24 uutta maailmanperintökohdetta – lista vaan pitenee!

Maailmanperintökohteiden bongailu on siitä hauska (tai kinkkinen, miten sen nyt ottaa) puuha, että koskaan ei tule valmiiksi. UNESCOlla on nimittäin tapana lisätä uusia kohteita listalle vuosittain, ja tämän vuoden kokouksessa Bonnissa uusia kohteita tuli peräti 24. Tässä ne ovat:

8 uutta helposti tavoitettavaa kohdetta Länsi-Eurooppaan…

Norja: Rjukan-Notoddenin teollisuuskeskus

Rjukan, Norway
Etelä-Norjaan 150km Oslosta länteen rakennettiin 1900-luvun alussa typpitehdas sekä tehtaalle energiaa tuottamaan tuolloin Euroopan suurin vesivoimala, Svelgfoss, sekä maailman suurin vesivoimala Vemork. Läheiset Rjukanin ja Notoddenin kylät rakennettiin työntekijöiden asunnoiksi, ja maailmanperintölistalle paikka päätyi, koska se on hyvä esimerkki ympäröivistä vuorista ja luonnosta hyötyvästä 1900-luvun alun teollisuuskaupungista. [Kuva: Nigel Swales]

Tanska: Christiansfeld, herrnhutilaisten perustama kaupunki

Old well in front of Brothers Congregation Church
Christiansfeld pääsi listalle, koska se on erityisen hyvä esimerkki siitä, miltä näyttää kaupunki, jonka kaupunkisuunnittelusta on vastannut kirkko. Esimerkiksi naimattomille miehille ja naisille on omat isot yhteistalonsa, ja koristelemattomat yksinkertaiset talot on suunniteltu kirkon hallitseman keskusaukion ympärille. [Kuva:  Martin Nikolaj Christensen]

Tanska: Uuvustusajometsästysalue Pohjois-Sjellannissa

Eremitagen
Uuvustusajometsästys (par force) eli peurojen metsästys ratsain ajokoirien avulla oli suosittu metsästystyyli 1500-luvun Tanskan hovissa. Sitä varten oli varattu Pohjois-Sjellannista Store Dyrehaven ja Gribskovin metsät sekä Jægersborg Hegnin puisto, ja alueella on useita hienoja metsästysmajoja – kuvassa Eremitagenin metsästyslinna. [Kuva: Guillaume Baviere]

Saksa: Hampurin Speicherstadtin ja Kontorhausin alueet sekä Chilehausin toimisto

Speicherstadt
Speicherstadt Hampurin satamassa on maailman suurin puupaalujen varaan rakennettu varastokaupunki. Se rakennettiin viime vuosisadan vaihteessa palvelemaan Hampurin sataman toimintoja, ja nykyään sen punatiilisissä taloissa on useita museoita ja erikoisliikkeitä. Viereisellä Kontorhausin alueella on kuusi suurta toimistorakennusta, jotka rakennettiin 1920-1940-luvuilla satamassa toimivien yritysten pääkonttoreiksi, ja joista tunnetuin on modernistinen Chilehaus. [Kuva: Bert Kaufmann]

Ranska: Champagnen viiniviljelmät, samppanjatalot ja kellarit

Champagne Cellars at Mercier
Munkit alkoivat valmistaa samppanjaa jo 1600-luvulla, mutta teollisiin mittakaavoihin juoman valmistus siirtyi Champagnen alueella 1800-luvulla. Maailmanperintökohteeseen kuuluu useampi historiallinen viininviljelyalue sekä Epernayn kaupungin Avenue de Champagne, jonka varrella moni vanha kuuluisa samppanjatalo pitää kellareitaan. Maailmanperintökohteena alue todistaa pienen käsityöläisammatin kehittymistä megalomaaniseksi agrikulttuuribisnekseksi.

Ranska: Burgundin viinitarhat sekä Dijonin vanhakaupunki

Opera de Dijon in Rain
Dijonin kaupungin eteläpuolella kehittyi Burgundin alueelle ominainen viinialueiden jako suurempiin terroireihin ja pienempiin climateihin. Pohjan ajattelulle loivat 1300-luvulla viiniä viljelleet sisterssiläismunkit huomatessaan eri maa-alueiden tuottavan eri tasoisia rypäleitä johtuen mikroilmastosta, maaperästä ja muista luonnonolosuhteista. 1700-luvulla viinialueiden siirtyessä yhä enemmissä määrin kirkolta ja kruunulta Dijonin porvareiden omistukseen niitä alettiin virallisesti luokitella ja arvottaa suhteessa toisiinsa. Maailmanperintölistalle ovat päätyneet sekä viinialueet, joita luokiteltiin, että Dijonin kaupunki, jonka poliittisessa ilmapiirissä kytenyt halu säätelylle johti luokitteluun.

Iso-Britannia: Forthin silta

Forth Bridge Blues
Forth-joen ylittävä rautatiesilta on maailman pisin kaarisilta. Se avattiin liikenteelle vuonna 1890 ja on yhä käytössä. Maailmanperintölistalle se on lisätty, koska se oli aikoinaan tärkeä saavutus siltasuunnittelussa ajalla, jolloin rautatiet mullistivat pitkänmatkan matkustuksen. Forthin sillasta on kirjoittanut blogissaan Auringonkalastaja. [Kuva: Chris Combe]

Italia: Arabi-normannilainen Palermo sekä Cefalún ja Monrealen katedraalit

Italy-2125 - Cathedral of Palermo
Kun normannit valloittivat Sisilian vuonna 1061, seurauksena oli normannilaisen, arabialaisen ja bysanttilaisen kulttuurin sulatusuuni, joka jätti jälkensä pääkaupunki Palermoon vielä vuosisadoiksi. Sisilian normannilaisen kuningaskunnan aikana (1130-1194) Palermoon rakennettiin kaksi palatsia, kolme kirkkoa, katedraali ja silta sekä läheisiin Cefalún ja Monrealen kaupunkeihin vielä katedraalit, joiden arkkitehtuurissa näkyvät uudenlaiset arkkitehtuuri- ja koristelutyylit, ja jotka todistavat muslimiarabien, ortodoksibysanttilaisten ja katolisten normannien yhteiselosta kaupungissa. Blogeista Meriharakka on kirjoittanut Monrealesta ja Hear the World’s Whisper Palermosta.  [Kuva: Dennis Jarvis]

4 kohdetta Amerikkoihin ml. syy matkustaa Teksasiin…

Jamaika: Blue and John Crow Mountainsin kansallispuisto

Blue Mountains - John Crow National Park
Ainoa uusi luontokohde maailmanperintölistalla on Blue and John Crow Mountainsien kansallispuisto Jamaikalla sen rikkaan sammaliston takia. Alue on myös kulttuurikohde, koska se toimi piilopaikkana ensimmäisille orjuudesta karanneille  tainointiaaneille sekä myöhemmin afrikkalaistaustaisille orjille, jotka perustivat alueelle pakoreittien ja piilopaikkojen verkoston. [Kuva: VANKUSO]

Meksiko: Padre Temblequen akvedukti

Arcos de Zempoala
1500-luvulla fransiskaanipappi Padre Tembleque johti akveduktin rakentamista alueelle, jotta paikalliset intiaaniyhteisöt saisivat puhdasta vettä käyttöönsä. Akveduktissa on maailman korkein yksikerroksinen kaari, jota akvedukteihin on koskaan rakennettu, ja se on esimerkki roomalaisen vesihuoltotradition ja mesoamerikkalaisen rakennustekniikan yhdistelmästä: akvedukti on rakennettu savitiilistä. [Kuva: Federico]

Uruguay: Fray Bentosin teollisuusalue

Serie - Ruinas y recuerdos del frigorífico Anglo IV
Fray Bentosin kaupunkiin rakennettiin vuonna 1859 tehdas, jonka tarkoitus oli prosessoida läheisillä preerioilla kasvatettu karja kuljetettavaksi myytäväksi Eurooppaan. Tehtaaseen kuului lihan prosessointilaitoksen lisäksi pakkaus ja eteenpäinlähetys, ja se on varhainen esimerkki globaalilla skaalalla toimivasta lihakaupasta. Suomalaiset saattavat muistaa Fray Bentosin eräästä uudemmasta teollisuuskohteesta, nimittäin Metsä-Botnian uutisissa olleesta sellutehtaasta. [Kuva: Federico Moreira]

Yhdysvallat: San Antonion lähetystöt

Mission San Jose
Fransiskaanimunkit rakensivat 1700-luvulla viisi lähetystöä San Antonio -joen varrelle, josta käsin Espanjan kruunu pyrki käännyttämään, kolonisoimaan ja puolustamaan Uuden-Espanjan siirtomaita. Lähetystöjen arkkitehtuurissa yhdistyvät espanjalaisten ja coahuilteca-intiaanien koristelutyylit. San Antonion lähetystöissä on vierailtu 50 State Puzzle -blogissa. [Kuva: Bill Staney]

7 uutta Lähi-Idän ihmettä…

…sisältäen kaksi Iraniin ja yksi Saudi-Arabiaan. Ei ole helppoa maailmanperintökohteiden bongaaminen.

Iran: Susa

IMG_3389
Persialaisen perimätiedon mukaan Susa oli maailman ensimmäinen kaupunki, ja tämä saattaa jopa pitää paikkansa: Susan kaupunki oli olemassa jo yli 6000 vuotta sitten. Sen jälkeen kaupunki on ollut osa Elamin, Persian ja Parthian kulttuureita, ja valloittipa myös Aleksanteri Suuri sen aikoinaan. Lopulta Susan tuhosivat mongoolit 1200-luvulla. [Kuva: ninara]

Iran: Meymandin kulttuurimaisema

Bringing In the Flock, Firuzabad, Iran
Meymand on omavarainen aroalue Iranin keskialueen vuorten eteläpäässä. Paikalliset paimentavat karjaansa vuorilla syksyt ja keväät eläen väliaikaisissa paimentolaisasutuksissa, viljelevät kesän maata ja vetäytyvät talviksi luola-asumuksiin laakson pohjalle. Maailmanperintölistalle tämä kulttuurimaisema pääsi, koska se on osoitus elämäntavasta, jonka otaksutaan aiemmin olleen paljon yleisempi. [Kuva: Julia Maudlin]

Israel: Bet She’arimin nekropoli

Beth She'arim
Kun roomalaiset tuhosivat Jerusalemin temppelin ensimmäisen juutalaissodan aikana vuonna 70, juutalaisten hallinto siirtyi Bet She’arimiin. Vuonna 135 roomalaiset kielsivät myös juutalaisten pääsyn Jerusalemin suosituimmalle hautausalueelle Öljymäelle, jolloin juutalaiset alkoivat haudata kuolleitaan jo tutuksi tulleeseen Bet She’arimiin. Maailmanperintökohteeksi Bet She’arimin nekropolis on nostettu erityisesti runsaiden kreikan, aramian ja hepreankielisten hautakirjoitusten ja koristeluidensa takia.  [kuva: Alex Brey]

Jordania: Al-Maghtasin kastepaikka, ”Betania, Jordanin tuolla puolella”

Jesus Christ baptism site (2007-05-811)
Al-Maghtasin kastepaikka on kristittyjen pyhiinvaelluskohde, koska täällä uskotaan Johannes Kastajan kastaneen Jeesus Nasaretilaisen. Maailmanperintökohteen siitä tekee monet roomalaiset ja bysanttilaiset kirkot, kappelit ja luostarit sekä luolat, joissa erakot asuivat ja altaat, joita käytettiin kasteisiin. [Kuva: Vyacheslav Argenberg]

Saudi-Arabia: Ha’ilin kalliotaide

Jubbah, Hail excursion
Nykyarabien esi-isät ovat jättäneet jälkensä Ha’ilin provinssissa sijaitsevien Jubbahin ja Shuwaymisin kallioihin. Vanhimmat petroglyfit alueella ovat yli 10 000 vuotta vanhoja, ja ne kuvaavat sekä eläimiä että ihmisiä.  Aikoinaan petryglyfit olivat järven rannalla, mutta järvi on aikojen saatossa kuivunut pois jättäen jälkeensä aavikon. [Kuva: Samira]

Turkki: Efesos

Library of Celsus
Efesoksessa sijaitsi yksi vanhan maailman seitsemästä ihmeestä: Artemiin temppeli, joka rakennettiin 500-luvulla eaa. Temppelin rakennusaikoihin alettiin rakentaa myös Efesoksen kaupunkia, josta tuli yksi antiikin Kreikan merkittävimmistä. Myöhemmin se liitettiin Rooman valtakuntaan, jolloin kaupunkiin rakennettiin paljon huomattavia rakennuksia, ja kaupungista tuli asukasluvultaan Rooman valtakunnan suurimpia. Kaupungista tuli myös kristinuskon pyhiinvaelluspaikka, koska legendan mukaan apostoli Johannes ja Neitsyt Maria muuttivat sinne. Lopulta kaupunki näivettyi, kun sen satama liettyi vähitellen umpeen. Efesoksesta löytyy juttua Tuhat ja yksi tarinaa -blogista. [Kuva: Laszlo Ilyes]

Turkki: Diyarbakırin linnoitus ja Hevselin puiston kulttuurimaisema

Hevsel Garden, Diyarbakir
Diyarbakırin kaupunki on Turkin kurdialueella, ja se on ollut tärkeä kekuskaupunki jo kreikkalaisten ajoista asti aina nykyaikaan saakka. Kaupungin keskuskukkula ja muurit ovat osa maailmanperintökohdetta, kuten myös sen viereinen Hevselin puisto, joka yhdistää kaupungin Tigris-jokeen. [Kuva: Julia Buzaud]

5 vanhaa ja uutta Kauko-Idässä…

Kiina: Tusi-kohteet

Hailongtun Castle Zunyi Guizhou China David McBride Photography-0083
1200-1900-luvuilla Lounais-Kiinan vuorilla hallitsivat Tusi-hallitsijat, jotka Kiinan keskushallinto oli asettanut hallitsemaan vähemmistökansoja. Tusit valittiin kansan keskuudesta, jotta vähemmistöillä olisi mahdollista pitää omat perinteensä ja kulttuurinsa kuitenkin niin, että he kokivat kuuluvansa osaksi yhteistä Kiinan valtakuntaa. Maailmanperintölistalle on lisätty kolme Tusi-hallinnon alaisuudessa ollutta kohdetta: Laosichengin ja Tangyan temppelit ja rakennukset sekä Hailongtunin linna (kuvassa), Kiinan parhaiten säilynyt keskiaikainen linnoitus.  [Kuva: David McBride]

Japani: Meiji-kauden teollisen vallankumouksen kohteet

軍艦島(端島) Gunkanjima - Battleship Island(Hashima Island)
Tämä on uusista maailmanperintökohteista kiistanalaisin: kohde suojelee Japanin teollistumisen perintöä Meiji-kaudelta (1868-1912), ja samoissa teollisuuslaitoksissa käytettiin 1910-luvulta eteenpäin korealaista ja myöhemmin kiinalaista pakkotyövoimaa. Maailmanperintökohteeksi nämä 23 erillistä paikkaa ovat päässeet, koska ne osoittavat, miten ei-länsimaa on hyödyntänyt länsimaista tekniikkaa teollistuakseen huimaa vauhtia. Mukana on satamia, laivanrakennusta, hiilikaivoksia, rautaruukkeja, teollisuusyritysten vanhoja konttoreita sekä myös James Bondin Skyfall-leffasta tuttu Hashiman hiilikaivoksen päälle rakennettu hylätty kaupunkisaari Gunkanjima, josta voi lukea lisää Kukkapilli-blogista. [Kuva: waka]

Etelä-Korea: Baekjen historialliset alueet

Busosanseong 021
Noin 2000 vuotta sitten Korea oli jakaantunut kolmeen muinaiseen kuningaskuntaan: Baekje, Silla ja Gaya. Tämä maailmanperintökohde suojelee Baekjen myöhäiskauden maamerkkejä vuosilta 475-660: linnakkeita, temppeleitä, hallintorakennuksia, kuninkaallisia hautoja… Baekjen kuningaskunta eli noina vuosina kultakauttaan ja toimi kulttuurien sulatusuunina, koska sillä oli hyvät yhteydet sekä muihin Korean kuningaskuntiin että Kiinaan ja Japaniin. Esimerkiksi buddhalaisuus levisi Japaniin pitkälti Baekjen kautta. Kuningaskunta tuhoutui vuonna 660 kun sillalaiset yhdessä kiinalaisten kanssa valtasivat Baekjen. [Kuva: travel oriented]

Mongolia: Burhan Haldun -vuori

Burkhan Khaldun mount
Burhan Haldun sijaitsee noin 100km Ulan Batorista koilliseen, ja se on mongoleille pyhä vuori. Legendan mukaan Tšingis-kaani syntyi ja kuoli vuorella, mikä saattaa johtua siitä, että kyseinen mongoolien johtaja yritti yhdistää kansaa edistämällä vuorten palvontaa. Vuorelle rakennetuilla seidoilla, paikallisella kielellä ”ovoo”, pidetään uskonnollisia seremonioita. [Kuva: Ganzorig Gavaa]

Singapore: Kasvitieteellinen puutarha

Rain tree (yellow variety) and bandstand
Singaporen kasvitieteellisen puutarhan perustivat britit vuonna 1859, ja se on ollut siitä lähtien tärkeä Kaakkois-Aasian kasvitieteen keskus. Maailmanperintölistalle puutarha pääsi siksi, että se on täynnä vanhoja rakennuksia ja historiallisia istutuksia, jotka kertovat tarinaa puutarhan evoluutiosta brittiläisen siirtomaavallan puutarhasta maailmanluokan tieteelliseksi puutarhaksi. Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa vieraillaan Auringon alla -blogissa. [Kuva: Jnzl’s Public Domain Photos]

Entä mitä tämä tarkoittaa minun keräysharrastukselleni?

Vaikka uusia käytäviä paikkoja tuli listalle roppakaupalla, keräysharrastukseni hyppäsi myös askeleen eteenpäin: olen käynyt näistä jo kolmessa.

  1. Champagnessa kävin Luxemburgista käsin peräti kahdesti, ja ensimmäisestä kerrasta löytyy juttua blogista: Samppanjaa Champagnessa. Toisella kerralla kävimme Suomi-Luxemburg-seuran kanssa maistelemassa läpi Epernayn Avenue de Champagnen samppanjatalojen tuotantoa, joista mieleen jäi erityisesti Mercierin maailman suurin samppanjatynnyri sekä Castellane, Ranskan suosituin samppanjatalo, josta on kuultu hyvin vähän ulkomailla, koska lähes kaikki tuotanto menee kotimaahan.
World's Largest Champagne Barrel, Mercier
Maailman suurin samppanjatynnyri, joka tehtiin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä varten. Oli muuten maailmannäyttelyn toisiksi suosituin nähtävyys; se suosituin oli eräs torni…

Mercier champagne

Castellane Tower
Castellanen samppanjatalon ikoninen torni
 • Dijonissa vierailin maaliskuussa. Burgundin viinitarhat jäivät kyseisellä vierailulla väliin, mutta koska vietin kaupungin keskustassa useamman sateisen tunnin ja maistelin paikallista viiniä, lasken tämän ainakin osittaiseksi käynniksi. Kaupunki on muuten todella kaunis ja sen historiassa riittäisi tutkittavaa useaksi päiväksi.

Dijon in Rain

 • Palermossa kävin vuonna 2005 (vai oliko se sittenkin 2004?), joten muistikuvat ovat vähän hataranlaiset. Muistan istuskelleeni kirkon portailla odottaen siestan päättymistä, koska käytettävänä kaupungissa oli kokonainen päivä ennen lautan lähtöä Napoliin. Arabinormannilaisarkkitehtuuriin en kuitenkaan kiinnittänyt minkäänlaista huomiota, joten vaikka tämä onkin teknisesti ottaen käynti, niin uusi vierailu lienee paikallaan.

Näiden lisäysten jälkeen saldoni on siis 105 käytyä maailmanperintökohdettaEnää 926 kohdetta jäljellä…

Oletko sinä käynyt näissä uusissa kohteissa? Mihin lähtisit mieluiten?

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

59 kommenttia postaukseen “24 uutta maailmanperintökohdetta – lista vaan pitenee!”

 1. Oletpa ahkeroinnut tämän jutun tiimoilta! Ja niin, kiitos linkityksestä, vaikka vaan kuvatekstissä :-)
  Unescon maailmanperintökohteet ovat kyllä hienoja, mutta pidän silti linjani ja käyn katsomassa niitä vaan jos muutenkin olen seudulla, en suostu aloittamaan niiden keräilyä, kun niitä on nii..ii..iin paljon ja sitten kohta kuitenkin huomaisin asettavani tavoitteen, että niitä pitää saada X kappaletta :-(
  No tosin, ensi viikolla on vuorossa Ilulissat, joka taitaa taas sekin olla Unescon maailmanperintökohde!

  1. Useampi päivä tämän kirjoittamiseen menikin, erityisesti tietojen ja kuvien metsästämiseen noista kaukaisemmista ja vähemmän tunnetuista kohteista… mutta olenpa taas monta tiedonjyvästä rikkaampi!

   Mulla ei ole näiden suhteen onneksi mitään tavoitetta, kunhan pidän mielessä. :) Joku X määrä tuntuisi hassulta, koska mitäs sitten kun sen on saavuttanut, eikö sitten olekaan enää järkeä käydä uusissa? Ja kaikkien bongaamiselle nyt voi suoraan heittää heipat, ei tule tapahtumaan minun elinaikanani. :D

  1. Loputon mutta hauska suo! Harvemmin on näin hauskaa ja mielenkiintoista upota vyötäröä myöten suohon…

  1. Kasvitieteelliset puutarhat (etenkin eksoottiset sellaiset) ovat minusta aina ihan hauskoja, mutta tuolla voisi kuvitella kaipaavansa jossain vaiheessa ilmastoinnin pariin. :D Varmasti ollut hieno kokemus ilmankin orkideoja!

 2. Olen saanut kyllä täältä blogistasi lisäinnostusta käydä katsomassa näitä kohteita. Pitäisi aivan tsekata, montako on takana, kovin montaa kyllä ei. Istanbulin kohteistakin puuttuu vielä pari moskeijaa. Noista uusista tulleista tsekattuna on Turkin Efeso. Suosittelen kyllä sitä, mutta jos ilma on lämmin ottakaa vesipullo ja toinenkin, siellä hiekan keskellä tulee kuuma.

  1. Noita on niin mielettömästi, että hyvä puoli on, että melkein kaikilla on ainakin joitain kohteita käytynä. :) Efesos vaikutti kuvien perusteella todella upealta, eli todellakin pitää käydä siellä jos vain sinne päin tulee lähdettyä!

 3. Mä oon ottanut tavoitteeksi, että jos nyt ensin kävisi läpi Turkissa olevat maailmanperintökohteet, kun niitä tuntuu olevan pelkästään täällä ihan hirveä määrä, ja katsoo sitten sen jälkeen niitä muita. ;D Ja tämän uuden listauksen myötä olen käynyt jopa yhdessä, wuhuu! Mies on Diyarbakirista kotoisin ja sen linnoitus/muuri ja Hevselin puisto on oikein tuttua seutua. Jotenkin nuo Lähi-idän kohteet kiehtoo minua ihan hirveästi. Efesos onkin ihan lähellä täällä missä asutaan, jospa sinne eksyisi vaikka talvella, kun on hiukka enemmän aikaa.

  1. Siellä Lähi-Idässä niitä kohteita riittääkin! Uskomattoman rikas kulttuurihistoria on tainnut pitää siitä huolen. :) Talvella Efesoksessa on varmaan myös vähemmän turisteja eikä noita MatkaMartan mainitsemia vesipullojakaan tarvitse ehkä ihan yhtä montaa…?

  1. Joo! Siellä olisi pari muutakin paikkaa tsekattavana: petroglyfejä, Tšingis-kaanin vanha pääkaupunki ja joku aavikko…

 4. Tervetuloa käymään Saudeisssa! Mä kävinkin tuolla Jubbasssa katsomassa noita kotipiirissä kun olin kamelivaelluksella maaliskuussa. Ja näköjään olen käynyt niissä kolmessa muussakin Saudi-kohteessa; vanha Dirriyadh Riadissa, Madain Saleh (Jordanian Petran tapainen) ja Jeddahin Al-Balad.

  1. Mä mietinkin ton kohdalla, että oletko sä sattunut käymään tuolla. :) Mä voisin kyllä tarttua tuohon Saudi-tervetulotoivotukseen jossain vaiheessa, jos sieltä saisi sut paikallisoppaaksi, ja jos se on ylipäänsä jotenkin mahdollista. :D

   1. Joo, valitettavsti se ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista. Viisumin saa vain pyhiinvaeltajien lisäksi täällä olevien vanhemmat, puoliso ja lapset. Jotkut on saanut sisaruksille, jotkut ei.
    Ja tuon ensimmäisen kommentin ”kotipiirissä” oli tietty kalliomaalaukset…
    Soile on viimeisimpänä kirjoittanut: Löhöloma Abu Dhabissa

 5. Eipä ole tullut käytyä näistä yhdessäkään, mutta ensimmäisenä voisin käydä (jos pitäisi valita) juuri nämä, joissa sinä oletkin jo käynyt! :D

 6. Hah, en tietenkään ole käynyt missään näistä uusista. Tuon listan kasvussa on se huono puoli, ettei koskaan ehtisi kuitenkaan kerätä kaikkia, joten en taida edes yrittää. :D Champagneen tosin haluaisin, mutta muista syistä. ;)

  1. Eipä tule koskaan Hemuli-ongelmaa: mitä minä nyt enää keräilen, kun kokoelmistani löytyvät jo kaikki maailman perhoset…

  1. UNESCOn nettisivut kannattaa aina tsekata reissua suunnitellessa. Vaikka näitä ei varsinaisesti keräilisikään, niin komeita kohteita on listalle saatu!

 7. UNESCO:n maailmanperintökohteita en ole ajatellut ruveta keräämään, niitä on yksinkertaisesti ihan liikaa. Mutta kiva nähdä näitä uusia kohteita, näistä kiinnostaisi nähdä etenkin Hampurin alueet ja tuo Iso-Britannian silta. Iraniin olisi myös mielenkiintoista joskus matkustaa.
  Tiia on viimeisimpänä kirjoittanut: Keräilykohde: Helsingin asuinalueet: Pikku Huopalahti

  1. Mulla on pari kaveria käynyt Iranissa, ja olen itsekin kuulut, että on todella mielenkiintoinen maa – vaikka kuulema myös aika vaikea liikkua ympäriinsä ilman paikallisopasta, jos ei osaa paikallista kieltä edes auttavasti.

 8. Luin listan uusista kohteista silloin kun ne julkaistiin, mutta jostain syystä tuo Tanskan uuvustusajometsästysalue jäi huomaamatta kokonaan! Nykyään tuon vanhan metsästystavan kunniaksi järjestetään aina marraskuun alussa Hubertusjagt, metsästystilannetta demonstroiva ratsastuskilpailu (ilman koiria) mikä päättyy tuon kuvassa olevan linnan edustalle. Aivan mahtava tapahtuma ja varmasti menen sinne tänäkin vuonna. Asuin keväällä Gribskovin kunnassa, joten sekin on tuttu. Mutta enpä siis tiennyt niiden kuuluvan nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin, joten kiitos tästä! :D
  Terhi / Muru Mou on viimeisimpänä kirjoittanut: Nørrebro on Kööpenhaminan must-kohde

  1. Hei mahtavaa, kuulostaa tosi hienolta tapahtumalta! Mielenkiintoinen ajankohta tapahtumalle tuo marraskuun alku, mutta ehkä se ei ole niin pimeä ja kostea Tanskassa kuin Suomessa? Tai sitten ratsastajia tai katsojia ei vain haittaa. :D

 9. Heh, tulit tosiaan mieleen, kun näin tämän uutisen! :D Mahtavaa, näitä on aina kiva lukea. Meillä on edessä viikonloppuna Gammelstadin kirkkokylässä vierailu lähellä Luulajaa, siitä saan yhden uuden kohteen omalle listalle :)

  1. Piti googlata, että missä oikeastaan edes on Luulaja, mutta selkis. :D Hienon näköinen paikka tuokin, ja todella mielenkiintoisen kuuloinen historia kirkon läheisillä puutaloilla.

 10. Oi oi, tämä keräilyharrastus ei tosiaan tule koskaan valmiiksi! En ole käynyt yhdessäkään näistä uusista, mutta ehdottomasti haluaisin käydä tuolla Mongolian Burhan Haldun-vuorella! Siis jos joku nyt täytyy näistä ykkösvaihtoehdoksi laittaa. :)

  1. Jo toinen Mongoliaa kannattava! Eniten minua kiinnostaisi tuolla vuorella nähdä noita seitoja käytössä. Mielenkiintoisen kuuloinen vanha palvontapaikka!

 11. Maailmanperintökohteet ovat harvoin tuottaneet pettymystä. Olen yrittänyt omaa nähtyjen määrääni laskea, mutta se on hankalaa, kun en ollenkaan ole varma, mitä vaikkapa Etelä-Koreassa olen vahingossa nähnyt. Palermo on noista uusista ainoa, jossa olen ollut. Nyt makailen hotellissa Réunionilla, josta 40 prosenttia on Unescoa. Näköjään tähänkin linkittyy ensimmäinen vierailuni Unesco-kohteeseen tällä saarella.
  Annika | Travelloverblogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Luontoon! Cirque de Cilaos (Réunion)

  1. Mä olen mennyt sillä taktiikalla, että jos ei voi olla varma, että on nähnyt jotain, niin silloin sitä ei ole nähnyt. ;) Siksi tuota Palermoa pitikin miettiä aika pitkään, että vaikka kaupungissa olen käynyt, niin olenko nyt varmasti nähnyt tuota arkkitehtuuria… mutta totesin lopulta, että olen. Varmaan joku valemuisto oikeasti. :D

 12. Mielenkiintoinen keräilyharrastus, näkeepähän samalla erilaisia ja maailmanperinnön kannalta arvokkaita kohteita!

  Katselin uusia kohteita ja näytti pitkään siltä, että missään en ole käynyt niistä. Viimeisimpänä tuli Singaporen kasvitieteellinen puutarha joten näistä siis yksi käytynä :-D

  Itse en ole ihan hirveästi näitä Unescon kohteita nähnyt, mutta kyllä tälläkin viikolla Suomenlinnassa tuli päivä vietettyä. Tarvitsi kiertää nyt ainakin nämä kaikki Suomen kohteet.
  Kohteena maailma / Rami on viimeisimpänä kirjoittanut: Patikointia Gardajärven Monte Baldolla

  1. Mua harmittaa, että en vielä Suomessa asuessa tajunnut lähteä kiertämään Suomen kohteita. Siellä olisi vielä monta käymättä… ja kuitenkin ihan yhtä hienoja kuin täällä ulkomailla!

  1. Korkeat vuoret ei ole yhtään huonompi bongailukohde! En ole itse nähnyt vielä yhtäkään, mutta ehdottomasti haluaisin Himalajalle vielä joskus.

  1. Mäkin olen käynyt Hampurissa joskus samoihin aikoihin, mutta ei ollut tuollaisesta alueesta mitään havaintoa. Onneksi on nämä listaukset, niin näistä kuulee. :D

 13. No tuonne Champagneen voisin itsekin mennä vaikka kahdesti! :D

  Kaikki UNESCO:n perintökohteet on eittämättä todella hienoja, mutta suhtaudun pienellä varauksella siihen. Listahan ei ole mitenkään kaiken kattava, ja sinne tuskin koskaan saadaan kaikkia niitä paikkoja, jotka siellä kuuluisi olla. Prosessihan menee niin että sinne pitää erikseen ehdottaa, eli jonkun pitää tajuta ehdottaa maailman hienointa paikkaa listalle, jotta se saa sille kuuluvan arvon. Jos niin ei käy, paikka ei vaan koskaan löydä listalle, vaikka sen siellä pitäisi ollakin. Ja lopulta joku tekee kuitenkin sen valinnan siitä pääseekö paikka listalle vai ei.

  Pettymystä ei kuitenkaan koskaan ole tullut kun näissä UNESCOn paikoissa on käynyt.
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net on viimeisimpänä kirjoittanut: Monetko pikkuhousut tarvitset maailmanympärimatkalle?

  1. Eipä tämä tietenkään mikään absoluuttinen listaus ole maailman hienoimmista paikoista, mutta hyvä juttu on, että kun kohde kerran listalle pääsee, niin sitä sitten myös seurataan. Listaltahan on poistettu esim Dresdenin laakso Saksassa, koska kaupunki päätti rakentaa laakson lävitse sillan, joka tuhosi kulttuurimaiseman täysin… Tuota kautta tulee siis myös painetta (ja joissain tapauksissa myös rahoitusta) suojella kohteita.

   Jos haluaa lisää vinkkejä tuon listan lisäksi, niin kannattaa tarkistaa myös Tentative-listat. Siellä on maiden itse ehdottamia kohteita, joita UNESCO ei vielä ole hyväksynyt listalle, ja yleensä se vähän ennakoi tulevaa.

 14. En ole käynyt näistä kaiketi missään, mutta ainakin shampanjaa voisin lähteä maistelemaan! :D Pyöräreissulla tuli sentään vahingossakin muutama kohde vaikkei niitä sitten suunnitelmista huolimatta erityisesti metsästettykään: poljettiin Upper Middle Rhine Valleyn läpi, nukuttiin Neuf-Brisachissa hotellissa (katsottiin kartalta että onpa mystisen muotoinen kylä, kunnes tajuttiin mihin oltiin tultu :) ) ja sitten oltiin liikkuvan maailmanperintökohteen eli Bernina Express -junan kyydissä. Sinun harrastus ei taida tosiaan tulla koskaan valmiiksi, mutta ihan positiivinen juttuhan tuo on :)

  1. Googlasin tuon Neuf-Brisachin, ja onpa mielenkiintoisen muotoinen kaupunki! Ja kyllä, itseä ei haittaa niin ollenkaan, ettei tämä harrastus ikinä tule valmiiksi. :D

  1. Pitänee vain toivoa, että Saudi-Arabian viisumipolitiikka vähän höllenee jossain välissä ja maa alkaa avautua ulkomaailmalle…

 15. Olen tuon Susan kuvan ottaja. Kuvassa on Chateau de Morgan, jonka on rakennuttanut noin 100 vuotta sitten arkeologi Jacques de Morgan, sekä vanhoja raunioita. On vaikuttavaa kävellä raunioilla, jotka on rakennettu 6-7 tuhatta vuotta sitten, mutta Iranissa on paljon vanhoja muistomerkkejä, ja niitä paljastuu uusia. Kaivauksia on käynnissä monissakin paikoissa. Muutaman kerran saavuin paikalle, joka hämmästytti muistomerkillään, josta en ollut koskaan kuullutkaan. Siis turistit eivät tunne kaikkia Iranin nähtävyyksiä. Hallituskaan ei ole arvostanut niitä, koska ne ovat ennen islamin aikaa rakennettuja. Ehkä asenne on hieman muuttunut, koska ne lisäävät turismia.

  Iran on aika turvallinen maa, toistaiseksi. Junilla ja busseilla saatoin liikkua yksin, mutta tavallisesti tilasin oppaan asemalle vastaan, koska maan kieltä osaamattomana on vaikea järjestää asioita. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, kutsuvat usein kotiinsa. Pakotteiden aikana turisteja ei ole paljon ja maa on halpa, mutta pakotteiden poistaminen voi nostaa turistimääriä ja hintoja.

  Kävin useissa maailmanperintökohteissa Iranissa. Meymand jäi näkemättä, koska se on syrjässä eikä se silloin kuulunut Unescon listalle. Tuo kuva Firuzabadista ei muuten esitä oikeaa Maymandia. Unescon kohde on Kermanin maakunnassa, siis idempänä. Maymand-nimisiä paikkoja on ainakin kaksi. Iranissa on paljon samannimisiä paikkoja.

  1. Kiitos ninara kommentista! Kiva kuulla vähän tarkemmin tietoa näistä vaikeammin saavutettavista paikoista sellaiselta, joka on oikeasti paikan päällä käynyt. Olen kuullut Iranista paljon hyvää siellä käyneiltä kavereilta, mutta tuosta on moni sanonut, että jos ei osaa kieltä niin kannattaa turvautua opaspalveluihin. Tämä varmasti nostaa kynnystä monelle lähteä matkalle kyseiseen maahan.

   Hyvä myös kuulla, kuinka lähelle oikeaa osuin tällä kuvalla. :) Maymandista oli aika vähän CC-lisensoituja kuvia saatavilla, ja itse luolista ei löytynyt yhtäkään, joten vähän hakuammunnaksi meni Maymandin kanssa. Susasta sinun kuvasi oli ainoa, joka löytyi – suurkiitos siitä, että olit lisensoinut sen niin, että sain sitä käyttää blogissani!

   1. Minulla ei ole mitään syytä kieltää kuvieni käyttö, koska en ole ammattilainen enkä myy kuvia. Siis päinvastoin toivon muidenkin näkevän ne.

    Nyt kun Meymand (tai Maymand, kumpiakin nähtävästi käytetään) on Unescon listalla, yritän päästä käymään siellä. Suunnittelen Iranin matkaa, mutta en vielä ole varma siitä, milloin voin lähteä. Viisumi on aina ongelmallinen. Lentokentältäkin voi saada, mutta koska olen käynyt maassa monta kertaa, itse asiassa asunut siellä neljä vuotta, en ota sitä riskiä, että se evättäisiin. Siis täytyy hankkia kutsu, ja odottaa vastausta useita viikkoja.

    Kermanin alue on yksi suosikeistani Iranissa, koska se on niin eksoottista aavikoineen ja taatelipalmuineen. Mutta aavikolla kulkee myös vaarallisia huumekuskeja Afganistanista, ja siellä on vuosia sitten kidnapattu turisteja. Iranin kaakkoisosassa lähellä Pakistanin rajaa on turvallisuusriskejä.

   2. Hei,
    huomasin, että Shushin kuva ei ollut enää saatavilla sivullasi. Se varmaan johtuu siitä, että jossain vaiheessa olen poistanut kuvia ja korvannut ne uusilla, kun olen uudestaan käsitellyt ne. Ne ovat edelleen käytettävissä ja löytyvät nimi-linkin takaa.

  1. Varmasti olet käynyt aika monessa, koska niin moni maailmanperintökohde on muutenkin turistien suosiossa. :)

 16. Huh heijaa vaan, on näissä vaan näkemistä! Siis ihan ilmankin näitä lisäyksiä, mutta ihana että näitä tulee koko ajan lisää. Näistä uusista en ole käynyt kuin tuolla Israelin hautausmaalla ja tuolla Forthin sillalla Skotlannissa. Suu kyllä loksahti auki tuon kohdalla, kun niin monesti olen sen ylittänyt, se kun sijaitsee siis Edinburghissa. Jänskää!
  Annika – Tarinoita Maailmaltaa on viimeisimpänä kirjoittanut: Karmiva kaupunkikierros Ottawassa

  1. Heh, täytyy myöntää, että olin mäkin joidenkin näistä kohdalla vähän ihmeissäni, että jaa joku silta, vesivoimala ja lihanpakkauslaitos… siis mitä. :D Mutta tämä taitaa olla sitä sellaista maailmanperintöä, jota me emme vielä oikein osaa arvostaa. Useamman sadan vuoden päästä varmaan huisan jännää sen aikaisille ihmisille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge