymään ja ehditään jatkaa juttelua. Viimeksi aika loppui ihan kesken. Sinulla maa ja manner vaihtuvat, mutta blogisi sisältö jatkuu varmasti vähintään yhtä mielenkiintoisena. Meillä kaikilla on omat kokemuksemme asuinpaikoistamme. Itse olen ehtinyt asumaan täällä Luxemburgissa jo 20 vuotta ja minun listaukseni näyttäisi ainakin osittain erilaiselta. Kenties tässä vielä joskus sellaisen laadin :-)
  Aino Salminen on viimeisimpänä kirjoittanut: Pariisin kevät

  1. Hei se olisi mielenkiintoista! Yritin laatia listauksen muutenkin kuin pelkästään omien kokemusten perusteella, mutta varmasti totta on, että tämä painottuu nuorehkojen expatien elämään, koska niihin täällä eniten itse törmään. Ja ihan varmasti tavataan vielä joskus! Meinasin, että olisin jonkun ranskan tunnin kahvitauolla käynyt hakemassa sut kahville, mutta en valitettavasti sitten ehtinyt enää loppuvaiheessa tunneille, kun työtehtävät veivät kaiken ajan.

  1. Kiitos! Näitä samanlaisia näkyi paljon ulkosuomalaisblogeissa pari vuotta sitten, mutta toimii edelleen!

 3. Kiva postaus.

  Hyvä kuva herttua-pariskunnasta:D ovat niin tympeinä. Jos oisivat jenkkejä nii kestohymy ois liimattu naamalle:D
  Emmi H on viimeisimpänä kirjoittanut: Blogivinkkejä

  1. Mä luulen, että hymyn puute johtuu arvokkaasta tilaisuudesta. Siinä niiden edellä meni joku pyhä katolinen kultaristi ja varmaan parikymmentä piispaa ja joku kardinaalikin. Sitä ennen paraatissa kulki jengiä, jotka mumisi rukouksia ja välillä veisasi virsiä. En tiedä, olisivatko hymyilleet enemmän, kun pari tuntia myöhemmin näyttäytyivät linnan parvekkeella, mutta siinä vaiheessa mä olin lähtenyt kotiin.

 4. Hahhah… Kyllä musta tuntuu, että mäkin olen asunut täällä liian kauan, mutta listani näyttäisi hieman erilaiselta. Ne on nää erilaiset elämäntilanteet :D Tosin kyllä noista osa osuu ja uppoa!! Hyvää matkaa toivottelen sitten muutaman tunnin kuluttua :)

  1. Joo, lapset tuo oman lisänsä tähän listaan ihan varmasti. Mulla on pakkaus ihan vaiheessa vielä, mutta taidan nyt tarvita taukoa ettei pää hajoa, että en ole kuitenkaan perumassa treffejä.

   1. No mä olen matkalla, että taukoa kehiin ainakin ekan erän ajaksi :D

  1. Suomi oli kyllä melkein yhtä paha ton suhteen, käytännönsaari siellä Pohjolassa. Luxemburgissa nää maiden rajat alkaa olla aika epätärkeitä, kun välillä niiden ylittämistä ei edes huomaa.

   Mä muuten hehkutin kuninkaallisten spottaamista kavereille täällä, ja ne oli että ”häh, etkö sä muka ole niihin aiemmin törmännyt, ainahan ne on esim keväisillä viinimessuilla pyörimässä”. :D

  1. No niin minäkin olisin luullut ennen Luxemburgiin muuttamista, mutta niin vaan tykästyin uunilämpimään patonkiin. Suosisin yhä ruisleipää, jos sitä olisi saatavilla, mutta kun kerran ei, niin patongista saa niin kätevästi eväsleipiä sekä vaikka aamiaisen mukaanotettavaksi töihin, jos on kiireinen aamu.

 5. Mä veikkaan, että sä et ole kiinnostunut automerkeistä, ja ne on kaikki sulle vaan autoja. Ja en ainakaan muista, että olisit kamalasti kirjoitellut noista Belgian ja Hollannin rantalomista. Muut kohdat pätenee.
  Minttu on viimeisimpänä kirjoittanut: Huomenna poljetaan

   1. Jee, kahvijuttu oikein arvattu! Automerkit oli mulle kaikki vain autoja, kunnes sekä systeri että Iiro kommentoi aiheesta, ja sen jälkeen olen ruvennut tarkkailemaan kalliimpia merkkejä liikenteessä. Rannalla en ole Belgiassa ja Hollannissa käynyt kertaakaan kesällä, mutta talvella kun on tullut käytyä paikalla, niin mulla on kyllä selvä mielipide paristakin rannasta ja siitä, mihin haluaisin kesällä lähteä. ;)

    Facebookin puolella joku arvasi oikein sen toisen kohdan, eli vaihtokengät: minähän en Kontion kumisaappaistani luovu!

 6. Hahah, tamapa oli hauska! Niin sita vaan huomaa ”kotiutuneensa” eri paikkoihin. Aika hankala valita mitka ei pade sinuun, veikkaan ainakin yhta kun on joskus ollut tuosta ranskankielesta puhetta, ja arvaaan etta ”…tilaat ravintolassa ranskaksi, vaikka tarjoilija olisikin tervehtinyt englanniksi.” ei pade sinuun? Vai oletko aivan ranskalaistunut jo??
  Annika -Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Passin uusiminen ulkomailla – Ota käsirasva mukaan

  1. Olen aivan ranskalaistunut jo!! Jotenkin tuosta ranskan puhumisesta ravintolassa on tullut jo niin automaatio, että ei oikein osaa vaihtaa muulle kielelle.

 7. Tämäpä oli hauska!Niinkuin olen aiemminkin sanonut, niin mulla on monet Eurooppalaiset maat käymättä tai ihan olemattoman vähällä tutustumisella. Nämä sinun jutut saa niistä aina innostumaan. Amerikan manner on myös korkkaamaton, ehkä sitten seuraavaksi innostun täällä lukiessani niistä.
  MatkaMartta on viimeisimpänä kirjoittanut: Matkimassa, oppimassa ja löytämässä.

  1. Hei kiva kuulla, ja toivottavasti jutut jatkaa innostamista myös täältä Atlantin toiselta puolelta. ;) Vielä on kyllä Euroopastakin juttuja vino pino takataskussa…

 8. Näköjään en ole vielä asunut Luxissa riittävän kauaa… vain neljä-viisi vuotta… kumppareita en omista…sateensuoja jää usein kotiin… mutta mukavaa on, ja uusi koti on todella mieleinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge