Eurooppa-päivä EU-tuomioistuimen avoimissa ovissa

Luxemburg on täynnä erilaisia EU-instituutioita, mutta niihin pääsee valitettavan harvoin vierailulle. Toukokuun alussa Eurooppa-päivänä EU-tuomioistuin kuitenkin avaa ovensa, ja pari vuotta sitten minäkin kävin katsomassa, minkälaisissa tiloissa Euroopan oikeutta käydään.

EU-tuomioistuin, LuxemburgPääsalin päällä roikkuu hökötys, jonka on tarkoitus muistuttaa kultaista meduusaa, mutta joka minun silmääni näyttää hyttysverkolta. Hökötyksen samoin kuin koko vuonna 2008 uudistetun tuomioistuinrakennuksen suunnitteli pariisilaisarkkitehti Dominique Perrault.[/caption]

EU-tuomioistuin ratkoo tapauksia, joissa EU-maat eivät ole soveltaneet lainsäädäntöä oikein, EU-toimielimet ovat riidoissa keskenään tai riidoissa maiden kanssa, tai joku yksittäinen ihminen tai yritys on haastanut EU:n oikeuteen. Jokaisesta jäsenvaltiosta on yksi tuomari, joiden lisäksi on nimitetty yhdeksän julkisasiamiestä – joku ranskalaisen tuomioistuimen omituisuus – joista tällä hetkellä yksi on suomalainen. Suomella on siis aika vahva edustus EU-tuomioistuimessa, jonka virallisena työkielenä on vain ja ainoastaan ranska.

EU-tuomioistuimen pienempi sali
Astuimme sisään erääseen käsittelysaliin juuri silloin, kun valkokankaalla pyöri tapaus, jota tuomitsemassa oli suomalainen tuomari Allan Rosas (ei kuvassa). Tuomarin olisi arvannut suomalaiseksi ilmankin oppaamme huomautusta, koska vahvan suomiaksentin kyllä tunnisti ranskaksikin.

Vaikka käsittelyt ovat ranskaksi, ne tulkataan haastajien omalle äidinkielelle. Eli jos vaikka suomalainen yritys haastaa jonkun EU-instituution oikeuteen, tulkit tulkkaavat tapahtumat ja myös oikeusasiakirjat käännetään suomeksi. Tämän takia tuomioistuimella on töissä kokonainen tulkkien ja kääntäjien armeija, ja tuomioistuimen kaksi korkeaa kultaista tornitaloa ovat lähes pelkästään kääntäjien työtiloja.

EU-tuomioistuimen simultaanitulkin koppi
Tulkit istuvat tuomiosalin laidalla kopeissa. Oikeustapausten simultaanitulkkaus on ehkäpä vaikein ammatti, joka äkkiseltään tulee mieleen.
EU-tuomioistuin kattokruunu
Tuomioistuimen tiloissa oli upeita kattokruunuja, hienoa arkkitehtuuria ja paljon taidetta. Mielenkiintoinen vierailukohde, vaikka ei oikeuskäytännöistä niin välittäisi.

Hienojen salien ja ns. julkisten tilojen vastapainoksi varsinaiset työtilat ja tuomareiden kabinettikäytävät olivat huomattavasti maltillisempia. Sieltäkin löytyi purppuranväriset kokolattiamatot – jotain mitä en ihan heti kykenisi kuvittelemaan omalle toimistolleni – mutta toisaalta eräskin Ruotsin tuomarin kabinetissa töissä ollut kaverini oli joutunut tuomioistuimen rempan ajaksi töihin raksaparakeistä kyhättyyn väliaikaisrakennukseen. Työtilojen tasot taitavat olla vähän arpapeliä.

Käytävä
Käytävä arkisemmasta päästä
EU-tuomioistuin - tuomareiden kokoushuone
Tuomareiden kokoushuone

Tuomioistuimen tuomarit kokoontuvat välillä keskustelemaan keskenään aurinkoiseen kokoushuoneeseen, jonka pöytä on niin iso, että sen ääreen mahtuvat hyvin kaikki 28 tuomaria ja tarvittaessa julkisasiamiehet päälle. Kokoushuoneessa minua kiinnosti sen yhtä seinää peittävä kirjahylly, josta löytyi opusta toisen perään, kaikki samanlaisia. Niihin oli painettu kaikki EU-tuomioistuimen ratkaisut, käännettynä kaikille EU:n virallisille kielille – ihan hyvä määrä paperia.

Oikeustapauskokoelma
Suomenkieliset oikeustapauskokoelmat oli nidottu kirkkaan sinisiin kansiin.

Monikielisen ja -kulttuurisen tuomioistuimen arkipäivä näkyi muuallakin kuin pelkissä käännöksissä ja tulkkauksissa. Tiedättekö ne brittijuristit, jotka kulkevat ympäriinsä pompööseissä peruukeissa? Ranskalaisilla puolestaan on mustien mekkojensa alla komeat olkatoppaukset, italialaisilla viittoja kultatupsuin, belgit pukeutuvat punaiseen ja portugalilaisilla on kultamitalit kaulojensa ympärillä. Tuntuu, että pohjoismaalaiset juristit ovat ainoita, jotka pukeutuvat normaalisti… mutta eivät täällä! EU-tuomioistuimessa sääntönä on, että tuomarit pukeutuvat punaisiin kaapuihin ja juristit pukeutuvat kotimaansa pukeutumiskulttuurin mukaisesti paitsi jos pukeutumiskulttuuri on normaali puku. Tällöin EU-tuomioistuimella on ylimääräisiä samettikaapuja, jotka puvuttomat juristit joutuvat vetäisemään päällensä.

EU-tuomioistuimen vaatetus
Ihan vaan jotta näytettäisiin kaikki yhtä pelleiltä. Kuolalappu kuuluu asuun.

Jos ei osu paikalle juuri oikeana päivänä, tuomioistuimen tiloihin pääsee myös silloin, kun käynnissä on julkisia kuulemisia, koska ne ovat kaikille avoimia. Kannattaa tarkistaa tilanne Luxemburgissa vieraillessa, jos tuomioistuinten toiminta kiinnostaa!

EU-tuomioistuimessa vierailulla
Minä toinen vasemmalta. Muut kierrokselle osallistuneet kaverit ovat kaikki muuttaneet jo pois Luxemburgista.

Eurooppa-päivää vietetään huomenna 9.5.!

Luxemburgissa EU-tuomioistuimen lisäksi tapahtumaa järjestetään koko päivän ajan keskustan Place d’Armesilla. Kuulema mukana on myös Suomen suurlähetystön muumi, jota pääsee halailemaan.

Brysselissä on samaan aikaan monen EU-instituution avoimet ovet, ja itse viime vuonna kävin Europarlamentin avoimissa ovissa, jotka olivat kanssa ihan hauska kokemus. Sinne siis, jos satut olemaan Belgiassa!

Suomessa juhlitaan Suomen 20-vuotista taivalta EU:ssa. Helsingin rautatieasemalla tarjotaan kakkukahvit klo 10-13, ja muita tapahtumia löytyy täältä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Eurooppa-päivä EU-tuomioistuimen avoimissa ovissa”

 1. Mua on aina kiinnostaneet nämä kulissien takaiset jutut! Aika isoja päätöksiä tässäkin pytingissä tehdään, kiitos siis tästä kurkistuksesta. Pääsin töiden puolesta tutustumaan aikoinaan EU parlamentin tiloihin Brysselissä ja oli oikeasti yksi mielenkiintoisimpia paikkoja, joissa olen työn vuoksi ollut. Postasinkin siitä lyhyesti: http://www.rantapallo.fi/anskubcn/2014/04/11/kurkistus-kulisseihin-eu-parlamentti/
  Ansku Bcn on viimeisimpänä kirjoittanut: Kahviloiden suurkuluttaja tässä moi!

  1. Mä kanssa käyn aina tällaisissa isoissa pytingeissä kiertelemässä, kun mahdollisuutta tarjotaan! On jännää nähdä, minkälaisissa puitteissa ne viralliset päätökset syntyvät, ja onpahan sitten enemmän kosketuspintaa asiaan, kun seuraavan kerran toimielimestä puhutaan uutisissa.

 2. Mä oon joskus ihmetellyt, mikseivät esimerkiksi britit ole siirtyneet 2000-luvulle ja luopuneet niistä naurettavista peruukeista… En ole tiennyt, että EU-tuomioistuimessa on tuollainen pukeutumismeininki. Haha, samettikaavut. :D Mutta onhan se kieltämättä hauskaa, ettei saa pukeutua tavalliseen pukuun. Tosin oikeuden ei kait kuuluisi olla hauskaa. ;)
  hannael on viimeisimpänä kirjoittanut: San Jose korkeuksista

  1. Sen brittimeiningin jotenkin ymmärtää, että okei, satojen vuosien historia ja traditiot… mutta hämmentävää on, että tällaisten uusien instituutioiden kohdalla luodaan uutena näitä jo valmiiksi vanhalta tuntuvia perinteitä. Ehkä ne ei sitten tunnu vanhalta niistä, jotka ovat kasvaneet niiden keskellä.

 3. Hieno kirjoitus! Tämä tarjosi lukijalle paljon mielenkiintoista taustatietoa. Varmasti vaikuttava näky tuo kirjahylly.

  Mielestäni on sääli, ettei Suomessa osata arvostaa ja vaalia perinteitä tarpeeksi. Tämän takia meillä ei juuri pääse syntymään tuollaisia brittien kaltaisi traditioita. Mutta olisi kyllä toki mielenkiintoista kuulla, mitä mieltä näiden mainittujen maitten juristit ovat heidän omista perinteistään ja työasuistaan :) Tai niiden muiden maiden juristit tästä EU-tuomioistuimen uudemmasta perinteestä…
  Photography is Travel on viimeisimpänä kirjoittanut: MORNING IN HVAR TOWN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge